Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maluszki 2016

Gość Dżastaa

Rekomendowane odpowiedzi

Babyjaga, jestesmy z Toba.

Ja po wczorajszej wizycie szwagra i jego rodziny jestem dzis wyczerpana, co chwile spina mi sie brzuch i kiepsko spalam, i znow trzeba sprzatac mieszkanie...

Mam ciuszki w rozmiarze 56 i 62, ale sadzac po rozmiarach brzucha i sile kopniakow mojego syna, to raczej od razu wskoczymy w 62.

Laktator mam elektryczny Aventa (tzn mam miec bo jeszcze go nie przywiozlam od siostry)

Babyjaga super wiadomość. Dobrze że będziesz w ŁODZI bo tam przecież wiedzą co i jak.
Ja do szpitala biorę paczkę dużych podpasek tych czerwonych bella i 3 duże podkłady dla siebie mam jak bryknie mąż dowiezie. Mam też 2 małe dla dzidzi do przewijania żeby podłożyć na przewijak.
Ubranek mam sporo na 56 ale rozmiar rozmiarowi nie jest równy. Czasem te na 56 wychodzą większe od 62. Jak macie mało na 56 to lepiej kupić juz na 62. Rękawki można podwinąć a na zmianę lepiej mieć więcej bo czasem przebieranie i 5x dziennie jak nie siku i kupka to uleje mimo podkladania pieluszki.

Piszecie dziś dziewczyny jak szalone! Nie nadążam z czytaniem :)))

Ja wlaśnie byłam na ćwiczeniach dla ciężarówek, pojechałam z autem na myjnie a teraz obiad.

Jak kupiłam 2 takie duże podkłady dla siebie, ale słyszałam, że strasznie się człowiek od nich poci na tym łóżku. Lepiej pewnie mieć-nie kosztuje dużo. Najwyżej się nie użyje.

Ja ubranka 56 mam głównie pożyczone, więc nie wiem, ile z tego będzie kompletów. Stwierdziłam, że poczekam do ostatniego USG (za 2 tyg) i jak się okaże, że szykuje się taczej kruszynka to wtedy dokupię. Wszyscy mi mówią, żeby w 56 nie "inwestować".

http://fajnamama.pl/suwaczki/6v34fky.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/jy8pb7r.png

Ja mam zwykły nie pamiętam firmy. Placilam 50 zl. Może nie.maja dobrej opinii bo trzeba namachac się rękami przy ściąganiu. Elektryczny ciągnie sam. Przy Zuzi miałam właśnie elektryczny,ale pozyczylam koleżance i już nie wrócił. Nie będę teraz wydawać kasy znowu,bo Ś dosyć drogie. Ja miałam Medela mini eletric. Wtedy jeździłam na uczelnię często więc musiałam dużo odciagac. Teraz raczej sporadycznie i dlatego mam zwykły.

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49df9h1by0oenb.png

Babyjaga trzymaj się i dawaj znać co z wami. Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze.

W 56 nie ma co za dużo inwestować. Chociaż z tym ważenie na usg to różnie wychodzi. Mnie na tydz przed porodem wychodziło 3200 a mały urodził się 2900 i 52 cm. Malutki był i maz musiał na 56 dokupywac bo w 62 mi strasznie plywal:-) Ale podjechał do smyka wziął kilka rzeczy wypral i następnego dnia mi przywiózł. Więc z tym tez nie ma problemu. Teraz ciuszki są wszędzie. Tesco24 i nawet w nocy kupisz :-)

My zakupiliśmy łóżeczko w ikei. Nie mamy baldachimów, ochraniaczy itp. Stwierdziłam po głębokich przemyśleniach, że to zbędny wydatek. Ochraniacz kupię jak dziecko urośnie, i stwierdzę że jest nam potrzebny. Mamy komplet pościeli, aczkolwiek na początku nie powinno używać się poduszki, a na kołderkę to może być nawet za ciepło. Przygotowany mamy śpiworek, do którego będziemy wkładać Zosię, aby się nie odkrywała (nie jest on gruby) i uchroni przed zasłonięciem buźki.
Co do ubranek to mam kilka kompletów może z 8-10 na 56 cm, więcej na 62 cm i 68 cm. Tak jak piszecie niektóre rozmiary nie są równe, ciuszki się "rozciągają", albo można podwinąć rękawki. Wszystko kusi do kupna, kolorowe, ładne, śliczne ale lepiej odłożyć kasę chyba na wyprawkę zimową ;) Przynajmniej ja tak robię :-) Przyjdzie kupno kombinezonów, kocyka grubszego, ciuchów grubszych to i lepiej mieć grubszy portfel :D Dobrze, że na Zuzę kupuję kurtkę zawsze na dwa sezony, to teraz mamy "wolne".

Sandra-ja kupiłam łóżeczko Piętrus Zuza białe. Ma wyjmowane szczebelki, krytą szufladę i jeszcze zdejmowany bok dla starszaka. Z pościeli kupiłam tylko prześcieradła, bo przez pierwsze 6 miesięcy (chyba, że będzie bardzo zimno) nie zamierzam korzystać z kołdry i ochraniaczy. Odradzali w szkole rodzenia i na warsztatach z bezpieczeństwa dla niemowląt. Ochraniacz ma ponoć uzasadnienie jak już dziecko bardzo się rusza w łóżeczku. Ale wiele osób kupuje, więc możesz zaszaleć :)

http://fajnamama.pl/suwaczki/6v34fky.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/jy8pb7r.png

Wróciłam. .. wymęczona chorobą i po tym lataniu, wiece co...nic z tego co mi przepisała ta głupia lekarka nie nadawało się dla kobiet w ciąży! Ta babka mi w aptece wszystko odradzila a nawet syrop, który kazała mi kupić był z alkoholem...grubo.
Kupiłam sól morską do nosa i prenalen syrop i tabletki na gardło. Oby przeszło...
Sandra ja miałam wybrany piękny komplet ze wszystkim ale pogadałyśmy na forum i powoli zrezygnowałam ze wszystkiego. Mam mały komplet pościeli do dostawki ale do dużego tylko prześcieradła kupię bo dzidzia będzie spała w śpiworku albo pod kocykiem. Zero ochraniaczy i baldachimów. Pościel kupię jak juz do niej podrośnie;)
Ciuszków to ja mam całe mnóstwo odziedziczonych ale gdybym miała kompletować od zera to z 7 , 8 bym kupiła żeby nie było że nagle jednego dnia duszę wszystko prac a dziecka nie ma w co ubrać. My się oboje ur 53 cm i tez nie jesteśmy super wysocy to chyba dziecko też nie będzie jakieś wielkie...? Tak to rozkminiałam:)

Marzi rewelacyjna Pani doktor... :/ nie wiem skąd niektórzy lekarze się biorą,z kosmosu chyba...ten prenalen syrop to dla mnie takie słodki lepik jak to piłam to jak za karę,ale jak trzeba to nie ma wyjścia :-) ja dziś taka bez sił, zrobiłam szybki obiad i cały dzień leżę. Nie mam siły, nie ze coś min boli czy coś, tylko taka jestem rozleniwiona...deszcz pada,grzmi.

Fakt pogodę w Krakowie mamy piękną dziś...
Ja bym i tak zapytała bo zaufania do tych lekarzy nie nam za grosz. Ale z 5 rzeczy żeby tylko sól się nadawała, pobiła rekordy. A babka w aptece rzeczywiście szacunek, bardzo zorientowana była.
Dziś też juz odpoczywam, jak robotnicy pójdą idę na górę ogarnąć i jakiś kotlet szybki dla P. i dziś nic więcej.
W sklepie pierwsze polskie truskawki i młode ziemniaczki :) Uwielbiam wiosna i lato :)
Babyjago czekamy na dobre wieści !

Dzięki Justy za rady. Tak właśnie robię plus czyszczenie noska i musi być dobrze bo jeszcze ta komunia w niedziele . Kamilaaa_n ja to bym wszystko teraz wzięła, jakby nie smakowało, byle pomogło. Mam taki kaszel że autentycznie czujè jakbym miała płuca wypluć. W nocy było jeszcze 1000x gorzej :( już kolejnej takiej nie wytrzymam. Odpoczywajcie dziewczynki, każda bez sił to chyba coś z ciśnieniem.

Ja mam wszystko po córci. Łóżeczko z szufladą i szczebelki wyjmowane. Z pościeli mam póki co też to co zostało jeden komplet pościeli z baldachimem, ochraniaczem, falbanką maskującą i przybornikiem a drugi juz tylko z falbanką i ochraniaczem do drewnianego łóżeczka i jeszcze jeden komplet tylko kołdra i podusia do turystycznego tam nie ma problemu ze dziecko się uderzy. Śpiworka Majka za bardzo nie lubiła zresztą kołderkę na lato mam lżejszą niż śpiworek a czasem nawet pielucha flanelowa wystarczyła i może dlatego nie lubiła bo było jej za ciepło. Teraz mam jeszcze otulacz ale zobaczymy czy w ogóle się przyda. prześcieradełka mam 3 frotowe planuję dokupić jeszcze jedno ale to w późniejszym terminie bo teraz mam sporo wydatków. Maj to urodziny chrześniaka i chrześnicy a teraz dojdzie nasz Filip masakra będzie. Potem zaraz dzień dziecka. Koniec świata!

Marzi wiadomo, że bierze się wszystko co można byle przeszło. My jeszcze nie jedliśmy młodych ziemniaków w tym sezonie, może jutro poproszę Jacka żeby kupił jak będzie wracał z pracy, bo dziś odwiozłam auto do mechanika, odbiór dopiero w przyszłym tygodniu. A do sklepu mam 2 km, nie chce mi się tych toreb taszczyć :-) Truskawki musimy jesienią posadzić, takie swoje na dżemy mieć... luksus :-) U mnie ze słoików to właśnie dżemiki schodzą najczęściej, Zuza to prawdziwy dżemowy potworek :-)
Babyjago, czekamy czekamy na same dobre newsy.
Pamiętam jak mój suwaczek pokazywał, że do porodu zostały 3 miesiące 3 tygodnie i 3 dni... i tak myślałam kiedy będą na nim same jedynki... a tu dwa miesiące strzeliło nie wiem kiedy :-)

Dzis nie nadrabbiam czytania wybaczcie.
Przylecialysmy helikopterem do lodzi! Tak sie traktuje mala gwiazde ;-) Tu nas polozyli, dali drugi zastrzyk ze sterydow, piec flaszek magnezu w zyle i lezymy. Poki co wody nienplyna juz jak wczoraj wiec luz. Skurczow brak, rozwarcia brak, ale szyjka krotka.
Co bedzie nie wiem, czekamy spokojnie :-)
Pozdrawiam Was mocno.

Kuuurcze babyjaga tak sobie teraz mysle jakie szczescie ze tak szybko mialas wszystko przygotowane ! :)
wrocicie do domku i wszystko gotowe, a nam jakby sie cos takiego przytrafilo to nie dosc ze torba w polowie spakowana dopiero, ciuszki poprasowane polowicznie to masa innych pierdol nie zalatwiona :P
Jednak dobrze ze sie tak szybko zorganizowalas i zawzielas ze wszystkim! :)
Moze malutka stwierdziala ze skoro wszystko gotowe to nie bd juz sie w brzuszku cisnela tylko wyskoczy :D

Teraz odpoczywaj :) szkoda ze nie mozna sie wylezec na zapas, wtedy mialabys duzo energii po porodzie :D