Skocz do zawartości
Forum

Grudnióweczki 2015 - czyli ostatnie dwupaczki tego roku :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Roksi W mojej karcie przebiegu ciąży są z tyłu wypisane zalecane badania w ciąży z Rozporządzenia Ministra Zdrowia, wg tego badanie stężenie glukozy po doustnym podaniu powinno być zlecone między 21-26 tc, bez względu na wiek.
Maaadziulka Jeśli tylko masz możliwość dzwoń do lekarza, szczególnie jeśli czujesz jakiś ból jest bardziej w rejonie podbrzusza. Lepiej dmuchać na zimne w takim przypadku, ale na pewno to nic poważnego!

Roksi ten test obciążenia glukozą powinna mieć wykonana każda ciężarna, jest to ważne pod kątem wykrycia cukrzycy ciężarnych i zapobieganiu powikłań w ciąży. Najpóźniej do 28 tyg ciąży, więc może na tej wizycie lekarz ci zleci.
Ja też jeszcze nie miałam tego testu.

Renata 1976 trzymam kciuki, żeby na połówkowym potwierdziła się dziewczynka :).

Truskawka25
Gratuluje synka i trzymam kciuki za szybki powrót do domu. Oby z małym było wszystko w porządku.

Madziulkaa
Ból brzucha i nieprawidłowa wydzielina z dróg rodnych często świadczy o infekcji, lepiej umów się do lekarza, myślę, że nie ma co czekać dwa dni żeby to się rozwijało, poza tym będziesz spokojniejsza.

Pozdrawiam wszystkie mamy

12.2015 Córcia
10.2016 Aniołek

Gosiammr ja leżę z wiatraczkiem non stop włączonym ,w nocy otwieram wszystkie okna w sypialni,bo temperatura na zewnątrz ok 20 st ,a w pokoju 29st,więc do rana pokój wychładza się do ok 26. Do tego woda koniecznie w dużych ilościach no i leże praktycznie tylko w koszulce bez stanika w majteczkach masakra jest ,a tu jeszcze nadają ,że do ok 25-tego te upały

http://s8.suwaczek.com/201512161565.png

Roksi każda mama ma obciążenie glukozą robione. Ważne żeby to zrobić mniej więcej w połowie ciąży. Dzidziuś jest już wtedy dosyć duży i np.uciska na narządy wewnętrzne w tym trzustkę, co może powodować zaburzenia w wydzielaniu insuliny i tym samym cukrzycę... Zdarza się ona u niewielu mam, ale zdarza. Potem jest odpowiednia dieta i częsta kontrola cukru. Także myślę, że Cię ta "przyjemność" badania nie ominie ;)

Julka :*
http://www.suwaczek.pl/cache/ee1cc9b42d.png

Witajcie wszystkie :-) gratuluje nowo poznanych plci maluszkow :-).
Upaly u nas tez nie odpuszczaja- juz jest 30 st. w pólcieniu..Korzystam z wolnej chaty-mąż w trasie, córcia u brata. Dziewczyny mowie Wam super- biegam po domu w gatkach i koszulce, nie gotuje, bo jem glownie owoce, odlączylam domofon i odpoczywam :-). Ach...
Roksi spokojnie, lekarz na pewno da Ci skierowanie na glukoze- ja juz dostalam i zrobie przed nastepną wizyta, tez 28.08 a przeciez termin porodu mamy taki sam, wiec spokojnie czekamy do tego 25 tyg.
Nie wiem czy to tylko u mnie, bo pod miastem czy wszedzie, ale ciezko w domu wietrzyc, bo jest pelno os! normalnie od godz mam otwarte szeroko okna i zabilam juz 6. Ostatnio mnie jedna udziabała.
A widze tzn. czytam :-), ze juz pomalu zabieracie sie za wyprawke, swietnie, nie jestem sama. Ciuszkow juz chyba starczy, wanne, spiworek i kocyk siostra kupi. Chciala tez wozek, ale kazalam jej nie przeginac :-). A znalazlam fajny na olx za mala kase(niecale 300zl.) i ma w komplecie fotelik z bazą! Takze czekam na kase i modle sie, zeby nikt go nie kupil.
Ps. Mam zóltawe wycieki z brodawek, chyba siara, ale tylko kiedy sie myje.

Natan http://www.suwaczek.pl/cache/6991f9d060.png

Truskawka25
bardzo współczuję kolizji i.pobytu w.szpitalu.Ale jeśli mogę to doradze żebyś zbierała wszystkie paragony a najlepiej faktury za.leki i za.leczenie. Im dłużej.na zwolnieniu lekarskim po szpitalu tym większe odszkodowanie. Ostatnio pomagała koleżance w uzyskaniu odszkodowania po wypadku i dostała niecałe 8 tysięcy złotych.
Wiec pamiętaj o wszelkich fv. A w razie pytań podpowiem Ci co i jak.
Ja sama kiedyś miałam wypadek i.mnie znajomy pokierowal i tez dostałam kasę wiec teraz każdemu podpowiadam....

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/23015

We Wrocławiu upał też nie odpuszcza, ja już mam dość ;( Dalej walczę z wysypką, nic cholerstwo nie odpuszcza a przez te temperatury swędzi jeszcze bardziej. Dzisiaj mam maraton po lekarzach, najpierw endokrynolog i dalsza diagnostyka tej mojej tarczycy, a później usg połówkowe :)
Maaadziulka ja dostałam jakiś czas temu globulki na takie upławy.
Na razie nie zaobserwowalam żadnej wydzieliny z sutków, chociaż jeden wygląda inaczej niż drugi , jakiś taki jakby "otwarty" był :)
My z wyprawki na razie nie mamy nic, jeszcze jest sporo czasu :) Ale we wrześniu już pewnie zaczniemy zakupy :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl6iyeydwn0wui.png

Oj powiem wam, że mnie to obciążenie zmęczyło. Tak jak pisałam dobrze że był ze mną mąż i odstawił mnie do domu. Sama bym chyba nie dała rady wrócić w jednym kawałku.
Ja kupiłam wiatrak w auchan ale fakt że zjechałam trzy markety zanim znalazłam taki ze wszystkimi częściami :)
Natka sprobuj w aptece poprosić o zioła moczopędne, lub pogadaj z lekarzem o tych opuchliznach. Mnie moj i polożna o to pytają na każdej wizycie. Musi być jakiś środek zaradczy, nie będziesz się dziewczyno głodzić bez potrzeby :)

Malgosia, wątróbki nie można w ciąży jeść. Ma żelazo, ale przy okazji jest "filtrem" wszelkich toksyn i wraz z nią zjadasz właśnie ten cały, że tak to określę - brud :)
A jak sobie poczytałam to problem z żelazem jest taki że się ciężko wchłania, pomóc może wit c. Chyba włączę ją w swoją dietę. Co najśmieszniejsze szpinak, który pamiętam jako zieloną paćkę z dzieciństwa (nie znoszę go w tej formie jem tylko surowy) przyswajalnego żelaza ma tylko 1%. A w przedszkolu wciskali :)