Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wam, brzuszki ;)

Ja również będę miała połówkowe przed skończonym 20 tyg. Ale mój gin na ostatniej wizycie mierzył kość udową i obwód główki i na podstawie tego wyznaczył termin usg. Dobrze się czuje z tym, że właśnie on przeprowadzi połówkowe. No i M specjalnie bierze urlop w dniu usg))) więc napewno będzie obecny)

Co dotyczy magnezu i żelaza, to biore od początku. Żelazo jest w witaminkach, a magnez dodatkowo 3 razy dziennie.

Kukurydza, dobrze, że już lepiej z twoim uczuleniem.

Ja miałam umówionego dentyste na jutro. Odpadł mi kawałek zęba. Boje się żeby nie trzeba było wyrywać. Ale musiałam tą wizytę odwołać. Więc chyba po świętach się udam.

Dziewczyny, któraś z was opowiadała o wózkach Anex Sport. Są przecudowne! Normalnie się zakochałam))) Oby jeszcze na żywo był taki fajny, lekki i zwrotny jak w opisach :D

Też czuje maleństwo codziennie. Co prawda tylko gdy leże albo siedze. Ale są to raczej delikatne dotyki na razie. Mały lubi powiercić się pod lekki rok ;)

Ja za każdym razem odkąd mam usg robione już przez brzuszek jestem z mężem, chodzę prywatnie. Połówkowe też robiłam prywatnie i byłam z moim mężem, ale żaden lekarz, czy na NFZ czy prywatnie, nie powinien robić problemów. Nie jestem pewna jak to jest dokładnie określone, ale myślę że jest to prawnie ustanowione, by móc być w obecności bliskiej osoby. Tak samo później w szpitalu przy porodzie - mamy całkowite prawo do wsparcia ze strony np męża, a jeśli go nie uszanują, można to zgłosić do rzecznika praw pacjenta. Oczywiście co innego operacja i cięcie cesarskie, ale to już trochę inna kwestia;)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72713.png

Hej.

Kukurydza a oglądałaś już na necie wózek ABC design zoom? Ja, jak szukałam w 2013 roku wózka rok po roku, czyli właśnie bliźniacze, to zdecydowałam się na niego (przede wszystkim na gabaryty - szerokość, amortyzatory). Byłam i oglądałam używany na żywo i się nie zdecydowałam, bo w porównaniu do mojego wózka pojedynczego, którego można prowadzić jednym paluszkiem, tamten potrzebował dużo miejsca na skręt, jest zdecydowanie dłuższy, itp., i wtedy wpadłam na trop tej mojej dostawki buggypod, więc nie miałam ciśnienia na kupno wózka podwójnego. Ale tak jak piszę - był to jedyny wózek bliźniaczy, który miałam okazję prowadzić i nie ma co porównywać do pojedynczych bo to zupełnie inna bajka. Myślę, że jest ten ABC design jest godny poświęcenia mu uwagi.

Miremele bardziej polecałabym Ci tą dostawkę stojącą, niż tego buggypoda, tym bardziej, że spacerówkę już masz. Ten buggypod ma kilka minusów:
1. jest droższy od dostawki stojącej
2. szerokość z dostawką jest taka, że w dyskontach się nie mieścimy, bo alejki są zbyt wąskie (sprawdź sobie dokładnie ile będzie miał Twój wózek z dostawką) - wtedy trzeba dostawkę złożyć - nie jest to jakieś bardzo kłopotliwe i czasochłonne, ale dostawki stojącej nie trzeba zdejmować w sklepach - jedynie na podjazdach z wydzielonymi pasami na kółka
3. trzeba od czasu do czasu poprawić mocowanie dostawki do wózka, bo zdarza się, że kółko dostawki "rozkracza" się albo w jedną albo w drugą stronę i wtedy dziecko jedzie pochylone albo w stronę wózka, albo na zewnątrz - wtedy ja namiętnie co kilkaset metrów podnoszę dostawkę na właściwy tor.
Poza tym, jest godna polecenia jak trzeba mieć miejsce siedzące dla dziecka, bo na dostawkę stojącą jest za małe. Jak dla mnie lepsze i zdecydowanie tańsze rozwiązanie niż wózek podwójny.

Ant-Kaz ja badania prenatalne robię prywatnie u innego lekarza, który ma certyfikat FMF i przeprowadza tych badań prawie codziennie bardzo dużo. W poprzednich ciążach chodziłam z mężem, w ciąży z Milanem byliśmy nawet z Naszą dwójką maluchów i nie było problemu, teraz byłam z mamą, a na połówkowe wybieram się z bratową. Ale na NFZ to pewnie tak kolorowo nie jest, ale myślę, że mąż powinien móc wejść razem z Tobą.

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Ojej... Coś mi się nawciskało za dużo postów.
Co do wózków to ja wspominałam o anex sport, jutro przed usg jadę go zobaczyć w sklepie, także zdam relację. To prawda są śliczne, tylko pytanie czy faktycznie funkcjonalne :-)

Co do połówkowego usg to mój prowadzący mówił, żebym zrobiła je ok 12 kwietnia, ale dzwoniłam tam do przychodni i powiedzieli mi, że to już będzie za późno. Mi nic nie wyliczał mój gin z obwodu główki ani nic. Bo patrząc na wymiary mojego robaczka to obwód głowy ma w dolnej granicy jak na ten wiek ciąży, z kolei kość udową ma w górnej granicy.

http://fajnamama.pl/suwaczki/d7xs7z1.png

Dziewczyny oglądałam ten wózek anex sport i rzeczywiście jest fajny. Sprawdźcie tylko jak jest z tym koszem, a w zasadzie torbą na zakupy - czy da się otworzyć i nie trzeba trzymać, aby włożyć do niej zakupy. W sieciówkach/dyskontach gdzie jest taśma, kasjerka szybko nabija towary i trzeba się spieszyć z ogarnięciem się z zakupami. No i na jego wielkość.
Zastanawiam się też jak gabarytowo wygląda po złożeniu, właśnie z powodu tego kosza/torby.
Ale na pewno jest leciutki i to jest duży plus, szczególnie dla tych mam, które muszą wnosić na piętro.

Czytałam akurat wczoraj o standardach opieki okołoporodowej (wytyczne MZ, bez trudu do znalezienia w google lub na stronie rodzic po ludzku) i jest informacja, w każdej nawet ulotce wypuszczonej do tych standardów, że każda kobieta ma prawo do obecności bliskiej osoby i to Ty decydujesz, czy to będzie mąż czy przyjaciółka :)
Jeśli lekarz miałby z tym problem to ja powolalabym się właśnie na ten dokument, ale ni przypuszczam, żeby mial zastrzeżenia. Wchodzisz z mężem i nie pytasz. :)

My chodzimy prywatnie, mąż jest ze mną od samego początku (w pierwszej ciąży chciałam zacząć go zabierać dopiero, kiedy przeszlabym etap usg przezpochwowego, bo mnie to krepowalo, ale potem po stracie bardzo żałowalismy oboje,że nie mógł zobaczyć dziecka wiec tym razem był też przy tym. Widział dzieci od etapu pęcherzyka. Dla mnie znaczy to ogromnie wiele i widzę, xe dla niego też.) W czasie, kiedy lekarz mnie bada, mąż jest trochę skrępowany i siedzi grzecznie na krzeselku oglądając krajobrazy na ścianach :D Ale każde usg wynagradza jemu i mnie ten lekki stresik i teraz juz nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej. Szczególnie, że to przede wszystkim druga para uszu, a kobieta w ciąży bardzo tego potrzebuje :)

Mamalina dziękuję za opinie :) Nie oglądałam tego wozka, poki co "przerobiłam" tylko dwa, ale oglądałam je tylko w Internecie, poki co jeszcze nie wszczęłam jakichś poszukiwań, ciągle czekam na ten właściwy czas;) O bogaboo słyszałam juz wcześniej bo w Internecie aż roi się od pochwał na jego temat, szczególnie na blogach, które często z nudów przeglądam, stad znam temat:) Ale z chęcią obejrzę ten wózek i poczytam o nim. Ale myślę, xe żeby coś wybrać, rak czy inaczej musimy przejechać się na jakieś zakupy a póki co jeszcze nie jestem gotowa przede wszystkim fizycznie :)

Antoninka dziękuję. Jak widzisz, ile dentystów tyle opinii. Moja mi na pierwszej wizycie powiedziała, xe nie jestem pierwszą kobietą w ciąży u dentysty i to mnie uspokoilo i ze można a nawet trzeba robić wszystko, plombowac, rwac, usuwać kamień a okazało się, że jednak niekoniecznie, jak pokazuje na przykład doświadczenie Evee. Wiec zobaczysz co Ci powie. :)

Ant-Kaz powodzenia w takim razie w tym świątecznym szale :) Dobrze, że są ci mężowie :)

Wywolalysmy wilka z lasu tym zębem :D

Edzia bardzo Ci dziękuję. Szczerze mówiąc myślałam, że odetchniecie z ulgą, że mnie nie ma :p :D

Powodzenia na wizytach :))

Oczywiście do lekarza chodzę prywatnie ale w związku z tym iż mam już skończone 35lat mogę korzystać z badań prenatalnych w tym też usg połówkowego na NFZ więc czemu nie jeśli mój lekarz mnie skierował.
Dziękuję wam za wszystki informacje M na pewno ze mną pojedzie bo to troche ponad 80 km od nas.http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3qqmzvpmzu00v.png

Kukurydza - tak, przed kupnem wózka pomierzę wszystko co się da, żeby potem nie utknąć z nim przed drzwiami.
Ja w ogóle jakiś czas temu trafiłam na bloga o bliźniakach, gdzie artykuł o wózkach brzmi "Idealny wózek dla bliźniąt nie istnieje!" , więc już z góry boję się, że jestem skazana na mniejszą lub większą porażkę.

Bina, koniecznie daj znać, który to model był taki ciężki i czego się wystrzegać:)

Ja też płaczę. Dziś oddawałam mojego kota na zabieg. Nie był to pierwszy raz, ale pierwszy raz tak mnie coś ścisnęło za serce, że łzy jak grochy mi płynęły z oczu. Potem oglądając zdjęcia z Brukseli - też ryczałam. A nigdy wcześniej nie byłam aż taka wrażliwa. w weekend oglądałam film, w którym rodzi się dziecko. I nie było tam żadnych ckliwych scen. Po prostu pokazali buzię tego dziecka. U mnie od razu łzy wzruszenia stanęły w oczach. Chyba mnie te hormony rozmiękczają.

Lenka89 - też mam problem z suchością w gardle rano. Mam taki trik pomagający troszeczkę, że zostawiam przy łóżku szklankę z wodą i słomką wygiętą. Bo często jak się budzę i chce mi się pić, ale myślę o tym, że trzeba się podnieść i się napić, to w tym rozespaniu nie jestem w stanie wykonać takich prostych ruchów. Słomka trochę pomaga, bo nie trzeba się podnosić.

majeczka36 - dzięki za info! Myślałam już, że jak w Złotych Tarasach nie ma, to już nigdzie nie będzie. Trzeba się będzie wybrać na wiosenne zakupy :)

juventinka - zazdroszczę tych kopniaków! I dzięki za info o targach, zapisuję w kalendarzu!

Fizka - najchętniej bym nie wnosiła, ale moja klatka jest tak mała, że jak coś tam zostawię, to nie będzie przejścia do piwnicy. Żadnej wózkowni, niczego takiego nie ma. To wnoszenie to chyba mnie najbardziej teraz przeraża. Bo tak, jak piszesz, z dzieciakami nie wniosę. Windy nie ma. Mam tylko nadzieję, że są wózki, z których można wygodnie wypiąć gondolki, zanieść dzieci i zejść po resztę. Pierwszy miesiąc będę miała pomoc w domu, ale potem pewnie zostanę sama - mam nadzieję, że wymyślę jakiś sposób, żeby wychodzić z dziećmi na spacery.

Miremele - ten bugaboo rzeczywiście wygląda super, ale cena mnie trochę zmroziła.

Ula dzięki za linka. Na pewno poczytam! Wydaje mi się, ze w ogóle ciężko o idealny wózek, tym bardziej podwójny. Ale będziemy walczyć. ;)
U mnie sytuacja z wnoszeniem wygląda podobnie, na szczęście mam do pokonania tylko 6 schodów bo mieszkamy na parterze. W związku z tym też będę szukać wózka z wypinanymi gondolami. Szczególnie, że na korytarzu nie mam do czego przypiąć stelaża, nie mamy też piwnicy wiec będę starała się składać ten wózek w domu, żeby nie zabierał miejsca. Czas pokaże, jak będzie w praktyce.
Mój mąż dostanie tydzień, moze niecałe dwa tygodnie urlopu, potem też zostaje zupełnie sama. Do rodziców mam 30km, do drugich 150 ale oni też pracują. Więc podzielimy swój los, mam bardzo podobne obawy do Twoich, jakoś będziemy się wspierać :)

I świetny pomysł ze słomką bo ja mam dokładnie ten sam "problem" :)

My mieszkamy na parterze i są dwa wejścia: jedno schodami drugie ma podjazd dla wózków :) niby osiedle zamknięte ale zastanawiam się by będę w stanie psychicznie zostawić wózek na korytarzu...

Szukając wózka- używanego zaczęłam sprawdzać opinie na ich temat. Niestety adamex ma problem z gondolą- możecie sprawdzić. Znalazłam jeszcze carmelo carrera. Bardzo podobny ale już mniej awaryjny... Jest w czym wybierać, opini mnóstwo można czytać i czytać...

Jaś 24.07.2016

kukurydza hehe, no wiem:) W zeszłym roku przed wakacjami zmienialiśmy Nasze małe clio na 7 osobowego tourana:) Mamy jeszcze kombi golfa, ale jak zapakujemy dzieci, to z tyłu pośrodku zmieści się tylko szczupła osoba i jeszcze jedzie w niezbyt komfortowych warunkach:) Bagażnik zwykłego auta by nie wystarczył.

Hey,

Już po wizycie ;-) szyjka z 3 cm wydłużyla się na 4,5 cm! Jupi ;-)

Dziecko waży 310 g i wszystko idealnie ;-) czemu czuję tyle kopniakow bo moja Mała jest pupcia do mojego brzucha więc ma centralnie nóżki skierowane na mój brzuch ;-) noi przez to na 100% dziewczę będzie ;-)

Puki co tyle więcej z domu buziaki

http://www.suwaczki.com/tickers/relgpiqvaekund3p.png

Evee mój teść upiera się jeszcze, żeby do listy dopisac większe mieszkanie :D Chciał nam nawet dać cześć pieniędzy i strasznie się obraził na mojego męża, że powiedział, że nie chcemy teraz nic zmeniac. W Wielkanoc będę musiała go trochę ugłaskać bo podobno poczuł się ogromnie urażony. :)

Mamalina wyobrażam sobie, że w aucie musi być bardzo wesoło :))

Dawno się nie odzywałam, ja już po połówkowym, miałam w piątek, z dzidzią wszystko w porządku, rozwija się prawidłowo i waży już 320g.

Evee kuzynka ma wózek Adamex i nic się jej z gondolą nie działo także opinie opiniami, a w realu może być co innego, teraz już jeżdżą spacerówką i też polecają. Od początku, a mają go 8msc nic się nie zepsuło i nic nie skrzypi tak jak to w opiniach często piszą, a trochę się ich naczytałam, bo właśnie mnie interesuje ten wózek konkretnie ten model
http://www.bobowozki.com.pl/wozki-zwrotne-4-kola/trzyfunkcyjne/p/barletta-3w1-wozek-gleboko-spacerowy-fotelik-samochodowy-torba-pielegnacyjna-moskitiera-folia-p-deszczowa-gratis-6297.php
Także najlepiej na żywo oglądnąć i samemu ocenić i porównać z innymi wózkami.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3skjo2gohhwuq.png]Tekst linka[/url]

Hej mamusie i brzusie:)
Trochę się zastanawiam bo niby czasem czuje delikatne pykniecia ale bardzo rzadko więc nie jestem pewna czy to to, czy nie i martwie się... W pierwszej ciąży chyba wcześniej czulam kurcze muszę odszukać moj kalendarz bo tam zapisywalam takie rzeczy. Wizytę mam dopiero za tydzień więc odliczam... U mnie to 19tc. Mam nadzieję że wszystko ok.
Niby piszecie żeby spokojnie podchodzić do tego do 22tc więc czekam..

U dentysty okazało się że mam afte i dostalam maść, teraz czekam na efekty.
Zeby są bardzo wrażliwe w ciąży więc czasem ból jest z nadwrażliwości. Ja tak teraz miałam i w pierwszej ciąży też.

Niestety też mnie jakieś płaczki dopadają bez powodu i mię ms na nie rady. Muszę się wypłakać. Najgorsze że nie mam jak wytlumaczyć synkowi co mi jest. A on słodziak przytula mnie i mowi mamusiu nie płacz.

http://www.suwaczki.com/tickers/8p3orjjgm5icu3kd.png

A u mnie na klatce ponad 30 min temu rozległy się dzwonki do drzwi, a tam Strażacy mówią, że niebezpieczeństwo bomby i trwa ewakuacja budynku. Ja sama w domu, więc wpadam do pokoju dzieci, które zasypiały i szybko je ubieram. W międzyczasie telefon do męża żeby szybko przybiegł. Gdy już się prawie ogarnęliśmy i przyszedł mąż, strażak, który został na klatce dostał info, że ewakuacja odwołana, tzn. kto chce może opuścić budynek, ale nie musi. Najadłam się strachu i mimo, że dziś postanowiłam trzymać się z daleka od słodyczy (do teraz mi się to udało) to przed chwilą otwarłam czekoladę studentską i już wpierdzieliłam prawie pół tabliczki (cała ma 180 g)...o lol....
Dzieci się ucieszyły bo pierwszy raz na żywo widziały strażaka i to jeszcze w akcji. Idę sobie zrobić herbatkę na ukojenie nerwów.
Przed budynkiem koczuje trochę ludzi, ale my zostaliśmy w domku. Dzieci już chyba zasnęły, bo cisza w pokoju.