Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Hejooo Zuzka!jak zawsze sliczna i smieszkowa:):*
Monmonka,fajny ten kubek.
Milutka,fajnie ze polecilas te modele,zawsze to jakis punkt zaczepienia.A co do isofixu to moj tez zmienial niby z tego powodu auto w lecie;)
Qarolina,udanego weekendu i bezpiecznej drogi.Ja tez mysle ze lekarz poki co zbedny.Zdziwilam sie ze ziemniak tak posmakowal,ja tam wole brokula czy dynie;)Lilka spi,ja jem sniadania susze wlosy i lecimy na spacer jesli sie nie rozpada.

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Sevenka ja miałam słoiczek z marchewką 120g i dałam pierwszy raz ⅓. Wszystkiego i tak nie zjadła.
Monmonka a ja czytałam o tym kubku i opinii wcale nie miał dobrych. Tzn. jest że tak powiem zdrowy ale podobno ciężko się z niego pije. Nawet dorosłym niewygodnie. Monmonka a który rocznik jest twój mąż i do jakiego liceum chodził? Jeszcze się okaże że kojarzę z widzenia :) Włocławek to przecież nie metropolia :D
Mind ziemniak był słodki więc może dlatego ale dynia też jej podeszła. Brokuła zjadła ale bez szału.
No właśnie z tym lekarzem też się obawiałam żeby nic więc nie złapać. No nic obserwuję dalej. Najgorzej po nocy jest no w ciągu dnia nawet ok.

iv098u698jhjb01j.png

No i oczywiscie zapomnialam...Milami ale masz fajnego meza:)po moim predzej bym sie spodziewala ze kupi bilet powrotny na Marsa niz ze kupi ciuszek a juz zakup zestawu do butow...hmmm,ja i owszem(najchetniej dla siebie) ale maz...?;)))A tak serio to mega mile ze sie tak angazuje i mysli o was:)
Aha,i fajnie ze ciasteczka smakowaly:)od razu sobie przypomnialam ze mialam ci odpisac co do amarantusa,przepraszam:(

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Witam sie przedpoludniowo :).
Wczoraj bylismy u ortopedy i juz mamy spokoj bo stopki sa ;proste i bioderka tez ladniutkie.
Mam też przyczyne podbudek nocnych Zosi - bylo jej za ciepło ( eureka ! ) wczoraj pod pajaca zalozylam krutki rekaw i obudzila sie dopiero o 4.00 na pięciominutowego cycka.
Teraz gwiazda jest na spacerze z ciocia a ja pilnuje chlokow ktorzy mi skrecaja szafe. Niby mam czas na np. prasowanie ale nie.... matka woli neta poprzegladac i podzwonic po kolezankach:D.

Wszystkiego dobrego dla naszych slodkich mężczyzn i dla polroczniakow :)
Szerokiej drogi dla podrozujących i zdrowia dla chorych :*

http://www.suwaczki.com/tickers/km5srl68tmxs7z2t.png

Sevenka, ta różowa bluzeczka, to sukienusia z Lidla :) A opaskę uszyła mi koleżanka. Zamówiłam mnóstwo ślicznych opasek w stylu pin up z Malusiowa, ale strasznie długo idą. Były za 7,90 zł za szt. i z bawełny z certyfikatem Oeko-tex Standard 100. Jak dojdą to dam znać na temat jakości :)

Bordo, ja pod wszystko zakładam bodziaka z krótkim rękawem albo bez rękawków. Początkowo z powodu hipotrofii i braku tłuszczyku, a teraz z racji AZS (które w sumie u nas już znikome). W nocy pod pajaca też zakładam takiego bodziaka, bo Zuzia się rozkopuje spod kołderki lub kocyka.

Qarolina, też się właśnie zastanawiałam jak się z tego pije, bo chyba trzeba mocniej zassać, więc może nie każde dziecko sobie z tym poradzić. Nie mniej jednak z pkt widzenia logopedycznego jest najzdrowszy i może warto chociaż spróbować.
A mój mąż to stary dziad :P - rocznik 80', ale on nie chodził do liceum, tylko do "samochodówki". Jego rodzice i siostra z rodziną mieszkają na Kaziku, więc tam będziemy się kisić cały weekend ;)

Mind, super, że Twoja Emi prowadzi takiego bloga. Cholercia, zazdroszczę Tobie tak wychowanej i zdolnej córci. Ma wspaniałe zainteresowania i na pewno, mimo swoich problemów zdrowotnych, wyrośnie na cudowną i inteligentną kobietę :) Lilka na pewno też :) W końcu geny po mamusi robią swoje :*

Co do pierwszego dania, to ja podałam Zuźce marchewkę i aż pół słoiczka 125 gramowego. Wiem, że dla alergika, to bardzo dużo, ale zaryzykowałam ;) A co do ziemniaków, to jeśli dzieci nie chcą jeść zwykłego ziemniaka, to można spróbować podać batata.

A wtraca sie, a co:-)!

Szmer nad serduszkiem i u nas zostal wykryty. My juz jestesmy po echu serduszka. Do obserwacji mamy nieduzy przeciek lewo prawy. Powinno sie to zamknac w okresie noworodkowym. W 80 proc.zamyka sie to samoistnie do 2 r. z. Oby tak sie stalo.

Ktoras mama pisala, ze morfologia dziecka wyszla kiepsko. Czy to leukocytow wyszlo za duzo czy limfocytow:-)? I czy ilosciowo czy procentowo? U nas procentowo wyszlo za duzo limfocytow a za malo neutrofilii. Jak sie okazalo u malych dzieci jest tak do tzw. drugiego skrzyzowania.

https://www.suwaczki.com/tickers/zem33e5ewe1vp1wy.png

Monmonka nie taki stary. Raptem ode mnie starszy o 4 lata no ale to nie będę kojarzyć. Na Kazika to ja się nie zapuszczałam bo ja z Południa ;) ew. może się okazać że mamy jakiś wspólnych znajomych bo trochę tam osób z Kazika jednak znam i to starszych ode mnie. Udanego weekendu, ja miałam spotkać się z koleżankami ale dzieci im się rozłożył i weź tu coś planuj z brzdącami. Ogólnie my jedziemy na imieniny rodziców więc w sobotę impreza. Juhuuu będę jedyna trzeźwą osobą nie licząc Gosi i jej 2 letniej kuzynki Kasi :D
Dziewczyny ja to pod pajaca na noc Gosi nic nie zakładam a i tak mam wrażenie że jest jej ciepło. Za to pod bluzeczki, sukieneczki też zawsze zakładam body na krótki rękaw.
Co do ortopedy to my jak byliśmy na ostatniej kontroli to Pani powiedziała że mamy przyjść teraz jak Gosia zacznie samodzielnie chodzić. Nie wiem czy to każdy powinien mieć wtedy kontrolę czy nie. My mieliśmy problem z bioderka o może dlatego.

iv098u698jhjb01j.png

Gość Szczęściaraaaa

Mindtricks dałam brokuła ale nie smakował. Więc będzie drugie podejście. A ziemniaka kupiłam z marchewką.
Powiem Wam że jeszcze się wstrzymam z tym testem, chociaż czuję się dziwnie.
Chciałabym drugie Maleństwo ale być w ciąży i biegac za raczkującym/ chodzącym Maluchem to sobie nie wyobrażam.

Gość Szczęściaraaaa

Mała dostałam skierowanie ale z mojej inicjatywy. Żeby się upewnić czy na pewno coś mu nie dolega że tak kiepsko śpi. Za pierwszym razem dokupiłem witaminę D3 i pobierali mu z żyły a za drugim razem powtórka samej morfologii już z kropli krwi z paluszka. Ale w ogóle nie płakał. Szczepienie dodatkowo szczypie a dobieranie tylko zakulo.

Stary dziad z 80 rocznika?! Toć to chłop w pełnym rozkwicie :) to co ja mam powiedzieć?! Rocznik 78 ;) hehe
Sorki monmonka, myślałam, że to taka dłuższa bluzeczka, tak czy siak ładna :) ja też pod wszystko zakładam body z krótkim bądź bez, no chyba że po domu założę spodenki i body z długim, tylko na noc to zależy nie zawsze, najczęściej ubieram samego pajaca.
No my mamy marchewkę 125 g więc podzielę ja za waszą radą na trzy. Mindstrikcs niestety nie sądzę że marchewka podziała jak krem ;) ale grunt to pozytywne myślenie no nie może placebo zadziała hehe :)))
Iwo dobrze cię widzieć. Mój syn też miał szmery i robione echo ale wszystko się ładnie zamknęło, bo właśnie a propos mojego osiembastolatka to ma dzisiaj ostatnie szczepienia, przeciwko błonicy i tężcowi :/
Agnes obowiązki nie uciekną, poczekają, miłego pilnowania :)

http://fajnamama.pl/suwaczki/t7uie9v.png

Witajcie ;-)
Co do kubeczka to mój siostrezniec ma taki i pije z niego juz bardzo długo, mimo, że potrafii pic juz normalnie, ale chyba sprawia mu to frajde no i przede wsyztskiem może z nim latac i nie rozlewa. Taki sam kupiłam córeczce przyjaciołki, ale ona z kolei słabo posługuje sie nim. Więc pewnie to zalezy od dziecka.

Wiktor juz ma 2 drzemke, bo wstał o 6, a ja wcinam koktajl odchudzający ;-)
Głowa mi dziś pęka przez tą pogode, ja chce słońce!!!

https://www.suwaczki.com/tickers/iv09i09ka09zsel5.png

Qarolina, my też na imprezkę się wybieramy. Siostra mojego męża i jej mąż wyprawiają wspólnie urodziny :-) Również życzymy udanego wyjazdu i imprezki :-)

Sevenka, heh, oczywiście nie miałam nic złego na myśli z tym wiekiem. Po prostu ja tak na niego mówię, bo chodzi nieogolony i często zrzędzi jak stary dziad ;-)

Agnes korzystaj i się relaksuj ;-)

Jak się trochę zagapię, to tak trudno nadrobić zaległości, że aż. No i odpisać cokolwiek trudno ;) Zrobiłam szybkie notatki ;)
Szczęściara - za mną mąż też tak chodzi i każe test robić, bo ostatnia była 03.01. Ale u mnie i dłużej bez bywało, więc jeszcze nie panikuję. Też myślimy o drugim, ale tyle teraz trzeba ogarnąć, że też jeszcze bym chciała nieco odwlec ;) A Tobie życzę - niech będzie jak pragniesz :)
Magi - witaj! :)
MilaMi - brawo Mąż :)
Sevenka - gratuluję wyników i niech tylko zdrowie będzie :)
GreenRose - gratulacje szczęśliwej siódemeczki dla Sióstr Sisters :)
Mała - cieszę się, że z bioderkami wszystko dobrze :)
Emka - ta alergizująca marchewka mnie zaskoczyła. A wszędzie każą zaczynać od niej i zero ostrzeżeń.
Nika - zdrówka dla Franka.
Iwa - gratulacje z okazji ukończenia 6. miesiąca ;)
Mindtricks - dobrych wyników Twoich badań i niech Twoją Rodzinę omija to choróbsko.
Maag - powodzenia przy uniważnianiu. Musi się udać :)
Dziękuję też za miłe słowa :)
My po szczepieniu i od pewnego czasu nie mam jak siku spokojnie zrobić - szał kiedy tylko się odwrócę. No i dziś moja stawka VAT podniosła się znowu. Ale lat mam nadal 18 ;)
Miłego dnia wszystkim :)

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkkvcqgdgdqdv4a.png

Gość Szczęściaraaaa

Iwo u nas za dużo limfocytow % a za mało granulocytow.

Dawałam pół słoiczka 80g czyli też ok40g jak dziewczyny.

Pisałam kiedyś o tym kubeczku. U nas w żłobku dzieci z takiego smiegaly. I super się je myje, bo wszystko da się rozkręcić.

Dzien wypłaty także jak zwykle mam doła. Wypłata przyszła i poszła. Zamówiłam Stasiowi kurteczke, czapusie, szaliczki i bluze. Tyle frajdy dla mnie :)

Szczęściara i Anka.. no życzę Wam jednak dwoch kreseczek :) mi się baaaardzo marzy jeszcze jedno bobo.. ale finansowo narazie słabo takze na dwójce musimy poprzestać :)

Ano i kurier nam dziś przyniósł taką to niespodziankę :)

monthly_2017_03/wrzesnioweczki-2016_55588.jpg

Omg! Nie wchodziłam na forum od wczorajszego wieczora i proszę ! Tyle nadrabiania :) ale to dobrze ze jesteście aktywne Mamuśki :)!!
Na początek ogólnie napisze i odniosę się do zdjęć ! Piękne dzieciaczki :)
Charlotte Stad widzę ze zadowolony z nowego krzesełka !:)
Jeśli chodzi o podawanie warzywek to ja tez na początku dzieliłam na 3 porcje bo taki słoiczek może być otwarty max 48h. Zaczynałam od marchwi, potem dynia, brokuł i potem mieszane. Nusia ma teraz problemy ze zrobieniem kupy. Robi codziennie ale biedna co się namęczy żeby ja wycisnąć choć konsystencja niby normalna czasami widzę grudki i to właśnie po marchwi ! W każdym słoiczku praktycznie gdzie pisze jarzynki albo warzywka z czymś tam to jest sporo marchewki. Wydaje mi się ze Nusia już kolor skory zmieniła przez ta marchew.
Dzisiaj jadła pierwszy raz cielecinke z warzywami gerbera. Bardzo jej smakowało.
Teraz znowu ogólnie bo nie pamietam już które z Was maja imprezy i wyjazdy na weeku sieć życzę udanych wyjazdów i imprezek :)! My mamy córkę mojeego R teraz na weekend i prawdopodobnie spotkany się jutro ze znajomymi którzy tez maja córcię w wieku naszej Zuzi i Pawełka który skończył niedawno 2 miesiące :) Nusia przy nim to wielkolud :D
Byłyśmy dzisiaj na spacerku znowu dwie godziny prawie. 6 km zrobione !
Moja dieta przynosi rezultaty. Choć podjadam coś słodkiego praktycznie codziennie. Dzisiaj stanęłam na wadze i 3 kg mniej :D juuupi ! W sumie to tak mi smakuje to jedzenie ze w cale nie uważam ze jestem na diecie Hihi
Co tam jeszcze miałam pisać...

Iwo dzięki za info o tym szmerze nad serduszkiem. Zastanawiam się, czy coś teraz z tym robić? Bo oprócz tego że miesiąc temu usłyszałam że jest to nic potem nie robiliśmy ani nic nam nie zlecono... Hmm. Za miesiąc, półtorej i tak będziemy szli do pediatry na jakąś kontrolę po 7mcu, więc może wtedy spytać?

wjwtbxz.png