Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

zabcia27
Dziewczyny w którym tyg robi się tego paciorkowca? ?

Zalezy od lekarza ale po 33 zazwyczaj.

A ja mam inne pytanie do dziewczyn ktore rodzily. Czy na porodowce moge miec biustonosz pod koszula? Bo chcialabym zalozyc taki miekki sportowy, bo 1 faze planuje w wodzie i chyba bd musiala koszule zdjac, bo nawet jak podwine to sie zamoczy. Ktoras sie taplala? Jak to wygladalo?

W czym zamierzacie rodzić? Bo chyba nie ma sensu wkładać koszuli dedykowanej do karmienia, itd? Zastanawiam się nad dużym t-shirt'em mojego, by zakrywał tyłek zanim rozłożę nogi do ostatecznej rozgrywki ;) mamy, ktore już rodziły- jakie macie doświadczenia?

Dziewczyny, Wy tak nie przesadzajcie z przyspieszaniem porodów. Jak byłam teraz w szpitalu, to lekarz tłumaczyl że najbezpieczniej jest po skończonym 38 tyg. I faktycznie dziewczyna w 37 tyg skończonym uparla sie na cc, bo miała wskazania, ale mogla jeszcze poczekac. Z USG dziecko mialo mieć 3200. Po cc okazali sie ze ma 2500, ma objawy wczesniactwa i nie samodzielnie oddycha. Wiec rozważcie wszystkie za i przeciw. Moze warto jeszcze troszke sie przemęczyć?

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

dags
W czym zamierzacie rodzić? Bo chyba nie ma sensu wkładać koszuli dedykowanej do karmienia, itd? Zastanawiam się nad dużym t-shirt'em mojego, by zakrywał tyłek zanim rozłożę nogi do ostatecznej rozgrywki ;) mamy, ktore już rodziły- jakie macie doświadczenia?

Ja sobie kupilam w lumpeksie koszule zwykla z krotkim rekawkiem za cale 2 zl :) fajna bo czysta bawelna i jest jak koszulka wlasnie tylko, ze tylek mi zakryje. Bo koszulki mojego z racji malej roznicy wzrostu by mi strategicznego miejsca na 100% nie zakryly. Ale jak masz taka mozliwosc i koszulke, ktorej nie szkoda to sie chyba nada :)

Dags
Zamierzam rodzić w dużym t-shircie, ktory zwykle nosilam w domu do leginsów. Najwygodniej i komfortowo bo można łatwo podwinąć, a jak przyjdzie mi spacerować to nie będę goła i wesoła :)
Zabcia27
Moja gin zleciła GBSa w 34 tyg, tylko wspominała, że to wcześniej niż zwykle ze względu na to, że termin porodu z usg wyszedł mi tak wcześnie i muszę być gotowa z badaniami gdyby chciał wyjść te 3 tyg wcześniej.
Właśnie myślę jak z tą lewatywą gdyby mi jednak przyszło rodzić naturalnie. A przy planowanym cc też ją wykonują?

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0armutap5l.png

Daga81 masz rację. Ja wiążę nogi i nie zamierzam popędzać malucha. Wyjdzie kiedy chce. Duży już jest i pewnie w terminie będzie miał grubo ponad 4kg - wierzę, że lekarze wówczas podejmą stosowną decyzję o rodzaju porodu.
sheViolet i Nanna utwierdziłyście mnie w tym przekonaniu - wygrzebałam jeszcze z szafy starą, prostą sukienkę sportową bawełnianą (krój długiej koszulki na ramiączkach), więc będzie idealna i żal wyrzucić nie będzie w razie czego.

Plan porodu? Cholera chyba nie jestem zorientowana. Po co? Czy jest konieczny? :)

Dziewczyny a nie daja do porodu szpitalnej koszulki czy jak to sie tam nazywa ja pierwsza core rodzilam 4 lata temu w pl. Dostalam szpitalna taka jakby koszule nocna do kolan i w to mi sie kazali przebrac mimo tego ze mialam swoje. Wiec chyba co szpital to inaczej. Co do lewatywy to chyba kazdemu robia o ile maja na to oczywiscie czas bo nieraz nie ma juz na to czasu ale nie wiem jak przy planowanych cesarkach.

Ale sie rozpisalyscie ;)
Troche sie dzisiaj utyrkalam i leze, a skurcze mnie lapia i lapia. A jeszcze nie skonczylam sprzatania wiec jeszcze niech sie moja Dzidzia nie spieszy.
Daga, masz racje, nie ma co popedzac, niech dzieciaczki same decyduja kiedy chca wyjsc, moja jest z tych drobniejszych, wiec niech siedzi najlepiej do terminu, co prawda juz mi wszystko dokucza, boli i uwiera ale trudno, takie uroki koncowki ciazy...

W moim szpitalu nie daja koszul do porodu. Ja kupilam jakas zwykla na allegro za 15zl? I tez mi szkoda jej nie bedzie wyrzucic.
Podobno paciorkowca najlepiej jest robic po 36tc. Ja mialam wczoraj pobrane wymazy.
Jesli chodzi o lewatywe to zalezy od szpitala. W moim akurat jest na zyczenie. I jesli organizm mi sie nie oczysci wczesniej to bede sie decydowac na nia

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5e8l9cwgv2.png

Nanna
crispnlight
Co do porodu w wodzie - na szkole rodzenia u mnie była informacja, że jeśli dzidzia z usg ma podaną wagę większą niż 3,5kg to nie pozwolą rodzić w wannie. Może jako forma złagodzenia bólu, ale na finisz nie ma takiej opcji.
Też podobała mi się ta wizja, tylko mimo 36+6 mój Maluszek dawno przekroczył 3.5kg więc pomysł umarł śmiercią naturalną.
Asiek123
Gratulacje! Zdjęcie chyba widziałam na fb, śliczny Maluszek :)

Przez tą straszną duchotę udało mi się zasnąć dopiero o 5 rano... Po 3h snu nie muszę komentować jak się czuję. Mały wręcz przeciwnie, harce takie, że aż się boję, że wyskoczy :)
Dziewczyny, są wśród was, które miały robioną lewatywę? Jakie doświadczenia?

Gdzie na FB widziałaś zdjęcie?

Dzisiaj na SR omawiany był poród. Skurcze przepowiadajace idą od góry brzucha w dół a porodowe z podbrzusza. Co do lewatywy to proponują na IP podczas przyjęcia o ile nie jest już za późno. Mówiła,żeby lepiej skorzystać ;) koszule do porodu też dają swoje i nie można miec nic pod nią. Tak jest u nas ale co szpital to obyczaj. Odliczam godziny wyjścia do domu. Akurat M na weekend zjeżdża to nas odbierze :)

http://s7.suwaczek.com/201510277445.png

To ja może z własnego doświadczenia opowiem:

1. koszula - sprawdźcie najpierw czy w szpitalu dają, bo czasem dają, a jak nie, polecam cokolwiek co zakryte tyłek i nie będzie Wam potem szkoda wyrzucić, sheViolet, ja siedziałam godzinę w wannie, ale na zasadzie polewania ciepłą wodą macicy przez męża, koszula była podciągnięta wysoko, tak jakby przez głowę na kark założona, stanika nie miałam, zresztą po wszystkim nawet nie miałabym siły go zdejmować, a od razu córkę kładli mi na piersi i przystawiałam.

2. GBS - pobierany różnie, ale zazwyczaj w okolicach 34-36tc, dlatego że ważność tych badań to miesiąc, więc zakładając że termin porodu do koniec 40tc, lekarze nie robią go zbyt wcześnie bez wyraźnych wskazań na ewentualny wcześniejszy poród.

3. lewatywa - nie ma czegoś takiego jak robienie lewatywy na siłę, jeśli nie chcesz, możesz o nią poprosić, a zapewniam te, które nie za bardzo chcą, że nawet jeżeli coś się przypadkiem wydarzy, to nie zauważysz nawet, a położne tak sprawnie obsługują rodzące, że nie będzie to żadnym tematem, inna sprawa jest taka, że bardzo często organizm jak zacznie się poród wypróżnia się naturalnie, u mnie tak było, chyba że 20 min na początku spędziłam w toalecie, więc w ogóle temat stał się nie na czasie :)

4. plan porodu - to taka podpisana lista Twoich życzeń i praw, którą zabierasz do porodu, możesz na niej wpisać co byś chciała, żeby Ci zrobili albo nie, jak byś widziała przebieg porodu, itp. Tylko pamiętajmy, że to teoria, a każdy lekarz/położna jak uzna za stosowne, nie będzie się musiał stosować. Fajnie z jednej strony napisać, bo w bólach możesz nie mieć siły powiedzieć jakie znieczulenie chcesz, itp, ale z drugiej strony powiem Wam, że ja przy pierwszym porodzie miałam i to co tam napisałam było pewnego rodzaju standardem i tak w szpitalu, a jak się sytuacja rozwijała, to lekarz i tak podejmuje sam decyzje, teraz więc postanowiłam sobie odpuścić. Dla tych, które są zainteresowane, a nie robiły, wpiszcie w Google fundacja rodzić po ludzku, oni tam wszystko dokładnie opisują i jest przykładowy plan porodu.

Uff, ale się rozpisałam, aż zgłodniałam, idę robić obiad :)

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c15nmjagfd6bq.png

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9uay3luwocfhs.png

sheViolet
dags

Ja sobie kupilam w lumpeksie koszule zwykla z krotkim rekawkiem za cale 2 zl :) fajna bo czysta bawelna i jest jak koszulka wlasnie tylko, ze tylek mi zakryje. Bo koszulki mojego z racji malej roznicy wzrostu by mi strategicznego miejsca na 100% nie zakryly. Ale jak masz taka mozliwosc i koszulke, ktorej nie szkoda to sie chyba nada :)

ja też mialam przygotowaną długą koszulkę taką "na zmarnowanie" ale bratowa doradziła mi żebym jednak wzięła taka rozpinaną bo po porodzie od razu będą chcieli mi położyc dziecko na piersi (kontakt skóra do skóry) no i jeśli to będzie zwykły t-shirt każą mi go zdjąć i będe leżeć nago więc zakupiłam taka rozpinaną

http://www.suwaczki.com/tickers/ganns65gcmlq5rw4.png

Ja miałam lewatywę i dobrze bo potem nie czułam potrzeby wypróżnienia jeszcze następnego dnia, dopiero na trzeci dzień się załatwiłam. Lewatywa nie boli, ja miałam skurcze silne to już mi było obojętne czy czuję jak mi robi lewatywę, ale ogólnie pytała czy chcę. Nie spodziewałam się tylko tego że tak długo posiedzę na kibelku i że aż tyle wyleci mówiąc dosłownie. Myślę że lewatywa też może usprawnić poród bo robi się więcej miejsca dla dzidziusia, ale nie wiem tego na pewno, tak przypuszczam, teraz też się zdecyduję. No chyba że będzie cięcie to nie wiem jak to jest wtedy.
Co do koszuli to u nas dają szpitalną, ja jestem wysoka więc chodząc po korytarzu założyłam szlafrok żeby nie świecić tyłkiem bo matki kazali zdjąć. Potem jak siedziałam na piłce i wstawałam na łóżko do badania czy szłam po wodę do sali przedporodowej gdzie miałam rzeczy to naprawdę było mi obojętne czy ktoś mnie widzi, paradowałam z tyłkiem na wierzchu, nie zakładałam szlafroka bo się ze mnie lało, zresztą i tak podczas parcia na sali była położna, potem lekarz, pani salowa trzymała mi jedną nogę, stażysta drugą, potem pojawiły sie dwie pielęgniarki noworodkowe i pediatra, miałam całą widownię, dobrze że nie było obchodu w tym czasie, ale tak jak pisałam kiedyś słuchałam tylko mojej położnej a reszta ludzi była nieistotna, bardziej krępowałam się w kolejnych dniach jak na obchodach oglądali krocze, gojenie, szwy no i piersi czy chwytne czy jest pokarm itp.

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwtv73ojghzm7x.png

A planu porodu nie piszę bo pewnie i tak potoczy się inaczej, będę walczyć o swoje w trakcie, chociaż nie wiem o co bo znieczulenia nie ma, wanny nie chcę, co do interwencji medycznych, oksytocyny, nacięcia itd to już zaufam służbie zdrowia chociaż wspomnę że chciałabym urodzić bez nacięcia, jednak zdaje sobie sprawę że wcześniej miałam nacięcie to pewnie ta blizna się rozerwie bo tam już nie ma tej elastyczności.

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwtv73ojghzm7x.png

Czesc Dziewzyny. Pewnie wiekszosc z Was mnie nie kojarzy bo udzielalam sie bardziej na samym poczatku ciazy. A pozniej tylko czasem czytalam co u Was.

asiek123 - GRATULACJE! Zycze zdrowka dla malucha i duzo sily dla Ciebie.

U nas ok. Mam wiekszosc dolegliwosci z koncowki ciazy tak jak Wy. Oprocz tego ze spie jak zabita i gdyby nie wizyty w toalecie na siku to moge spac i 10h bez przerwy :) W poniedzialek bylam na wizycie u gina i mam szykje 1 cm i rozwarcie na 1 palec. Ale oprocz tego nic sie nie dzieje.

Trzymam za Was wszystkie kciuki.

Wiele z Was pyta o paciorkowca. Ja mialam dodatni w pierwszej ciazy i teraz tez mam. Antybiotyk podaje sie dozylnie jak zacznie sie akcja porodowa. Tak jak jedna z Was juz pisala na forum - aby maluszek byl bezpieczny musza podac 2 dawki w odstepie 4 h. Takze jak ktoras z Was bedzie miala dodatni to nie czekajcie w domu az akcja porodowa bardzo sie rozwinie tylko do szpitala zeby zdazyli Wam podac.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3ku6coxicp.png

http://www.suwaczki.com/tickers/qtchqh4s2qo5ojwk.png