Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2016

Paulii

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Beata2016

O jaaa... to współczuję, że aż tak zle sie czulas, ale dobrze ze mamy to juz za sobą ;D

A co do teściowych... hmmm nie przejmuj się gadaniem swojej, niech se pogada, szkoda tylko, że Twój facet nie stanął za Tobą. Moja jest spoko tylko że to straszna panikara i boję się że przez to i ja się taka zrobię (mieszkamy razem). Pamiętam jak ona swojego pierwszego wnuka traktowala, bała sie wszystkiego, jak go karmila to jak mały tylko kaszlnął to ona panika, jak zrobił kupkę inną niż zwykle to też masakra i nie spała całą noc itp. Teraz jak mały ma 3 lata to nadal sie boi wszystkiego i na przyklad kawałek chleba mu kroi na 10 małych kawałeczków żeby się nie udławił. A to ma być moje pierwsze dzieciątko i wiadomo że dla mnie będzie wszystko nowe i będę się tak naprawdę uczyć a z taką panikarą nad głową to raczej napewno nie będę się czuła spokojniejsza. No ale chyba nic z tym nie zrobię, ewentualnie dam jej lekko do zrozumienia że ma sobie pójść na dół i się nie wtrącać i mnie nie stresować. ;P

Hej dziewczyny!
Meeg ale masz ciuszków masę, super!!
Majka gratuluje przelewu, tez bym wiedziała na co spożytkować te pieniądze;)
Co do teściowych, moja ciśnie, żebym sobie załatwiła cesarkę jak ona (dodam, ze rodziła mi męża 41 lat temu, jedynaka;)) bo to nie średniowiecze i po co mam sie męczyć. Tłumacze jej ze skoro mam mieć jedno dziecko to chce przeżyć poród i wiedzieć jak to jest urodzić naturalnie, bólu sie nie boje, no chyba ze będę miała wskazania medyczne do cc to co innego. Patrzy na mnie jak na wariatkę ;)
Na reklamacje odpisał mi miły pan, ze mu przykro i napewno do uszkodzeń doszło w transporcie i dosle mi zniszczone elementy.... Nie wiem za bardzo co przez to rozumie, bo musiałby mi wysłać całe nowe lozeczko, bo wszystko prawie nadaje sie do wymiany. Kasy nie odda niestety:( muszę doprecyzowac co ten pan ma na myśli. Zastanawiałam sie nad tym lozeczkiem cartera ale coś mnie podkusiło żeby zamówić to z niby lepszym modułem grającym i dupa, maz mnie pociesza teraz żebym nie rozpaczała ale jestem wściekła na siebie.

http://www.suwaczek.pl/cache/9cd98a8df4.png

Cześć Dziewczyny :)
Ale dziś chlapa blee. Mam nadzieję, że większość z Was siedzi sobie w ciepłych domkach.
Nie pamiętam, żeby pojawiał się temat pieluszek. Macie już jakieś opinie nt. marek? Jakie planujecie używać? A no i ponawiam pytanie o Wasze wybory dotyczące materacyków. Im więcej ocen tym lepiej :)

Meeg ale Ci ten brzuszek rośnie pięknie :) A wyprawka, moja Droga, imponująca.
Większość z Was ma już prawie wszystko, a my w lesie nadal :P Z końcem marca zacznę działać, jak już zrobi się dla nas bezpiecznie. Wtedy Wy będziecie tupały nóżką w słodkim oczekiwaniu, a ja będę szalała w sklepach :P hihi. Głównie internetowych oczywiście ;)
Anka_hey dobrze, że w trakcie kontroli z ZUS-u byłaś w domu. Weź potem ślij tłumaczenia :/ Ja w ogóle nie sądziłam, że takie kontrole są realne, myślałam, że to bardzo jednostkowe przypadki. Może faktycznie osoby na działalności są pod większą lupą.
MamaKrzysia niezłą Teściówkę masz. Nie ma to jak osoba, która 'zawsze wie co powiedzieć', echh. Jeszcze wiadomo przecież, że ciężarna jest bardziej wrażliwa. Nie przejmuj się nią, a Męża trzeba poustawiać ;D
Jakarta83, Blacky ja też jakoś jestem zdania, że takiemu maluszkowi przede wszystkim należy się wygoda. Mojego malucha mam zamiar ubierać co najwyżej w dresy (teraz też są ciekawe wzory), ale to też jak podrośnie. A póki co bawełenka Twój przyjaciel. Nie widzę potrzeby pakowania niemowlęcia w dżinsy czy tiule. Choć nie wykluczam, że po narodzinach może się coś zmienić ;)
Witaj Beata2016 wśród Majówek :) Jeśli chodzi o kosmetyki to Dziewczyny podrzuciły super stronkę : http://www.srokao.pl/search/label/analiza Jeśli chcesz uniknąć chemii to polecam szczerze. Niestety po przeczytaniu Nivea i Sodocrem mogą Cię rozczarować. Ja planuję kupić płyn do kąpieli babydream z Rossmana ma dużo naturalnych olejków, do ciałka potem olejek migdałowy 100%, a do pupy pozbawiony tlenku cynku (który z resztą już odradzają mamom, np. na warsztatach Bezpieczny Maluch) Linomag ten zielony, a w razie odparzeń czy problemów ze skórą zacznę od babcinego sposobu z krochmalem. To teoria, a jak będzie w praktyce zobaczymy :) Ta Weleda, o której Dziewczyny piszą, ma też świetne opinie. Z tańszych właśnie Babydream z Rossamna wychodzi bardzo dobrze.
Mag90 i bardzo dobrze, że nigdzie nie pojechałaś. Cóż to za wymysł? Zwolnienie to zwolnienie, siedzisz w domu, w pracy Cię nie widać i już. Dobra decyzja :)

http://www.suwaczki.com/tickers/p19uskjo8i3z02bn.png
http://www.suwaczki.com/tickers/y86z7ddlb3pndx6a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/y86z7ddlb3pndx6a.png

Co do ubranek- to za chwilę będzie lato, więc w większości pewnie będą tylko skarpetki na nóżkach i jakieś ładne bawełniane koszulki, sukieneczki, spodeneczki. Pewnie nawet za dużo cieplejszych ubrań się nie założy. Boję się trochę tego ciepła- czwarte piętro temp. w blokach nawet w nocy była po 30 stopni.
Z pieluch ostatnio urywałam oryginalnych pampersów- w dużej paczce i na promocji wychodziło niewiele drożej niż te z Rossmana czy Biedronki. A przy nich używałam tylko chusteczek pampers i puderek z jonsona- nie było żadnych odparzeń. Ale wiadomo każde dziecko jest inne, i są też alergie. Myślę też na emalium czy oilatum (tak na wszelki wypadek) ale na początku będą próbki ze szpitala więc zobaczę co działa.

http://www.suwaczki.com/tickers/8599dqk3p95p53lm.png]Tekst linka[/url][/url]]Tekst linka[/url]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98ribqbkijq4m.png]Tekst linka[/url][url=[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/f2w

U nas pieluchy z Pampersa podrażniały/odparzały pupę. Przerzucilismy się na Dada z Biedronki i używamy do dziś, choć zaraz zaczynamy trening czystości, więc mam nadzieję, że już niedługo. Chusteczki za to sprawdziły się Pampers Sensitive. Linomag zielony jak najbardziej - nie używamy maści z cynkiem (już kiedyś chyba o tym pisałam).

Pogoda faktycznie okropna. Nie puściłam dziecka na spacer, a wychodzi nawet przy mrozie czy chmurach. Ale dziś deszczo-śnieg, błoto i zimno. Fatalnie.

Mąż mnie też zdenerwował na wieczór. Aż szkoda gadać. Jeszcze teraz, kiedy wie, że mam mało cierpliwości. No i zgaga bardzo męczy.

Adam 01.07.2014
Łucja 05.05.2016

Co do pampersów to właśnie dużo osób zachwala te Dada z biedronki i mówią, że Pampersy uczulają. Ale to jak mówicie, pewnie od dziecka zależy ;)

No i nic mi kierowniczka nie odpisała, więc albo rozkręci jeszcze aferę, albo po prostu kolejny raz udowodniłam jej, że mam rację, a ona tego nie lubi i w pracy to najczęściej się mściła za udowodnienie jej błędu i nigdy się nie przyznała, że nie ma racji. A że tutaj mścić się nie ma jak, to może po prostu milczy dlatego. Chyba że wymyśli jakąś strategię zemsty ;P aczkolwiek wracać i tak tam nie zamierzałam, bo własnie wykorzystywanie pracowników na maksa i straszny mobbing (nikt tego głośno nie mówi i wprost nie nazywa, ale no niestety - mobbing jest tam wszechobecny). Więc w sumie niewiele może... Chyba że będzie gadka, że takie są wewnętrzne przepisy firmy, że mam podpisywać, ale to by się kłóciło raczej z kodeksem pracy, więc raczej nic nie mogą...

A mam do Was jeszcze takie pytanie ile jest dni na doniesienie zwolnienia do pracodawcy? Zawsze niosłam od razu, bo tak wizytę miałam, kończyło się zwolnienie i na drugi dzień już miałam, a teraz lekarz ma urlop i dopiero mam iść 9, a zwolnienie mam do 6, więc cofnie mi się 3 dni (od 7 - mówił że tyle możne cofnąć się, bo z nim rozmawiałam) i zastanawiam się czy się w czasie złożenia zmieszczę. Słyszałam, że ponoć nawet chyba aż 7 dni jest, ale to od jednej osoby i nie wiem czy dobrze zrozumiałam ;) Ale ważne żeby chociaż te 3 były, to się zmieszczę ;) orientujecie się?

Wiecie co... zawsze miałam problem z cerą, tak mi pryszcze wyskakiwały, a teraz cera piękna (skora zrobiła się bardziej sucha, to nic nie wyskakuje). Mogłabym się cieszyć i się cieszyłam, ale kilka dni temu w zamian nasilił mi się okropnie łupież ;/ Wcześniej przed ciąża zdarzał mi się niekiedy, mały taki jednak. A teraz :O Szok, po prostu płatami jak pól paznokcia małego mi odlatuje skóra, takie ogromne płaty ;/
Ma któraś z Was podobny problem? Ja w ogóle nie wiedziałam, że może być aż tak okropny łupież :O

http://www.suwaczek.pl/cache/ffafc876bc.png[/url]

Witam nowe Majóweczki ;)

U mnie kosmetykiem do pielęgnacji dziecka będzie olejek migdałowy 100% lub oliwa z oliwek ewentualnie olej kokosowy i krochmal.

Na początek chciałabym stosować pieluchy wielorazowe.
W Tygodniku wprost opublikowano listę 185 toksycznych kosmetyków, są też kosmetyki dla dzieci. Niestety nie chce mi wstawić linku ;(

Mag na dostarczenie zwolnienia masz 7 dni. U mnie lekarz cofnął się ze zwolnieniem o 3 dni.

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6upjy8vb5lcfc.png
https://www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e1gst0qcer3.png

7 dni jest i za spóźnienie obcinają zasiłek, więc warto się pilnować.

Kupiłam pierwszy raz ten krochmal dla dzieci na moje obecne alergie i muszę Wam posiedzieć, że słabo. Po kąpieli bardziej mnie swędziała skóra niż przed. Jednak natłuszczanie kremem, to jedyny ratunek na wysypke.

My w ogóle nie używamy oliwki. Jak skóra jest zdrowa, to niczym nie smarujemy. Jak wysypka, to krem albo emulsja, a jak odparzenie, to Linomag. Tylko objawowo, że tak powiem. :)

Ja też nie wracam do pracy. Będę czegoś szukać po macierzyńskim, a raczej w trakcie.

Adam 01.07.2014
Łucja 05.05.2016

Mag 7 dni masz na dostarczenie zwolnienia.
Ja kosmetyków jeszcze nie mam żadnych, ten olejek migdałowy to jakiej firmy kupilyscie?
A chusteczki pampersa srokao skreśliła jako mocno chemiczne:(
Co do pieluch to czytałam rankingi i pieluchy Tesco maja podobno super opinie, nawet lepsze niż dada, ja dostałam na baby shower tort z pieluch dada plus opakowanie całe pieluch tez dada wiec je wykorzystam i zobaczę czy sa ok, mam tez 15 sztuk pampersow tych złotych. Myśle, ze każda z nas musi popróbować które bedą u niej ok. Ja kupie tez opakowanie tych z Tesco.

Mi pochodne ropy w chusteczkach nawilżonych nie przeszkadzają - zapobiegają odparzeniom. Więc w tej kwestii daję sobie dyspensę. ;)

Kurcze, dziewczyny - mam taką ochotę na gorącą kąpiel. Ale taką naprawdę gorącą. Przez te nerwy chyba. Normalnie zawsze się odmaczam w gorącej wodzie, ale teraz nie bardzo można. Strasznie potrzebuję się odprężyć i trochę walczę ze sobą. Nie chcę zaszkodzić dziecku, ale może jeden raz chociaż z 15 minut? Potem po porodzie znów zakaz kąpieli, bo rany się goja. Zresztą i tak nie bardzo jest czas i siła.

Adam 01.07.2014
Łucja 05.05.2016

Blacky wiem, że nie można i zaraz pewnie dziewczyny też będą pisać, że nie można i mnie opierdzielą ;) ale ja zawsze lubiłam gorące kąpiele. I teraz może nie robię takich, że parzą, ale są naprawdę bardzo ciepłe, dość często się tak kapie. To coś co mnie naprawdę relaksuje. Myślę że chodzi o to by nie przesadzać. No nie wiem, jak uważasz, mi kuzynka mówiła, że ona też często brała ciepłe kąpiele w ciąży i wszystko ok, zdrowego synka urodziła ;)

http://www.suwaczek.pl/cache/ffafc876bc.png[/url]

Blacky ja Ci odradzam, tez uwielbiam takie naprawdę gorące kąpiele, raz sobie taka zafundowalam tylko 15 min ale potem mała przestała sie ruszać na 1,5 dnia,a mi było mega słabo przez pół nocy, aż sie popłakałam z nerwów, ze taka głupia jestem.
Ja tez sie pokłóciłam z mężem przed chwila, ja z kolei mam inaczej niż większość. Mój maz siedzi ze mną w domu, bo pracuje tam gdzie chce byle miał neta i telefon. Jestem na L4 od początku ciazy i chyba po 7 miesiącach non stop razem zaczynamy sie coraz częściej sprzeczać najcześciej o bzdury, niestety:(
Przyszły mi dzisiaj 2 zestawy pościeli (kołdra+podusia)tez z firmy Alvi tak jak materacyk ( na niego jeszcze czekam). Zamówiłam w konkurencyjnej cenie na Allegro i jestem zachwycona ta tkanina tencel. Czytałam opinie o tym materiale ale nie wierzyłam, ze jest taki fajny. Widać ze to jest super jakość. Napisze jak dojdzie materacyk czy jakościowo tez ok. Chociaż to jest ok, zamówiłam tez pościel z disneya tez w super niskiej cenie i dzisiaj przyszły 2 komplety i bawełna tez super jakość choć myślałam, ze za ta cenę jakaś lipę przyślą. Zakupy internetowe niosą ryzyko jak widać raz super raz totalna lipa:(

Ja chce pampersow używać tylko na noc , a na dzień wiadomo cześciej sie wymienia to kupie jakieś tańsze , wiec tak naprzemiennie.
Na pocżatku i tak pewnie dostaniemy od każdego na prezent.
Chusteczki chce używać tylko poza domem. Nie wiem jeszcze jakie. Normalnie planuje sama ciepła woda myć pupcie.
Kosmetyki chciałabym z weledy. Ceny powalają , ale maja najlepsze opinie i dostałam tez pare próbek od tej mojej koleżanki dermatolog.
A co do materacyka to nie mam zielonego pojęcia i kompletnie sie na tym nie znam i nie orientuje nawet jakie są. Muszę pogłębić temat :)

Blacky ja raz na jakiś czas zafundowałam sobie taka gorąca kąpiel .
Nic mi po tym nie było , aczkolwiek wiadomo, ze sie nie powinno.

Dobranoc :*

Mysle ze z tymi pieluchami to indywidualna sprawa, lepiej pobrobowac i tansze i drozsze i wtedy zobaczycie co waszym maluszkom odpowiada. Moja corka mogla tylko oryginalnego pampersa uzywac, reszta odparzala ja, jak byla starsza to tez babydream tolerowala, z koleji husteczki nawilzajace odpadaly na uzywanie non stop bo pupcia sie strasznie czerwienila wiec w domu przemywalam zawsze przegotowana woda a husteczki tylko na wyjscia byly i jedynie pampers sensitiv. Teraz bym chciala najpierw sprobowac pieluszek i husteczek babylove z dm, czytalam sklady i sa naprawde malo chemiczne.

Ja kapieli wogole w ciazy nie zazywam choc uwielbiam wylegiwac sie w goracej wodzie ale raczej obawiam sie ze taka kapiel porodowo moglaby zadzialac, w pierwszej ciazy jak nie umialam urodzic to po terminie sobie zafundowalam taka kapiel wieczorem i rano nastepnego dnia jechalam rodzic wiec jakos siedzi mi to w glowie, choc nie wiem na 100% czy akurat kapiel spowodowala kapiel czy poprostu przeterminowanie :)

Coraz gorzej mi sie oddycha, do tega zgaga mocno meczy po kazdym posilku...strasznie bym juz chciala 38tc i marzy mi sie wtedy spokojnie urodzic...

http://www.suwaczki.com/tickers/km5smg7yp5sgjy82.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3rq5wsl7y.png

Majeczka wiadomo to tylko nasza teoria a tak naprawdę czas pokaże co i jak :)

Ooooo jaa dziewczyny , ale na marcowkach zaczęło sie dziać :D
Dziewczyny sie rozpakowuja jedna po drugiej i takie emocje :D
Czytam z zapartym tchem :)
Lutowki już rozpakowane i forum u nich już słabiutko funkcjonuje :)

Zobaczymy jak to u nas będzie :) już nie mogę sie doczekać :)
Chyba mp1 mamy taki sam termin 26 maj ?
Łączmy sie w pary :D

Hej,

A mnie dopadlo jakies straszne przeziebienie - gardlo okropnie boli od kilku dni i nic naturalnego nie pomaga :( chyba bede musiala isc do lekarza w koncy :/

Co do pieluszek to na poczatku, jak dziecko jest naprawde malutkie to polecam bella happy - mi sie wydawaly najwygodniejsze, nie sa takie strasznie cienkie (jak np pampersy) i dziecko sie w nich nie topi.
Probowalismy ogolnie chyba wiekszosci dostepnych i pozniej mi najbardziej odpowiadaly pampersy, ale sa najdrozsze wiec uzywamy sporadycznie, a chyba najgorsze wg mnie byly lidlowe toujours czy jakos tak. Na codzien raczej dada - sa spoko i w bardzo przystepnej cenie :)

Chusteczek do pupy uzywalismy na poczatku takze rzadko, mylismy wacikami z przegotowana woda - tak nam radzono w szkole rodzenia. A jak juz chusteczki to wg mnie najfajniejsze sa te firmy bella - te takie ze struktura plastra miodu, jest duzo rodzajow (aloes, bawelna, mleczko migdalowe itp), nie leje sie z nich, i przez fakture dobrze sie nimi czyscy pupe ;)
A co do kremu do pupy to na codzien stosowalismy glownie linomag bobo a+e (ale przeplataly sie tez inne kremy ze wzgledu na to co nizej, jednak pozniej ten linomag uznalismy za najlepszy), bephanten jest super... tylko ze jest bardzo drogi - uzywalismy glownie na odparzenia jesli sie jakies pojawily.

Kremy, olejki, plyny - nie wiem ile w tym prawdy, ale nam w szkole rodzenia polozna powiedziala, ze dziecko najlepiej myc, smarowac roznymi kosmetykami, i to raczej nie tymi z gornej polki (emolienty) - o ile oczywiscie nie ma skory ktora emolientow wymaga. Mowila ze najlepiej co jakis czas zmieniac firme plynu do mycia, mleczka do smarowania itp, i patrzec jedynie czy cos nie uczula, i nie stosowac ciagle tego samego - ze dzieki temu skora sie nie przyzwyczai do jakiegos konkretnego kosmetyku. I tak tez robilismy - jakies 2 tygodnie 1 plyn/krem i zmiana, na inny, a po jakims czasie znowu powrot. Emolienty od swieta - na poczatku raz w tygodniu, pozniej coraz rzadziej, a w koncu w ogole. Emolienty sa bardzo wygodne, bo nie trzeba pozniej smarowac dziecka niczym po kapieli, i glownie pozniej wykorzystywalismy je wlasnie jak maly byl juz zmeczony i chcielismy nie przedluzac kapieli.

Btw ktos wspominal o wiaderku do kapieli ;) tak tylko moim zdaniem - kiepski pomysl ze wzgledu na to, ze raczej wiekszosc (mowiono nam ze wszystkie) dzieci lubi sie kapac, bo to czas ktory na poczatku przypomina warunki jakie byly w brzuchu. Wiec w wanience dziecko moze chwilke polezec, pomachac nozkami, a w wiadreku - raz dwa wypukane i koniec :(

Dawid ur. 9.09.2014
Oliwia ur. 5.05.2016

Czesc dziewczyny :)
Tyle tu tematów ostatnio, ciezko nadazyc :)
Nasze zakupy na półmetku, zrobilismy nalot na centrum dzieciece i kupiliśmy w jednym miejscu. brakuje paru drobiazgów, wozka i fotelika ale firme mamy upatrzona- kwestia wyboru sklepu w ktorym kupimy. No i apteka ale to w kazdej chwili w gemini moge zamowic nawet gdybym byla w stanie ruszac jedynie palcem ;)
meeeg zapas ciuszkow to zgromadziłas konkretny :) nawet 1/3 tego nie mam, na 62 mam na razie tylko z 5 sztuk bodow a zeby moje dziecko tez nie wygladalo jak wiesniara trzeba cos ladnego kupic :) moj maz to tylko sukieneczki oglada wiec pewnie bedziemy miec isc sporo :)
Blacky mam ten sam bol, czasem mam taka ochote na kapiel w ogole ale na razie sobie odmawiam, dmucham na zimne. Jestem przewrazliwiona na tym punkcie do tego stopnia ze jedynie prysznic wchodzi w gre i to w takiej temperaturze ze normalnie uwazalabym to za mycie w zimnej wodzie.
Jakarta83 dolaczam do pytania w sprawie olejku. Tez chce kupic wiec mysle ze cos doradzicie :))
Agnieszka78K mam ten sam problem mieszkaniowy. 4 pietro, okna na poludnie i zachod. Pocieszam sie tylko tym ze nie rodze w lipcu tylko w maju a wtedy moze byc jeszcze roznie z temperatura.
Karola_ krakow jaki dokladnie model termometru wybralas?
Majka1982 super ze Ci kasa przyszla :)

http://www.suwaczki.com/tickers/thgfkrntqwyr5dkp.png

Mary07 ja mam termin na 18 maja tylko ten suwaczek jakos tak po swojemu liczy ;)
Anka_hey nastraszylas mnie ta kontrola zus. Mi ginka mowila ze bardziej kontrolują tez te ktore zwolnienie maja powyzej miesiaca wiec ona mi wypisuje tak jak mam wizyty co 4 tyg a teraz co 3. Ale znam przypadek gdzie dziewczyna miala po znajomosci prace zalatwiona i od razu na zwolnienie poszla. Kontrole miala juz w drugim miesiacu zwolnienia wiec musi sie tym ktos interesowac bo jak widac kombinatorzy tez sie zdazaja.

Mam taki metlik w glowie z tymi kosmetykami co wybrac i kupic, obym zdazyla sie do maja zdecydowac :))

Pozdrawiam serdecznie, wypoczywajcie :)

http://www.suwaczki.com/tickers/thgfkrntqwyr5dkp.png

Dzięki dziewczyny za rady, przeczytałam je wczoraj, ale już nie miałam siły przed spaniem odpisać. Wzięłam w końcu kąpiel. Nie gorącą, ale dosyć ciepłą. I nalalam sobie dużo wody, a zwykle w ciąży albo prysznic albo woda mniej niż do pępka. Wszystko było ok. Moja mała jest najaktywniejsza wieczorem, więc czułam ruchy w wannie i przed spaniem, więc obyło się bez nerwów. Rano też już czułam. Pomogła mi ta kąpiel wczoraj, choć dziś czuję się słabo. Nie wiem czy to przez kąpiel, niewyspanie czy dziś jest kiepskie ciśnienie.

Leia, współczuję przeziębienia.

U mnie na szczęście wszyscy zdrowi odkąd dziecko nie chodzi do żłobka. Nawet udało się wreszcie małego zaszczepić.

Adam 01.07.2014
Łucja 05.05.2016

Cześć dziewczyny. Czy wasi mężowie zamierzają brać jakieś wolne po urodzeniu się dziecka? Ja wczoraj powiedziałam mężowi, że chciałabym, żeby wziął parę dni wolnego, to zaczął kręcić nosem, aż mi się przykro zrobiło. Pracuje na zmiany i jeśli wypadnie mu druga zmiana, to zostaną sama na pierwszą kąpiel :(

Co do pieluszek, to my właśnie te z Lidla na razie kupiliśmy, bo ktoś nam je gorąco zachwalał :) więc chyba każdy musi wyrobić sobie swoją opinię. Za to ta sama osoba odradzała Happy, bo są jak cerata. Zamierzam kupić różne, z Dady dostałam dwie sztuki na szkole rodzenia i będę patrzeć, która najlepiej się sprawdza.

Olejek migdałowy kupiłam z Natur Planet.

A te ciuszki, co były na zdjęciu, to dostałam, w ogóle się ich nie spodziewałam! Mąż dostał od koleżanki z pracy, nawet nie takiej bliskiej, po prostu chciała się ich pozbyć, a usłyszała, że my spodziewamy się dziecka. Ona też je dostała, więc trzeba jeszcze je przejrzeć. W zasadzie już 2 torby wyrzuciłam, bo były tak zniszczone ;)

leia zdrówka życzę!

Karmelku jaki wózek macie upatrzony?

MamaKrzysia ja się na marcówkach gubię, tak dużo ich tak ;) na lutówkach już każdą po nicku kojarzyłam ;)

Majka ze zgagą i oddechem mam to samo, dobrze Cię rozumiem, nie wiem, jak jeszcze 2 miesiące wytrwam. Jakoś nie liczę, że urodzę przed terminem, bo po dokładniejszym wywiadzie w rodzinie wiem, że mamy czy siostra rodziły w terminie lub po :/

Jakarta mój mąż miał poprzednią taką pracę. Oj jak ja go namawiałam na zmianę ;) zupełnie mi dzień rozwalał, hihi :D a już zupełnie nie dawałam rady pisać dr w domu, więc co dzień szłam do czytelni, choć potrzebne książki miałam w domu.
Ja też chcę kupić tę pościel, dotykałam ją na szkole rodzenia ;)

Mag, Blacky ja też biorę ciepłe kąpiele. Nie takie bardzo gorące - biorę ten termometr do mierzenia wody, temperaturę mam lekko wyższą niż dla dzieci (42 stopnie chyba) i się relaksuję (stąd mój pomysł, żeby rodzić w wodzie). Długo nie brałam kąpieli, ale zaleciła mi je moja lekarka! I to w parafinie, właśnie na swędzącą skórę. Wiem, że trochę zatyka pory, ale daje ulgę.

Mag ale fajny prezent, ta kołyska :) a z łupieżem miałam problem raz, w szkole podstawowej, pojawił mi się, gdy użyłam szamponu przeciwłupieżowego... od tego czasu spokój. Ale wiesz co... kiedyś kosmetyczka z fryzjerką podpowiadały, żeby umyć głowę płynem do higieny intymnej :D serio. A później chyba normalnym szamponem. Spróbuj, nie zaszkodzi.

Monika ja mam podobną listę kosmetyków, ale jeszcze na wszelki wypadek zielony Linomag chcę kupić.

aga ja też mam głównie wygodne ciuszki. Body, śpioszki, półśpioszki, pajace i kilka par ładniejszych spodni na wyjście.

Beata z mojej mamy też panikara, ale na szczęście mieszka 200 km ode mnie ;)

Anka a widzisz, o tej pracy na macierzyńskim nie wiedziałam.

karola mamy baby sense 5 i do tego nianię SC-210.
O taki zestaw: http://aptekajakmarzenie.pl/babysense-monitor-oddechu-certyfikatem-medycznym-niania-elektroniczna-babysense-sc210plus-termometr-elektroniczny-cenie-polska-dystrybucja-polska-gwarancja-kurier-gratis-przy-przedplacie-raelizacja-koniec-grudnia-2015-p-26833.html

meeeg, dzieki za linka ;) muszę w końcu podjąć decyzję ;)
Moj mąż na pewno będzie brał wolne ale dopiero jak wyjdziemy ze szpitala.. Więc na pewno te dwa tygodnie weźmie i dodatkowo przysługuje chyba dwa dni okolicznościowego.. A ze mój mąż wojskowy to będzie miał 5 dni okolicznościowego.. ;) więc bedziemy 3 tygodnie razem ;)

A czemu mąż nie chce brać wolnego? Przecież mu się należy ;) spokojnie, myślę że dojrzeje do tej decyzji ;)

Kornelka ❤ ur. 2.05.2016, 3460 g, 53 cm ❤

Mój mąż pracował wcześniej w tym samym zakładzie co ja- tam się poznaliśmy- i w pewnym momencie nie dało się w domu wytrzymać- w pracy praca, w domu praca, przy piwie praca-jeden temat. W końcu udało mu się zmienić pracę bo pewnie nasz związek tego by nie przetrwał. Po czterech latach znowu wrócił do mojego zakładu. Na razie udaje nam się tego tematu uniknąć, nie wiem jak będzie gdy po macierzyńskim wrócę do pracy. Najwyżej ja będę szukać pracy...
Po porodzie są dwa dni urlopu okolicznościowego. Gdy ma się cesarkę, to wtedy mąż może wziąć dwa tygodnie zwolnienia poszpitalnego "opieki". Mój mąż będzie mi potrzebny do tego żeby mnie zawieźć do szpitala i odebrać. Za dużo wolnego- za dużo okazji do opijania syna. Pierwszego dnia chyba nie będę kąpać. Zresztą coś kojarzę, że nie zalecają teraz kąpieli codziennie tylko co drugi dzień, a codziennie obmywać szyjkę, paszki, pupkę- miejsca gdzie się dziecko poci. Ale zobaczę jak to wyjdzie. Regularna kąpiel i karmienie pozwala szybciej uregulować tryb dnia maluszka.

http://www.suwaczki.com/tickers/8599dqk3p95p53lm.png]Tekst linka[/url][/url]]Tekst linka[/url]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98ribqbkijq4m.png]Tekst linka[/url][url=[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/f2w