Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

martolina
Ja tak średnio wychodze na zwolnieniu bo od stycznia mialam nowa umowe i podwyżke czego niestety w wyplatach z zusu nie widac. I chyba nie rozszyfruje juz ani wysokosci wyplaty ani tego kiedy przychodzi na konto...
A orientujecie sie jak to potem z macierzynskim? Od jakich kwot co sie odlicza? Przy rocznym urlopie macierzynski wynosi 80% sredniej pensji z ostatniego roku? O cos sie jeszcze pomniejsza?

Z tego co sie orientuje to nalezy napisac wniosek do pracodawcy o udzielenie urlopu macierzynskiego (wiekszosc firm ma swoje wzory) i nalezy okreslic czy chce sie otrzymywac 80% przez rok czy 100% przez pierwsze pol roku a 60% przez kolejne pol roku. A i ogolnie urlop macierzynski trwa 20tyg, potem jest 6 tyg dodatkowego urlopu a kolejne 26 tyg to urlop rodzicielski z ktorego tez moze skorzystac ojciec dziecka z tym ze jesli on np bedzie chcial wziac 2 tyg tego urlopu to z "puli" 26 tyg odejmowane sa te 2 tyg i mama ma wtedy 24 tyg urlopu rodzicielskiego.
Jesli sie w czyms myle to poprawcie mnie, bo specjalista nie jestem :)

Aaa i jeszcze jedna bardzo wazna rzecz!
Jesli umowa konczy wam sie przed dniem porodu to pilnujcie czy pracodawca nie przysle wam swiadectwa pracy. Ja jestem w takiej sytuacji bo umowe mam do 30.09. Niby przeedluzona powinna byc automatycznie do dnia porodu ale znajoma prawnik uczulila mnie ze pracodawca moze tak zrobic i wtedy nalezy napisac odwolanie. Bo jak sie tego nie zrobi to macierzynski "poleci" i nie bedziemy mialy do niegi prawa..

Aska123, to co napisalas to akurat wiem. Mam nawet wzor takiego pisma do pracodawcy, ktore obejmuje te wszystkie urlopy razem wziete. Wszystko pojdzie na mnie no moj partner niestety na zleceniu:/ Mam tez ten komfort, ze umowa konczy mi sie dopiero za 5 lat. Z racji tego ze kasy raczej za duzo nie mamy to chcialam dokladnie obliczyc sobie ile bedzie tego macierzynskiego, musimy podjac decyzje co do wynajmu mieszkania bo aktualne mamy do 30.09.! Gdzies ktos mi mowil, ze jakas skladke sie odlicza. Chyba przejde sie do zusu to moze mi pomoga.

http://fajnamama.pl/suwaczki/ghh4tki.png
http://www.countdownmypregnancy.com/tickers/countdown-1419919200z1444107600zp.png

Ja na zwolnienie idę od czwartku,bo już wcześniej miałam iść, ale krótko w firmie pracuje i chciałam podzialac. Jednak już ledwo żyję. Wystarczy dostarczyć zwolnienie?czy jeszcze coś, że to ciąża?
Dziś cały dzień boli mnie podbrzusze od 4 rano, jakaś katastrofa. Biorę leki,ale i tak licho.
No i mam od rana wilczy apetyt.

Co do Medeorze w Łodzi, słyszałam sporo pozytywnych opinii.

co do tych spraw z macierzyńskim, trzeba pilnować terminu deklaracji co do jego przedłużenia, jeśli najpierw deklaracja była na krótszy okres i tego w terminie się nie zmieni, to wypłacają mniej kasy.
bejbik81 też mnie dziś męczy podbrzusze i trochę to martwiące, staram się nie brać dużo nospy. Może dziś za dużo po schodach biegałam:/
czy Wasi faceci też mają takie nieczułe dłonie? mój mąż nie czuje ruchów małego mimo, że wydaje mi się że są całkiem mocne. Trochę jest rozczarowany, że nie czuje:)

http://www.suwaczki.com/tickers/h84f20mmd8jhq88f.png

Hej dziewczyny, czasami do was zaglądam żeby zobaczyć co u Was,jak krusxynki i zdroweczko. Zauważyłam kilka nowych mam,pozdrawiam Was ale martwię się bo albo przegapilam albo nie są aktywne jay i Kaszka...Dziewczyny co u was?
Wszystkim wam życzę powodzenia i cierpliwości,teraz to już z górki... Ciekawe która pierwsza pochwali się maleństwem. Trzymam za was kciuki,picie dużo wody,odpoczywajcie, buziaki

Witam wszystkie. Pytala jedna z Was niedawno o obciazenie glukoza i chcialam sie z Wami podzielic moimi wrazeniami po tym badaniu. Obawialam sie go bardzo, zwlaszcza ze w czasie ciazy jakos szczegolnie za slodkim nie przepadam. A jak sie okazalo, ze maz nie moze ze mna isc, to juz wogole myslalam, ze tam napewno nie wysiedze te 2 godz. Na szczescie kolezanka mogla ze mna pojsc, ale i tak mialam scisniety zoladek. Na miejscu zapytalam jeszcze pania, jak to kobiety znosza, ale na slowa ze u nich jest glukoza cytrynowa i bardzo sobie ja chwala,pomyslalam tylko, ze nie chce mnie stresowac. Po pierwszym lyku okazalo sie, ze to nic strasznego, smakowalo jak przeslodzona lekko lemoniada i wypilam bez problemu. Pozniej tez nic sie nie dzialo, trzeba siedziec przez te 2 godz, nie wolno spacerowac i przydaje sie tu ktos do towarzystwa.
Troche sie rozpisalam, ale gdybym choc jednej z Was ktora sie tego obawia jak ja miala dodac otuchy, to warto. Polecam te gluloze cytrynowa, pewnie podobny efekt daje wcisniecie cytrynki do zwyklej glukozy. Podsumowujac to bylo calkiem smaczne

Mnie po glukozie zrobiło się gorąco,oblały mnie poty i musialam trochę opanować panikę oddechem.niby potem trochę mnie mdliło,ale generalnie da się przeżyć.warto zabrać książkę:-) aktualnie jestem z mężem i naszym synkiem w drodze na Jantar.oby pogoda dopisała,bo mamy w planie leczenie do góry brzuchami,chociaż jak wykopie sobie dołek w piasku to i na brzuchu poleże:-)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgmg7yn0fw410c.png

Witam w niedziele :)
Siedze sama w domciu, szukam ciagle zajecia jak i w tygodniu.
Moj pojechal z kolegami na Baltyk na rybki. Wczoraj o 23 wyjechal dzisiaj ma wrocic w nocy ale jakos daje rade. Jak sobie pomyslalam ze mialabym tluc sie z nimi samochodem potem tyle godzin na plazy to az mi sie slabo zrobilo :D

Jesli chodzi o przesypianie nocy to u mnie roznie. Czasem boli kregoslup ale przewracam sie na drugi bok i zawsze to pomaga. Ja sie znowu borykam z tym ze co sie budze to leze na plecach a usypiam na boku. Mialam kupic sobie tez ta poduszke ale mozna powiedziec ze my spimy w 3 bo koldra lezy po srodku bo jest za goraco wiec sobie ukladam tak zeby se nie przekrecac i piowiem ze dziala.

Alergikiem tez jestem. Pytalam mojej ginki o to zaradzila narazie wapno a jak nie pomoze to zebym dala jej znac to wypisze recepte na zyrtec. Jak narazie samo wapno pomaga, kupilam sobie w tabletkach do polykania bez zadnych aspartamow i slodzikow dalam cos kolo 3 zl za 10szt i dziala.
Rano jak wstaje to musze polknac i do wieczora spokoj. A kichalam i smarkalam jakbbym nie wiadomo jak byla przeziebiona. Co najciekawsze wapno zadzialalo rowniez na mojego tate i mojego Piotrka :D

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

witam :)
u nas po 6 juz było 20 st.
ja tak jak wczoraj wybieram się do kąpieliska. córka szczęśliwa a ja wypoczęta. wczoraj było cudownie a i odpocząć można :)

madzia ja sobie chyba pojadę kupic bo nos mam zapchany, zyrtec mi sie skonczył w kroplach a krople mi nie pomagają . dobrze wiedziec bo myslałam, ze jest tylko to musujące a ja po nim od razu pawia puszczam.

my do sopotu jedziemy na początku sierpnia i nie mogę się już doczekać! :)

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)

Cześć dziewczyny. Wczoraj po spędzeniu 2 godzin na izbie przyjęć w szpitalu wyszłam z receptą na 250zl, a na niej antybiotyk Ospamox z grupy leków po których zawsze dostaję grzybicy już po pierwszym użyciu, dwa leki do których musiałam zakupić nebulizator, nawet nie wiedziałam co to. Na alergię mogę brać tylko wapno 2 razy dziennie. Alergia zeszła mi już na oskrzela i przy kaszlu płuca chcę wypluć... a brzuszek po takim ataku twardnieje, że aż boli... Umrę z nerwów. To już drugi raz w tej ciąży, kiedy muszę faszerowac się antybiotykami. Za pierwszym nie wiedziałam, że spodziewam się dzidziusia i w 2 tygodniu brałam antybiotyki i przeciwzapalne, w 3 tygodniu 3 razy dziennie aspiryne, w 4 tygodniu musiałam usunąć ósemkę bo dostałam stanu zapalnego a w 5 tygodniu dowiedziałam się, że będę mamą. Zamiast skakać z radości to płakałam na samą myśl czym już nafaszerowalam dzidzie. Teraz znów to samo, leki i nerwy. Za tydzień w sobotę mam połówkowe. Nawet nie chce wiedzieć co będzie dalej. Jestem załamana i tylko mi się płakać chce. Jeśli coś z dzieckiem będzie przeze mnie nie tak, to nie daruję sobie...
Życzę Wam miłej niedzieli i zdrowia, bo bez niego nie ma nic sensu.

Mleczyk1 nie myśl tak i staraj się nie denerwować, wiem łatwo tak z boku mówić/pisać... Z drugiej strony pomyśl, że bardziej byś zaszkodziła dzidzi, gdybyś się nie leczyła. Postaraj się cieszyć swoim odmiennym stanem, moze spróbuj zająć czymś główkę, żeby tak nie myśleć. Za kilka dni będziesz mieć połówkowe i lekarz na pewno rozwieje Twoje obawy, trzymam kciuki :) Buziaki

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/22089

Cześć dziewczynki :) my też wczoraj w końcu spędziliśmy cały dzień nad wodą. Niby cały czas pod parasolem a i tak skończyło się krwotokiem z nosa i zawrotami głowy. Nawet 2 razy odważyłam się wejść do wody i popływać więc warto było :)
Współczuję Wam tych alergii. Ja na szczęście nie wiem co to znaczy ale za to ból głowy mam co rano i bez słabej kawy ani rusz.
A i pozazdrościłam Twojemu mężowi Madzia. Ja ze swoim Piotrkiem też jesteśmy zapalonymi wędkarzami i taki wypad nad Bałtyk to by było coś :) ale niestety za daleko do morza więc jak co niedzielę wybieramy się na pobliski staw połowić :)
Udanej i pogodnej niedzieli wszystkim :*

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdgejk704zuf.png

Hej dziewczyny:-)
Pocieszacie ta glukoza i bardzo dobrze bo przede mną w tym tyg muszę iść zrobić:-)
Pisałam Ost o pobolewaniu brzucha i wczoraj mnie tak zaczęło kluc i moja prawa nerka bo mam zastój no i znów infekcja furagina, nospa, urosept a 3 tyg temu skończyłam leczenie boje sie co to będzie dalej bo lekarz mówi że będzie nawracać i najlepiej by było położyć się na patologii i by kroplowkami rozgonili ale Ja póki nie mam gorączki bronie się żeby tam nie jechac ale czuję że do końca ciąży i tak tam trafię :-( Takie infekcje w ciąży najgorsze.
Wczoraj tak gorąco a Ja w domku musiałam leżeć pod kocykiem żeby jeszcze gorszej krzywdy nie zrobić.
Pozdrawiam buziaczki

http://www.suwaczki.com/tickers/oar8csqv4iurl55q.png

Mleczyk nie przejmuj się tym antybiotykiem oni przepisuja taki żeby był bezpieczny dla cb i maleństwa lepiej wziąść niż się czegoś gorszego nabawic moja znajoma od 21 tyg miała cały czas podawane relanium bo strszne skorcze miała i dzidziuś zdrowy także być dobrej myśli i nie martw się chociaż łatwo mówić a Ja sama się denerwuje tą moją nerka:-(

http://www.suwaczki.com/tickers/oar8csqv4iurl55q.png

Witajcie październikowe mamy :)
W środę idę na kolejne badanie kontrolne do lekarza prowadzącego ciążę- mam nadzieję, że uda się podpatrzyć płeć maleństwa z większym prawdopodobieństwem niż ostatnio. Jeśli nie tym razem, to badanie połówkowe na lepszym sprzęcie będę miała 15.06. Trzymajcie kciuki!

W międzyczasie robię porządek z książkami i postanowiłam część ze swojego zbioru sprzedać. Może któraś z Was będzie zainteresowana.
1. "Projekt szczęście" -20150607-[diplayLink]-25565757@1-20150607120246]http://olx.pl/oferta/gretchen-rubin-projekt-szczescie-CID751-IDar3aJ.html?action=show&id=154210413&utm_source=serviceletterManageAd&utm_medium=email&utm_campaign=diplayLink#xtor=EREC-55-[id1]-20150607-[diplayLink]-25565757@1-20150607120246
2. "Poradnik pozytywnego myślenia" -20150607-[diplayLink]-25565757@1-20150607120338]http://olx.pl/oferta/matthew-quick-poradnik-pozytywnego-myslenia-ksiazka-CID751-IDar3LF.html?action=show&id=154212703&utm_source=serviceletterManageAd&utm_medium=email&utm_campaign=diplayLink#xtor=EREC-55-[id1]-20150607-[diplayLink]-25565757@1-20150607120338
3. "Jedz Módl się Kochaj" -20150607-[diplayLink]-25565757@1-20150607120512]https://ssl.olx.pl/oferta/elizabeth-gilbert-jedz-modl-sie-kochaj-CID751-IDar3wW.html?action=show&id=154211727&alog=7908%3A0OdPB5Xd1BqXh86PH3gpng~~&utm_source=serviceletterManageAd&utm_medium=email&utm_campaign=diplayLink#xtor=EREC-55-[id1]-20150607-[diplayLink]-25565757@1-20150607120512
4. "Masz przyjaciela" -20150607-[diplayLink]-25565757@1-20150607122002]http://olx.pl/oferta/luca-spaghetti-masz-przyjaciela-CID751-IDar4Ft.html?action=show&id=154216163&utm_source=serviceletterManageAd&utm_medium=email&utm_campaign=diplayLink#xtor=EREC-55-[id1]-20150607-[diplayLink]-25565757@1-20150607122002
i inne na OLX

Witam mamusie w niedzielny, piękny dzionek! :)
U nas dobrze, mały kopie :))
Jutro mamy wizytę, pewnie dostanę skierowanie na glukozę.. Ale mam jakoś dobre nastawienie co do tego badania, więc myślę, ze źle nie będzie ;))
Mleczyk.. Zobaczysz będzie wszystko dobrze. Nie denerwuj się, pomyśl, ze nerwy są gorsze dla dziecka niż leki. Czekam na wiadomość że już wszystko dobrze ! ;) Głowa do góry!

Dodaję zdjęcie jacy już jesteśmy duzi ;D ( Przy szukaniu jakiejś sensownej sukienki na urodziny mamy)..

http://www.suwaczki.com/tickers/p19udqk3ygoj4oht.png

monthly_2015_06/pazdziernikowe-maluchy-2015_30815.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5euxfrmqfx.png

mleczyk1
Cześć dziewczyny. Wczoraj po spędzeniu 2 godzin na izbie przyjęć w szpitalu wyszłam z receptą na 250zl, a na niej antybiotyk Ospamox z grupy leków po których zawsze dostaję grzybicy już po pierwszym użyciu, dwa leki do których musiałam zakupić nebulizator, nawet nie wiedziałam co to. Na alergię mogę brać tylko wapno 2 razy dziennie. Alergia zeszła mi już na oskrzela i przy kaszlu płuca chcę wypluć... a brzuszek po takim ataku twardnieje, że aż boli... Umrę z nerwów. To już drugi raz w tej ciąży, kiedy muszę faszerowac się antybiotykami. Za pierwszym nie wiedziałam, że spodziewam się dzidziusia i w 2 tygodniu brałam antybiotyki i przeciwzapalne, w 3 tygodniu 3 razy dziennie aspiryne, w 4 tygodniu musiałam usunąć ósemkę bo dostałam stanu zapalnego a w 5 tygodniu dowiedziałam się, że będę mamą. Zamiast skakać z radości to płakałam na samą myśl czym już nafaszerowalam dzidzie. Teraz znów to samo, leki i nerwy. Za tydzień w sobotę mam połówkowe. Nawet nie chce wiedzieć co będzie dalej. Jestem załamana i tylko mi się płakać chce. Jeśli coś z dzieckiem będzie przeze mnie nie tak, to nie daruję sobie...
Życzę Wam miłej niedzieli i zdrowia, bo bez niego nie ma nic sensu.

brałam ospamox w ciąży z córką . miałam do tego trivagin (kwas mlekowy ) i globulki pimafucinu. odratowałam się z grzybicy ale po 3 tyg juz prawie przed porodem dostałam duomox i on mnie dobił.
ospamox jest dobry bo szybko pomaga.
nie załamuj się. gorsze są bakterie.

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)

Łodzianki ja chętnie dołączę do Was, tylko z tego co widzę na stronie Fali to te zajęcia są we wtorki i czwartki o 9 rano, nie za wcześnie trochę? ;) Byłam na pierwszej wizycie w Medeorze u dr Nowaka, pozytywnie, ale zbyt wiele się nie dowiedziałam, bo usg dopiero w sobotę a w tygodniu muszę zrobić badania krwi i glukozę. Pytałam o połówkowe , powiedział, ze po tych badaniach będziemy mieli komplet badań połówkowych. Powiedzcie mi proszę co dokładnie składa sie na nie. Jak wyglada badanie usg do połówkowego? Bo nie wiem czy osoba która będzie je wykonywać nawet o tym wie. W razie czego pójdę gdzieś prywatnie. Dziewczyny z Łodzi, robiła któraś z Was te badania prywatnie?

http://www.suwaczki.com/tickers/7u229jcgxa2l6kfr.png]Tekst linka[/url]

Na powracajaca grzybice itp. radze zurawine. Ja jadam suszoną. Nie jest zla. Wiadomo moczopędna ale coz i tak sie czesto chodzi do wc. Nawet jak nic nie ma to tak zapobiegawczo, oczywiscie duzo wody pic. A jak tak wam wraca to moze od mydla, plynu albo czegos takiego do kapieli albo higieny. Ja myje sie raz gora dwa
razy dziennie "tam" , mam jeszcze w lazience chusteczki nawilzone takie dla dzieci z biedronki bo ja biore luteine 2 razy dziennie i czasami sie czuje ze cos pocieknie to trzeba sie albo podmyc albo przetrzec. O a na pecherz przeziebiony albo nerke to polecam goraca wode do termoforu a jak ktos nie ma tak jak ja to np. szklana butelka i recznik albo w scierke i albo pomiedzy nogi troche rozgrzac krocze troche do nerki i tez pomaga.
Nie wiem co jeszcze moze pomoc albo raczej zapobiegac.... ale jak sie dowiem cos wiecej to dam znac... :D
My musimy jakas drzemke zrobic bo juz tak mi sie oczy kleja :D

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥