Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs "Potrawy z ryżem"

Rekomendowane odpowiedzi

Jako rodzice z pewnością jesteście zabiegani i często brakuje czasu na ugotowanie czegoś pysznego na obiad. A wiadomo, że ciepły obiad jest bardzo ważny. Firma SyS proponuje ciekawe rozwiązanie i przedstawia serię Dania Babci Zosi - naturalne, zdrowe i ekologiczne.

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/SYS%20Zupa%20Pomidorowa.jpg

W konkursie mamy do wygrania aż 5 zestawów dań od firmy SyS:

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/Dania%20Babci%20Zosi.png

Zadanie konkursowe:
Odpowiedz na pytanie, jakie danie z ryżem poleciłabyś/poleciłbyś dla dziecka i dlaczego?

Odpowiedzi należy zamieszczać w wątku konkursowym do 10 sierpnia 2014 roku do północy. W ciągu kolejnych dwóch dni roboczych, ogłosimy wyniki!

Zapraszamy do udziału!

Biorąc udział w konkursie, akceptujesz jego regulamin.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że dobrym pomysłem na danie byłby tak po prostu- ryż, w roli głównej, z warzywami- marchew, pietruszka, brokuł i kalafior, czyli wszystko, co zdrowe i wartościowe, a do tego kolorowe- z pewnością zainteresuje każde dziecko- tak było i w naszym przypadku ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Polecam dla dzieci proste w wykonaniu, tanie, jednogarnkowe danie z ryżem w roli głównej - risotto warzywne, które dzisiaj gości na naszym stole :)
Risotto jest daniem lekkostrawnym, bogatym w składniki odżywcze tak potrzebne do rozwoju maluchów i jest dobrze tolerowanym przez dzieci nawet z alergiami.
Za co jeszcze kocham risotto ? Potrawa ta rośnie wraz z dzieckiem i zmienia się z jego upodobaniami. Ryż można wprowadzić do diety bardzo wcześnie, bo już po 5 miesiącu jako doskonałe źródło węglowodanów. Początkowo przygotowuje risotto z marchewką, pietruszką, groszkiem, a gdy mały brzuszek dorośnie to można urozmaicić dodatki warzywne i mięsne.
Jest tyle rodzai tego dania ile kucharek, ponieważ ryż można łączyć z wieloma składnikami i przyprawami. Zawsze smakuje wyśmienicie :)
Do przygotowania risotto staram się wykorzystywać sezonowe warzywa, dzięki czemu danie jest zdrowe i tanie w przygotowaniu. W okresie zimowym natomiast doskonale sprawdzają się mrożonki.
Risotto nie musi być też nudnym daniem. Dzieci mogą pomagać w jego przygotowaniu i można je podać w sposób zachęcający do jego zjedzenia np. formując buzie lub ulubiony pojazd.

Risotto brokułowe smaczne i zdrowe, już zjedzone :)

monthly_2014_07/konkurs-potrawy-z-ryzem_14126.jpg


http://www.suwaczki.com/tickers/relgha00pg75am1j.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relgx1hp8osklq3k.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relghdge7w947kii.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Ryż jest niezwykle ważnym składnikiem dziecięcej diety. Zawiera on dużo witamin z grupy B, błonnik oraz białko. Jego zaletą jest również to, ze jest ubogi w tłuszcze i niezwykle dobrze tolorowany przez nasz ogranizm. Poza tym ryż jest lekkostrawny i bezglutenowy. Można więc zacząc wprowadzc go do diety dziecka już od 5 miesiaca(w zależności od tego czy maluch jest karmiony pokarmem naturalnym czy sztucznym). Poniżej przedstawiam kilka propozycja na dania dal niemowląt i dzieci, których najważniejszym składnikiem jest właśnie ryż. Dlaczego wybrałam te własnie potrawy? Po pierwwsze dlatego, ze są zdrowe, zbilansowane i dostosowane do wieku maluszków. Po dugie sa nie tylko samczne i pozywne ale i niebywale proste w przygotowaniu. Zapraszam więc do lektury:
I. POTRAWY DLA NIEMOWLĄT
1. Risotto warzywne
Składanki:
- kilka plastrów cukini
- marchew
- kilka różyczek brokułu
- ¼ szklanki ryżu
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cukinię pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać brokuł, zalać niedużą ilością niegazowanej wody mineralnej(tak by warzywa były tylko lekko pokryte wodą) i gotować ok. 5 minut. Odcedzić, przelewając wywar do drugiego garnka. Do warzywnego wywaru wsypać ryż, ugotować do miękkości. Dodać ugotowane wcześniej warzywa i łyżeczkę oliwy z oliwek. Poddusić. Przed podaniem, w zależności od wieku dziecka, potrawę można zmiksować a także posypać koperkiem lub ugotowanym wcześniej mięsem,np. z indyka.

2.Zupa rybna z ryżem
Składniki:
- marchew
- pietruszka
- por
- seler
- 2 łyżki ryżu
- łyżka soku z cytryny
- kilka kawałków ugotowanej na parze ryby
- natka kopru

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać, wrzucić do wrzącej wody(ok. 2, 5 szklanki), ugotować do miękkości. Wszystkie warzywa z wyjątkiem marchwi wyjąc z wywaru, wsypać ryż i gotować do momentu, aż ryż stanie się miękki. Marchew wyjąc, pokroić w kostkę lub cienkie paseczki. Dodać rozdrobnioną rybę, sok z cytryny i koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagotować.

II. POTRAWY DLA STARSZYCH DZIECI(I DOROSŁYCH TEŻ:)
1.Ryżowy suflet
Składniki:

- brokuł (ok.400 g)
- ryż(3 torebki)
- szklanka bulionu warzywnego
- por
- ½ pęczka kopru
- ½ pęczka szczypiorku
- 3 jajka
- pierś kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-sól, pieprz

Przygotowanie
Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Ugotować w bulionie warzywnym do miękkości. Jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Ryż ugotować, odsączyć. Mięso ugotować, zmielić. Pora, natkę oraz szczypiorek posiekać. Białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z porem, pietruszką, szczypiorkiem, ryżem, brokułem i mięsem. Z białek ubić sztywną pianę. Wszystko razem lekko wymieszać, doprawić. Masę przełożyć do foremek na suflety i pokropić oliwą z oliwek. Wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni do momentu, aż się zarumienią.

2. Ryż zapiekany z jabłkami
Składniki:
- 6 torebek ryżu (po 100 g)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 4 duże kwaśne jabłka
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć. Żółtka oddzielić od białek, zmiksować z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą jajeczną, dodać cukier waniliowy i ryż. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka, przykryć pozostała częścią masy ryżowej. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Ja poleciłabym mus jabłkowy z kleikiem ryżowym :) Mój synek go uwielbia :)

Składniki:
- jedno duże słodkie jabłuszko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
1) obrać jabłko i pokroić na cząstki
2) w garnku zagotować niewielką ilość soku
3) Na wrzątek wrzucić pokrojone jabłka i gotować do miękkości
4) Przestudzić
5) Dodać pozostały sok oraz kleik
6) wszystko zmiksować

+ Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj soku.
+ Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.

Można go podawać już od 6 miesiąca życia. Szybko, tanio i smacznie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Ryżowy przysmak z migdałami. :)
Skład:
400 ml odłuszczonego mleka, 20 g cukru pudru, 40 g ryżu, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej, 2 łyżki blanszowanych migdałów (bez skórki), 1 łyżeczka brązowego cukru.

Mleko wlewamy do średniego garnka, dosypujemy cukier puder. Podgrzewamy na średnim ogniu i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy ryż, skórkę pomarańczową i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, od razu zmniejszamy ogień do minimum. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy 45 minut. Gdy danie jest już kremowe, a ryż miękki zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na ok. 3 minuty.:) Rozgrzewamy piekarnik.
W tym czasie na patelni podprażamy migdały na średnim ogniu. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią (tak jak chcemy;)). Uprażone migdały drobno siekamy. Ryż przekładamy do filiżanki i posypujemy posiekanymi migdałami i brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy, by cukier się rozpuścił.
A potem zajadamy z radością, bo smaczne i zdrowe. :-)

monthly_2014_07/konkurs-potrawy-z-ryzem_14136.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Witamy!
Ryz w naszej kuchni gości bardzo często. Moja córka Julia uwielbia "krupnik" któy robie z ryzu, zreszta wszyscy bardzo go lubimy.Przepisu nie dodaje ponieważ chyba kazda mama potrafi go ugotować ;-) Kiedy córka była mała bardzo często miała problemy z luźnymi kupkami, to włąsnie ryz zawsze nam pomagał przejść przez te trudne chwile i czasami to był jedyny składnik który musiała jesc, ale nigdy nie protestowała ponieważ bardzo go lubi! Dlatego bez ryzu w naszym domu ani rusz ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość kacperporabka027

Ryż z warzywami polany sosem czosnkowym najlepsze danie dla dzieciaków wracających za szkoły.
Przepisów nauczyłem się eksperymentując z ryżem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie zupa pomidorowa z ryżem. Chyba każde dziecko ją lubi i smacznie zjada. Smaczna i szybka do zrobienia, chyba nigdy nam się nie znudzi.
U mnie w domu jest to zupa nr 1 i dzieci chętnie ją zajadają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

U nas ryż na talerzu częstym gościem jest. Może być na słodko, może być na ostro, kwaśny też nam zdarzył się. Ciężko u nas jest polecić jedno danie, kiedy ryż jest naszym fanem.
Chociaż zaproponujemy go na słodko z truskawkami przekładany. Taki pyszny, ze z talerza znika, niż się obejrzysz :)


http://kasiulekkochany.blogspot.com/
https://www.askgfk.com/reg/?x=3ff209391f25bf53fec73e5eb7c43b65&srcid=253
http://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/16417c78.gif
http://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/bf8b6de6.gif

http://www.mleczaki.bejbej.pl/mleczaki/428_20120206_085839.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość kiniaw18

Mam 4-letnią córeczkę która na prawdę lubi ryż a zwłaszcza
1. Zupa pomidorowa z ryżem
2. Potrawka z kurczaka z ryżem
3. Gołąbki bez zawijania z ryżem
4. Ryż na mleku z jabłkiem i bitą śmietaną

To są jej ulubione dania. Ich zaletą jest szybkość i łatwość przygotowania, no i to że dziecią smakują. Poza tym dania są syte i zawierają mnustwo witamin; w samym ryżu są witaminy z grupy B, C, D, E, kwas foliowy i beta-karoten. Wieć chyba już nic więcej mówić nie trzeba ;)

misio6872@wp.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ jesteśmy na wakacjach w pięknej Toskanii jednym z ulubionych dań jakie tutaj jedzą dzieci jest Risotto. Smakuje im wyśmienicie i zjadają zawsze do końca. Bardzo łatwe w przygotowaniu, wartościowe z mnóstwem warzyw. Podsmażamy warzywa, takie jakie lubią dzieci, u nas króluje marchewka, groszek i świeżutka cukinia. Ryż wrzucamy do głębokiego rondelka lekko podsmażamy, i dolewamy porcjami ugotowany w drugim garnuszku rosołek, podduszamy aż będzie miękki, dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i jeszcze wszystko razem podduszamy. Możemy dodać na koniec troszkę masełka, jest jeszcze smaczniejszy. Polecamy, nawet niejadkom smakuje.

monthly_2014_08/konkurs-potrawy-z-ryzem_14248.jpg

monthly_2014_08/konkurs-potrawy-z-ryzem_14249.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

‘’Ryż można a nawet trzeba dziecku podawać,
I można na wiele sposobów go przyprawiać,
Słodko –kwaśny, słony lub na słodko,
Wszystko znika do brzucha malucha prędko.
Ryż na śniadanie, na obiad i podwieczorek się nadaje,
A i na kolacje też może być, bo są jego różne rodzaje.
Zamiast ziemniaków, do zupy i jako deserek ,
Ryż świetnie nadaje się też na podwieczorek.
Ze śmietaną,owocami i prażony,
Ryż zostanie dobrze w organizmie przetrawiony.
Z Chin pochodzi i jest symbolem kultury dalekiego wschodu,
Ale w naszych domach uchroni on nie raz mały brzuszek od głodu.’’

Pierwsza propozycja: MIŚ ryżowy na słodko zrobiony z synkiem.Niestety nie było mi dane udekorować misia, bo synek dosiadł się do niego i zjadł mu uszy :)
Druga propozycja: LODY RYŻOWE
Również szybko lodów brakło !!
POLECAM !!

monthly_2014_08/konkurs-potrawy-z-ryzem_14260.jpg

monthly_2014_08/konkurs-potrawy-z-ryzem_14261.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość dariolka195

Ja chciałabym polecić zapiekankę z ryżem i jabłkami.

*Po pierwsze jest to bardzo szybkie dane idealne dla zapracowanych mam.
*Po drugie nie ma nic łatwiejszego do zrobienia od tej zapiekanki
*Po trzecie mamy połączenie ryży z kwaśnym zdrowym jabłkiem
*Po czwarte zarówno ryż jak i jabłuszko można dość wcześnie wprowadzać do diety dziecka,więc jak maluszek da rade pogryźć może śmiało się zajadać taką zapiekanką
*Po piąte świetnie smakuje i na obiad i na deser

a oto i zapiekanka:)

monthly_2014_08/konkurs-potrawy-z-ryzem_14262.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Moja córka bardzo lubi tradycyjne potrawy więc za dużo nie muszę czarować , a w jednej zupie przemycam mnóstwo witamin zupa jarzynowa z ryżem; do zupki przemycamy
ziemniaczka ( zawiera proteiny)
marchewka ( witamina A)
brokuły ( cała paleta witamin C, B1, A, K , oraz wapń, kwas foliowy i mnóstwo innych)
brukselka ( wit C, A, K itd)

dodatkowo seler, pietruszka , kalafior kasza jęczmienna

Świetna "bomba witaminowa" dla dzieci i dorosłych

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jasnozielona

Kierując się własnym doświadczeniem z dzieciństwa polecam ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. To jedno z najpiękniejszych wspomnień mojego dzieciństwa - najpierw razem z Babcią zbierałyśmy jabłka w sadzie, później było obieranie i szatkowanie i oczywiście rozmawianie. Później Babcia czarowała: ryż przekładała jabłkami, cynamonem i cukrem, całość była oprószona masłem. A później rozkoszowałyśmy się niezwykłym aromatem z piekarnika podczas oczekiwania. Polecam tę potrawę, bo do jej przygotowania śmiało można angażować dzieci i tym samym pokazywać im jaką frajdę można mieć z gotowania, poza tym jej przygotowywanie stwarza świetną okazję do rozmów i stanowi motywację do podejmowania kolejnych wyzwań kulinarnych (bo tego dania zepsuć nie można). Gotowanie to coś więcej niż przyrządzanie potraw, to sposób pokazywania naszym bliskim, jak bardzo ich kochamy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość wkaweczka

Moje dziecko kocha warzywa ale nie lubi ryżu, a właściwie nie lubiło. Z racji, że wszystko lubi osobno na talerzu, warzywa podaje mu jedne koło drugich:marchewka, brokuły itd. i ryż. Zawsze zostawał, do czasu jak zaczęłam go farbować: kurkuma, sok z buraków, szpinak i od razu kolor na talerzu sprawił, że mała zajada go raz dwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Witam moje dziecko nie przepada za ryzem ani na słodko ani pikatnie wiec uzywam go tylko do zupy pomidorowej,ktora jest akceptowana:)
3marchewki
2pietruszki
zielenina(koper,pietruszka)
swieze przetarte pomidory i lyzka koncentratu pomid.
udko,lub inny element z kurczaka
smietana
woreczek ryzu
pol garnka duzego wody
sol,pieprz ,lyzeczka vegety

Zagotowac wode warzywa.kawalek kurczaka i ryz.doprawic i jak warzywa beda miekkie dodac koncentrat i przecier pomidorowy oraz po zagotowaniu dodac smietane i zielenine.Pomidorowka musi swoje odstac (naciagnąc).


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Oboje z mężem kochamy ryż zwłaszcza ten brązowy. Tak więc moje dzieci jedzą go od maleńkości. Obie córki mają dwie ulubione potrawy z ryżem w roli głównej. Pierwsza - ryż gotujemy w osolonej wodzie, na patelni przypiekamy kurczaka z warzywami-groszkiem,marchewką, brokułami a później mieszamy z ryżem. Druga ryż również gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni z dodatkiem czosnku i koperku przypiekamy krewetki,które później łączymy z ryżem. Polecam bo to są proste a jednocześnie smaczne i zdrowe dania.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sylwia1628

Dla dziecka zdecydowanie poleciłabym Ryż z jabłkami i rodzynkami od firmy Sys, ponieważ: przygotowałabym je szybko -a dzieci nie lubią czekać; jest to danie poniekąd na słodko (a każde dziecko lubi słodkości), ale jednocześnie jest bardzo zdrowe; co więcej potrawa taka nie wymaga dużego nakładu finansowego i przede wszystkim jest domowym, pożywnym posiłkiem - idealnym nawet dla maluszków :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Polecam ryż z owocami, które nie uczulają (jak np. truskawki czy cytrusy), pochodzą z Polski, są bogatym źródłem błonnika i witamin i są łagodne (owoce egzotyczne są często nadmiernie traktowane środkami chemicznymi- docierają do Polski zielone, a na drugi dzień są dojrzałe). Po ugotowaniu dodaję do ryżu mus ze świeżych owoców- jabłek, gruszek, śliwek lub wiśni- oczywiście drylowanych. Zamiast musu mogą to być drobno pokrojone owoce- zależy to od wieku dziecka. Nie dodaję białego cukru, ponieważ deser i tak jest słodki dzięki naturalnym cukrom występującym w owocach. By danie było jeszcze słodsze i jeszcze piękniej, bardziej kolorowo wyglądało można polać całość naturalnym sokiem np. z wiśni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Ryż z sosem pieczarkowo - porowym
Od niedawna w polskiej kuchni
Funkcjonują trendy nowe,
które każą nam przyrządzać
Pyszne dania plenerowe.

Co to znaczy plenerowe.
I do tego jeszcze dania?
Kwestia ta jest oczywiście
łatwa do rozszyfrowania.

Nie jest to karkówka z grilla,
którą każdy upiec może,
lecz coś, co wykonasz w domu,
a skonsumujesz na dworze.

By nie trzymać w niepewności
wszystkich znanych mi smakoszy,
Podam przepis, by wam służył
Dla podniebienia rozkoszy.

RYŻ w saszetkach, szynki trochę,
pojemniki z przyprawami,
olej i śmietana gęsta,
i koszyczek z pieczarkami.

Jeszcze kilka młodych porów,
dosyć dużych i zielonych.
I to wszystko co pragnęłam
Wam przekazać z mojej strony.

(Jeśli chodzi o składniki),
bo sam sposób przyrządzania
już wymaga trochę pracy
oraz zaangażowania.

Za to efekt...!!! Zresztą, wkrótce
sami przeczytacie.
Takim daniem każdy piknik
i imprezę uświetniacie.

Zaczynamy! Proszę patrzeć.
Najpierw pory przygotuję.
Myję je, odcinam liście,
osuszam oraz ćwiartuję.

Każda cząstka mieć powinna
jakieś dwa, trzy centymetry.
To są chyba odpowiednie
i właściwe parametry.

Druga czynność, nieco żmudna,
to pieczarek oczyszczanie,
a następnie lekkie mycie
i drobne kawałkowanie.

Teraz plastry szynki kroję,
w dużą, bardzo dużą kostkę.
Tak jak gdyby z przeznaczeniem
dla osoby już dorosłej.

Półprodukty są gotowe
i naczynia w pogotowiu,
wobec tego robię strawę,
co ma służyć memu zdrowiu.

Na rozgrzany tłuszcz w patelni
wrzucam skrawki pieczarkowe
i wysmażam bez pokrywki
białe grzybki inspektowe.

Kiedy zaczną się już smażyć,
kładę pory na patelnię,
zmniejszam ogień na maleńki
i przykrywam bardzo szczelnie.

Za niedługo do patelni wrzucam
pokrojone plastry szynki
i przykrywam znów pokrywką
na około ćwierć godzinki.

W międzyczasie ryż w saszetkach
wkładam wprost do wrzącej wody.
Mierzę czas – dwanaście minut,
dla pewności i wygody.

Woda ma być osolona
i w ilości niezbyt dużej.
Gotowanie jak mówiłam,
tyle minut i nie dłużej.

Po tym czasie, gdy mam pewność,
że już wszystko jest gotowe,
nakładam śmietany cztery
czubate łyżki stołowe.

Jak zwykle potrawę podziwiam,
czy słona sprawdzam, czy ostra,
wiedząc, że do jej podania
droga zupełnie już prosta.

A teraz ryż gotowany
Równiutko kładę na talerz.
Dbając, by ładnie wyglądał
i nie rozsypał się wcale.

Polewam pyszną potrawką
i stoję jak oniemiała,
bo takie wrażenie wywarła,
ta potrawa jakże wspaniała.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie i mojej rodziny daniem w którym króluje ryż, ale też smakuje najlepiej są niewątpliwie gołąbki. Robię je na dwa sposoby:

1. gołąbki z ryżem
2 gołąbki z ryżem i mięsem

gołąbki z ryżem

Przesmażam na oleju 1 dużą cebulę, następnie wsypuję opłukany wcześniej ryż ok 3/4 szklanki i smażę kilka minut. Dolewam 1/3 litra bulionu warzywnego i gotuję ok 20 minut na wolnym ogniu. Odstawiam na kilka minut, następnie mieszam z posiekaną natką pietruszki, odrobiną soku z cytryny, namoczonymi rodzynkami i przyprawiam solą i pieprzem. Kapustę włoską sparzam lekko we wrzątku i rozdzielam liście. Zawijam w nie farsz ryżowy. Układam w żaroodpornym naczyniu i podlane odrobiną bulionu zapiekam w piekarniku przez ok 30 minut.

gołąbki z ryżem i mięsem

Gotuję ryż na al-dente, po wystudzeniu mieszam z mielonym mięsem w ilości mniej więcej takiej samej co ryżu, przyprawiam solą, pieprzem, dodaję 1 surowe jajko.
Tak przygotowany farsz zawijam w sparzone wcześniej we wrzątku liście białej kapusty i duszę w wodzie która została po sparzaniu lisci przez ok 30-40 minut. Pod koniec gotowania przyprawiam vegetą i pieprzem. zaprawiam sos koncentratem pomidorowym i gotowe.

Dlaczego jemy ryż i podajemy go naszym dzieciom?

Otóż ryż dostarcza dużej ilości węglowodanów, które są podstawowym źródłem energii. Jest on również cennym źródłem potasu, magnezu, żelaza i cynku. Bogactwo ryżu to również witaminy z grupy B, witaminy E i błonnik. No i oczywiście ryż jest smaczny, a podany w postaci gołąbków smakuje jeszcze lepiej!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś znalazłam w internecie zdjęcie,na którym był ryżowy miś przykryty kołderką,która wykonana była z jajka. Postanowiłam sama przygotować coś takiego i okazało się,że był to strzał w dziesiątkę! Moje dziecko je ryż ze smakiem i często się domaga. Ryż należy ugotować tak,aby miał lepką konsystencję,znacznie to ułatwia formowanie głowy i reszty ciała misia.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...