Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mamunie z rana ;) dziękuje jeszcze raz za życzenia. Mąż już pojechał:( a dzisiaj jest jeszcze ogłoszenie wyroku w sprawie majątkowej. Oby tylko tamta nie składała już apelacji bo znowu wszystko się przeciągnie i nie wiem za co będziemy budować ten dom :(
Nusi idą znowu zeby... chyba teraz kolejna górna jedynka. Wkurza się niesamowicie.
U nas dzisiaj cudna pogoda znowu. Ale od jutra deszc dlatego jeszcze wstrzymuje się z myciem okien.
Monmonka dla mnie tez jest to niebezpieczne żeby taki mały niemowlak siedział w gondoli. Przecież może się zachwiać i wypaść. Nie rozumiem ludzi...
Mind chyba rzeczywiście mamy podobny gust hehe :) bardzo mi się spodobały te espadryle mam tylko nadzieje ze są wygodne bo w sklepie ich nie mogłam znaleść Wiec nie miałam jak zmierzyć.

Mamusie jeśli któraś znajdzie przyczynę tak częstych pobudek dzieci w nocy to proszę dajcie znać bo ja już nie daje rady- pobudki co ok 30 minut jęki stęki kwęki - nie mam już siły -nocki z pobudkami a w dzień jestem zombie bez energi do życia

Jeszcze tak na szybko odp odnośnie robienia samolotu przez nasze dzieci - kilku dr pow mi gdy pytałam,ze to normalne zjawisko ; )
- monikae mogę prosic nazwe i model spacerówki ? Jest śliczna : ) i jrszczd odnosnie zakrzepicy jsk masz jakies pytania to pytaj niestety przechodzilam to cholerstwo dwa razy
- maaag mam te espadrylki i są mega wygodne - całe zeszle lato w nich chodziłam także polecam jak najbardziej : ))

Witamy :).
Domi a o ktorej podajesz np obiadek albo inny staly posilek ?. Bo u mnie zauwazylam ze jak pozno podalam nawet i deserek ze sloika to Zosia budzila sie z placzem tak jakby noe zdarzyla strawic i tam ja brzuszek bolal - tak to sobie tlumaczylam.
Maaag wspolczoje nocy bez meza ja to w ogole nie wiem jak dajecie rade dziewczyny bez mezow po killa miesiecy a green to juz w ogole :).
Jak piszecie o tych rehabilitacjach i placzkach dzieci to ja bym chyba plakala razem z nimi :(.

Kurde Zosia odkad siedzi ( sama nie siada) to juz sie nie przekreca i nie chce lezec na brzuchu

http://www.suwaczki.com/tickers/km5srl68tmxs7z2t.png

Kurcze,moja Lilka jest troszke do tylu w porownaniu z waszymi maluchami i do dzisiaj mialam zdanie ze na wszystko przyjdzie czas ale po waszych postach poczulam sie jakbym wogole nie dbala o jej rozwoj:(((Jestem o ogromnym szoku ze takie ostre rehabilitacje skoro to nie sa jakies duze odstepstwa od normy:(Emila tez powoli rozwijala sie fizycznie ale zero rehabilitacji no i zero pozniejszych konsekwencji.powiem wam ze nawet nie analizowalam co robi zle,jak uklada glowke itp.No i teraz to juz zglupialam...:(

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Moje dziewczyny zaraz bedą mieć 8 miesiecy a daleko im do raczkowania, leżenie na brzuchu tylko wtedy jak same sie obrócą i jak cos je zainteresuje a i tak po chwili jest ryk, bo niewygodnie. Trochę sie stresuje tym ze sa moze do tylu ale moze niw sa? Moze to właśnie ich indywidualne tempo rozwoju i tak ma byc. Nie chce panikować. ZwlaszcZa ze ostatnio zachciewa im sie chodzic! Prostują nóżki i trzymane stawiają wielkie kroki... moze za wcześnie wiec tylko chwilkę im pozwalam :)

Aa dziś rodzi moja kolezanka ;) ma cesarkę Bo dzidzia sie nie obróciła. Ah i pomyśleć ze dopiero chwile temu przeżywaliśmy to samo a teraz prosze jakie duże dzieciaczki juz :)

Blanka i Alicja ur. 8.08.2016 37+3tc

http://fajnamama.pl/suwaczki/q6ds4rl.png

MMaaaaaag jejku życzę ci żeby to jak najszybciej się skończyło. I pozytywnie dla Was!
Domi dzięki:-) spacerówka to kees k2go. Dziś chyba nici ze spaceru bo zapowiadają deszcz a już teraz mży. Byliśmy w tym laboratorium, ale niosłam małego w Tuli, bo blisko. Jak będę znać wyniki to będę pytać Domi, dzięki za pomoc:-) gin mówiła, że mogę mieć rozregulowane jeszcze po ciąży. A mojej mamie np lekarz kiedyś powiedział, że na rozrzedzenie krwi można brać rutinoscorbin, 3-4 dziennie. Nie wiem, ale biorę:-)
A nocki też takie mamy. Sprawdzałam wszystko chyba co może je powodować i nic nie znalazłam. 12.04 będę u pediatry, może coś podpowie, ale wątpię.
A co do samolocików też chciałam napisać. Maciuś też tak robi. Koleżanka, która ma synka też z września pytała o to pediatry, bo jej synek to samo, a pediatra mówi, że to wstęp do raczkowania... Nie wiem jak ale ok.
Ale widzę, że temat tempa rozwoju dzieci powraca do nas jak bumerang. Ja też uważam, że dziecko ma swoje tempo. I tyle!

wjwtbxz.png

Hej!

Dziś i u nas wybilo 6 miesięcy! A wczoraj Franciszek pierwszy raz jadl jajko i dzięki Bogu zaakceptowal, zero uczulenia. Dzis wprowadzamy mięsko :)

Maag śliczne buty, tez poluje na espadryle, Mind i chyba Edziula tez takie macie i polecacie? A rozmiar standardowy jak zawsze czy jakaś zaniżona/zawyżona rozmiarówka?

Franek zaczął się obracac dopiero jak skończył 5 miesięcy. Teraz ma 6 i robi to bez większego problemu ale rzadko. Uwielbia leżeć na brzuchu i obraca się wokół własnej osi ale też nie raczkuje. Gdyby główki nie podnosił na brzuchu albo ciągniety za rączki nie wstawał to bym się martwila a tak to każdy rozwija się jak Mu pasuje :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72855.png

Maag, trzymam kciuki za pomyślny wyrok! A mokasyny dla Nusi cuuudo:) też spóźnione sto lat w miłości z okazji rocznicy :-) dużo zdrówka dla Franciszka :-)
Co do tempa rozwoju naszych szkrabow to rzeczywiście myślę że temat będzie jeszcze nie raz powracać. My się też nie rehabilitujemy ale jak czytam postępy Stasia to u nas podobnie, myślę że to na prawdę zależy od lekarza (pamiętacie ze u nas chyba ze 4 się wypowiadało i niekoniecznie podobnie). Charlotte, ważne jest abyś to Ty była przekonana o tym co robicie i tyle.
U nas pierwsza drzemka :-) idę robić kawę, miłego dnia :-*
Aaaa, zapomniałam, mój mąż wczoraj szukał warzyw bio dla małego i na całej hali targowej (chyba największej w Wawa) powiedzieli mu że nawet jak ktoś krzyczy że ma swoje ze swojego ogródka to guzik prawda:/ także dopóki babcia nie wyhoduje nic to nie wiem jak blw wprowadzimy:/ z drugiej strony to myślę że nie dajmy się zwariować, więc jutro będzie zwykły brokuł na obiad;)

Mind, Green, nie ma co się przejmować. Z Waszymi dziećmi na pewno jest wszystko ok, bo gdyby nie było to chociażby lekarz pediatra zwrócił na to uwagę. Dziewczyny, które chodzą na rehabilitację nie chodzą dlatego, że dzieci się wolniej rozwijają, tylko dlatego, że mają problem z napięciem mięśniowym. Jeśli Wasze bąble podciągane do siadu za rączki trzymają główkę w jednej linii z tułowiem, to wszystko jest ok :)
Green, a u Twoich tweensów, pamiętaj, że taką granicą jest planowana data narodzin. To, że wyszły szybciej - przed terminem - nie oznacza, że będą też rozwijać się szybciej. Pozwolę sobie zacytować fragment z mojej ulubionej książki :P "Wcześniaki zwykle wykształcają pewne sprawności nieco później niż ich rówieśnicy, zazwyczaj w okresie, w którym osiągnęłyby je, gdyby urodziły się o czasie, a nawet i później."

Moja Zuza turla się, ale zwykle tylko przez lewe ramię, bo takie ma upodobanie i to całkiem normalne jest. Kręci się wokół własnej osi. Na brzuszku co prawda wędruje po całym pokoju, ale odpychając się rękoma do tyłu, no i mam wrażenie, że czasami robi to nie koniecznie celowo. Podkurcza nóżki do pełzania, ale taka pozycja jak na zdjęciu, które wczoraj wkleiłam, to maks jej możliwości. Nie raczkuje, ale na to ma jeszcze czas. Poza tym niektóre dzieci pomijają ten etap. Moja mama mówi, że ja nie raczkowałam. Zaczęłam stawać w łóżeczku i następnie chodzić. Zuzia lubi bardzo leżeć i się bawić na brzuszku, nawet kupę robi w takiej pozycji :P A no i trzymana pod paszki w pozycji pionowej, trzyma sztywno nogi i utrzymuje na nich ciężar ciała. No i jeszcze z takich drobniejszych umiejętności: przekłada zabawki z ręki do ręki; jeśli zabawka wydaje dźwięki, to macha nią; trzyma zabawkę w jednej rączce, a drugą ręką bawi się szczegółami w tej zabawce i chwyta je dwoma palcami; łapie w każdą rączkę inną zabawkę i uderza jedną o drugą, a jak siedzi w krzesełku, to uderza zabawkami o blat.

Monikae, wszystko co ma kwas acetylosalicylowy (np. aspiryna) rozrzedza krew i zapobiega zakrzepicy. Ja w ciąży brałam Acard, żeby się przypadkiem nie zrobiły skrzepy w łożysku.

No i Nika - sto lat dla Franusia! :*

Monikae - dziekuje za dane spacerowki ; )
tak moze po ciąży być rozlegulowany układ krzepniecia,ale warto skontrolować,aaby nie było zakrzepu jakiegoś. Co do rutinoscorbinu nigdy hematolog mi nie mówiła (ciaze miałam prowadzona rowniez przez hematologa) natomiast acard jak najbardziej 1 tabletka dziennie "pomaga" . Ja cala ciaze przyjmowalam zastrzyki przeciw zakrzepowe ,dużo badań w centrum hematologii itd więc jak coś to służę pomocą .
GreenRose ,Mindtricks i inne mamusie które martwia się ze ich dzieci jeszcze nie raczkuja czy nie robią czegoś innego : dajcie na luzz macie zdrowe dzieci tylko potrzebują więcej czasu i wszystko w swoim tempie robią. Ja też panikowalam jezdzilam po dr itd i w końcu trafiłam na mądrego dr ktory wytłumaczył mi że wszystko w swoim czasie i żebym odpuscila i cieszyła się z macierzyństwa i tak też zrobiłam . Oczywiście są super szybkie dzieci takie jak Wiktorek czy Emilka : ) ale nasze "leniuszki" też w koncu ich dogonia . Nie zamartwiajcie się
Agnees- kaszka do południa obiadek ok 14 i ok 15 deserek i koniec później tylko mleczko . Muszę szukac dalej przyczyny tych częstych pobudek

A no i Monikae jeszcze zapomniałam napisać, że Rutinoscorbin, a raczej wit. C (kwas askorbinowy) z tego co wiem, to uszczelnia naczynia włosowate. Może znawcą nie jestem i nie chciałabym wprowadzać w błąd, ale nie wiem czy w temacie zakrzepicy Rutinoscorbin będzie w stanie coś zdziałać. Jak będziesz u lekarza, to mogłabyś się o to spytać, bo sama jestem ciekawa jak to jest?

Kochane nie naprobilam jeszcze.

Chciałam bardzo pogratulować Wisience. Cudowna wiadomość, wspaniała Nina. Aż zazdroszczę kruszynki.

Widzialyscie nowa kolecje ubranek w smyku? Wiosna lato? Cudowna zakochałam się. Jest teraz promocja -25% przy zakupie za min 150zl. Ostatnio przeszłam wszystkie sklepy u siebie w poszukiwaniu czapki wiosennej i lipa a w smyku sa śliczne.

http://fajnamama.pl/suwaczki/xgfd81s.png

7al1gpm.png

Z napięciem miesniowym tez różnie bywa bo jeden lekarz stwierdził że Błażej ma oslabione a drugi że mieści się w szerokiej normie... Co lekarz to inna diagnoza.

Alimak - dzisiaj dowiadywałam się gdzie u mnie w mieście dziewczyny kupują warzywa i owoce w celach BLW i okazuje się że takie "swoje" mogą zawierać metale ciężkie i inne dziadostwo do ludzie nie znają się na nawozach z których korzystają :/ Radziły ze można na początek bio z Lidla czy jakiś delikatesów ale spokojnie można też kupować w sklepie czy na targowisku (i tak większość zaopatruje się w jednej hurtowni).

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3ko4mkw3ce.png

Ja kupilam wczoraj brokula ale on jest z Wloch....:(dac Lilce czy sobie darowac?

Maz byl dzis u lekarza(bo przy rejestracji powiedziala zeby od razu przyjechac a ja w proszku o 8:()z Lilka i dostala lek na te plesniawki.co do tej zmiany na nozce to dala skierowanie do alergokoga a tam terminy na czerwiec.zaraz musze przeszperac net w poszukiwaniu innego:(No i stwierdzila ze 3 dni odstepu przy wprowadzaniu nowych pokarmow to stanowczo za malo(jak mowila nasza dr ale dzis bylo zastepstwo) i ze powinnam czekac tydzien.no ale Lila i tak miala juz wprowadzone wsztystkie jednoskladnikowe sloiczki i ok.moze to proszek albo cos co ja jem.wyszorowalam dozowniki w pralce i wroce do loveli.

Szczesciara,chetnie bym sie wybrala do smyka bo oststnio bylam pol roku temu jak szukalam zimowego kocyka:(wlasciwie oprocz pepco,sxmateksu jak jestem u rodzicow to wszystko zamawiam online.a potem szybko biegam i zwracam w stacjonarnych albo odsylam,bo moj rozmiar spodni waha sie obecnie od 34 do 38 wiec wez tu traf czlowieku:(

Sto lat i duzo zdrowka dla Franciszka:**
Ja to taka naiwna bylam dopoki ktoras tu kiedys nie napisala ze te babcie na targu to warzywka z dyskontow sprzedaja:/

Ja z butami nie podpowiem bo mialam bardzo podobne ale z zary.espadryle sa ogolnie meega wygodne jsk kapcie tylko czasami mozna miec pecha jak ta juta na podeszwie sie rozwali.wiec trzeba kupowac tam gdzie rozpatruja reklamacje pozytywnie bo wtedy nie szkoda wydac nawet te 300zl:)

Maz na spacerku a ja biegam i ogarniam dom w tym czasie.umylam tylko jedne okna bo mi plynu zabraklo:))

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Hej,Dziewczynki.
Sto lat dla Franusia!:)
Mindtricks,mam podobne odczucia,ze moj Igor tez jest do tylu,a zadnej rehabilitacji nie stosujemy. W sumie to niewiele robi,z tego,co Dziewczyny tu pisza. Obraca sie na i z brzucha,ale nie ma nawet wstepu do raczkowania,jak lezy na brzuchu probuje odpychac sie nogami,jak przy plywaniu zabką. Mimo wszystko staram sie nie panikowac. Oby tylko Malutki byl zdrowy,cala reszta przyjdzie z czasem.Jak wczoraj R.spytal tego lekarza,czy to cos strasznego i mamy sie martwic,jesli chodzi o te drogi moczowe,to lekarz odpowiedzial,ze straszne to sa nowotwory... Wiec tym bardziej dalo mi to do myslenia,zeby nie szukac problemow tam,gdzie ich nie ma.
Domi,ja tez nie moge znalezc przyczyny tego slabego spania. Igor juz ponad dwa miesiace ma spuchniete dziasla,kazdy lekarz mowi,ze juz,juz beda zeby,a tu ani widu,ani slychu,wiec moze u nas to zeby wlasnie?
Moj R. dzisiaj mnie rozbawil,bo zaczal mi wykladac,gdzie moze byc przyczyna tych slabych nocy i udzielal mi rad. Po pierwsze: Maly ma sucha skore i na pewno go swedzi,po drugie: za pozno je kolacje i po trzecie: ma za duzo woskowiny w uszach i na pewno go swedzi. Prosze,jaki Tatus madry,wystarczylo dac mu dziecko na dwie godziny i jest diagnoza:) A powaznie,tez zastanawia mnie coraz bardziej to tarmoszenie uszu. Ewidentnie cos jest na rzeczy,mimo,ze pediatra zagladala i stwierzila,ze nic sie nie dzieje. A on tak drapie i tarmosi,szczegolnie to jedno ucho. Faktycznie tej woskowiny jest bardzo duzo,zastanawiwm sie,czy nie zakupic jakiegos preparatu,ale musialabym zapytac lekarza. W ogole,to musze powiedziec,ze czuje sie zla matka,bo mam wrazenie,ze robie zbyt malo dla swojego dziecka. Maly zle spi,nie znam przyczyny i jie wiem,gdzie szukac:( Obwiniam sie za to,a takie wyklady jak dzis dal mi R. z jednej strony smiesza,ale daja tez do myslenia,ze moze kto inny lepiej by potrafil sie zajac Malym:(
Monikae,bardzo mi sie podoba tam u Was,szczegolnie poza sezonem:) Lubie moja szara Lodz,ale u nas posucha,zadnej wody... A nad morzem,mam wrazenie,ze ludziom po prostu lepiej sie zyje. Macie czyste powietrze no i morze:) Kilka przystankow i jestes na plazy,super.
A jesli chodzi o rutinoscorbin,to on uszczelnia i uelastycznia naczynia,chyba chodzi bardziej o ten rutozyd,ktory jest w skladzie. Ja po operacji zylaka mialam przepisane cyclo3fort,zeby usprawnic krazenie i wlasnie uszczelnic sciany naczyn. Polecam.I podobno,jesli chodzi o taka klasyczna zakrzepice,to chyba tylko leki z heparyna,bo aspiryna ma troche inne dzialanie. Ten chirurg,ktory robil mi zabieg mowil,ze aspiryna tak,ale nie w razie zakrzepicy. Ale nie znam sie na tym kompletnie,pisze tylko,co uslyszalam.
Maaag,mam nadzieje,ze w koncu uda sie zamknac sprawe i bedzie wszystko po Waszej mysli. Piekne wygralas buciki dla Hani,a i espadryle niczego sobie:)
My po obiadku,Maly drzemie,a ja odpoczywam:)
Milego dnia:)

http://fajnamama.pl/suwaczki/4iorh3a.png

Powiem Wam ze jestem załamana :/ zadzwonił do męża jego adwokat bo sam poszedł na ogłoszenie wyroku i wiecie co się okazało ? Ze sędzina od samegompoczatku czyli od 4 lat zapomniała o fakcie ze jeśli sprawa dotyczy majątku powyżej 75 tys zł to powinna się toczyć w sądzie okręgowym a nie rejonowym. I właśnie dzisiaj się zorientowała ! Także sprawa zostaje przekierowana na sądu okręgowego i wszystko od nowa ;/ No kurwa mac! To są polskie sady !!! Mąż wydał prawie 20 tys na biegłych, adwokata i cała sprawę na darmo ! Oczywiście będą pisać skargę z prośba o zwrot wszystkich kosztów ale czy coś z tego odzyskamy to wątpię. Co za patałachy. Przepraszam Was ze się nie odniosę do reszty postów ale nie mam siły żeby czytać :/ jestem załamana.... tyle lat na marne

Mala09- zgadzam się, że z diagnozowaniem napięcia mięśniowego roznie bywa ..
Mila_mi- mój synus też tarmosi uszko i trze oczka i dziąsełka też inne niż zwykle i każdy mówi, że to na zęby, a zębów ani widu ; ) nie wiem może faktycznie to przez te zęby moje dziecko wybiło się ze swojego rytmu spania okaże się jak ząb się pojawi (wtedy pewnie pójdą kolejne i i tak nie sprawdzę czy przyczyną nocnego wybudzania był ząbek) nie wiem jak długo wytrzymam brak snu aaa.
slyszalam, że szumisie pomagają w zasypianiu, a nawet niektorzy rodzice cala noc maja zalaczony szum i dziecko spi hmmm stosuje któraś mamusia tą metode? bo już nawet nad tym się zastanawiam, ale podejrzewam, że dziecko musi być przyzwyczajone do szumu od pierwszych dni a jak ja teraz włączę to może nie przynieść efektu.
co do woskowiny to też mamy duuużo , ale dr powiedział mi, że lepiej nic nie robic nie czyścisz jakimiś specyfikami tylko delikatnie przy kąpieli za każdym razem oczyszczac.
s uciekam bo tygrysss się budzi z drzemki

Ela my też ćwiczymy od urodzenia Bobath. Możesz mieć pewność że Malutkiego nic nie boli. Może płacze że zmęczenia. Maciuś bardzo lubi ćwiczenia, jak go babcia weźmie w obroty to i z 2h odliczajac przerwy potrafi ćwiczyć dziennie. Ale wiadomo w domu że znana mu osoba to inaczej ( ja też go ćwiczę).
Maciek początkowo też się obracał tylko przez jeden bok a teraz już oba non stop. Wkłada stopy do buzi, obraca się na brzuszku wokół własnej osi i zaczyna pelzac do tylu. Nie siada ale na to ma jeszcze czas. Około 8 miesiąca powinien z siadać z czworakoe równo z raczkowaniem.

Dużo wytrwałości dla ćwiczących Qarolina, Charlotte.

Charlotte trzymam kciuki żeby Staś wszystko nadrobil i następna wizyta byla ostatnia u neurologa.

Zdrówka dla chorujących Maluszków.

Calineczka to "miło" ze strony teściowej.

U nas problemy z zasypianiem. Padniety a nie może zasnąć i placze., I trwa to coraz dłużej...

http://fajnamama.pl/suwaczki/xgfd81s.png

7al1gpm.png

Mag to się nadaje do telewizji!!! Ale czy przepisy zmieniły się w ostatnim czasie? Bo mój eks też miał podział majątku powyżej 75 tys i sprawa toczyła się w sądzie rejonowym - tam gdzie są księgi wieczyste nieruchomości. Sprawa ta była około 4-5 lat temu.