Skocz do zawartości
Forum

Wrześniówki 2015

Gość chuda

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry:)
My wlasnie jedziemy do dziadkow. Kinga wspołczuje przezyc, mam nadzieje, ze ten cholerny zus, wyplaci Tobie co nalezne :)
Jezeli chodzi o odbijanie to w nocy nigdy, a w dzien jak zaczyna sie prezyc przy cycu.
W ogole dziewczyny, jestem taka zadowolona, Antos pieknie pije, nie szarpie sie, nie placze. Teraz je po 15 min (wczesniej 5-6 min) a wieczorem po kapieli zjadl dwie piersi co mu sie nigdy nie zdarzylo chyba. Naprawde to zapalenie ukladu moczowego mu doskwieralo, biedactwo :*
Tak ku przestrodze, jezeli Wasze malenstwa maja slaby apetyt, wymusicie na pediatrze skierwoanie na morfologie i mocz. U nas oprocz tego nie bylo zadnych objawow.
Nam sie jeszcze nie udalo trafic na takiego ani na nfz, ani prywatnie, ktory naprawde przyjrzalby sie malemu, o wszystko musze pytac i prosic, nawet o zawazenie czy zmierzenie...masakra...strasznie mnie to denerwuje.
A wlasnie jezeli chodzi o skore, to Antkowi sie nie łuszczy, ale brzuszek i nozki ma szorstkie. Smaruje tym Lipikarem, ale szczegolnej poprawy nie widze. Musze kupic ten tatarak, moze akurat pomoze!
Milego dnia:)

JoasiaGale arcydzieła, narobiłas smaka. Miłej imprezy życzę.
CzekamnaJankanie zazdroszczę sytuacji, ale jesteś silną kobietka. A zbieralas faktury za remont czy cokolwiek, żeby w razie czego choć część pieniędzy odzyskać?
KingaMzdrówka dla synka. Niestety u nas katar jak się pojawi to potrafi do dwóch tygodni się utrzymać. Płaczu przy ściąganiu z noska też jest, co nie miara. I ja, jeśli pogoda jest przyzwoita, pomimo kataru wychodzę na spacer, zimne powietrze obkurcza naczynia i dzieciątko swobodniej oddycha. Oczywiście, jeżeli jest tylko katar i brak innych objawów przeziębienia.
Któraś z dziewczyn pisała o wypadaniu włosów, niestety może to potrwać, nawet kilka miesięcy, zwłaszcza przy kp. Hormony szaleją. Moje włosy też są wszędzie i niestety trzeba to przeczekać. Z reguły noszę je teraz spięte, żeby nie gubić ich po całym domu.

Angelika, 10.10.2001, 3030g, 54cm
Igor, 15.09.2015, 3500g, 54 cm

joasiaG nie masz sumienia:) takie frykasy pokazywac, swoja droga pysznie wygladaja

szczesliwa84 mala pomylka to Emi miala klopoty z zusem. U mnie byl problem jeszcze w ciazy, kombinowali zeby mi nie wyplacic za zwolnienie. I tak 3miesiace trwaly ich chore wyjasnienia sprawy, ciagle chcieli jakies papierki ale w koncu wyplacili.
Powiedz prosze wiecej o tym zakazeniu. U naszegi malego nie ciekawe byly wyniki ogolne moczu, duzo bakterii, leukocyty, bialko itd po powtorzeniu bylo troche lepiej. Kolejne wykazaly ogolny dobry a w posiewie bakterie e.coli. W czwartek oddalismy kolejne probki do badania na ogolny i posiew i jesli znowu wyjdzie bakteria to szpital. Tylko ze po Stasiu niczego nie widac, ma apetyt, jest zadowolony, smieje sie, guga nawet teraz przy katarze ma humor. Mam nadzieje ze to jakis blad przy pobieraniu..
A jak pobieralas w kubeczek czy woreczek? Ja pierwszy raz w woreczek a potem juz w pojemniki. Godzine nad nim stalam i czekalam az mu sie siusiu zechce..

Martucha33 pokasluje troche, poczekam do poniedzialku do wizyty bo troche sie boje, a maz chyba by mnie zakrzyczal :) ale kilka razy dziennie wietrze

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvze6ydg7w61lsu.png Szczesliwa :)

Przepraszam że nie odniosę się do ostatnich wypowiedzi, ale już nie ogarniam :( Mąż przeziębiony to mam dwoje małych chłopców w domu :) Sama muszę robić zakupy, sprzątać, gotować i zajmować się Antkiem 24 godziny na dobę. A na dodatek mnie też coś bierze :( Głowa boli a Apap nie pomaga.

Dołączam do pytania o dobry inhalator. Antek ma spory katar a za tydzień mieliśmy mieć szczepienie. Chyba będę musiała je przełożyć.

Odnośnie rozszerzenia diety:
Już dwa razy podałam Antkowi kaszkę mannę, żeby wprowadzić gluten. Chłopak nie był zachwycony. Daję mu jedną miarę kaszki na 30 ml wody. Połowę wypluwa. Może dzisiaj zrobię dwa razy więcej, żeby zjadł choć połowę.
Słoiczki z marchewką, dynią i inne specjały już kupione. Nie wiem tylko czy zacząć od warzyw, czy na zachętę dać owocowe deserki albo odrobinę soczku. Czytałam trochę o rozszerzaniu diety i wszędzie piszą co innego :( Znalazłam nawet poradnik żywienia niemowląt:

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/Zywienie_niemowlat_www.pdf&ved=0ahUKEwjz5LaBza7KAhVGkCwKHbC9D84QFggbMAE&usg=AFQjCNHhckii98vzQCN5Scd0I-HC4ItVEQ

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09k4zs4lxbh.png

Witamy się i my w ta piękna sobotę. U nas na około gdzie tylko nie spojrzeć bialutko od śniegu. Mój szkrab zrobił mi dzisiaj prezent i przespal od 21 do 6 później jedzonko i jeszcze drzemalismy do 8.30. Także dziewczyny u których noce nie przespane w każdej chwili może się to zmienić, my jesteśmy tego przykładem.
joasiaG ale smaka narobilas, pyszności. A tu prawie wszystkie jesteśmy na diecie, oj niedobra Ty :-)
Emi wspolczuje tego co przezylas i mega odważna z Ciebie babka ze po tym wszystkim wrocilas do pracy, ja bym się chyba na to nie zdobyła. I masz rację, walcz o swoje!
mycha, Ania przerażające co piszecie nie wyobrażam sobie tego co muszą czuć rodzice zarówno tego nienarodzonego jak i już urodzonego dzidziusia. Przez takie historie chyba każda z nas z jeszcze większą czułością patrzy na swojego skarba i dziękuję losowi ze wszystko się dobrze ułożylo.
Nie pamiętam która pisała mi o Pasternaku, skoro dobry to może kupie i sprawdzę czy Natusiowi posmakuje.
Strasznie mnie przestraszyłyscie z tymi powikłaniami po katarku bo do nas też się przyplatal i teraz będę panikować.
Dołączam Wam mojego dyniowego potworka :-)

monthly_2016_01/wrzesniowki-2015_42527.jpg

Kinga, przepraszam za pomylke :)
Jezeli chodzi o zapalenie ukladu moczowego, to u Antka wyszlo przy okazji wizyty szczepiennej, powiedzialam, ze martwi mnie slaby przyrost wagi. Wczesniej u innego pediatry tez wspominalam, ale zbyl mnie, ze szukam dziury w calym. Szczerze mowiac, ta lekarka tez nie duzo lepsza bo gdyby nie to, ze poprosilam o wazenie i mierzenie, pewnie zajrzalaby do gardla, zmierzyla temperature i podala szczepionke ( 6w1).
Wymusialam na niej skierowanie na morfologie i mocz-ogolne badanie. Wyszlo duzo leukocytow powyzej 500, a w polu widzenia gdzoe norma jest do 8, u Antosia 12-15. U chlopcow juz pierwsze zapalenie ukladu moczowego jest wskazaniem do usg, zeby wykluczyc wady wrodzone.
Mocz do ogolnego badania moze byc wlasnie pobrany bez ceregieli tylko woreczek. Teraz tez mamy zrobic z posiewem. lekarz robiacy usg, powiedzial, ze u niemowlaka pobrac dobrze mocz graniczy z cudem. Nalezy dobrze umyc, pozniej przelac nadmanganianem, rumiankiem i lapac srodkowy strumien:) przy woreczkach za szybko mnoza sie bakterie, ktore moga zafalszowac wynik. Antolek bral przez 7 dni bactrim 2xdziennie, a teraz 14 dni furaginum.
A Stasiu cos mial zdiagnozowane i zapisane, aby leczyc?

KingaM mi tez wypadaly wlosy. Fryzjerka mnie ostrzegala ze tak bedzie okolo 3 miesiaca od porodu i tak bylo. Obcielam sporo bo az do ramion w grudniu ale tez rozjasnilam mimo wszystko. Kazdy fadal ze mi wszystkie wypadna. Ale ok. Juz teraz jest dobrze. Nie wypadaja jak wczesniej.

Pochwale sie Wam bo juz 4 kąpiel bez placzu ;)
I chyba znikam z forum...juz mi sie chyba po roku znudzilo ;( i tez czasu brak. Moze jeszcze sie odezwe ;) nie mówię ostatecznie NIE! W kazdym razie dzieki za rady byly bardzo cenne i inne info. Moze kiedys jeszcze w innym wątku sie pojawie za 3 lata ;P moze tez we wrzesniowkach ;P

Aaaa inhalator posiadam PHILIPS RESPIRONICS jeden z lepszych. U nas w szpitalu nawet takich nie maja. Uzytkuje juz 4 lata z tego pierwsze pol roku dwa razy dziennie ze wzgledu na przewlekla chorobe pluc mojej corki. NaCl, pulmicort, flixotide Wszystko dobrze fajnie rozpyla. W zestawie 2 maseczki dla dzieci i doroslych. Jeszcze jakies koncowki do nosa i buzi (nie uzywalam) jest "ujezdzany" nawet przez nas jak mamy katar 3% NaCl i lepiej oddychasz ;) kiedys byl drogi, teraz pewnie stanial. Polecam. Ma cisnienie 2,3 bar tzn.ze szybko pracuje i rozpyla. Glosny??? Ciezko stwierdzic kazdy musi buczec. Moje dziecko przy tym usypialo ;)
Mam nadzieje ze pomoglam.

Blanka pamietaj ze kazdy dzien przybliza Cie do przespanych nocy ;)

Cantedeskia szkoda mam nadzieje ze jednak czasem do nas zajrzysz ;)

Ja ostatnio bylam zmuszona kupic inhalator i wybralam medela family plus jestem naprawde zadowolona kupowalam go w aptece przy szpitalu dzieciecym i Pani mi powiedziala ze takie sprzedaja bo taki wymaga szpital

Jutro poerwsza proba dyni ale jestem ciekawa jak to bedzie

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqcwa1uxmvrgqm.png

O matko jednak dzień nie było mnie na forum a tu tyle informacji i tematów poruszanych ale ciężkim wszystkim odpisac.
Co do włosów to znam ten bol. Są wszędzie, za każdym razem jak przegladze ręką to kilka zostaje na dłoni;( a co ciekawe po pierwszej ciąży tak nie miałam. Ale nie przejmuje się(może dlatego ze trochę ich mam;)) licze ze te stare muszą wypaść i zostaną same piękne i zdrowe:)
Zdjęcia dzieciaczkow umorusanych są przecudne, sliczne te nasze szkraby.
Joasia ciasteczka wyglądają przepysznie i tak z pewnością smakuja.
Dzięki za temat o karmieniu mm. Przyda mi sie bo niestety cycuchy me nie wyrabiają przy takim karmieniu co 2 godziny:( Tez tak macie?? Są miękkie a na dodatek Kubus to straszny nerwusek i jeszcze bardziej złości sie gdy musi pociągnąć z 30sek żeby zaczęło mleczko napływać.
Ogolnie to u nas spoko jest w dzień ale noce nadal nie przespane:( Nawet ostatnio pozarlam sie w nocy z mezem. Bo zmęczona (Kuba budził sie co 30,45min) prosilam ze może teraz on wstanie do dziecka. Stwierdził ze ok ale on nie będzie go brał na ręce bo wg meza Kubie jest nie wygodnie u niego na rekach .. I takim oto podejsciem synek rozdarl sie na cale mieszkanie jak nie blok, 1h musialam go uspokajac. Powiedziała mu co myślę i od słowa do słowa uslyszalam ze "Ty tez nie jesteś idealna matka" ja jeszcze bardziej wkurzona powiedziałam ze jestem IDEALNA MATKĄ DLA SWOICH SYNOW a on "phiii jasne, nikt nie jest idealny". Wnerwilam się wtedy ale zarazem było mi zaj**iscie przykro. Na drugi dzień uslyszalam ze nie przypomina sobie żeby w takim kontekście użył tych slow.... Ufff wyrzucilam to z siebie! Sorki..

No nic koncze bo trzeba iść spać, może złapie jeszcze z 2h snu przed 1 pobudka. Spokojnej nocy dla każdej z nas!!:)))

http://s10.suwaczek.com/201509191756.png]Tekst linka[/url]Kubusiek 19.09 sn, 3000g, 55cm

Szczesliwa84 u nas wyszlo przypadkiem, neonatolog zlecil rutynowe badania i wykazalo nieprawidlowosci i tak juz kilka razy sprawdzamy i dziwnie wychodza, ogolny dobrze a posiew nie..
To widze ze dalej zle pobralam bo az takich zalecen nie dostalam i znowu cos nie tak wyjdzie. Juz sie boje. Dwa dni nie uzywalam zadnych masci ani pudrow na odparzenia a kolo siuska p.doktor przrpisala masc na sluzowke (do oczu) a w dzien pobrania tylko umylam woda.
jasmine jak masz duzo to tak nie zal:) ja od zawsze mialam cienkie i teraz leca tak ze chyba lysa bede
Co do meza w temacie karmienia nocnego nie moge narzekac, wstaje i robi mleko.
LenkaHania gdy klade Stasia na przewijaku to piszczy chichra sie i miny stroi do kosmicznego zielonego misia z pomaranczowymi oczami:)

Nie wytrzymalismy do poniedzialku i pojechalismy prywatnie do lekarza bo juz z jedzeniem mial problemy i bokiem wszystko lecialo. Osluchal malego uspokoil nas porozmawial i posluchal jak wrzeszczy bo akurat byla pora karmienia i 10minutowe spoznienie:)
Stwierdzil ze to pewnie podczas chrzcin, duzo ludzi zarazkow, jakis wirus. Zalecenia, ewentualnie inhalowac, podawac wode morska ale raczej nic nie grzebac nie wyciagac, a przede wszystkim spacery, Martucha mialas racje.
Wiec spokojnie dzis zasne:)

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvze6ydg7w61lsu.png Szczesliwa :)