Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Monikae doskonale Cie rozumiem. Od rana tez chcialabym sie szybko ogarnac a tu sie nie zawsze da.. nie martw sie kochana, nie jestes sama ;) jak moj Stasiu usypia to ja na wariata prysznic, śniadanie, sprzatanie, prasowanie itp.. obiad staram sie szykowac wieczorami albo po południu, bo starsza corka wraca o 13 ze szkoly i chce zeby miala cieply obiad o ludzkiej godzinie. A tu jeszcze dobrze by bylo wyjsc na spacer przed 13, bo potem to nieraz w lekcjach mlodej trzeba pomoc, no i tak..

Agness, wspolczuje, nie wiem co to moze byc, mi juz sumie krwawienie ustalo, nosze tylko wkladke higieniczna, ale to.i tak chyba tylko z przyzwyczajenia, bo jest czysto. Jesli sie niepokoisz to moze umow sie do lekarza..? Ja bylam przerazona jak po cc.nic ze mnie nie lecialo przez poltora dnia.. normalnie czysciutkie podklady wywalalam.. a potem odszedl mi taki duzy skrzep i sie zaczelo.

My juz po wizycie u pediatry.Lilka pieknie przybrala przez ten tydzien i wyrownala do wagi urodzeniowej!:)))brawo my;)Pepuszek odpadl wiec juz o tyle lepiej ze nie trzeba bedzie uwazac przy kapieli czy masazu.
Dzis pierwszy raz uzywalam swojego laktatora,zdecydowalam sie na lansinoh bo polozne twierdzily ze to jest to samo co medela tylko duzo tansza bo nie jest zarejestrowany jako sprzet medyczny jak to jest w przypadku medeli.dotychczas mialam pozyczony ze sxpitala medela symphony a ten lansinoh faktycznie sciaga tak samo latwo i szybko.super,wiec jak cos to polecam:)

Monikae,u mnie tez poki co dzien kreci sie wokol mleka,karmienie,odbijanie,dokarmianie,sciaganie i tak w kolko.ale skoro jest to cena za kp to sie na to godze.moze latwiej mi bo jeszcze maz ma 3dni opieki na mnie i dotychczas to on gotowal.od soboty wraca do pracy i samej moze byc ciezko no ale zobaczymy.ja jak widze ze Lila zasypia zamiast jesc to od razu zabieram od piersi zeby tak nie międlila tych sutkow bezsensu.Starsza nabawila sie urazu kostki na trampolinie i siedzi w domu do poniedxialku.

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Monika mi też tak się dzieje z nakładkami jak Mały puszcza a jest dużo mleka to cuda się z nimi dzieja. Ja je podtrzymuje 2 palcami od dołu i gory. W ogóle po karmieniu jestem cała ulepiona mlekiem- ręce brzuch piżama. Irytujące to ale cóż...

Każda ma jakiś problem jakby nas tak zmiksować ta która ma za mało pokarmu z tą którą za dużo itd to byłoby idealnie.

U mnie nowy problem za mało pokarmu. W nocy cisnelam laktatorem ile wlezie i tylko 50z obu... :( Od rana Mały przy cycku. Je na raty przysypia i znowu szuka...

http://fajnamama.pl/suwaczki/xgfd81s.png

7al1gpm.png

Monika ja też trzymam 2 palcami gora i dol A jak dobrze zassie to tylko góra. Moja mocno ciągnie i też jestem cala w mleku. Ale najgorsze dla mnie jest to ze po jedzeniu każdym jest płacz baki i płacz.. idzie normalnie zwariować.
Agness ja też miałam coś takiego. Teraz już noszę wkładki Ale dopiero 2 dzień. I dalej coś brązowego leci.

[/url]]Tekst linka[/url]
http://suwaczki.maluchy.pl/li-72743.png

Szczęściara u mnie podobnie z pokarmem. Też przez całą noc z obu piersi sciagnelam jedynie 50ml. To i tak szok że tak dużo bo wczoraj osiągnęło parę kropel tylko i nowe dało się nawet określić ile tego jest. Mały przez to się denerwuje, że nic mu nie leci i nie chce ssać piersi. Cały czas na mm jesteśmy.
Agnes nie miałam czegos takiego, ale z tego co wiem to jeśli takie skrzepy wychodzą już po jakimś czasie, to trzeba to skonsultować z lekarzem.
Mam pytanie do mam karmiących mm. W nocy Nikoś zrobił mi trzy luźne kupki. Jedna to naprawdę strasznie wodnista była. I teraz cisza. Je normalnie, wyjada 120ml. Dopajam go też koperkiem. Myślicie że to od tego koperku? Miała któraś z Was taki problem?

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73l6d8be5v79y5.png

Markocyk moj kupki robi tylko w nocy:)
Co do dopajania to ja dopajam sama woda,jak nie ma problemu z baczkami I kupkami to bezsensu pidawac h.koperkowa.a wodniosta kupka bym sie nie przejmowala to nie biegunka bo ona sie zaczyna jak maluch zrobi ok.10luznych (ale nie wodnistych)kupek na dobe tak mi w szpitalu mowili I pediatra tez tak twierdzi,jak ma konsystencje musztardy I kolor zoltawy to jest ok.jak zrobil jedna wodnista I od tego momentu cisza to nie panikuj.

http://s8.suwaczek.com/201609051756.png

Witajcie ;-)
Maaag, zazdroszcze Ci takiego dziecka, moje ma odwrotna czestotliwosc spania i jedzenia niż Twoja Hania ;-)
U nas codziennie trwa batalia karmieniowa, już nie wiem co robię zle, mały ssie ładnie przez pierwsze 5 minut jak cyc jest pełny i twardy. Natomiast pozniej zaczyna sie gehhena, wrzaski, płacz, odginanie głowki do tyłu, machanie raczkami. w ogole wtedy nie chce zassac, a wiem ze jest glodny. mimo to nie łapie cyca tylko odstawia akrobacje, ze ciazko go utzrymac. do tego dostał antybiotyk i od tego czasu strasznie ulewa, co zje to i tak uleje i to mnie martwi jeszcze bardziej, bo tyle sie umeczymy zeby cos zjadł a koniec konców - wszytsko zwróci i za pare minut znowu jest głodny. Mleka mam duzo, bo az pryska jak nacisne sutek. Czasami juz dokarmiam mm ale potem mam wyrzuty sumienia. Laktator mi nie działa i ciezko cos udoic ze mnie ;/ mój swiat kreci sie tylko wokól karmienia.Zastanawiam sie nad wizyta doradcy laktacyjnego. Moze ja po prostu nie potrafie karmic?
Agnees, moze lepeij idz do lekarza? ja tez jeszcze sie nie pczysciłam, nosze tylko wkładke, czasmi jest sam sluz a czasmi jeszcze pocieknie jak przy okresie. Ale skrzepy miałam tylko w pierwszych dniach po cc.
No i nareszcie odpadł dzis pępek, jak sie juz ładni zagoi to zaczynamy masaż shantala, moze rzeczywiscie zadziała na to moje rozwrzeszczane dziecię. po kim on ma taki temperament to ja nie wiem ;-)

https://www.suwaczki.com/tickers/iv09i09ka09zsel5.png

Właśnieu mnie też mało pokarmu. w sumie zapomniałam wcześniej dopisać, że dokarmiam mm, bo położnatak poradziła. Okazało się że Maciuś przybrał tylko 100g od masy urodzenia a powinien minimum 200g. Tylko ona kazała dopajać 2 razy na dobę po 30 ml (po karmieniu cyce), po czym okazuje się że młody nadal głodny i ryczy dopóki mu nie dam więcej... poza tym wydaje mi się że butla przelatuje przez niego od razubo zawsze podczas karmienia butelką robi wielką kupę...

wjwtbxz.png

Ja staram się regularnie ściągać pokarm i jest go też coraz mniej niestety, mam nadzieję że jeszcze chociaż miesiąc będę mogła dawać dziewczynom chociaż trochę mojego mleka. Tak to cały czas na mm.

Wczorajsza noc i dzień to była jakaś masakra, prawie wcale nie spałam ;( Nie mogły spać marudziły i ciągle jadły i jadły. Dziś już na szczęście wszystko wróciło do normy, więc może to tylko zły dzień, albo ta pogoda ;)

Według wagi domowej małe ważą już ponad 4kg :D
Z tego co czytam wasze dzieciaczki też pięknie rosną ;)

Maja może poproś kogoś żeby został z dzieckiem jeśli masz taką możliwość i wyjdź sobie gdzieś na godzinkę chociaż. Ja tak zrobiłam pierwszy raz jak dziewczynki miały 3 tygodnie i bardzo mi pomogło ;) eh ten baby blues, hormony itd... Powiem wam że dla mnie to było gorsze niż dolegliwości ciążowe, poród i cały ten ból fizyczny.

Blanka i Alicja ur. 8.08.2016 37+3tc

http://fajnamama.pl/suwaczki/q6ds4rl.png

Maag ja na wypisie Zosi mam zapisane ze wit D od 7doby a od 15doby wit K.

Byla polozna i mowila ze jak nie mialam jakos strasznie duzego krwawienia w szpitalu to mozliwe ze cos bylo przytkane no i zrobil sie skrzep.
Uslyszalam tez slowa otuchy ze malutka bardzo dobrze przybiera , ma mieciutki brzuszek i zdrowa jest :) i zebym bardziej w siebie wierzyla bo dobrze mi idzie :)

A ja bym wsunela tabliczke truskawkowej czekolady

http://www.suwaczki.com/tickers/km5srl68tmxs7z2t.png

Mag obecnie zalecenia odnośnie dawkowania witaminy są bardzo indywidualne i zależą od danego szpitala. Moja córka dostała wit. K domięśniowo w szpitalu i zgodnie z wpisem nie mamy już jej podawać. Natomiast wit. D dostawała już w szpitalu i po wyjściu mamy ją też podawać. Na początku dawałam ją systematycznie a później zrobiliśmy tydzień przerwy bo było podejrzenie przez położoną, że w związku z tym, że jest to bardzo oleista substancja może powodować bóle brzuszka u mojej córki.

U nas na wypisie ze szpitala jest tylko o wit D, polozna kazala podawac wit D do 14 doby, od 15 doby wit D+K do 3mca, potem wrocic do samej D do roczku. A pediatra powiedzial, ze wit D jak najbardziej, a wit K to jak chce. Jak podam to nie zaszkodzi a jak nie podam to tez sie nic nie stanie. I byc tu czlowieku madry.. koniec koncow daje ta D+K bo juz kupilam.

Iwa moze rzeczywiście skorzystaj z pomocy doradcy laktacyjnego.. ciekawe co jest przyczyna tego jego walczenia przy piersi.. w ogole wspolczuje tym z Was, ktore maja problemy z karmieniem..

Ja jestem szczesliwa, bo wreszcie kupilam biustonosz do karmienia, ktory mi pasuje, nie jest zwykly bawelniany, tylko troszke usztywniony. Strasznie mnie wkurzalo jak gdzies wychodzilam, a przez bluzke sterczaly mi brodawki.

Maaag zazdroszczę Ci z tym karmieniem, normalnie ksiazkowo,, oby tak dalej :)

A co do karmienia piersią, mi położna laktacyjna powiedziała żeby podczas jednego karmienia nie zmieniać piersi, ze trzeba dać najpierw jedna pierś ( na max 15 min) i do końca ja opróżnić, czuć wtedy ze pierś nie jest już tak nabrzmiała, jeżeli dziecku nie wystarczy jedna pierś to dopiero po opróżnieniu pierwszej trzeba podać druga. A to dlatego ze najpierw z piersi leci woda i cukry a dopiero w końcowej fazie tłuszcze, i jak dziecko napije sie tej wody z cukrami to pozniej w brzuszku zachodzi fermentacja i sa wzdęcia. Nie wiem ile w tym prawdy, ale zacznę tego przestrzegać, bo mój mały ostatnio troszke pręży sie i stęka ja kupkę robi

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3ci09kukz8me3m.png