Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dziewczyny! Czytam was cały czas ale ze mam czas pisz.... W sumie jestem w kolejce do mojego gin i dlatego. Adaś na rehabilitacji ćwiczymy rączkę bo przy leżeniu na brzuchu zostawiał z tyłu... A wczoraj załapał przewaracanie się z pleców na brzuch. A i u nas już pierwsza choroba zakaźna za nami.... Trzydniówka.
Wszystkiego nowe mamusie witam a już forumowym znajomym mamusia życzę powodzenia i cierpliwości kiedyś się wszystko ułoży...
Też jestem zmęczona jak każda z was ale bliżej do wiosny i tym się pocieszam.....

A to mój gentelmen

monthly_2017_02/wrzesnioweczki-2016_54558.jpg

monthly_2017_02/wrzesnioweczki-2016_54559.jpg

a href="http://http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/24132]Tekst linka[/url]

Dużo zdrówka dla Lenki :-)
Dzień dobry :-) u nas dzisiejsza noc wyjątkowa, Aleksander spał od 19.30 do 8.00 tylko z jedną pobudka na jedzenie :-) SZOK.... niestety mój organizm nie poradził sobie z takim szczęściem i budziłam się dosłownie co godzina i sprawdzałam czy wszystko ok....ehhhh
Miłego dnia dziewczyny!!!
Dzięki monikae za info;)
Mamo Joasi może rzeczywiście ją coś boli, biedulka;( dobrze że idziesz po to skierowanie. Wszystko będzie dobrze, trzymam kciuki

Hej u nas jak zasnęła o 22 to potem pobudka o 1,po 3 i o 7 już na dobre, niby nie jest źle ale jakoś ostatnio nie mam siły w nocy, jestem jak neptyk.
Mindstrikcs u nas właśnie tak ostatnio jest, że Ola jest bardziej absorbująca, wcześniej poleżała sama, a teraz często robi płacz jak ją się odłoży, i najlepiej jest jak się ją zabawia, gada do niej, śpiewa lub pokazuje świat, pewnie to teraz taki etap.
Monikae u nas Ola lubi nóżkę króliczka, ssie ją, przygryza itp. jak na zdjęciu. :)

monthly_2017_02/wrzesnioweczki-2016_54560.jpg

http://fajnamama.pl/suwaczki/t7uie9v.png

100 lat dla Lenki:)))
Jeju,jak czytam o tym ząbkowaniu,to dramat. Mamy ciezkie zabkowanie,wiec jeszcze dlugo nie pospie:) Trzeba przetrwac,nie ma rady. Jak ogladalam rano dziaselka Malemu,to ma cala dolna szczeke jak balon i gryzl mi palca z takim zacieciem,widac,ze mu to przynosi ulge. Zal mi go,moj Biedulek. Nic,viburcol,camilia i do przodu,jakos przetrwamy:)
Sliczna Hani,Ola i Adas przystojniak:)
U mas dzisiaj powietrze w koncu DOBRE,wiec chociaz spacerek na pocieszenie i ukojenie nerwow:)

http://fajnamama.pl/suwaczki/4iorh3a.png

Witam mamusie!

Wspolczuje wam tych nocek. Moj Adam budzil sie co 3godz do pierwszych urodzin (mimo iz byl na mm). Poniej mu to przeszlo. Mam nadzieje ze u Was tak dlugo to nie bedzie trwalo.

Sto lat dla solenizantki!!!!

Super te wiaderko. I widac, ze zadowolony. Ja kiedys gdzies slyszalam, z na sucha skore oliwa z oliwek i zalozyc czape zeby sie wygrzała.

A u nas z Ania coraz lepiej, ale Adamowi wrocila temperatura. I zadnych innych objawow :/

Ja wczoraj bylam na zakupach co prawda nie lidl ale C&A i H&M.

monthly_2017_02/wrzesnioweczki-2016_54563.jpg

monthly_2017_02/wrzesnioweczki-2016_54564.jpg

No więc tak...mam dwójkę dzieci starszą 4 letnią Agatę i syna Dawida, który urodził się sn 27.09. Jak niektóre z Was też jestem sama z dziećmi w domu, bo mąż za granicą :( Jakoś sobie radzimy, ale nie zawsze jest łatwo. Młody ostatnio wyszedł z zapalenia oskrzeli a już widzę, że znowu coś go łapie. Gdyby nie to forum i Wy dziewczyny to już dawno bym się załamała, a tak to bynajmniej wiem, że nie tylko mi jest ciężko

Hej dziewczynki. Dzis moja niunia ma 5mies( a mialaby 3,5). Byłyśmy wczoraj u pani dr. Dluuugo rozmawialysmy gkownie o Laury alergii. I pani dr powiedziala ,ze mamy przyjsc za mies i da jej skierowanie na konkretne badania i na testy alergixzne na ktore mamy się zarejestrowac na lipxa po jej 3urodzinach.
Milena wazy 5950gram. Troszke nadrobila. Jest bardzo silna i motorycznie bardzo dobrze sie rozwijs. Nawet gdy pani dr polozyla ja ba brzuszku zeby ha oslucgac z tylu to ona bach i na plecki. Musialam ha trzymac ba recach he. A przy tym obracaniu tak sie smiala,ze pani dr do jiej gadala ciagle "sloneczko sloneczko promienisz sie ,usmiechnij sie,usmiechnij sie "a ta w smiech. No szok. Mala dostała druga dawke pmeumo i cos jeszcze. Ani razu nie zaplakala. Dwa zastrzyki w dwie nozki. Dzis odczyn poszczepienny. Mala mega marudzi , cysia nie ,smoczka nie ,nosic nie,lezec nie. Zabek sie wyrzyna. Test lyzeczki to potwierdzil. Takze czekamy.
Laura miala zabki w wieku 10mies. A Miska ma 5mies. Obled. Obie znosza to rownie zle.
Za dwa tyg na badania kontrolne z Milena. Az sie boje co z jej wątroba.

Podalismy jej marchewke i zle to przyjels. Bol brzuszka 2dni. Z rozszezaniem diety mamy poczekac z mies .

Hmm a u nas ziomb ! Ale na spacerek pojdziemy, codziennie chodzimy.

Mnie brzuch boli,moze ns okres? Hm nie wiem. Ktoras kp i miesiaczkuje?

Na dodatek u meza w pracy sie wali i jest zalamany,przygaszony, nie spi i nie je. Sama juz zaczelam mu szukac nowej pracy,bo nie moge na to patrzeć. Maja nowego kierownika ,ktory naobiecywal rzeczy nie mozliwe dyrektorowi i wyzywa sue na pracownikach. Mobbing nie ziemski.

Takze tak. Ja mam katar 3tydz. Poradzicie cos? herbatki nie pomagaja. To zatoki ,przez co tez mam silne migreny. Mecze sie.
Do tego Milena malo spi ,ma 2drzemki po 30minut. Od 8:45-22 . To jak dla mnie za malo jak na 5mies dziecko. Jak jest u Was? Co myslicie?

O wlasnie wstala i gada he . Ide ide, kawa zimna ahh

Wszystkiego najlepszego dla solenizantek.
Witaj Lusia, powiem Ci że Dawidek wygląda dużo poważniej przez te włoski, ale są super chyba najdłuższe z naszych dzieciaczków.
Kaśka współczuję. Mój ma przeważnie trzy drzemki, jedna ok 2 godz a dwie po 30 min. ale to też różnie z tym bywa, czasami dłużej czasami krócej. Teraz śpi juz prawie dwie godz.

[url://fajnamama.pl]http://fajnamama.pl/suwaczki/0biq621.png[/url]=http

Przede wszystkim sto lat dla Lenki :)

Dziewczyny z tą tłustością mleka to nie do końca tak jak piszecie. U nas na SR doradczyni laktacyjna uczyła, że akurat tłuszcz jest jednym z niewielu składników mleka, który zmienia się pod różnymi względami. Zmienia się w zależności od etapu rozwoju dziecka. Zmienia się także w zależności od pory dnia (w nocy jest zdecydowanie bardziej tłuste), no i zmienia się nawet podczas jednego karmienia, tzn. mleko I fazy (Foremilk), czyli w pierwszych minutach ssania jest wodniste i ma niski poziom tłuszczu (ok. 2%), natomiast w mleku II fazy (Hindmilk), czyli w późniejszych minutach ssania poziom tłuszczu jest wyższy (ok. 6%).
Ważne jest też to, że mimo że ilość tłuszczu w mleku kobiecym jest w niewielkim stopniu zależna od diety matki, to już rodzaj tłuszczu ma tutaj duże znaczenie.
Ogólnie są to informacje rozpowszechniane przez WHO i Fundację Rodzić po ludzku, więc moim zdaniem zaufana wiedza. Jak jeszcze karmiłam Zuzę swoim mlekiem i odciągałam laktatorem, to ewidentnie było widać różnicę w zawartości tłuszczu w mleku odciągniętym z dnia i w nocy, a także w zależności od długości odciągania.
Mamo Joasi, jak tak sobie zaczęłam myśleć i przypominać co mieliśmy na SR, to może faktycznie Joasia jest głodna, bo mimo, że długo sssie pierś, to ssie ją mało intensywnie i nieefektywnie. I pytanie czy ssie jedną pierś do końca, czy raz jedną raz drugą po trochu?

Mamo Joasi,radzilabym jednak skonsultowac sie,zanim podejmiesz decyzje o dokarmianiu z pediatra,albo jakims certyfikowanym doradca laktacyjnym,wiele tych kobiet chetnie udziela porad nawet telefonicznie.Moje dziecko w ciagu dnia potrafi miec przerwe trzech godzin w karmieniu,a w nocy jest zupelnie inaczej. I naprawde na tym etapie to jeszcze jest norma,czesto dzieci nadrabiaja w nocy.Nie chce sie wymadrzac,ale mam jakies tam doswiadczenie w karmieniu i naprawde nie podejmowalabym pochopnych decyzji. Skoro nie wiadomo co jest Asi,ja bym nie ryzykowala,zeby nie pogorszyc sprawy jakimis nowosciami. Ja sie nie poddaje i karmie bez wspomagaczy,a z karmireniem piersia tak to juz jest,cos za cos:)
Witamy nowa Mamusie:) A wlosy Malego sa niesamowite:)

Mermide, śliczna Ania, no i zazdroszczę zakupów,śliczne rzeczy, widzę że teraz Miki na topie, od niemowlaka do nastolatka:)Ja poki co przegladam internet w poszukiwaniu kurtki dla Lilki na wiosne, podobają mi sie parki w hm i zara, bo nie mają ściągaczy na dole wiec nie będą sie podwijać w wózku i wiać dziecku po nerkach:)Będę musiala zaopatrzec sie w jakies spodenki bluzy i bluzeczki na wiosne, body to juz tylko na krotki bede kupowac bo tych na dlugi rzadko używam.Niedawno byłam w szmateksie i obkupilam Lilkę w 3 sukenki na lato, nie wiem czy trafie z rozmiarem, ale w maju 2 komunie wiec okazje do elegancji też będą:)
Dziś mąż ma wolne,wyspalam sie dzieki temu jeszcze do 11, teraz poszli na spacer a ja sie moge polenic:)
Lusia, Dawidek ma swietne wloski, szok!My niestety mamy slabe geny w tej kwestii, bo obie corki raczej skąpy zarost,hehe.
Kaska, wspolczuje sytuacji u meza w pracy.mi niestety tez jest znany temat mobbingu, no i przekonalam sie ze na niego nie ma sily.niestety czesto trzeba zmienic srodowisko,ale zawsze warto jest najpierw sprobowac cos z tym zrobic...A na katar moze sprobuj inhalacji?Ja mam problem z katarem przez cały rok, ale nie chcialo mi sie zaczynam tematu alergologa wiec sie męczę.
Co do tego tluszczu w mleku, to ja tez widze roznice kiedy odciagam,ze wiecej sie go osadza lub mniej,ze to zalezy od pory dnia i wieku dziecka,ale jak duzy wplyw na tłuszcz ma nasza dieta?W sumie to nie zmienilam jej jakos bardzo.Gdzies przeczytalam ze im starsze dziecko to krócej ssie bo juz ma wycwiczoną technike.No ale ja widze roznice że czasami ssie tak ze mleko widac przy usteczkach a czasami to az sie musze wsluchiwac czy przelyka czy sobie tylko ssie bezproduktywnie.Moja Lilka tez usilnie gryzie rączki, jakby miala je zaraz odgryzc, slina leci jak u buldoga.Ale w buzi cisza,zero widokow na ząbki, chociaz lubi jak jej masuje dziąsła smoczkiem do usypiania.

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

A co do karmienia jedna piers /naprzepiennie,musze powiedziec,ze starsza core karmilam caly okres kp naprzepiennie,tak jak i Malego i nie ma to wiekszego znaczenia. Zawsze ta druga piers Malutki ssie dluzej,wiec nie pije samej 'wody'. Kazda technika jest dobra,wydaje mi sie,ze jezeli dziecko ssie piers wystarczajaco dlugo,to nie ma mozliwosci,zeby nie 'dokopalo' sie do tlustszego mleczka. To tak z doswiadczenia:)

Mila mi, tez sobie tak tlumacze, że moze w ciagu dnia ma za duzo wrazen i szkoda jej czasu na jedzenie, bo miewa przerwy 3-3,5h a nadrabia w nocy co 2h bo wtedy na pewno ssie dobrze, dlugo i z obu piersi.Nawilzacz chodzi caly dzien, na noc wylączam bo denerwuje mnie jego dzwiek, ale jak sprawdzam jej kark, to cześciej miala chłodny niz cieply wiec sie nie przegrzewa.
Kaska, Lilka jak jest na spacerze to spi te 2h i potem 30min popoludniu, na "nogach" jest mniej wiecej 7-20.jak nie pojdzie na spacer to zamiast tych 2h spania ok 12-14 spi w domu 30min, wiec biegam z nia codziennie, tylko sprawdzam czy smogu nie ma, ale poki co do 16tej jest u nas dobre powietrze.

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Wszyscy mi mówią ze wygląda na starszego przez te włoski, z resztą sama to widze ;) córka też dosyć ich miała ale nie tyle i nie takie długie. Mindtricks, koleżanki z pracy śmiały się że w tatusia to on na pewno się nie wdał (mąż ma rzadkie włosy przez co na łyso się goli) więc K ciągle naburmuszony na początku chodził he he Co do kataru to my też się męczymy już czwarty raz i szczerze mówiąc nie widzę żeby inhalację pomagały, wczoraj byliśmy na szczepieniach i po mimo kataru i lekkiego kaszlu pediatra kazał zaszczepić no i teraz się przejmuję zeby nic złego z tego nie wyszło :( Ja też karmię piersią i od jakiegoś czasu Młody częsciej budzi się w nocy, na początku tłumaczyłam sobie że to może przez katar ale teraz już sama nie wiem, może się nie najada :( Dawid też na okrągło trzyma rączki w buzi i niesamowicie się ślini a ząbków nie widać

lusia89 ale burza wlosow!!! Super :)

Kaska Wspolczuje sytuacji w pracy. Mobbig to niestety dosc powszechne zjawisko i sama tego doswiadczylam i chyba nie ma na to niestety mocnych :( Ale moze u meza sie ulozy.
Dzisiaj moja cora jest strasznie marudna. Nie wiem co jej sie stalo. Wypila dopiero trzecia butelke mleka. Co prawda zjadla wczesniej troszke dyni, ale to chyba i tak malo :( Mam nadieje, ze za chwile zasnie i jak sie obudzi to bedzie lepiej. A co do spania, to Ania (jak nie jest chora) to ma max 3 drzemki po ok 40-50min. Nawet na spacerze :/ A ze lezenie w wozku szybko sie jej nudzi to ostatnio mamy krotkie spacerki. Moze jak przesiadziemy sie do spacerowki to bedzie lepiej?