Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

ja teraz pisze bo mala zasnela tez jeczek dzis niesamowity :(

Ja zeczelam wprowadzac jakos dobry tydzien po 4 msc dlatego, ze moja ladnie w nocy spala tylko 1 lub 2 razy cycus a nagle zaczela co 2h na cycka sie budzic zadzw do poloznej lakt. powiedziala ze mam wprowadzic kaszki na noc mowila ze moze byc nawet glutenowa. U nas kaszka pomogla mala juz nie gloduje :D
Jako pierwsza wprowadzilam kaszke bezmleczna bezglutenowa bezcukru Hipp jaglano kukurydziano ryzowa na moim mleczku najpierw podalam ze dwie lyzeczki stopniowo coraz wiecej a teraz mala tak wcina ze ostatnio zjadla 90ml kaszki :P
Nastepnie zaczelam wprowadzac sama marchewke sama ugotowalam i 3 dni po lyzeczce dwie.
Potem ziemniak i taka samo.
Po jakis czasie juz w parowarze ziemniak marchew i pietruszka do tego kropelka oleju rzepakowego i lyzeczka kaszy mannej bobovita po4msc.
Dzis dostala sloiczek Hipp z kalarepka i nie bardzo jej smakowalo :P Mamusi bylo smaczniutkie :D

Takze nie ma sie czego obawiac trzeba potroszeczku i obserowac dzieciatko!!

Oczywiscie zgadzam sie z mamami, ktorych dzieici maja problemy brzuszkowe i alergie wtedy trzeba byc ostroznym i troche pozniej wprowadzac ale normy sa od 17 do 26tyg tak zeby w tym czasie juz zaczac :)

https://www.suwaczki.com/tickers/relg8u69ipwcush0.png

https://www.suwaczki.com/tickers/iv09krhmp7ur49fu.png

Madzikcz, nie chodzi o to, że wszystkie dzieci powinny dostać gluten dopiero po 9 m-cu, tylko o to, że tak naprawdę wtedy jest najbezpieczniej. U części dzieci, pewnie u większości, organizm potrafi metabolizować gluten wcześniej, u niektórych później (wiadomo każde dziecko inne), a po 9 m-cu już u wszystkich dzieci układ pokarmowy powinien być przygotowany, no chyba, że dziecko ma celikię albo alergię na gluten.
To są bardzo świeże zalecenia, które ukazały się na przełomie roku 2016/2017. Obecnie zalecano wcześniej, bodajże po 4-5 m-cu, twierdząc, że ma to zmniejszyć pojawianie się alergii i celiakii, ale dzieci chorowały tak samo niezależnie od tego, w którym miesiącu miały wprowadzony gluten. Dlatego właśnie wrócono do dawnych zaleceń, bo są najbezpieczniejsze.
Powiem tak - nie jest to coś co wyczytałam w internetach, tylko informacja od lekarza specjalisty. Oczywiście nie narzucam nikomu jak ma rozszerzać dietę swojego dziecka, tylko chciałam zwrócić uwagę, żeby może przy wczesnym wprowadzaniu glutenu bardziej obserwować dziecko.
Widzisz, tu jest tak samo jak z zaleceniami dotyczącymi podawania wit. K, w każdej placówce podają coś zupełnie innego, a my i nasze dzieci robimy za poligon doświadczalny.

Hej, ja też czekam z wprowadzaniem pokarmów, mysle, że jak Wikuś będzie miał 5,5 miesiaca to cos zacznę. ale jeszcze nie wiem jak za to sie zabrac do tego. Ale nie po to walczyłam o laktacje i poswieciłam tyle nerwów zeby mały jadł moje mleko zeby teraz mu dawać kartofle :-) xD

Co do wypadania włosów, to mam to samo. do tej pory pilnowałam, zeby Wiktor nie zjadł psich kłaków, a teraz wiecej moich jest wszedzie niż psiej siersci ;-) jak myje włosy to zawsze zapycha sie syfon i musze prosić męża zeby wyjął, bo mnie to obrzydza ;/

My mamy piekną pogodę w Lublinie, bylismy 2 godziny na spacerku i tez zaszłam do Lidla po promocyjne pampersy, ale potem uznałam ze nie chce jeszcze wracac do domu i nie bede tego dzwigac, wiec kupiłam tylko drożdzówke ;-)

A powiedzice mi, na jakich stronkach można sie zarejestrowac zeby dostac jakies próbki jedzonka? Mam w planach sama gotowac ale moze czasami skusze sie na słoiczki, tak z czystego lenistwa.

https://www.suwaczki.com/tickers/iv09i09ka09zsel5.png

Calineczkamala,my tez czeoamy z rozszerzaniem diety. Moj Igor tez dostaje czasem jablko do polizania,widze,ze mu smakuje,ale tak to czekamy. Bardzo bylam napalona na rozszerzanie diety,ale mi przeszlo:) Nie wiem,kiedy zaczniemy,ale daje Malemu czas i dzialamy intuicyjnie:)
Ja nie szczepilam na rotawirusy i nie mam wyrzutow sumienia. Mysle,ze to wybor kazdego rodzica,jest wiele aspektow,dlatego jest to szczepienie dodatkowe.
Milego popoludnia:)

http://fajnamama.pl/suwaczki/4iorh3a.png

AAA i jeszcze tylko dodam, że temat glutenu jest bardzo trudny i jeszcze nie do końca zbadany, dlatego tak zmieniają się zalecenia. Może ja też jestem na to bardziej wyczulona, bo do 8 r.ż. byłam na diecie bezglutenowej, a mój brat ma celiakię.
Madzikcz, współczuję złych wieści.
Calineczka, my też czekamy, szczególnie, że Zuzia jeszcze nie do końca dobrze toleruje mleko.
Iwa, gratulacje :)

Witam się i ja :) dopiero Was nadrobiłam bo wczoraj na forum nie wchodziłam przez cały dzień.
Na wstępie wszystkiego najlepszego dla Leosia !:)
Kasia Twoja Milenka jest prześliczna !!:)
Moja Nusia dzisiaj odreagowuje wczorajsza imprezę. Tylko raczki są dobre ! Nie może coś zasnąć w łóżeczku za to wtulona we mnie za raczkach tak. No i nie mam wyjścia. Usypiam ja tak a potem odkładam do łóżeczka. Teraz ma właśnie druga drzemkę bo pierwsza była na spacerku. Spała ponad godzinę. Teraz tez prawie godzinę śpi ale już zaczyna kwekac przez sen a to oznacza ze zaraz się obudzi. Moja pchełka malutka.
Co do rozszerzania diety to my ledwo skończyłyśmy 4 miesięce także poczekam na pewno jeszzcze z miesiąc. 8.02 idziemy na szcEpienie to wtedy zapytam pani dr kiedy najlepiej roZpoczac rozszerzanie w naszym przypadku. Co do szczepień. Wychowałam się w rodzinie pełnej lekarzy, mama jest stomatologiem tatko radiolog. Znajomi rodziców to lekarze i każdy mówi szczepić ! Przyjaciel rodziców który jest zakaznikiem, pediatra od 40 lat i widział niejedna chorobę u dzieci mówi szczepić ! Także i my szcEpimy. Mam do niego zaufanie. Wyleczył mnie dwa razy gdzie za każdym razem ledwo się nie przekręciłam na tamten świat. Co do szcEpionki na Rota to owszem poznanych szczepów jest ponad 20 a szczepionka zawiera w sobie tylko 4 albo 6 szczepow już nie pamietam ale są to szcepy najczęściej występujące w przyrodzie ze tak powiem. Jedyne co może powstrzymywać od szczepień to cena jaka trzeba za nie zapłacić. Nie każdego stać żeby wydać 2500 zł na szcepionki licząc w tym obowiązkowe 6w1.

Marta niedoczynność tarczycy miałam tylko w ciąży więc mam nadzieję że teraz będzie ok. Bardziej przejmuję się wątrobą, bo po samej ciąży alat i aspat wyszły mi słabo. Chociaż sama nie wiem co to znaczy... Eh zobacz jak wyjdą dzisiejsze badania.
A mój pierdzioch po dniu marudzenia zasnął, ale tylko na moich rękach. Śpi tak już 20 min. Boję się go odłożyć...

wjwtbxz.png

Edziula chrzciny się udały :) nusia była grzeczna bardzo. W kościele obudziła się na kazaniu. A jak ksiadzbpolewak jej głowę woda to śmiała się szeroko a on wcale jej nie żałował hehe. Potem w lokalu to tez praktycznie większość imprezy przespała. gdy nie spała to oczywiście zdjęcia i z rak do rak jak to zwykle bywa :) nie płakała, chyba będzie dusza towarzystwa :)