Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Cathleen super fotki :) marzy mi się mały szczeniaczek do kompletu z Wiki, ale niestety, wynajmujemy mieszkanie i nie możemy mieć w nim zwierząt :(
Nat trzymamy kciuki, daj znać!
sprzątanie itd ja jak wstaję, a Wiki śpi już po karmieniu, to mam swoje priorytety- najpierw idę do łazienki na szybki ogar, podmalować się itd. Później jem sobie spokojnie śniadanko i piję kawę, czytam wiadomści itp, ogólnie chill out. Jak mała dalej śpi, a ja mam siłę i chęć (to zależy od tego jak minęła noc, ale u nas raczej nie ma z tym problemu) to ogarniam naczynia, przyszykowuję sobie wszystko do obiadu, co któryśtam dzień ogarniam trochę mieszkanie i starczy :) a jak nic nie zrobię, bo dzieć nie pozwala, to też nie ma tragedii, Nieślubny wraca z pracy i ogarnia. Nie wszystko się kręci wokół czystej podłogi i obiadku na 16, teraz głównie dziecko się liczy, ale chwilę dla siebie przy kawce też muszę mieć ;)
spanie u nas pierwsza przerwa w nocy wynosi często 5-6h, później 3-4 :D
Takaonaa ja też z telefonem w czasie karmienia, mała i tak prawie od razu zamyka oczy, a ja jedną ręką głaskam ją po pleckach ;)

chyba powoli zaczynam łapać jak "działa" moje dziecko w czasie dnia ;) ostatnio mnie zmyliła, bo wcześniej jak była głodna to zaczynała "dziobać" wszystko, a teraz robi to cały czas, jak leży na brzuszku, trzymam ją na rękach itd, więc zdurniałam i jak głupia ciągle wyciągałam cyca lub butelkę, a ona w ryk. a dzisiaj wsadziłam smoka, zaśpiewałam puszka-okruszka i dziecię poszło spać :D +Wiki spędziła pierwszy raz ok 25min sama w łóżeczku patrząc na karuzelę, a potem jeszcze jakieś 30min grzecznie leżąc na łóżku. Dziecko mi podmienili! (żebym jej tylko nie przechwaliła...)

A to mój pryszczaty Klusek ;)

monthly_2016_06/kwietnioweczki-2016_48879.jpg

monthly_2016_06/kwietnioweczki-2016_48880.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/43ktgu1rrbb8avjd.png

Cathleen - u mnie jeden kot ignoruje (kotka), natomiast kocur tak jak u Ciebie, odgonić nie mogę od małego. Ciągle do małego lgnie i jak kładzie się obok małego to na razie odganiam, bo boję się, że jak kocur będzie się wiercił to na małego się położy, bo on jest taki nieobliczalny ;P I w ogóle to mi się ta historia przypomina z pytonem, który mierzył tak swojego właściciela i sprawdzał, czy go zje ;P

Nat - kciuki mocno zaciśnięte!

Marta - mi się wydaje, że spacerówka też wtedy, kiedy będzie już siedział

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png

Nat kciuki zaciśnięte. Daj znak jak wrócicie.

spacerówka, ja właśnie sprawdzałam naszą ostatnio i rozkłada się prawie na płasko, więc jak gondola będzie już krótkawa, albo Mały będzie bardziej zainteresowany otoczeniem to zamieniamy.

spanie, ehh dziewczyny nie wiecie ile bym dała za chociaz 4h przerwy, u nas ciągle co 2h w dzień i w nocy.

ogarnięcie domu, ja ogólnie mam burdel na kółkach, jak Młody zasypia na te 20-30 minut to ja mam w dupie i siedzę na necie, czasem coś posprzątam, nastawie pranie itd, ale że mieszkamy z moim tatą i bratem i mamy do dyspozycji tylko jeden pokój, w którym są wszystkie rzeczy moje i Małego oprócz wanienki to ogólnie zawsze jest rozpiernicz, a jak mąż przyjeżdża to już wcale miejsca nie ma. Już się nie mogę doczekać mieszkania samemu, a to pewnie jeszcze potrwa :(

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6anliryno1zd8.png

Nat kciukasy dla Was! Na pewno wszystko bedzie dobrze!

spacerówka nasza spacerówka (ta od wozka) rozklada sie na plasko wiec pewnie przerzucimy Mala gdy nie będzie chciala spać w gondoli lub wyrośnie z niej (gondola jest wyjątkowo mala). Na jesieni ma pewno będziemy sie wozic juz w spacerowce

Na szczęście wozek sklada sie tak ze miesci sie za fotelem pasazera wiec pewnie nie będziemy kupowac parasolki

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Miszka, ech daj spokoj, nic sobie nie kupilam, moj malzon zakupil kilka rzeczy i mam pare ciuchow dla Tymka na wakacje w Polsce a nic. Pojade sama w nastepnym tygodniu to bedzie latwiej. Masz racje z tym budzeniem, musze sie jakos przedstawic bo nie wyrobie, jak sobie radzisz z zasypianiem?
Kumi ja sie pochwalilam tymi piecioma godzinami bo u nas to swieto lasu, w ciagu dnia tez bylo co 2 godziny a w nocy co 3. W mojej madrej ksiazce przeczytalam, ze w trzecim miesiacu dzieci juz powinny miec dluzsze przerwy miedzy karmieniami w ciagu dnia i jesli sie karmia tak czesto to moze to byc przyzwyczajenie a nie glod (zwlaszcza, ze u nas Tymek zaczal jesc tylko z jednej piersi wiec zajarzylam, ze nie jest super glodny) no i z pomoca meza go przestawilismy, najpierw 15,20 minut a teraz po trzech dniach je co 2,5 czasem co 3. Trzeba go tylko zajac czyms tak konkretnie, nasz, okazalo sie wcale bardzo nie plakal, troche ponarzekal i bylo ok, dopiero po tym pol godziny, 45 minutach bylo widac, ze faktycznie jest glodny no i zaczal jesc z dwoch piersi. Mozesz sprobowac, ale przydalaby Ci sie pomoc bo kiedy mijaja te dwie godziny i maly wywacha mleko to jest szalenstwo... Moze Twoj brat albo tata mogliby go wziac na 15 minut? I tak powoli az dobrniesz do pol godziny a moze i wiecej :)
Sprzatanie ja podobnie jak Kingullek, rano wstaje jak malzon jest jeszcze w domu, wskakuje pod prysznic, on najczesciej robi mi owsianke i wstawia kawe, chwile pogadamy wypijemy kawe, wstawiam pranie, pozmywam naczynia a potem to juz jak sie cos da to robie a jak nie, to nie. Popoludniu przygotowuje na obiad, cos tam pokroje, podsmaze i jesli maly spi to obiad jest zrobiony a jak nie to maz konczy po powrocie z pracy.
No i ja na forum tez w trakcie karmienia, chyba, ze tak jak Miszkowy Tymek, maly sie wglapia w oczy to wtedy na niego patrze :)
Dziewczyny czy wy tez jestescie takie glodne? Ja w nocy zazwyczaj musze cos zjesc bo burczy mi w brzuchu okropnie. Wczoraj nawet zjadlam kilka wafli ryzowych z awokado przed pojsciem spac a i tak obudzilam sie glodna...

pieluszka na oczka nigdy tak dziecka samego nie zostawiam, poza tym często on sam tak ja sobie uklada by nie przeskadzala, zabieram ja gdy zasnie i pilnuje by mial dostęp powietrza, takze nie ma szans by dziecki sie udusilo, a jak jest zmeczpny a nie moze usnac to super sie to sprawdza,

Miszka/b] u nas tez 62 ale niedługo bedziemy przechodzic na 68 z tym ze na szerokosc wszystko wisi i jwst luzne, choc ostatnio zaczunaja mu nóżki pulchniec i powoli przybiera inaczej niz na dlugosc.
sprzatanie ja ovarniam gdy jest maz i zajmuje sie dzieckiem. Wtedy robie to z przyjemnością w tamach relaksu lub wtedy fdy dziecko mi pozwala. Ale nic na sile i priorytetem jest dziecko i wypoczeta mama dopiero pozniej czyste mieszkanie.

Nat mocne kciuki za Helenkę :**

U mnie sprzątanie za namową męża jest na ostatnim miejscu listy priorytetów ;)
Teraz jednak z przyjemnością pakuję codziennie po parę pudełek rzeczy do przeprowadzki.

U mnie spacerówka idzie w ruch jak dziecko siada i może wypaść z gondoli, czyli do tej pory było około 6m
Klarze dolne jedynki zaczynają iść :/ chłopcy od dwóch dni przeziębieni… istny sajgon momentami bywa

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Ewee, ja po prostu lubię rozsądne podejście do życia :)Co do spania w nocy, hmm, u mnie od początku 1 karmienie ok 2-3, drugie ok 6 rano. Potem śpimy jeszcze, bywa że i do 10 lub 11 :)))
Nat kciuki zaciśnięte!
Marty generalnie masz rację, do spacerówki powinno się dać dziecko które już siedzi, jeśli mamy na myśli pozycję siedzącą w spacerówce. A co jeśli dziecko już nie mieści się w gondoli, a nie umie jeszcze siedzieć? U nas i tak jest luz, bo jest ciepło i dzieci nie mają kombinezonów grubych na sobie, a pomyślcie, jakby te nasze dzieci w kombinezony ubrać, to pewnie co drugie już by się w gondoli nie mieściło :) Ja dlatego patrzyłam, żeby spacerówka miała siedzisko rozkładane na płasko. Jakbym się uparła, to mogłabym już małą wsadzać do spacerówki, ale gondola na razie nam wystarcza. Ale i tak szukam już lżejszej spacerówki do samochodu na szybkie wypady do miasta czy na zakupy.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

A u nas, jeśli chodzi o porządki i gotowanie, wszystko zależy od mojej porannej decyzji co do wstawania. Mąż wychodzi z domu o 6:30, przed wyjściem ogarnia kuchnię, jeśli jest potrzeba, bo np. zostały jakieś naczynia po kolacji itp. No i jeśli wstanę między 7 a 8, to Tymek ucina sobie drzemkę i mogę, choć nie zawsze, w miarę spokojnie umyć się i zjeść śniadanie. A jak pośpię z nim do 9:30 - 10, jak np. dzisiaj, to już dupa, prysznic brałam przed południem:/ A później to już jak u Marty, robię ile się uda, ew. mąż pomaga po powrocie. Sprzątamy głównie w weekend. A czasem Tymek śpi, a ja siedzę i nic nie robię, czasem mam wyrzuty, że mąż będzie głodny po pracy, ale szybko odganiam tę upierdliwą myśl i cieszę się odpoczynkiem;)
Marta oj, problemy z zasypianiem są najgorsze, nie mam na to żadnego patentu, niestety. Ostatnio zasypiam w miarę szybko, czego i tobie życzę.
Ataa u mnie najgorzej, że ma 57cm, ale kulka i przez to za ciasne ubranka w nogawkach lub pasie. A niektóre pajace tak się fajnie rozchodzą między napami;P
Vena to już???

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Miszko ja mam szczescie bo moj maz najczesciej wychodzi do pracy ok 9.30 wiec nie musze sie zwlekac z lozka bardzo wczesnie. Tym bardziej, ze po nieprzespanych nocach rano zazwyczaj spie dosc twardo.
Pajace sie rozchodza miedzy napami bo Tymek jest meski i barczysty :)
Vena ufff no to sie zaczyna... U nas na dole z lewej strony biala, twarda kropka. Maly narzekajacy i widac, ze cos tam mu przeszkadza wiec to chyba tez zab. Czytalam jednak, ze taki to moze sie wybijac nawet z dwa miesiace!!

Vena o ile pakowanie moze byc przyjemne to wg mnie rozpakowywanie juz gorzej.. przynajmniej mi z tym zawsze slabiej szlo...
gondola u nas bardzo wygodna sprawa, ale fakt ze z ta dlugoscia dziecka roznie moze byc... teiretycznie dziecko polroczne osiaga ok 74 cm ale same wiemy ze z tym jest różnie. Ja mimo rozkladania spacerowki na plasko nie widze jakos takiego malucha w spacerowce...

Miszka u moich dzieci pierwsze zęby pojawiają się w okolicach 3m… od pierwszych objawów, że zaczyna boleć dziąsło do ostatecznego przebicia właśnie często mija miesiąc lub dwa. W tym czasie falami są okresy marudzenia…

Marty no u mnie 2 na raz takie ładnie wyraźnie kreski pod skórą

Gość Czarna23789

gondola u nas ma 79 cm wewnątrz, a Szymek ok 71 cm wzrostu. Ciężko widzę doczekać do jesieni...
Spacerówka ta od wózka też rozkłada się na płasko więc myślę, że nie będzie to zbyt duży problem się w nią przesiąść. Pewnie zimę przejeździmy w tej od wózka ze względu na duże kółka, a na przyszłe lato się zobaczy. Może maluszek będzie chciał na nóżkach dreptać :)
zęby mama mi mówiła, że mi zaczęły iść jak miałam 6-7 m-cy więc myślę, że mam jeszcze czas, ale tą żyrafkę chyba też zakupię. Czekam na wskazówki, która najlepsza. :)
apetyt ja mam niepohamowany. Dosłownie każdego popołudnia konia z kopytami bym zjadła. A jem śniadania już ok 7. W nocy na szczęście głód mi nie dokucza, ale i tak się dziwię, że waga stoi w miejscu bo normalnie przy takiej ilości jedzenia to chyba z kilogram na tydzień się tyje. Fakt, dużo to owoce, ale mimo wszystko. Truskaweczki ze śmietaną i cukrem też mają kalorie :)
Czarne mydło Vena, używasz je z tą rękawicą kessa? bo kupiłam mydło, a o tej rękawicy dopiero doczytałam, że warto razem.. Umyłam się dwa razy i odpukać nie widzę nowych tych dziwacznych wyprysków na skórze.
Teściówki czasem jak Was czytam to nie żałuję, że moja udaje że ja i Szymek nie istniejemy. :)
A tak poważnie, to ostatnio bratowa męża pokłóciła się z teściówką, o to, że u nas na chrzcinach nie była, a ona na to, że nie ma obowiązku wnuka poznawać.
No żesz k... niech zapomni, że pozwolę mężowi jeszcze kiedykolwiek ją gdzieś zawieść czy pomóc szykować im opał na zimę.
nowe umiejętności mój szkrab odkrył że tv da się oglądać i słuchać! Poważnie. Całe studio przedmeczowe obejrzał, a ja łazienkę w tym czasie wysprzątałam, a po 5 min meczu zasnął.
Ale nie wiem czy to dobrze, bo niby był zajęty, ale chyba za wcześnie na tv..

Przedwczoraj miał najdłuższą przerwę nocną prawie 8 godz. ale tej nocy co minęła odbił sobie budząc się co 3 godz. ciekawe co będzie dziś. Ale ogólnie mogę dużo przy nim zrobić, a już na pewno spokojnie zjeść, tylko nie zawsze mi si,ę chce robić cokolwiek. Nieraz rozłożę deskę do prasowania, po czym siądę na kanapie, i myślę "w nosie z tym, prasowanie poczeka, a ja posiedzę godzinkę w ciszy."
poza tym nasze mieszkanie to totalny nieogar. Ja i mąż na walizkach, zjeżdżamy tylko na weekendy. śmiałam się, że dwa tyg przed jego powrotem na stałe też zjadę chałupę do porządku doprowadzić. Ale to dopiero za 4 miesiące.

Martybędę próbować go przetrzymywać, ale on je niestety tylko z jednej piersi, jak daje mu druga i załapie to od razu po jest rzyg, wiec chyba jedna mu wystarcza, mam nadzieje, ze zmieni swoje nawyki :)

Anna wstawiałam aktywny link do wózka, widziałaś?

Żyrafę tez kupimy, może po chrzcinach, chyba, ze zęby będą szybciej :)

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6anliryno1zd8.png

Gość Czarna23789

Jeszcze muszę się pochwalić. Sezon na przetwory uważam za otwarty. Zrobiłam dziś dżem z 10 kg truskawek. Ogólnie soki z mięty i kwiatów bzu już gotowe. Nastaw na nalewkę z bzu już zrobiony. Będę w tym roku "na oko"robiła, ale że będzie gotowa za jakieś 7 miesięcy to akurat będę mogła popróbować :)
Dzięki temu, że jestem u rodziców to mogę poszaleć w tym roku. Może to dziwne, ale relaksuję się przy tym i uwielbiam robić słoiki :)

Czarna dobrze wiedziec, ze nie jestem sama ze swoim apetytem. Waga rowniez stoi u mnie takze spoko, ponoc przy karmieniu powinno sie spozywac 500kcal wiecej niz zwykle...
Szymek ma juz 71cm? Toz to koszykarz bedzie :)
Kumi wlasnie o to chodzi, ze jesli on tylko z jednej piersi sie najada to moze za czesto je, z przyzwyczajenia? U nas bylo to samo i teraz od trzech dni znowu je z obydwu a rzadziej, trzymam kciuki, ze Ci sie uda. Warto :)
zyrafa zatem i ja sie rozejrze.
Moja mama twierdzi, ze nie pamieta kiedy wyszly nam zeby,ale dzieciom mojej siostry ponoc wyszly w miare wczesnie miedzy 3-4 miesiacem wiec moze i Tymek bedzie z tych wczesniejszych. Tylko jak to bedzie z karmieniem piersia wtedy??

Ataa sama nie mogę uwierzyć, że już taka duża :) jeszcze 3 miesięce i będzie już raczkować, nie wiem kiedy mija ten czas.

Ostanio już może dobrą godzinę gadać do motylka. Udał mi się zakup na dzień dziecka :D motyl ma mieniące się kolorami ledowych lampek skrzydła, które można później "piłować"ząbkami bo są silikonowe. Dodatkowo muzyka i szum oceanu.

AAA miałam ubaw jak podziwiała guziki przy mankietach koszulki :D

Z gryzaków mogę polecić jeszcze coś takiego.

Marty nawet już takie 3-4 m dziecko rozumie, że gryząc sprawia ból. Jeśli jest brutalne, ciągnie sutek lub gryzie, trzeba włożyć w kącik ust mały palec odstawić go, patrząc mu w oczy powiedzieć :"nie gryź, Mamy. To boli". Parę razy tak zrobisz i będzie wiedział, że za każdym razem jest odstawiany od piersi więc nie wolno tak robić

monthly_2016_06/kwietnioweczki-2016_48913.jpg

monthly_2016_06/kwietnioweczki-2016_48914.jpg

Marta ;) męski i barczysty, dobre;) Fajnie masz, że mąż tak późno wychodzi, mi wiele by to ułatwiło. Zapominałam wcześniej odpisać, też miałam takie napady głodu, ale już mi przeszło. Za to słodyczy jem dwa razy tyle co w ciąży:( Waga stoi, ale pewnie do czasu. A w sklepie koło domu takie pyszne czekoladowe muffiny odkryłam, nie mogę się powstrzymać, ach!
Vena muszę zapytać mamy kiedy mi wychodziły zęby, bo to podobno genetyczne. Mam nadzieję, że Tymek z tym poczeka, bo dopiero co uporaliśmy się z kolkami! Klarze też już przeszły?
Fajny motylek.
Czarna jestem w szoku, 71 cm?! Przypomnij proszę ile miał jak się urodził?

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Dzieeeeeeeęki dziewczynki za kciuki❤️❤️❤️❤️❤️
NacEkaliśmy się na doktora ale warto było.Takiego pediatrę polecam każdemu!!! Obadał, zaczarował Helę od stóp do głów.Wszystko dobrze, charczenie minie ti nawet nie wiotka krtań.Hela waży 5700 m, powiedział ze to mega wynik.Mowil, ze przecietnie dzieci ok 600 gram miesiecznie na piersi.Mamy cudną, zdrową córę i jiż nie schizuję.To iak wybadał jej biodra ti normalnie szok w porównaniu z tym ile czasu zajęłi to temu ortopedzie phi...Wizyta przeciętnie trwa godzinę! Koles odpowie na kazde pytanie, jest ordynatorem na pediatrii w szpitalu ma spore doświadczenie.Powiedział, że im rzadziej do lekarza ciagamy dziecko tym lepiej.
Ufffff ogromny kamień z serca....

Lecę czytac co u Was Kichane :)

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️