Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Hej dziewczyny-ledwo nadąża Was czytać nie wspominając o napisaniu czegokolwiek.Momentami jestem wykończona moją trójką.Całe szczęście mąż jeszcze tydzień bedzie w domu ale i tak mamusia niezastapiona...Antoś jak wasze dzieciaczki ma różne dni.Też mamy czasem jazdy z brzuszkiem i podaje doraźnie Espumisan ale zwykle raz dziennie ok.6 kropli i w sumie nie wiem czy działają. Na razie skupieni jesteśmy na okulistach-zaliczylismy jedna panią doktor z polecenia ale i tak Antoś jest za mały żeby sprawdzić mu wzrok.Dostaliśmy kolejny adres do kolejnej pani doktor na badanie dna oka-na samą myśl mi słabo,ale musimy to zrobic bo psychicznie nie wytrzymam.
Co do witamin to ja podaje D+K jak przy starszych dziewczynach.
Super że macie już zaplanowane chrzciny-my na razie mamy problem żeby znaleźć chrzestnego-ja mam 2 siostry i szwagrowie już wykorzystani i mąż ma 1 siostrę i też już była chrzestna u starszej.W rodzinie same samotne kobitki i brak faceta.Nie mam pojęcia co wymyślimy. A najbardziej wkurza mnie fakt że większość patrzy na to przez pryzmat przyszłych kosztów.
Ktoraś pisała że miała krwawienie jak na okres.Ja też przez jeden dzień miałam taką żywą krew ale tylko przez jeden dzień ale to na pewno nie okres.
Antoś w dzień i w nocy ubrany w body z długim rękawem i półśpiochy.W domu mamy 21 stopni.Śpi ze mną pod kocykiem i nasza kołdra jeszcze go przerzucam -:)

Mind, jeszcze go nie wykorzystalam, bo narazie wydaje mi sie zbyt cieply ;) mysle, ze na pozna jesien bedzie super. Nie jest bardzo gruby, ale mysle, ze warstwa polarku i welny nie pozwoli maluchowi zmarznac. Co do prania.. ja upralam go w rekach, co nie bylo latwe, bo zrobil sie mega ciezki, ale trudno mi bylo wyobrazic sobie wypranie go w pralce, przy takiej kolorystyce.. ;)

Asia97 przepraszam pewnie już pisałaś o co chodzi z okulista ale nie jestem w stanie nadrobić czytania a parę dni mnie nie było , coś się dzieje? Ja mam bardzo dobrego okuliste, byliśmy u niego z naszym Igorkiem , jest rewelacyjny. Zajmuje się wcześniakami i ciężkimi przypadkami. Mogę Ci go polecić z czystym sumieniem.

U nas ostatnio dużo płaczu , już miałam takiego dola ze zaczęłam się zastanawiac czy w ogóle nadaje się na bycie matką i co robię nie tak. To chyba przez te bóle brzuszka eh , myślałam że może nie najada się moim pokarmem na którego brak nie narzekam i kupiliśmy bebilon na próbę ale niestety nic to nie pomogło tak więc wykluczylam kwestie głodu . Mam nadzieje ze te kolki się skończą po 3 miesiącu bo na prawdę juz opadam z sił i płacze razem z nim z bezradności ;( teraz dopiero zasnął eh , ogólnie jest mega cyckowy nie mogę go z nikim zostawić na dłużej bo przy cycku się uspokaja.
A jutro wizyta teściowej. .... masakra juz mi nie dobrze jak o niej myślę.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl6iyebgdvuj3l.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ex2be6yda9zax6q7.png

Dziewczyny to ja kaska 1714 ,nie moge sie zalogowac.
Eosia moja mala tez jest wczesniakiem. Moge zapytac w ktorym tyg mieliscie zlecone okuliste ?
Dziewczyny dziwne ale mala nie ma oznaczonej grupy krwi. Czy wasze maluchy maja ?
Ja podaje 800j wit D i jedna kapsolke k.
A mala spi w body z dlugim i pajacu. Rozek +kocyk+kolderka. Slabo jeszcze utrzymuje temperature.
W czym wychodzicie na dwor ? Bo u nas slabo sprawdza sie polarowy pajac i zadtanawiam sie nad cieplejszym,kiefys wstawialam Wam jego zdj taki jasny z rozowa podszewka.

Mój Stefanek śpi w body z krótkim N to pajac, ściskam go mocno pielucha tzn tak owijam i wkładam do rożka i już nie przykrywam. A w dzień ma body plus pajac i skarpetki :)
I nas noc taka sobie. Poszedł spać o 22:30 kręcił.się o 1:30 zrobiłam mleko ale nie wypił dopiero się zdecydował o 3:30 hehe i teraz o 6 znowu mleko i kupka i tak się wierci może zasnke zaraz. Za to wczoraj to cała noc stekal, nie płakał tylko marudzil i w ogole nie spalam praktycznie.
Teraz też się nie pokoze bo zaraz pewnie Oliwka wstanie i po spaniu :D

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsve6yddajp3o3a.png

Hmmm szczęściara to dziwne bo w nocy powinno być więcej pokarmu. U mnie też tak mało ściągali. Ale od kilku dni rozkrecam laktację laktatorem. Najpierw przystawiasz małego dosłownie na 5min bo potem się denerwuje. Potem daje mu mm niestety, a sama sciagam tą metodą 7-5-3. Najpierw po 7min z każdej piersi, potem po 5 i na koniec po 3 min. I powiem Ci że pokarmu jest coraz więcej. W przeciągu 2dni z niecałych 30ml ściągniętych przez całą noc, teraz sciagam jakieś 80. Może też spróbuj tej metody. Ja dodatkowo pije ziołowe herbatki na laktację i femaltiker.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73l6d8be5v79y5.png

Mind przetestowalam kocyk. U nas 8 stopni, Stas w body na ramiaczkach+bawelniany pajacyk+jesienny pajacyk z kaprurkiem+kocyk. Nawet raczki mial cieplutkie.

Ale dzisiaj cisza.. powiem Wam, ze mialam nerwa od rana. Chcialam jak to zwykle w sobote sobie posprzątać i ogarnąć jakiś obiad ale sie nie dalo.. ze sprzatania nici, jeszcze mnie starsza cora wnerwiala.. muszę sie jakos przeogranizowac z tym sobotnim sprzataniem, jakos na raty od czwartku moze.. wy ogarniacie wszystkie tematy jak wczesniej?

Charlotte ja narazie nie gotuje bo mama i teściowa robią nam obiadki. Jakieś mięska gotowane indyki ryby :) tak mi dobrze :) ale ogarniam domek. Pranie sprzątanie itp. Mąż wczoraj poodkurzal i pozmywal podłogi. Hania śpi od 15:00. Jedyny nas córa mojego męża i już czeka i przebiera nogami bo jak się mała obudzi to mamy ja wykapać. Kurczę czy wy tez tak się boicie karmienia ? Ja okropnie się boje. Bo mała często się krztusi i ulewa :(

Charlotte ja sie przyznaje szczerze,ze balam sie jak to wszystko ogarne:dom,4dzieci w tym 2do szkoly,lekarzy bo wiadome szczepienia malucha,zakupy etc.ale poki co jestem lepiej zorganizowana niz jak mialam 3 dzieci:)wrzucilam poprostu na luz I jak nie czuje presji to jakos lzej mi na duszy I wszystko latwiej przychodzi choc nie powiem wyjscie na spacer to cala wyprawa,niby jest ten ogrodek ale na zakupy czy po mloda do przedszkola trzeba isc,dobrze ze starsza juz sama przychodzi.

http://s8.suwaczek.com/201609051756.png

U mnie maz dopiero dzis wrocil do pracy,dotychczas on gotowal wiec ogrom pracy mniej.zobaczymy jak bede sie sama ze wszystkim wyrabiac.od tygodnia jest u nas moja mama i zostanie az do polowy listopada bo ma radioterapie.ciezko jest,w dodatku na tak malym metrażu, my mamy swoje przyzwyczajenia,ona swoje oj i tak.do tego ja nerwowo podchodze bo chybajeszcze hormony szaleja.mama nie pomoze raczej,nawet Lilki nie wezmie na rece bo mowi ze reka ja boli.Wiec jeszcze ja ogarniamy obiadowo itp,a jutro przyjezdza tesciowa zobaczyc wnuczke to juz wogole masakra.na szczescie tylko na dwa dni.Lila poki co grzeczna,nadal musze sie nameczyc zeby wybudzac na jedzenie o odpowiednich porach.noce raczej przesypia,je na spiocha odciagniety pokarm z butelki.zaczynaja sie powoli bole brzuszka,poki co termoforek i lezenie na brzuchu u taty pomaga wiec nie stosujemy jeszcze zadnych lekow.

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

U nas w mieszkaniu jest 25-26stopni mala teraz np lezy w samym body z dlugim rekawem i skarpetkach a do spania zakladam jeszcze pajaca ( czy polspiochy - sama juz nie wiem jak to sie nazywa ) i klade ja na kocyk z minky i przykrywam drugim kacykiem:).
A dom ? Ja jakos ogarniam pobierznie bo nienawidze balaganu a obiady tez raczej sa tylko juz pozniej jak maz wroci i przypilnuje brzdaca :). Dzis sprzatalam 2,5h troche maz pomogl i jest wysprzatane na gicus glancus :)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5srl68tmxs7z2t.png

Mój Mąż ma jeszcze urlop więc dom posprzątany. Ale nie wiem jak to będzie za tydzien. Ja gotuje, piore, prasuje itd. Ale Mąż odkurza i myje podłogi. Maciek coraz mniej śpi w dzień tylko raz porządnie a tak to cały czas przy piersi przy której przysypia je i tak w kolko. Ciągle na rękach. Chyba jest głodny.
Oszaleje z tym pokarmem. Robię wszystko żeby pobudzić ta laktację a jest coraz gorzej. Felmatiker, odciąganie, Mały co chwilę przy piersi już nie wiem co robić. Plakac mi się chce. Tak mi zależy żeby karmić piersią. Czemu to jest takie trudne...

http://fajnamama.pl/suwaczki/xgfd81s.png

7al1gpm.png

Charlotte ja czasami śniadanie jem w południe bo mały mi nie daje. Przeważnie od rana nie śpi po 3 h. Obiad zrobię albo nie. Jedziemy na kanapkach. Na szczęście mąż nie narzeka na brak obiadu. Sprzątanie pranie itp robię w międzyczasie. Mój mąż dopiero o 18 w domu. Podziwiam was z małymi dziećmi.
Szczesciara ja się podałam z kp po 4 tyg. Mało pokarmu miałam i nie chciał ssać cyca. Eh, ale Ty próbuj.
Dziewczyny jakie wasze dzieciaczki noszą rozmiar pampersa, te które skończyły miesiąc? Mój ma skończone 5 tyg i juz kończymy opakowanie 2 (72 szt ).chyba zacznę 3 bo juz dwa razy mi się zasikal i wydaje mi się że 2 są juz za małe. Trójki mam od 4 DO 9 kg wiec powinny być juz dobre.

[url://fajnamama.pl]http://fajnamama.pl/suwaczki/0biq621.png[/url]=http

Szczesciara wierze w Ciebie, ze dasz rade! Nie poddawaj sie! Staś tez dzis przysypial przy piersi i nie moglam go dobudzic, za 10 minut ryk bo znow glodny, ale w koncu zasnal, porzadnie zglodnial najadl sie i potem bylo ok. Moze Macius po prostu lubi byc przy Tobie? Moze dziala u Was magia "czwartego trymestru";)? Trzymam kciuki.

Mind powodzenia z teściową i cierpliwości do mamy.. duze wyzwanie przed Toba, opieka nad Lilka i mama, szalejace hormony i powrót meza do pracy, brzmi jak mieszanka wybuchowa.. duzo sily Ci zycze.

My właśnie skonczylismy sprzatanie, Kari, zainspirowalas mnie, jak ty dajesz rade z czworka to przeciez dwójka tez jest do ogarniecia ;) tym sposobem znalazlam jeszcze czas na zrobienie ciasta i nawet na spacerze bylismy ;) po prostu wrzucilam na luz ;)

Sevenka
Rybka a jakie ty te zioła pijesz? Ja tylko rumianek reszty się cykam.

Melisa, pokrzywa, kozieradka, koper włoski- po łyżeczce do dzbanka i po 10 minutach parzenia pije.
Lepsza smakowo, bo z dodatkiem suszonych owoców, jest herbatka Medela Bocianek.
Wszystkie zioła słodzę, bo brakuje mi słodyczy.

Czy wy też macie ból piersi? Jestem 5 tyg po porodzie i nadal nie umiem przejść tego bólu. Brodawki i piersi w środku pieką tak, jak bym tam gorący węgiel miała. Najgorzej po karmieniu. Jeszcze chwila i na pewno porzucę kp, bo udaje mi się ściągnąć tylko na 2 porcje dziennie, ale Mała zjada 120-140 ml mojego pokarmu na raz i nadal jest głodna czasami, a mm jeszcze ani razu nie zjadła więcej niż 90 ml i zajada to na raty- czy to znaczy że mój pokarm nie jest tak sycący?

kaska1714
Dziewczyny to ja kaska 1714 ,nie moge sie zalogowac.
Eosia moja mala tez jest wczesniakiem. Moge zapytac w ktorym tyg mieliscie zlecone okuliste ?
Dziewczyny dziwne ale mala nie ma oznaczonej grupy krwi. Czy wasze maluchy maja ?
Ja podaje 800j wit D i jedna kapsolke k.
A mala spi w body z dlugim i pajacu. Rozek +kocyk+kolderka. Slabo jeszcze utrzymuje temperature.
W czym wychodzicie na dwor ? Bo u nas slabo sprawdza sie polarowy pajac i zadtanawiam sie nad cieplejszym,kiefys wstawialam Wam jego zdj taki jasny z rozowa podszewka.

Kaśka badanie wzroku mieliśmy wykonać do ukończenia pierwszego miesiąca życia. Przy wcześniakach to podobno bardzo ważne żeby szybko zbadać wzrok.

Maaaag a konsultowalas te ulewanie mocne z lekarzem? Może mała ma refluks? Igorek tez czasem uleje i raz zdarzył się taki chlust konkretny ze ja byłam cała zalana i podłoga tez. I od tamtej pory bardzo się boje tego.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl6iyebgdvuj3l.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ex2be6yda9zax6q7.png