Skocz do zawartości
Forum

Grudnióweczki 2015 - czyli ostatnie dwupaczki tego roku :-)

Rekomendowane odpowiedzi

A te spodnie ciążowe to jakas gumkę maja tak? Nie przeszkadza wam to? Nie czuć tego? Może tez pomysle o tym. :) kurde ja mam problem , bo brzusio spory a ja wszystkie ciuchy mam xs. W nic sie nie mieszcze,chyba ze rozciagliwy materiał jest:p chłopak mi kupił koszule nocna za 30zl r. L i jest dobra hihi :D
Kochane powiedzcie mi, gdzie dzidzia w brzuchu sie znajduje? Na dole samym tyz nad pochwa czy pod pepiem czy gdzie? Bo nie wiem gdzie jej szukac:(

Kochane! Właśnie jestem po usg polowkowym. No i moje przeczucia się sprawdziły będzie córeczka!! Niunia rozwija sie prawidlowo i wszystko ogólnie jest w porządku :) nosze pod sercem 332g szczęścia ♡ dostaliśmy płytę z nagraniem z usg i mnóstwo zdjęć, zwykłych i 3d (na jednym moja kochana kruszynka pokazuje jęzorek! :D) jak mi się uda to wrzucę wam zdjęcie

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3kf5etu5l5.png]Tekst linka[/url]

Wracając do tematu mojego męża, on bardzo chciał mieć dziecko. Staraliśmy się o nie co najmniej rok, bez żadnych rezultatów. Ciągle miałam problemy z jajnikami, 5 torbieli a nawet miałam prawdopodobieństwo ciąży pozamacicznej i raka. Zaczęliśmy wątpić. Modliliśmy się razem co wieczór, aż w końcu przestaliśmy bardzo napierać i się udało. Mąż się zmienił, wcześniej lubił bardzo pić, a teraz przestał prawie całkowicie mówiąc że nie zależy mu na tym bo będzie miał dziecko. Chciał już kupować wózek i łóżeczko w 4 mscu ciąży. Był przeszczęśliwy. Jak chodziłam do lekarza to zawsze wypytywał mnie, czy wszystko jest w porządku. Gdy był w pracy a ja miałam usg chciał zdjęcia maluszka. A teraz strasznie się zapracował. Odkąd zaczęły mu się delegacje, już tak nie myśli o wszystkim. Prosi mnie czasem o zdjęcie brzuszka, mówi że tęskni (mimo że wraca co tydzień). Jednak jego podekscytowanie spadło. Myślałam, że dojrzał do bycia ojcem, ale boję się że się mylę. Może jak już zobaczy maluszka na żywo, to zacznie czuć do niego bliskość, jaką ja czuję teraz.

https://www.suwaczek.pl/cache/82ca9c3b5f.png

Natka- może sie wystraszyl albo boi sie robic cokolwiek,bo wszystko może sie zdarzyć? U mnie tez jest inaczej niż na poczatku. Tez trocche ta radość opadla niż na poczatku- przynamniej ja mam takie wrażenie... Sama mysle,ze juz za bardzo sie przyzwyczaiłam... Nie wiem...

Też mam czasem wrażenie, że jednak za mało jestem przywiązana z maleństwem ale odkąd wyraźnie je czuję, to się zmienia. Piszę sobie godziny, w których daje mi znać, że jest. Zauważyłam, że są podobne do siebie z dnia na dzień. Zrobiłam listę zakupów przed porodem, sporo tego ale szukałam w internecie "wyprawka dla niemowlaka" i spisałam wszystko. Mam nadzieję, że nic nie przeoczyłam. Teraz zamierzam powoli kompletować wyprawkę bo zostało 4 miesiące i zleci to szybko. A jestem strasznie nerwowa, więc czuję, że mogę urodzić wcześniej. Więc tak jak piszą 2 tygodnie do tyłu to będzie trochę ponad połowa listopada. Wolę się zabezpieczyć wcześniej. I tak właśnie się zbliżam do maleństwa. Oglądam "porody" na Polsat Cafe i zawsze mam łzy w oczach. Myślę, że nie będę złą mamą.

Natka95: może wstswisz swoją listę tak dla przykładu ? :)

Ja dziś byłam w Tesco i tam są tak urocze ciuszki dla maluszków a teraz jeszcze w przecenie że nie nie mogłam się oprzeć i zakupiłam kilka :) jednak kupowałam na 62 cm najwyżej przez chwilę będzie za duże albo założę później ale wolę mieć pewność że założy niż ze zostanie nieodpakowane w szafce. Byłam też w sklepie dla dzieci oglądałam wózki i powiem wam że jestem bardzo zawiedziona bo jest mało wozeczkow które mają dobrą amortyzacjee. Wszyskfie są jakieś takie sztywne . Jeden bardzo przypadł mi do gustu BAby Design i tak się dobrze przy nim czułam dosyć i był nawet taki ze mozna dziecko w nim pobujac, ale jeszcze nic o nim nie czytałam więc chce zapoznać się z opinią najpierw. A może któraś z was coś o Nim wie ? Ogólnie ładne też są riko nano ale akurat w tym sklepie Nie bylo.

Któraś z mamus wstawiala zdjęcie swojego brzuszka:) może każda z nas się pochwali swoim brzuszkiem ?:) co wy na to?

http://www.suwaczek.pl/cache/2bfbc5d877.png

Natko nie jesteś zla mama i nie będziesz:) a ja miałam na myśli,ze mój partner jakos ostygl w tej radości. A ja jestem aż nad to przywiazana do bejbi.
Tez ostatnio patrzyłam na wyprawke i kolo sierpnia wrzesnia cos zacznę kupować. Musze najpierw mamy zapytac co mamy,bo ona jak zawsze wie najlepiej ,bo sama od znajomych pozalatwiala:))
Zdjęcie brzuszarda z chęcią wstawie ,ale to musze sie zalogować. To jutro :)

Szczęśliwa gratuluje! ;)
Wydaje mi sie, ze ogólnie faceci inaczej przezywają cały okres ciąży. Mój mąż sie bardzo cieszy, ze bedziemy mieli dziecko, ale on akurat jest taki, ze nie ekscytuje sie tym tak jak ja, wychodzi z założenia, ze dopóki nie zobaczy i nie dotknie, to do końca nie uwierzy ;) w pewnym sensie go rozumiem, bo i ja często niedowierzałam, ze sie udało i ze w końcu bedziemy mieć swoje dzieciątko :)
Daria321 tez sie zastanawiałam nad tym wózkiem, moja kuzynka go używa i jest mega zadowolona :) faktycznie dobra amortyzacja i ogólnie dobrze sie prowadzi (miałam okazje wozić maleńką w nim ;) ). Mnie jednak urzekł Bebetto Torino, z biała ramą i nie mogłam sie oprzeć ;) tez ma duże pompowane koła, duża gondole, spacerówkę zreszta tez i ma amortyzację, do tego ładna kolorystykę ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpri09koy054c8q.png

https://www.suwaczek.pl/cache/38dc74f0c1.png

Natka95 -220
Mój narzeczony też na codzień nie interesuje się za bardzo brzuszkiem bo to jest brzuszek a nie dziecko wiec brzuch jako brzuch zainteresowania nie potrzebuje :D (ale za to na każde usg ze mna chodzi i nawet na wszystkie zwykłe wizyty tez i się pytał lekarza czy na pewno będzie mógł byc przy porodzie bo bardzo mu na tym zależy). Faceci-Tatusiowie na tym etapie nie często mają możliwość juz nawiązać więź z dzieckiem, często się boją itp myślę że nie ma co się niepotrzebnie denerwować na zapas. Jak zobaczą maleństwo na pewno wszystko się zmieni a my nie powinnyśmy się niepotrzebnie denerwować :*

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3kf5etu5l5.png]Tekst linka[/url]

Moja lista zakupów to:
WYPOSAŻENIE POKOJU: łóżeczko, nosidełko, wózek, przewijak, wanienka+ myjka, kocyk x2, komoda, koszyki na akcesoria do przewijania (żeby mieć je od razu przy przewijaniu ładnie naszykowane i nie latać po wszystko- teraz są w biedronce)
AKCESORIA: termometr do wody, termometr zwykły, butelka, smoczek, szczotka do włosów z miękkiego włosia, gruszka do noska, pieluchy tetrowe x15, pieluchy flanelowe x3, rożek, nożyczki do paznokci, leżak (gąbka) do kąpieli, ręcznik z kapturkiem x2, pampersy
KOSMETYKI: mydełko bezzapachowe, oliwka, krem na odparzenia, waciki bawełniane, sól fizjologiczna, proszek do prania hipoalergiczny, roztwór do kikuta pępka, gaziki jałowe, patyczki kosmetyczne, chusteczki nawilżane, płyn do kąpieli, puder
UBRANKA (myślę, że kupię rozmiar 56): śpioszki x5, body x6, kaftanik x6, pajacyk x5, skarpetki x4, czapeczka x4, kombinezon, inne ubranka ciepłe, ponieważ będzie zima i jednak trzeba na to zwrócić uwagę.
DLA MAMY: koszula do porodu, koszula do spania x2, majtki jednorazowe x5, klapki, podpaski poporodowe, biustonosze do karmienia x4, wkładki laktacyjne

Maaaadziulka, faktycznie ten bebetto też jest śliczny ! widziałam go w SMYKU jednak gondola stała osobno i nie do końca mogłam się do niego "przystawić", że tak powiem. Tez go wezmę pod uwagę przy wyborze :) mi zalezy na wozku ktory ma wlasnie dobra amortyzacje, jest wysoki, zwrotny, ma duza gondole :) ten bebetto torino należy chyba do wyższych wózków?

http://www.suwaczek.pl/cache/2bfbc5d877.png

Tez ostatnio myślałam o stworzeniu takiej listy po wpisaniu w Google "lista zakupów przed porodem" wyskakują podobne, mozna poczytac i uzupełnić :)
A jakie są wasze plany co do porodu, chcecie rodzić same czy z mężami? Bo ja sama nie wiem, z jednej strony chce z drugiej sie obawiam. Mój mąż mówi że on chciałby być przy porodzie ale decyzja należy do mnie. Jak jest u was?

natka95
Moja lista zakupów to:
WYPOSAŻENIE POKOJU: łóżeczko, nosidełko, wózek, przewijak, wanienka+ myjka, kocyk x2, komoda, koszyki na akcesoria do przewijania (żeby mieć je od razu przy przewijaniu ładnie naszykowane i nie latać po wszystko- teraz są w biedronce)
AKCESORIA: termometr do wody, termometr zwykły, butelka, smoczek, szczotka do włosów z miękkiego włosia, gruszka do noska, pieluchy tetrowe x15, pieluchy flanelowe x3, rożek, nożyczki do paznokci, leżak (gąbka) do kąpieli, ręcznik z kapturkiem x2, pampersy
KOSMETYKI: mydełko bezzapachowe, oliwka, krem na odparzenia, waciki bawełniane, sól fizjologiczna, proszek do prania hipoalergiczny, roztwór do kikuta pępka, gaziki jałowe, patyczki kosmetyczne, chusteczki nawilżane, płyn do kąpieli, puder
UBRANKA (myślę, że kupię rozmiar 56): śpioszki x5, body x6, kaftanik x6, pajacyk x5, skarpetki x4, czapeczka x4, kombinezon, inne ubranka ciepłe, ponieważ będzie zima i jednak trzeba na to zwrócić uwagę.
DLA MAMY: koszula do porodu, koszula do spania x2, majtki jednorazowe x5, klapki, podpaski poporodowe, biustonosze do karmienia x4, wkładki laktacyjne

Natka super lista bo nie przesadzona:) Jako Mama 3 dziecka a przy okazji dziecięca fizjoterapeutka pozwolę sobie tylko napisać że nosidełko jest do bani i chusta jest absolutnie lepszym wyjściem dla dziecka (bezpieczniejszym i zdrowszym ) i w chuście można nosić od początku malucha w nosidle nie:)
Druga rzecz to co wyprawki mamy, koniecznie szare mydło do podmywania na szfy (jeśli są) a po cesarce do mycia rany pooperacyjnej, bo tą myje się już chyba na drugi albo 3 dzień - nie pamiętam. Nie jest to fajne przeżycie ale trzeba koniecznie. I jeszcze jakiś płyn polecali....tamtum rose? Nie pamiętam teraz.
Warto do szpitala mieć też swoją małą lampkę przy łóżku:)

http://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/d3fd7e8a.gif
Szaymon 10 lat
Franio 5 lat