Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Pora na pomidora"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Zupa z cukinii.

Składniki:
• 50dag cukinii
• 1,5l wywaru z kości i warzyw
• 2 łyżki masła roślinnego
• 2 ziemniaki
• Łyżka ryżu
• 2 cienkie parówki
• Pół szklanki śmietany
• Łyżka mąki
• Natka pietruszki
• Curry
• Majeranek, czosnek
• Przyprawa do zup
• Pieprz, sól
Przygotowanie:
• Cukinie umyć (większe obrać), pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, skropić wywarem, dusić do miękkości.
• Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać pozostałym wywarem i gotować. Gdy będą na wpół ugotowane, włożyć opłukany ryż i razem ugotować.
• Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, połączyć z cukinią i ziemniakami. Dolać śmietanę wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2341.jpg

Odnośnik do komentarza

Pora na pomidora owocowa sałatka kolorowa
½ melona
20 dkg arbuza
2 nektarynki
15 gron winogrono jasne
6 truskawek
Listki mięty
Kwiaty bratka
Owoce myję dokładnie. Melona kroję na pół, usuwam pestki. Specjalną łyżką do kulek wycinam w środku melona wgłębienia. W wydrążony melon wkładam kulki melona, arbuza, winogrono, truskawki pokrojone. Z nektarynki jednej robię kwiatka. Obieram ją jak jabłko i zawijam. Z drugiej nektarynki specjalnymi nożykami wycinam serca i gwiazdki. Układam na około melona. Na wykałaczki nabijam owoce kawałki i nabijam w melona. Talerz dekoruję winogronem, kulkami arbuza, nektarynki, oraz bratkami jadalnymi i miętą świeżą. Sałatka jest bardzo zdrowa. Każdy niejadek chętnie do niej usiądzie.
smacznego :-)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2342.jpg

Odnośnik do komentarza

Truskawkowo bananowy zawrót głowy

4 banany
20 dkg truskawek
Listki mięty
1 cytryna
2 łyżeczki cukru pudru królewskiego
Kwiaty bratka

Dzieci lubią truskawki i banany. Można im zrobić bardzo pożywny koktajl i do tego zdrowy. Do miski od blendera włożyłam cztery obrane i pokrojone banany. Miksowałam je tak długo aż zrobiła się gładka masa. Dodałam sok z jednej cytryny, cukier puder. Banany tak szybko nie ciemnieją wtedy. Truskawki obrałam i włożyłam je do drugiej miski i również je zmiksowałam blenderem. Do szklaneczek wlałam mus bananowy, truskawkowy i tak na przemian. Udekorowałam listkami mięty i kwiatkami bratka .

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2343.jpg

Odnośnik do komentarza

Manna czekoladowa w deserze z musem truskawkowym

10 łyżek kaszki manny
300 ml mleka
2 łyżeczki cukru pudru
½ łyżeczka kakao ciemne
3 biszkopty podłużne
10 truskawek
6 gron winogrono ciemne
8 gron winogrono jasne
Manna nie musi być nudna. Tak podana zostanie zjedzona przez każde dziecko.
Zagotowuję 150 ml mleka. Do połowy kaszki dodaję kakao, łyżeczkę cukru pudru i mieszam. Po zagotowaniu się mleka, wsypuję kaszkę. Następnie gęstniejąca wylewam do foremek serduszka. Kolejne 150 ml mleka zagotowuję.Wsypuję resztę kaszki, dodaję cukier puder i gotuję. Kaszkę wylewam na kakaową warstwę. Zostawiam do przestygnięcia. Na talerz wysypuję pokruszone biszkopty. Układam serca z kaszki. Połowę truskawek miksuje blenderem. Powstały mus wylewam na talerz. Dekoruję truskawkami, winogronem. Z 3 truskawek robię kwiatki i posypuję cukrem pudrem.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2344.jpg

Odnośnik do komentarza

Owocowa przekąska
1 gruszka
6 truskawek
3 grona winogrono zielone
5 gron winogrono ciemne
Listki mięty
1 jabłko
Cukier puder
Żeby owoce nie były nudne można podanie ich urozmaicać w sposób przeze mnie podany. Każde dziecko z chęcią zje.
Gruszkę obieram ze skórki, kroję na pół, wydrążam środek. Robię 9 nacięć, zostawiając dwa centymetry przed końcem. W jedną połówkę w nacięcia wkładam listki mięty. W drugą plastry truskawek. Z trzech truskawek robię kwiatki. Nacinam je tak samo jak gruszki, i tworzę wachlarz. Posypuję cukrem pudrem. Z winogrona robię kwiatka. Z jabłka wycinam listki. Talerz dekoruję polówkami winogrona i listkami mięty.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2345.jpg

Odnośnik do komentarza

sałatka dla siedmiolatka
często gdy mama gotuje zupę,zostają ugotowane jarzyny.Możesz z nich zrobić pyszną sałatkę. Przygotuj- ugotowane 2 marchewki,1 pietruszkę,1 seler,2 ziemniaki dodaj jabłko ogórek kwaszony i cebulę,Warzyw pokrój wrzuć do miseczki dodaj 2 łyżki śmietany(do śmietany dodaj szczyptę soli,łyżeczkę miodu i.łyżeczkę musztardy.sałatkę wymieszaj i podaj na stół.............

Odnośnik do komentarza

Lody bananowe
Składniki:
banan
mały jogurt naturalny
ewentualnie inne owoce, np. truskawki, maliny, brzoskwinie
Banana, jogurt i umyte owoce włóż na 2 godziny do zamrażalki. Następnie potraktuj wszystkie składniki blenderem i gotowe! Można ewentualnie dosłodzić miodem.Takie lody mają fantastyczną konsystencję, są nieziemsko pyszne i w dodatku zdrowe!

Odnośnik do komentarza

Krem z cukinii

(po 10. miesiącu)

pół niewielkiej cukinii

łyżka posiekanej cebuli

mleko modyfikowane wymieszane z połową szklanki wody

łyżeczka oliwy z oliwek

pół łyżeczki drobno posiekanych listków świeżej mięty lub bazylii

Cukinię umyj, osusz, pokrój w drobne kawałki.

Cebulę podsmażaj przez 4 minuty na oliwie, dodaj cukinię, smaż kolejne 4 min.

Zalej połową szklanki wrzątku. Gotuj przez 20 min.

Odnośnik do komentarza

Kisielek jabłkowy z jabłkiem!

Pierwszy raz dziś robiony, więc mogę stwierdzić, że zrobił furorę u córeczki! :)

Składniki:
dwa jabłka
woda
mąka ziemniaczana - 2-3łyżeczki

jabłka umyć, obrać, zetrzeć, włożyć do garnka (półtorej jabłka:)) i zalać wodą, żeby były zanurzone w niej całe.
gotować na średnim ogniu, jak kompot - około 30 minut. Przecedzić przez sito, pół szklanki odstawić do wystygnięcia, resztę odcedzonego kompotu zostawić w garnuszku. Jak ta część w szklance przestygnie, dodać tam 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Kompot w garnku zagotować, powoli mieszając dodać roztwór z mąką. Cały czas mieszać aż się zagotuje. Pod koniec dorzucić świeże jabłka, zamieszać.Pociechy zadowolone będą na pewno!

Moja Hania ma 8 miesięcy więc nie słodzę Jej dań, dla starszych dzieci można jakiegoś słodzącego czegoś dodać, jeśli Maluchy preferują. Polecam. Pychota!

Odnośnik do komentarza

FIOLETOWY - OWOCOWY DESER MLECZNY

Składniki:
- kasza manna - 6 dużych łyżek
- mleko - 3 szkl.
- woda - 1 szkl.
- cukier kryształ - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- cukier waniliowy
- różne owoce najlepiej jagody, maliny i/lub truskawki
- bita śmietana (można zrobić samodzielnie ubijając szklankę śmietany z dwoma czubatymi łyżkami cukru pudru)

Gotujemy mleko z wodą, gdy zacznie wrzeć wsypujemy cukier i kaszę manną, dodajemy masło. Gotujemy ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu. Gdy kasza się ugotuje wsypujemy do niej czarne jagody (ilość wedle uznania), dzięki temu zmienia kolor na fioletowy i świetnie smakuje. Wykładamy do salaterek i czekamy aż wystygnie. Po wystygnięciu robi się "sztywna". I wtedy układamy na niej ulubione owoce najlepiej smakują maliny lub truskawki. Tutaj mamy pole do popisu mogą to być owoce sezonowe, jak i w zimie wyciągnięte z kompotu. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. I gotowe!

Taki mleczny deser jest nie tylko smaczny ale i bardzo zdrowy, moja córeczka go uwielbia, bo są w nim owoce i bita śmietana, a do tego jest kolorowy. A dzięki owocom nie potrzebujemy dodawać do niego dużej ilości cukru, by dzieciaki go jadły. Owoce załatwiają sprawę. :)

Martynka ma 5 lat
Oliwka ma 13 m-cy

Odnośnik do komentarza

JARSKIE KOTLETY

Składniki:
- 1 średni kalafior,
- 200 gram posiekanych orzechów (najlepiej włoskich),
- 1,5 szklanki bułki tartej,
- 2 jajka,
- olej rzepakowy do smażenia,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Kalafior dzielę na różyczki i gotuje do miękkości w osolonej wodzie. Warzywo rozgniatam widelcem, dodaje jajka oraz orzechy. Na koniec do wszystkich składników dodaję bułkę tartą. Doprawiam delikatnie do smaku. Formuje zgrabne kotlety i smażę je na tłuszczu.

Mój synek krzywi się na widok kalafiory, lecz pod postacią pysznego kotlecika chętnie go na obiad pałaszuje.

Odnośnik do komentarza

KINDER POMIDOREK

Składniki:
- 2 średnie pomidory,
- 200 gram twarogu,
- 120 gram jogurtu naturalnego lub kefiru,
- mieszanka ugotowanych warzyw(w zależności od własnych gustów).
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, czosnek).

Przygotowanie:
Pomidory umyć, odciąć górną część warzywa, a następnie dokładnie wydrążyć. Zmieszać twaróg, jogurt oraz ugotowane warzywa i doprawić delikatnie do smaku. Powstałym farszem wypełnić pomidory, a następnie przykryć sałatkę górną częścią pomidory.

Potrawa ta doskonale sprawdza się na przyjęciach dla dzieci.

Odnośnik do komentarza

LETNIE PACIATUCHY

Składniki:
- 1 średnia cukinia,
- 2 pomidory,
- 3 łyżeczki masła klarowanego,
- przyprawy (czosnek, kurkuma, rozmaryn).

Składniki:

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę, następnie doprawiamy ją czosnkiem, kurkumą oraz rozmarynem. Podsmażamy cukinie na maśle. Smażone i obrane pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cukinii. Wszystko dokładnie mieszamy.

Synkowi najlepiej smakują podane z ryżem lub kaszą.

Odnośnik do komentarza

WARZYWNE PLACUSZKI

Składniki:
- 1 kabaczek,
- 1 mała dynia,
- 2 marchewki,
- szczypiorek lub biała cebula,
- 150 gram mąki np. kukurydzianej,
- 2 jajka,
- odrobinę sosu sojowego,
- 3 łyżki klarowanego masła.

Składniki:
Miksuje warzywa po czym dodaje mąkę, jajka, sos oraz przyprawy. Postępuje podobnie jak z plackami ziemniaczanymi. Powstałą masę małymi kupkami wkładam na rozgrzane masła i smażę do momentu zarumienienia się

To obiadowy przysmak synka!

Odnośnik do komentarza

CHIPSY Z CUKINII

Te chipsy są zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu.
Młodą cukinię kroimy w cienkie plasterki , posypujemy solą. Odstawiamy na godzinę. Osuszamy w papierowym ręczniku. Smarujemy blachę oliwą lub olejem, układamy plasterki cukinii, posypujemy przyprawami (odrobina soli, ulubione zioła). Pieczemy 25 minut w piekarniku (180-190 stopni z termoobiegiem). Podajemy z sosem tzatziki.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2348.jpg

Odnośnik do komentarza

Wesołe pierożki z owocami

0,5 kg mąki
1 jajko
ciepła woda
dowolne owoce (borówki, truskawki, czereśnie, porzeczki, śliwki, jabłka)
do dekoracji: ulubiony jogurt, czarne porzeczki lub borówki, twarożek, dżem i konfitury
Zarobić ciasto na pierożki, wody dać tyle, aby składniki się połączyły a ciasto było średnio twarde. Zresztą chyba każda mama potrafi zrobić ciasto pierogowe :)). Rozwałkować i wycinać kwadraty, nadziać owocami i zlepić. Wrzucić do wrzątku i gotować na wolnym ogniu dopóki pierożki nie wypłyną, wtedy je odcedzić. Rozłożyć na talerzykach, na każdym zrobić kleksa z jogurtu, na nim oczka z porzeczek lub borówek i twarożku, uśmieszki z dżemu, fryzurki z konfitur. Gwarantuję, że nawet największe niejadki zjedzą tak przygotowane smaczne i zdrowe, uśmiechające się do nich z talerza "zwykłe" pierogi z owocami przygotowane w ten "niezwykły" wesoły sposób:)). Smacznego!

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2349.jpg

Odnośnik do komentarza

"Bajeczny przysmak"

Nawet zwykłe danie można zamienić w bajeczny przysmak pełen witamin- ogranicza nas tylko kreatywność! :) Oto przepis na pyszne i zdrowe kotlety warzywne podane z purée z młodej marchewki i ziemniaczków!

Składniki na kotlety warzywne:
-100g pęczaku
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół czerwonej papryki
- 200g cukini
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz

Wykonanie:
Pęczak ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i wystudzić. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno poszatkować i podsmażyć na oliwie. Połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę. Formować kotlety, obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor.

Składniki na purée:
- 250g młodej marchewki
- 250g młodych ziemniaków
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło
- 3 łyżki gęstej śmietany 12%

Wykonanie:
Marchewkę pokroić w drobną kostkę i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. W osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Warzywa odcedzić i utłuc razem z masłem, śmietaną i przyprawami na jednolitą masę.

Bajeczne podanie:
Kotlet i purée ułożyć na talerzu i udekorować na wzór bajkowych postaci za pomocą sera żółtego, rzodkiewki, czarnych oliwek i czerwonej papryki.

Zachwyt dziecka murowany! :)

Odnośnik do komentarza

"Bajeczny przysmak"
Nawet zwykłe danie można zamienić w bajeczny przysmak pełen witamin- ogranicza nas tylko kreatywność! :) Oto przepis na pyszne i zdrowe kotlety warzywne podane z purée z młodej marchewki i ziemniaczków!
Składniki na kotlety warzywne:
-100g pęczaku
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół czerwonej papryki
- 200g cukini
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pęczak ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i wystudzić. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno poszatkować i podsmażyć na oliwie. Połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę. Formować kotlety, obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor.
Składniki na purée:
- 250g młodej marchewki
- 250g młodych ziemniaków
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło
- 3 łyżki gęstej śmietany 12%
Wykonanie:
Marchewkę pokroić w drobną kostkę i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. W osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Warzywa odcedzić i utłuc razem z masłem, śmietaną i przyprawami na jednolitą masę.
Bajeczne podanie:
Kotlet i purée ułożyć na talerzu i udekorować na wzór bajkowych postaci za pomocą sera żółtego, rzodkiewki, czarnych oliwek i czerwonej papryki.
Zachwyt dziecka murowany! :)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2351.jpg

Odnośnik do komentarza

U Jaśka w marcu stwierdzono potężną anemię, otarliśmy się o transfuzję krwi. Oprócz farmakologii, radzę sobie z nią z pomocą pysznego (naprawdę - my rodzice również się nim zajadamy) gulaszu z soczewicy. Przepis banalnie prosty:
- mały kawałek piersi z kurczaka
- ok. 100g czerwonej suszonej soczewicy
- średni ziemniak
- 1 pomidor obrany ze skóry
- 3 młode marchewki
- różyczka brokułów
- kawałek cukini
- płaska łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka masła lub oliwy
czasem dodaję jeszcze żółtko i/lub zieloną pietruszkę (wit. C pomaga wchłaniać się żelazu).
Mięso ugotować osobno, lub u starszych dzieci - razem z warzywami. Warzywa (oprócz pomidora, cukinii i brokuła) pokroić drobno w kostkę, zalać wodą tak aby je przykrywało i gotować na małym ogniu ok. 20 min, następnie dodać pozostałe składniki i gotować do rozmiękczenia (ja dodaję po kolei w odstępach kilku minutowych - cukinię, pomidor, brokuły). Połączyć mięso i warzywa. Na koniec dodaję masło i cytrynę, wcześniej blednowałam, teraz rozgniatam widelcem. Należy pamiętać aby soczewicę dzień wcześniej namoczyć.

Odnośnik do komentarza
Gość arturp0606

Droga Redakcjo, proszę o pomoc w wyjaśnieniu kierowanych pod moim adresem przez użytkownika "giagia" zarzutów dotyczących moich przepisów, ponieważ ze mną ta osoba nie ma najwyraźniej ochoty się skontaktować.

Odnośnik do komentarza

zupa wiosenna -krem;
paczka mrożonych warzyw np.zupa jarzynowa,wiosenna
4 ziemniaki
udko
troszke soli do smaku

Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować razem z udkiem przez około 25 min.Potem wsypać mrożone warzywa (są bardzo zdrowe i mają dużo witamin) i gotować aż będą miękkie.Dodać sól do smaku i gotowe:)mało czasochłonne ale pyszne i zdrowe:)

Odnośnik do komentarza

Pomidor z fasolką szparagową i kurczakiem
średniej wielkości pomidor malinowy - 2 szt
pół filetu z kurczaka
fasolka szparagowa
ząbek czosnku
świeża bazylia
oliwa z oliwek

Filet pokrojony w cienkie paseczki razem z fasolką pokrojoną na małe kawałki gotujemy na parze. W między czasie sparzymy pomidory, tak aby skóra zeszła bez problemu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy ząbek czosnku. Po podsmażeniu wyjmujemy czosnek, wrzucamy kilka listków bazylii. Następnie wrzucamy drobno posiekane pomidory, smażymy. Po kilku minutach dokładamy ugotowaną wcześniej fasolkę oraz filet. Wszystko smażymy kilka minut i gotowe :)

Danie to nie jest przeze mnie doprawiane, ponieważ podaję je rocznemu synkowi. Wcina to danie ze smakiem. Najlepiej zaś smakuje mu kilka godzin po przygotowaniu.
Natomiast ilość składników dodaję "na oko".

Odnośnik do komentarza
Gość PolskieSouthBeach

Ja proponuję sałatkę z cukinii.

Składniki:
1 spora cukinia
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
2 garście czarnych oliwek
1/2 niedużej czerwonej cebuli
3 łyżki parmezanu
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu z białego wina
sól
pieprz
oregano suszone

Warzywa pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Wrzucić do pojemnika, który można porządnie zamknąć. W miseczce wymieszać ser, oliwę, ocet, sól, pieprz i oregano. Zalać zawartość pojemnika. Zamknąć szczelnie pojemnik, potrząsnąć mocno kilka razy, aż sos rozprowadzi się równomiernie. Odstawić na kilka godzin, żeby smaki się połączyły.

Gotowa sałatka z cukinii wygląda bardzo ładnie :)

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...