Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Mila_mi, bardzo mi przykro, że Igorek tak ciężko i długo przechodzi to ząbkowanie :-( Te spanie u Was to też ciężki temat, oby jak najszybciej to się zmieniło.
A odnośnie zdjęć, u nas też już miały miejsce podobne sytuacje ze ściagąniem obrusu.

Domi, Zuzka ma 67 cm. Nosi ciuchy 62/68 i czasami 74 się zdarzy, ale te z Reserved 68 są i tak trochę za duże na nią.

Monikae, oczywiście pisząc, że najbardziej boli przy pierwszej dziurce w dziąśle, miałam na myśli pierwszą dziurkę przy każdym ząbku, więc mam świadomość, że jedna jaskółka wiosny nie czyni ;-)
A z tym podciąganiem do siadu, to było niebezpieczne w pierwszych miesiącach, a teraz już raczej można tak ćwiczyć i się bawić :-)

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56364.jpg

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56365.jpg

A moja Ola to nie tyle szczypie co całą piąstką zgarnia i ciągnie, ile mi już włosów wyrwała i strupów narobiła :/
U nas właśnie była burza, Ola wystraszyła się grzmotu, to jej pierwsza w życiu burza :) a dziś wstała przed 6 :/ meczyła ją kupa, która robiła na raty, nie wiem ile pieluch dziś zmieniłam, wogole jest ostatnio marudna przez to przeziębienie a i mnie i mojego m. też coś pobiera :/, do tego umyłam dwa okna, prasowałam firanki, pranie, odkurzanie, wizyta w pracy bo mnie potrzebowali, i wiele innych pierdół i czuję się wykończona :/ chcę tylko leżeć i bezmyślnie gapić się w tv.
Monmonka super te ciuszki, zębale i dzieciaczki na zdjęciach piękniuchne :) to prawda, że teraz musimy mieć oczy do okoła głowy i wykazywać się niezłym refleksem, trzymam kciuki za wszystkich ząbkujących oby gładko poszło, u nas nadal nic w tym temacie się nie dzieje.
Podałam dziś Oli ten szpinak z Rossmanna ale bardzo średnio jej smakował.
Wszystkim życzę zdrówka i Przespanej nocy :)

http://fajnamama.pl/suwaczki/t7uie9v.png

U mnie od ndz jest mama. Fajnie, jest z kim wyjść na spacer i zakupy. Szkoda tylko że pogoda nie rozpieszcza. Zostaje do soboty bo musi wracać jak to mówi święta robić bo mój brat z rodziną przyjeżdżają ;) teraz też pojechała do drugiej wnusi do mojego brata ale pewnie zaraz wróci i to przetyrana bo tamta ma 2 latka to wyeksploatuje babcię.
Sevenka a próbowałaś tego szpinaku? Bo jak smakuje tak jak przeważnie szpinak podawany dzieciom to wcale się nie dziwię że nie chciała. Ja ogólnie chce zejść z tych słoiczków co mam i obiady sama Gosi gotować. Wiadomo z owocami gorzej do kaszki ale może chociaż uda się obiady. Oczywiście zawsze coś na czarną godzinę będę miała.
Gośka też ma problemy z kupą. Dziś po 2 dniach posuchy zrobiła małego twardego bobka a tak się męczyła biedna. Cała czerwona była. Dałam jej dziś suszoną śliwkę z jogurtem. Jutro powtórzę. Może coś ją ruszy.
Dobrej nocy dziewczyny.

iv098u698jhjb01j.png

Ale tu dzisiaj cisza ;) To znaczy, że życie poza forum też istnieje ;)
Qarolina, normalnie jestem fanką Twoich stwierdzeń - Gosia świruska, chwyt pęsetowy :) Bosko :)

Agnes, cudne foty :)

A my po wizycie u alergolog i lekarza chorób dziecięcych w jednym - mojej ulubionej dr - no i bardzo zachwalała Zuzię, że ślicznie się rozwija, ślicznie je i w ogóle wszystko cacy :)
Zaraz po wyjściu dolnych jedyneczek - bo widzę, że druga od razu też rusza :) - robimy prowokację mleczkiem Bebilon Pepti. Ach chciałabym, żeby ta alergia już przeszła, ale szczerze mówiąc nie liczę na to ;) No i dr również zwróciła uwagę, że schudłam, więc z gabinetu wyszłam mega szczęśliwa i usatysfakcjonowana, hehe :P
Co poza tym miałam pisać hmmm.... a wiem, moja Zuza odkąd nauczyła się prutać buzią i robić językiem prrrryyy, to pękamy ze śmiechu. Głupolek mały leży, robi prrrryy i zaciesza z tego :) Ja na prawdę nie wiem skąd to dziecko się urwało, nawet z ząbkowania sobie nic nie robi ;) Tylko się cieszyć :)

Witam wszystkich.
Do domu wyszlysmy z zaskoczenia w poniedziałek. Przepraszam ze nie napisalam wczesniej ale mialam po wyjsciu duzo do zrobienia i jeszcze małej w miejscu rany zrobil sie krwiak ale na szczescie juz dzis sie zmniejszyl.
Dzis konczymy 7 miesiecy.
Karii wszytskiego naj dla Twojego szkraba;*
Nie pamietam co mialam pisac eh...
Tyle tematow poruszonych ze żadnego nie zapamiętałam:)
Aaa ząbki... My mamy 5 ząbków i 2 w trakcie. Rosną jej te zęby jak grzyby po deszczu. I ogolnie bez objawowo tylko raz jak szla jedynka na gorze to dalam jej ibum.

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56381.jpg

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvzp07wkpxbts1b.png

Sto lat dla Emilki :* dużo dużo zdrówka kruszynko ! Cieszymy się ze już jesteście w domku.
Nusia już śpi od 20:30. Bardzo jej daje w kość ta górna jedynka. Jak 3 żeby wyszły bezobjawowo tak teraz ta druga jedynka wychodząca to jakaś masakra :/ nawet wymiotowało dzisiaj moje dziecko i pewnie przez te zęby...
Jutro mamy odwiedziny położnej środowiskowej. Zapowiedziała się nam dzisiaj.
Ja kończę oglądać milionerów i idę spać bo padam na twarz :(

Hej dziewczyny dołączam do grona padnietych: / urobiłam się jak osioł. Jutro wizyta teściowej więc już mam wkurw. Order przyznaje każdej która ma więcej niż jedno dziecko. Mi się wydaje ze że moja jest grzeczniutka ale ja się nie wyrabiam normalnie:/
Agnes super zdjęcia! Również mogę polecić ten szampon i odżywkę z tej serii mam teraz mnooostwo nowych włosów.
Madzik extra ze już w domku, dużo zdrówka!
Ah i moje dziekcko tez mnie szczypie mooocno:)

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56382.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqdf9hz10jjtap.png

Zdrówka zdrówka i jeszcze raz zdrówka dla Emilki. A zabkujacym szybkiego i bezbolesnego zabka.
Momonka super że wizyta się udała..widać konkretna babka z tej pani doktor i oby alergia szybko minęła.
Mag coś sporo chyba tych wizyt macie. U nas położna była dwa razy w pierwszym miesiącu w tym raz na podwórku bo właśnie byłam z Wojtusiem na dworze, nie chciała nawet wejść do domu i raz był lekarz i to wszystko. ale jak to na prowincji. .
Karolina super że masz pomoc od mamy.
Rano o ósmej jak wam pisałam że mały jeszcze śpi i ja też w łóżku nie przypuszczałam że to cisza przed burzą. Obudził się o 8:30, poszłam do kuchni a tam spięcie z kim? Z teściową. Nie będę pisać szczegółów ale na szybko nakarmilam małego i o 9 juz jechaliśmy do mojej mamy do miasta 20 km. Tak mnie znowu wkur... że trochę mnie poniosło i jej wygarnelam. Wróciliśmy przed 20 dopiero. Wojtus u drugiej babci do rany przylorz. Ja trochę odreagowalam. Wieczorem normalnie się odzywalysmy ale rano chyba ja przeprosze bo mi głupio.nie wiem ale po ciąży strasznie mnie ona denerwuje, czy to chormony tak działają cxy może mam już dość życia pod jednym dachem. Jak to mówią kupa to dupa.

[url://fajnamama.pl]http://fajnamama.pl/suwaczki/0biq621.png[/url]=http

100 lat dla Emilki:) Zdrowka przede wszystkim:)
Powiem Wam,ze mama przyniosla mi dzisiaj jakas ksiazke od bratowej i to chyba jest 'ta' slawna ksiazka,pierwszy rok zycia dziecka. Mamy,ktorych dzieci nie spia w nocy,swietny rozdzial znalazlam i swietne rady,moze skorzystacie? Tak sie wkurzylam,ze az sie zagotowalam. Bardzo dziekuje,niech mama zabiera ta ksiazke skad przyniosla,chocby byla najlepsza. Moze jestem glupia,ale chyba trzeba nie miec serca,zeby stosowac takie metody... Oczywiscie jest napisane,ze to metoda nie dla kazdego...! Szczerze,to jestem zszokowana i po jednym rozdziale dziekuje za reszte...
Spokojnej nocy:)

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56389.jpg

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56390.jpg

http://fajnamama.pl/suwaczki/4iorh3a.png

Calineczka, no dupa i dupa z tą Twoją teściową ;-) Pewnie już zmęczenie materiału. Ale niestety chyba musisz zacisnąć zęby i może trochę wyluzować. Jeszcze chwilka i w końcu będziecie mieszkać w swoim wymarzonym domku :-*
Co do Wit D3 przy mm, to zależy ile dziecko zjada dziennie mleka. Musisz sprawdzić ile mikrogramów Wit. D3 jest w 100 ml mleka i przeliczyć ile Wojtuś zjada. 400 j.m. to 10 mikrogramów. Przykładowo moja Zuzia teraz zjada ok. 700 ml mleka, a w 100 ml mam 1,2 mikrograma Wit D3, czyli zjada jakieś 8,4 mikrogramów, tj. 84% dziennego zapotrzebowania, czyli wychodzi ok. 330 j.m. Trochę za mało, więc jej suplementuję Juvit D3 z dozownikiem, w którym jedna pompka to 200 j.m.

Mila_mi, to musi chyba być jakieś stare wydanie tej książki. Ja mam z 2016 roku i jest zupełnie co innego na tych stronach, a w rozdziale dotyczącym 6 miesiąca są właśnie opisane różne metody usypiania, ale ta najbardziej drastyczna, tzn. metoda Fabera, zdecydowanie nie jest tak okrutna jak to co wkleiłaś. To co Ty wkleiłaś to faktycznie jakiś dramat.... Brak słów...

Monmonka dzięki za wyjaśnienie dokładnie. Ale mam jeszcze pytanie. W składzie jest napisane Wit D a nie d3 (możesz sprawdzić w necie Bebilon 2 ten pronutra+). Czy to tak samo liczyć?
Wiecie co? Mnie zawsze pediatra pytała czy daję Wit D no i mówiłam że tak i to wszystko. I ja cały czas daje taką samą ilość... Mam nadzieję że nie zrobiłam małemu jakiejś krzywdy tym...

wjwtbxz.png

Hej laski u nas wczoraj wieczorem była burza i zabrali prąd na ponad godzinę a mnie paraliżuje strach jak jest burza po ubiegłorocznej nnawałnicy i przygoda z dachem.staram się nie okazywać żeby dzieci nie nastraszyc.Amelka też swiruje od kilku dni w nocy najchętniej stałaby z cyckiem w dziobie.Madzik samych wspaniałości dla Emilki i dużo zdrówka!silna dziewczynka;-)
Calineczka teściowa!!!!!!!!!Ja że swoją jestem tylko na " dzień dobry"

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56398.jpg

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56399.jpg

A właśnie przeczytałam że mimo że na niektórych witaminach jest napisane D a na innych d3 to w składzie jest d3 więc ok. Ale co do suplementacji to kurcze wychodzi że za dużo daję... W tej chwili Maciuś je ok. 300-400ml mleka mm. Mleko ma 1,4 mikrograma w 100ml. Czyli wychodzi że ma 4,2-5,6 czyli 42-56% jeśli dobrze rozumiem. Czy w takim razie wystarczy 200jm czy dawać 400?

wjwtbxz.png

Manikae, jeszcze tutaj jest dobrze wytłumaczona sytuacja z Wit D i D3:
https://portal.abczdrowie.pl/pytania/roznice-miedzy-witamina-d-i-d3

Jeśli nie macie zaleconego zwiększenia dawki z 400 na 600 j.m. to wystarczy oprócz mleczka podawać 200 j.m. Do tego najlepiej nadaje się Juvit D3, bo ma pompkę dozującą po 200 j.m.

Dziewczyny, ale u Was wysoko te materacyki. U nas jest jakoś tak niżej. Ja to bym już dawno na Waszym miejscu obniżyła, bo bym strasznie się bała, że Zuzia mi wypadnie, bo to co ona wyprawia rano w łóżeczku to jakieś cyrki. Co chwile jest lament, bo nóżki zaklinowane w szczebelkach.

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56402.jpg

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56403.jpg