Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

justyna12315
Milko mi wypłaca zakład pracy tak jak mam w umowie do 10tego więc nie pomogę za bardzo.
Ism mnie położna złapała na badaniach w przychodni i kazała zgłosić żeby ustalić wizyty po porodzie. Położna z NFZ jest bezpłatna i przysługuje chyba 1-2 wizyty przed porodem wydaje mi się że warto skorzystać popytać o pielęgnację, poród, połóg. Chyba że chodzisz do szkoły rodzenia.

Brak słów...

W każdym razie dzięki za chęci :) Mój zakład w tamtym roku wypłacał chorobowe ale od tego roku robi to ZUS.

http://s4.suwaczek.com/201510224565.png

Martynika dla ciebie wielki buziak! Coś czuję że nie tylko przytulanki upoluję ;)
Adonis a na to jaka gęsta atmosfera się na forum zrobiła. Staram się właśnie nikogo nie krytykować i omijać posty czy też wątki dla mnie nieistotne. Z drugiej strony nie dziwię się tym dla których to nie jest wyjście z sytuacji. Przykre jest to że dziewczyny podzieliły się tu swoimi historiami a teraz czują że nie ma tu dla nich miejsca.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdgejk704zuf.png

milko tak jak dziewczyny pisza jezeli zanosic do pracodawcy zwolnienie to oni powinni ci wyplacic kaske, ale wiem ze jak firma nie zatrudnia wiecej niz 20 osob to chyba ZUS wypłaca. Ja kiedys jak pracowalam to jak zanosilam zwolnienie to pierwszy miesiac zaplacil mi pracodawca a nastepne dwa ZUS tylko ja nie bylam na na chorobowym jako ciaza tylko cos tam :D ale wiem ze mialam roznie wyplacane bo ZUS ma rozne terminy.
Teraz mam swoja dzialalnosc i ZUS tez mi roznie placi. Jak poszlam w zeszlym roku w sierpniu na zwolnienie tak pierwszy zasilek dostalam w listopadzie :/ale to inna bajka.

Ism dobrze ze spytalas o tą polozna bo ja rowniez nie wiem, ale juz zapisalam na kartce i zapytam przy nastepnej wizycie.

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

Kaszka gdzie upolowalas takie wdzianko?:-) bardzo mi sie podoba. My niby imie wstepnie wybralismy ale wciaz bez wiekszego przekonania do niego podchodzimy:-/
Co do wozka... Paulinka(chyba jak dobrze pamietam) my tez zastanawiamy sie nad tansza opcja czyli x-landerem a drozsza w granicach wlasnie 3000 - concordem. Chcemy miec duuuza rodzinke, wiec zalezy mi na czyms bardzo solidnym:-) daj znac na co sie zdecydowaliscie.
Martynika widze Ty sie bedziesz wozic super fura:-) mi tez te wozki wizualnie nie koniecznie sie podobaja ale slyszalam o nich wylacznie bardzo dobre opinie - ze sa niezawodne i bardzo wygodne dla dzieciaczkow. Podobnie jak hartany ale 5 tysiakow za wozek nie dam, nie ma opcji:-) a chcialabym kupic nowy.
Co do poloznej przed porodem to bardzo polecam. Raz, ze jest okazja, zeby taka Pania troszke lepiej poznac, dwa, ze moja jest dostepna 24/dobe i juz dwa razy korzystalam z jej wiedzy i doswiadczenia:-) ja za moja nie place, jest w ramach nfz, chociaz nie jest z mojej przychodni.

Ja to nie wiem o co chodzi w tym kółkiem wzajemnej adoracji,jestem tu prawie od początku,w międzyczasie nie było mnie ponad miesiąc bo miałam problemy ale na bieżąco czytałam,mam ochotę coś napisać to piszę,nie to się nie odzywam,nie wiem ja tam nie czułam się ignorowana itp a rozmowy tylko o dzieciach i o tym jak ktoś się czuje co 5 min byłyby chyba nudne,tematyka jest taka jak ją same narzucamy,nikt na siłę tu chyba nie siedzi więc ja nie rozumiem o co te pretensje?

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzwn156xau4f0r.png

No to mnie Magdalena3 pocieszyłaś :) Mój pracodawca wysyła zwolnienia do ZUSu ale to strasznie długo trwa. Zakład płacił mi do 4.06, a od 5.06 ma płacić ZUS tyle tylko że jak dzwoniłam do ZUS-u to moje zwolnienie od 5.06 trafiło do nich 14.07. Szkoda gadać bo i tak na to nie mam wpływu :)

amadeo3
Ja to nie wiem o co chodzi w tym kółkiem wzajemnej adoracji,jestem tu prawie od początku,w międzyczasie nie było mnie ponad miesiąc bo miałam problemy ale na bieżąco czytałam,mam ochotę coś napisać to piszę,nie to się nie odzywam,nie wiem ja tam nie czułam się ignorowana itp a rozmowy tylko o dzieciach i o tym jak ktoś się czuje co 5 min byłyby chyba nudne,tematyka jest taka jak ją same narzucamy,nikt na siłę tu chyba nie siedzi więc ja nie rozumiem o co te pretensje?

Ja też tak myślę. Co do postów to nie da się odpisać każdemu, bo nie na wszystkim się znamy , a niektórym trzeba byłoby odpisywać super ze wpadłas.
Uszczypliwosci co do wykształcenia. .. przecież nikt tego nie pisał by się chwalić. Padło pytanie wiec każda się przedstawiła. Fajnie wiedzieć z kim się pisze. Wyszła taka sytuacja, każdy wyraził swoje zdanie i trzeba żyć dalej.

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)

A teraz nadrabiam wątki
ADONIS co do dużych dzieci u mnie pod koniec 27 tyg dokładnie tydzien temu maluch ważył 1580g nie mam cukrzycy ciążowej,wyniki wręcz idealne,nie brałam witamin,nie przytyłam w ciąży wcale a lekarz powiedział że duże dziecko-i skąd?Aż się zaniepokoiłam trochę ale widzę że tu sporo dużych bobasów.
MILKO ja dostaję pieniążki normalnie jak wypłatę na 10 i nigdy problemów nie było.
NATI86 co do wózków mi też sie wydaje że płaci się za firmę i tyle też sie zastanawiam nad tym z linka co podesłałam.
ISM wizyty położnej przed porodem są bezpłatne ale nie przymusowe,jak ktoś ma życzenie można skorzystać ja korzystam i jestem zadowolona zawsze można się czegoś dowiedzieć ciekawego tym bardziej jak czeka się na 1 dziecko.
MOTYLECZEK czym różni się grupa z fb od naszej?Ja też mam na fb grupę ciąża i poród ale tam dyskusje są mniej intensywne i bardziej na tematy medyczne.
ADONIS popieram ostatni post.
MILKO a nie możesz tego zwolnienia zanieść czy podesłać sama do zusu?hmm?

amadeo3
A teraz nadrabiam wątki
ADONIS co do dużych dzieci u mnie pod koniec 27 tyg dokładnie tydzien temu maluch ważył 1580g nie mam cukrzycy ciążow
MILKO a nie możesz tego zwolnienia zanieść czy podesłać sama do zusu?hmm?

No z tego co wiem to najpierw zwolnienie musi trafić do pracodawcy :)

Gość Czytająca

Witam Was dziewczyny. Od razu przepraszam, że piszę z niezalogowanego konta- zamierzam wypowiedzieć się tylko raz :) Czytam forum Październikówek od końca lutego- odkąd dowiedziałam się że jestem w ciąży. Znam historię tematów tego forum i ogólną ewolucję jakie ono przeszło.. Czytam to forum codziennie od lutego. Na początku bardzo mi się podobały wpisy, tematy, wymiana doświadczeń. Ponieważ jestem w ciąży pierwszy raz- wszystkie pytania dziewczyn z forum i odpowiedzi na nie były dla mnie ważne. Od pewnego momentu, mniej więcej od pojawienia się tematu o Julce- z naszego/Waszego forum stworzył się istny jarmark i ględzenie o Dupie Maryny :) Oczywiście zgadzam się ze stwierdzeniem, że nie można tylko rozmawiać o pieluszkach i ciąży- ale Dziewczyny proszę dajcie spokój z wpisami, które nie mają sensu i nic nie wnoszą, pisane jak na forum dla nastolatek.. Czasami również ważne jest w jaki sposób się pisze. Kultura i obyczaje nakazują, aby w ''sieci'' nie pisać WIELKIMI LITERAMI!!!!!!!! Pamiętajmy dalej, ze jest to forum ciążowe i jednak głównym tematem powinny być sprawy ciążowe. Tematy poboczne- faceci, zwierzęta, dom, gotowanie to super tematy :) Przepraszam, że się tak wymądrzam, ale ja naprawdę jestem zżyta z naszym forum, ale od pewnego czasu nie da się zdzierżyć sposobu pisania, który tu się wytworzył.. Pewnie teraz ktoś napisze mi, że nie będzie tego komentować i że mogę nie czytać jak nie chcę lub użyje stwierdzenia ''wylot z forum'' hehhe :) Nie chcę nikogo obrażać, ale ważne ciążowe sprawy giną ostatnio w multum bezsensownego bełkotu i tak jak już któraś wcześniej zauważyła- niektóre wątki/osoby są ignorowane na rzecz tematów ''kółka wzajemnej adoracji''. Pomimo tego wszystkiego dalej lubię nasze /Wasze forum i będę czytać i wyłapywać interesujące mnie informacje :) :) :) Jednocześnie zgadzam się z Kamiodką/Kaszką/Moniką 40/Motyleczkeim i jeszcze chyba kilkoma osobami w sprawie zmian, jakie tu zaszły. Może chociaż JEDNA OSOBA zreflektuje się ;)Pozdrawiam serdecznie

Amadeo tak tylko rzuciłam myśl, poprzednio jak rodziłam córkę to dziewczyny tez nosiły duuuze dzieci.
U części waga spowolnila przed urodzeniem a u części dzieciaki były po prostu duże. Może wydaje się nam , że 1500 lub 1600 to dużo , ale dzieci najintensywniej przybierają na wadze między 6-8 miesiącem a później przyrost wagi zwalnia ;)

Jakoś się urodza; )

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)

ja również popieram front kamiodki. Powiem więcej mam wrażenie, że szczególna fala krytyki pojawiła się wraz z przyjściem tu Niuśki, która ma dość specyficzny sposób formułowania myśli, oraz wylewania ich na "papier". Ktoś już nawet zwracał uwagę na ilość znaków interpunkcyjnych, których używa :) wszędobylskie wielokropki, WIELKIE LITERY ( nie krzycz!!! ) i posty mnożone z ogromną częstotliwością, nie pozwalają na wejście w dyskusje, a często też na zrozumienie tematu :) Do tego, ja osobiście zwróciłam uwagę na to jak potraktowała Julkę- pierwsza zarzuciła dziewczynę pomysłami na pomoc, lecz po shejtowaniu tej nastolatki przez inne forumowiczki, sama zaczęła ją wyśmiewać...słabe to mega, ale cóż kulturę poznasz po szacunku do innych :)
pozdrawiam wszystkie mamusie, które nie potrzebują internetowego "fejmu" :)

Cukrzycy nie mam na pewno. A co chodzi o ZUS to ja za pierwsze zwolnienie które oddałam pracodawcy 2.06.też jeszcze nie dostałam pieniążków. A tak w ogóle to pracodawca ma chyba z tego co wiem 3 dni na dostarczenie zwolnienia do ZUS.No chyba że się mylę to mnie poprawcie.Przykro się czyta te ostatnie wpisy...widzę że nad forum zawisły czarne chmury.

http://fajnamama.pl/suwaczki/hwkp64z.png

kasiek81
Cukrzycy nie mam na pewno. A co chodzi o ZUS to ja za pierwsze zwolnienie które oddałam pracodawcy 2.06.też jeszcze nie dostałam pieniążków. A tak w ogóle to pracodawca ma chyba z tego co wiem 3 dni na dostarczenie zwolnienia do ZUS.No chyba że się mylę to mnie poprawcie.Przykro się czyta te ostatnie wpisy...widzę że nad forum zawisły czarne chmury.

Pracodawca ma 7 dni na dostarczenie zwolnienia do ZUS. Ale jak widać po nas nie zawsze jest to przestrzegane.

milko
No to mnie Magdalena3 pocieszyłaś :) Mój pracodawca wysyła zwolnienia do ZUSu ale to strasznie długo trwa. Zakład płacił mi do 4.06, a od 5.06 ma płacić ZUS tyle tylko że jak dzwoniłam do ZUS-u to moje zwolnienie od 5.06 trafiło do nich 14.07. Szkoda gadać bo i tak na to nie mam wpływu :)

To pracodawca powinien wczesniej wyslac chyba ma na to 14 dni, ale zaraz sprawdze. Zus przewaznie tlumaczy sie ze ma 14 dni na sprawdzenie i dopiero wyplaca. Wiec jak dostal 14 to dostaniesz pewnie pieniazka dopiero kolo 5 sierpnia...

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

Myszka pewnie każdy kupi to co uważa za przydatne ale z takich typowo wymaganych rzeczy to chyba:podpaski poporodowe,podklady takie na łóżko,majtki siateczkowe,octenisept ja zastanawiam się nad tantum rosa,wkładki laktacyjne,ja wiem co jeszcze dla nas?No wiadomo koszule ze 2 na zmiane biustonosze dla nas to chyba tyle ,może ktoś coś doda inna sprawa dla bobasa