Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was mamusie:-) u nas też z tym nocnym sikaniem różnie bywa.... Jak zakladam małemu pieluche po kąpieli tak około 20 to przy pierwszym karmieniu jest sucha czyli po 5-6 h snu, dopiero około 5 rano jest zasikana ale nie jakoś bardzo mocno.... A kupy jak kiedyś w każdej pieluszce tak teraz raz dziennie...
Moli mojemu małemu też oczy ropieja strasznie... Chyba nas nie ominie przepychanie kanalikow lzowych.... Kilka razy dziennie przemywam solą fizjologiczna, masuje przy każdym karmieniu bo tylko wtedy jest spokojny i na to pozwala ale poprawy brak...

Alimak my też mieliśmy fototerapie i to dość długo ale nam nikt nie kazał badać wzroku. Myślisz ze lepiej poprosić o skierowanie? U nas pomimo naświetlania zoltaczka jest do dziś. Bilirubina badana wczoraj 6.3 nasza Pani doktor mówi ze do 3 miesiąca przejdzie całkiem. Ale szczepienie do tej pory odroczone. Mała już wogole nie jest żółta ale we krwi jeszcze niestety się utrzymuje.
Że starsza nie martwiłam się tak o wszystko chyba nie byłam świadoma. A tu zaczęło się od zoltaczki, Teraz bioderka szepienie oczy co jeszcze?

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxw8u69i2a2d7b8.png

Dziewczyny pytam o to leżenie na brzuszku bo jak byliśmy z małą na kontroli jak skończyła 2 miesiące to pani doktor podnosiła ją za rączki do góry i ona nie dźwiga głowy. Powiedziała żeby kłaść ją dużo na brzuszku. Ona ją położyła tak że rączki miała schowane pod siebie i teraz nie wiem czy tak mam ją kłaść. A jeżeli chodzi o siku to u nas Jagódka pierwsze nocne karmienie ma po ok 5 godzinach snu i pieluszka też sucha.

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvzzbmhuyzrjcjz.png

Witam Mamusie :) ja od wczoraj nie mam telefonu, poszedł na gwarancję i miałam zaległości do przeczytania.
Moli bardzo się cieszę że to tylko fałszywy alarm :)
Również życzę powodzenia na szczepieniach, moja Malutka kończy dzisiaj 6 tygodni więc w poniedziałek najbliższy pójdę do pediatry umówić szczepienie. A powiedzcie mi czy mam iść z Malutką do Pani Doktor umawiać się? czy mogę podejść sama ?
wczoraj pojechałam z siostrą do galerii handlowej kupić Nusi jakieś ubranka i czapeczkę :) sama pryjemność w kupowaniu takich śliczności :) ale byłam trochę zła bo w ZARA wszystkie ciuszki zaczynają się od 68cm a Nusia ma dopiero 62.
Powiem Wam że Hania od jakiś 2 dni jest mega marudna tak od 18:00 :( poprzestawiał się jej zegar i zasypia o 24:00, wybija ta godzina i ona pada. chciałabym ją jakoś przyzwyczaić żeby zasypiała koło 22:00. ma któraś z Was jakiś pomysł jak to zrobić?:)
zauważyłam także że Hania mniej je ale dużo częściej, pociumka pociumka i przysypia, a jak ją odkładam do kosza to ryk...teraz to samo, pociumkała odłożyłam ją i znowu ryk, najlepiej u mnie na rękach albo na poduszce ale przytulona do mnie. Nie wiem czy ona po prostu aż tyle bliskości potrzebuje czy co?! poczekam aż zaśnie i odłożę ją znowu zobaczymy czy się rozbudzi.

Mama Joasi, my mieliśmy naświetlanie przez dwie doby, niestety w szpitalu nie mieli okularów i mój Mały miał na oczy założoną gaze i okrecona główkę taka siatką i stąd pediatra skierował nas do okulisty. Co do poziomu billurbiny nie martw się, ona nie jest groźna dla zdrowia maluszka, moja siostra też walczyła dość długo z jej poziomem(ponad 3msce), jedyny minus to opóźnienie w szczepieniach.

Moli dziękuję że o mnie ppamietalas:)broncho vaxom moja brała 3 lata temu. Jakoś to nam nie pomogło. Ale Wam może akurat pomoże.
Teraz właśnie bierze też tylko takie pod język też szczepionka nazywa się Ismigen. Najgorsze jest to ze dalej ma chrypke. Już nie wiem co robic.
My miałyśmy iść jutro na szczepienie Ale jeszcze ma dalej szorstka głowę także dopiero pewnie na pon przeloze. I dalej się zastanawiam która wybrać czy zwykle czy skojarzona.

[/url]]Tekst linka[/url]
http://suwaczki.maluchy.pl/li-72743.png

Czesc Dziewczynki. U nas noc raczej srednio udana,od szostej szla produkcja kupy,a udalo sie dopiero o osmej. Malutki stekal i jeczal sobie spiac smacznie,ale ja jakos przy tych dzwiekach spac nie moglam:-) Teeraz troszke przysypia,oczywiscie na raczkach. Nie moge na Synka narzekac,od rana siedzial sobie grzecznie na lezaczku,moglam wziac prysznic,umalowac sie,wysuszyc wlosy. Oczywiscie wszedzie byl razem ze mna,Kochany:-) U nas tez zima z rana,niebo zolte i snieg,ale teraz juz slonko i pieknie. Maaaag,moj Igor tez nie chce spac do polnocy i martwie sie,ze tak juz zostanie:-( Staram sie go usypiac juz od dwudziestej,przymyka oczy na chwile,a za moment placz i wszystko od nowa. Przychodzi dwunasta i pada. Choc teraz,po zmianie czasu pada o jedenastej. I spanie tez najlepiej na raczkach,ale zaraz odloze Go do wozka i zobaczymy,mam nadzieje,ze pospi,bo musze ogarnac mieszkanie,dzis wizyta,a raczej wizytacja-tesciowa sie stesknila za wnusiem:-)

http://fajnamama.pl/suwaczki/4iorh3a.png

Witam. My dobę po szczepieniu te podstawowe refund. .Malutki tylko troszkę pisnal jak był kuty a tak to nie płakał. Po wszystkim spał cały cały dzień z przerwami na karmienie. Noc tez ok czyli normalnie. ŻADNEGO marudzenia czy gorączki jak na razie ale obserwujemy. DZIŚ już nie śpi za bardzo tak jak zwykle. Obrzęków tez ni ma. Będzie dobrze dziewczyny, trzymam kciuki za wasze szczepienia.
A i Wojtus waży juz 6,5 kg i 64 cm.

[url://fajnamama.pl]http://fajnamama.pl/suwaczki/0biq621.png[/url]=http

Dziewczyny my właśnie po szczepieniu 2h. Mały nie śpi od 4 i widzę, że w końcu powieka opada. My szczepiliśmy 6w1+ rotawirusy+ pneumokoki. Przy ukłuciu Maciuś strasznie zawył. Dobrze że wzięłam skojarzone, bo nie przeżyłabym chyba więcej niż 2 takie wybuchy płaczu. Aż na samą myśl ściska mnie w gardle. Ciężko to opisać, ale nigdy w życiu nie było mi gotak żal... Nawet przy kolkach... Narazie nic się nie dzieje, ale powiem Wam co się dowiedziałam. Ja się przygotowałam, kupiłam paracetamol czopki 50mg (w aptece babka sprawdzała odpowiednią dawkę na wagę dziecka), potem kupiłam w kropelkach (przyjaciółka poleciła mówiąc że jej synek "wypluwał" czopki) i kupiłam altacet na obrzęki poszczepienne. A pielęgniarka zaleciła okłady z wody z sodą i w razie ewentualnej gorączki powyżej 38st czopki 80mg... I bądź tu mądry. Zobaczymy jak będzie dalej, mam nadzieję że mały prześpi ten stres.
Aha i dostałam odznakę dzielnej pacjentki hahaha. Ja!

wjwtbxz.png

Hej dziewczyny :)
Długo się nie odzywałam bo ostatnio w dniu porodu, a mój Kacper skończył 2 miesiące w niedzielę :) Cały czas karmię piersią, mm dostaje ewentualnie jak jesteśmy gdzieś gdzie nie mam możliwości go nakarmić. Od paru dni małemu udaje się wytrzymywać mniej więcej 3 godziny między karmieniami. Z reguły kąpiemy się kolo 21, później karmienie i kładę go do łóżeczka. Zostawiam go samemu sobie i ładnie zasypia. Dzisiaj w nocy pierwszy raz tak długo pospał - zasnął 21.45 a obudził się na karmienie dopiero 2.45. Aż byłam w pełnym szoku :)
Co do szczepień to zdecydowałam się na refundowane i nie myślę o tym co może być nie tak bobym w końcu osiwiała ;)
Jeżeli chodzi o pampersy to zużywamy ostatnią paczkę 2 i przechodzimy na 3. Używamy dady i na początku był problem z tym że siusiu uciekało gdzieś bokiem, ale zauważyłam że tak się dzieje jak źle wywinę te falbanki przy nóżkach. W temacie kupy to młody potrafi zrobić jedną na tydzień. O zgrozo.
Odnośnie kataru o którym mowa to jeżeli często odciągacie swoim pociechom wydzielinę z noska to w środku się wysusza i produkuje się jeszcze więcej wydzieliny. Dlatego tylko 2 razy dziennie żeby trochę dziecku ulżyć.
A oto mój Kacperek

monthly_2016_11/wrzesnioweczki-2016_52078.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bo7esu8rnftg5.png