Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2016

Paulii

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć dziewczyny,

ale miałam dziś fatalną noc. Obudził mnie znowu ból, tym razem nie tylko biodra, ale i krzyż i to promieniujący do nóg brr. Nie mogłam znaleźć sobie pozycji. Nowa poduszka za to super. Tylko powinna mieć jeszcze działanie przeciwbólowe :P

Karola_krakow w Waw tego problemu nie ma. Bo umówiona położna jest ze szpitala, w którym rodzisz i opłacana jest za pośrednictwem szpitala. Także nie robią takich numerów. Tym bardziej, że to dla tych na dyżrze spore odciążenie.
A brzuszek zgrabniutki :) Podobną mam fryzurkę ;)
Meeg hihi ale się usmiałam z tej historii z mężem :D Faceci!:P No ale w sumie zdrowy mężczyzna ;) A tabelkę tak poproszę link, czas się update'ować. Fajnie, że jesteście zadowoleni z wózka. A u nas nie wiem czy nie skończy się na pobraniu gondolki od Szwagierki, w końcu używa się jej króciutko do czasu jak Małe siada. Trochę mi szkoda, bo emocje podpowiadają kupno ślicznego nowego :D. Ale rozsądek mówi coś innego. Daj znać co u Ciebie powiedzą o tej położnej.
Zawiszka, śliczny brzunio :)
Mp1 dobrze, że z Tobą już lepiej. No to gratki z okazji zdrowego synka :)
LineG. no ja właśnie też nie ogarniam do końca po co ten laktator. Tzn. rozumiem, że w razie wyjścia i pozostawienia maluszka pod opieką. Ale to tylko to? Moja Szwagierka miała ręczny i nie narzekała. No ale ona karmiła dzielnie przez rok.
Majka dobrze, że już wszystko u Was gra :)

http://www.suwaczki.com/tickers/p19uskjo8i3z02bn.png
http://www.suwaczki.com/tickers/y86z7ddlb3pndx6a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/y86z7ddlb3pndx6a.png

Czesc,
Fajne juz macie brzuszki :) u mnie tez juz jest dosc pokaznych rozmiarow, ale jeszcze mi bardzo nie wadzi choc ciezko mi sie schylic np zeby zawiazac buty, wole sobie usiasc lub przykucnac
Ostatnio przegladam konkretnie juz zakupowo internet, ale musze przyznac ze butelki i smoczki moga przyprawic o zawrot glowy, chcialabym karmic piersia ale wiem ze trzeba byc przygotowanym na kazda ewentualnosc no i tak jak piszecie tez moze zaistniec potrzeba odciagniecia pokarmu zeby gdzies wyjsc w kazdym razie na razie nie moge sie zdecydowac na nic
dobry macie pomysl z wyprawkowa lista mi najbardziej przydalaby sie taka jedzeniowo - pielegnacyjna
wczoraj w pepco kupilam 3 pajacyki i kocyk no i juz zakupilismy lezaczek bujaczek
wozek sponsoruje moja mama ktora juz nie moze doczekac sie pierwszego wnuka :)
lozeczko wybrane - http://plusbaby.pl/p1/mebelki/classic-by-plusbaby-light-grey/img_8354_szary/
w rzeczywistości prezentuje się lepiej :) - jeszcze trzeba wybrac materac
przewijak chce kupic taki zwykly nakladany na lozeczko

dzis zapisalam sie do położnej środowiskowej, która w poradni prowadzi również spotkania edukacyjne coś w rodzaju szkoły rodzenia :)
wszystkim polecam juz rozejrzeć się za położna środowiskową - bo to ona odwiedzi nas zaraz po porodzie kilka razy w domu służąc radą, opieka położnej na NFZ przysługuje od 21tc więc warto, większośc położnych służy radą również telefonicznie jak coś niepokojącego się dzieje albo po prostu mamy gorszy dzień, wiem tez ze w przychodni do ktorej sie zapisalam sa organizowane dla pacjentek rowniez dodatkowo bezplatne warsztaty z chustonoszenia albo masazu dla noworodkow trzeba tylko trzymac reke na pulsie
a i zanim mi wyleci z glowy... pogorszyla mi sie morfologia tak w kierunku anemii i polozna doradzila mi swoj zloty sprawdzony przez lata zestaw trzeba pic napar z pokrzywy i napar rooibos raz dziennie, nie mam jeszcze suplementacji zelaza ale moja lekarka juz zwrocila mi uwage ze powinnam sprobowac wprowadzic wiecej zelaza w diecie wiec bede testowac teraz te napary :)

mnie rowniez czeka krzywa cukrowa w przyszlym tygodniu :(
pozdrawiam was wszystkie serdecznie :)

Cześć dziewczyny
Co do laktatora słyszałam mieszane opinie - jedni mówią że niepotrzebny wydatek inni że bez niego się nie da. Koleżanka opowiadała że po cc nie miała mleka od razu i położna zaleciła laktator żeby pobudzić produkcję mleka. Inna koleżanka stwierdziła że najlepsze w takim pobudzaniu jest dziecko ;). Ja raczej kupię laktator bo będę miała cesarkę a co do zdań kobiet go używających to elektryczny to błogosławieństwo.
Wczoraj byłam u lekarza i wpadła mi w ręce ulotka. Wydała mi się sensowna wiec zalaczam - moze komus sie przyda

Zawiszka widac duża różnice między zdjęciami brzuszek pięknie wychodzi na przód :)

Karola fajniutki Twój brzuszek:) Tak porównując mój do Twojego biorąc pod uwagę, że jesteśmy praktycznie w identycznym momencie ciąży to są zupełnie inne :) ciekawe to, że każda kobieta i każda ciąża inna inaczej rośnie i układa się brzuszek :)

Majka super że wszystko dobrze i, ze wody są w odpowiedniej ilości tylko szkoda, że niepotrzebnie się martwiłas:( Ja też po dentyście i wymienila mi tylko lekarstwo co odbyło się bardzo szybko i bezboleśnie dobrze , że Ty też nie cierpiałas :)

Meeeg jesteś przemiła naprawdę :* dziękuję

Chillwood a no widzisz nie doczytalam;) ale fakt faktem, że fajnie jest coś samemu zrobić dla maluszka. Ja wczoraj zrobiłam jednego bucika ale chyba będzie na później bo jakiś duży mi wyszedl ;)

Mp1 super że syneczek zdrowy ;) moja wizyta u dentysty super bez bólu :)

http://www.suwaczki.com/tickers/j4x9g8ddtfc3h0jt.png[url]
http://www.suwaczki.com/tickers/74diiei3pjhtpmm7.png

O nie! Już trzeci raz niechcący cofam stronę!! A tyle miałam napisane, przepraszam ale nie mam już siły każdej odpisywac, dobija mnie dzisiejszy dzień :(

Karola_Kraków nie strasznie mnie tymi zylakami sromu, co to takiego ?;( coś poważnego ? Już walcze że sobą, żeby nie zapytać wujka google :( a wiem że na dzisiaj mi nie potrzebne zdenerwowanie ;/

Meeg świetny wózek, właśnie takie mi się podobają, zaraz skopiuje pełną nazwę i znaczne szukać może już dokonam zakupu. Powiedz mi tylko czy nadaje się on dla niskiej osoby ? ;)

Mp1 nie mam zielonego pojęcia o co chodzi z tym spaniem ;/ przez to od kilku dni mam zły humor i nic mi się nie chce . w nocy krece się z boku na bok, denerwuje mnie, że chłopak źle leży, albo gdzieś mi jego reka przeszkadza. Na szczęście udaje mi się tak dobrze zasnąć koło 7,8 na te 2,3 godzinki... No ale wydaje mi się że przez ta bezsenność dzień w dzień pęka mi głowa ;/
Ps. Super że maluszkiem wszytko dobrze, a jeśli chodzi o żelazo ja już biorę od miesiąc i mam nadzieję że teraźniejsze wyniki będą dużo lepsze ;)

Buziak81 ja sprzątanie odkladam już 3 dzien, ale jutro się zapre i w końcu się wezme;)

Majka1982 dobrze, że z wodami wszystko dobrze, ale pij jak najwięcej ;)
A córka może faktycznie akrobatka ;p

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3dqk3febfp1bd.png

Jeśli chodzi o golenie to ja też powoli mam problem, a pod prysznicem jest chyba troszkę gorzej więc myślę że jeszcze trochę i też nie obejdzie się bez lusterka ;p i chyba zakupie jakies plastikowe krzeselko żeby sobie usiąść :)

Laktator ja dostalam właśnie aventy elektryczny więc ten wydadek z głowy i też slyszaalam, że te elektryczne są lepsze i dużo wygodniejsze.

Tak pieszecie o tej glukozie, że aż się boje jak w końcu dostane na nią skierowanie. Choć ja wyjątkowo mało jem slodyczy teraz. Batonika jakiego raz na 3 dni, ale dużo owocow a tam też jest cukier. No mam nadzieję, że mi cukrzyca nie wyjdzie, oby. Mam już tarczycę i lekko anemię więc wystarczy mi zmartwień.. Chociaż ta cukrzyca mogłaby mnie ominąć.

Olcia93 to jest tak samo jak z żylakami na nogach tylko czasem w ciąży mogą też wystąpić w pochwie lub wargach sromowych.. Nie są groźne aczkolwiek nieprzyjemne i zwykle po ciąży znikają same..

Anka_hej jak widać każda ciąża i każda kobieta inna ;) ja się martwiłam, że długo brzucha nie miałam a teraz rośnie z dnia na dzień ;) cieszę się bo lubię go jeszcze podkreślać obcisłymi bluzkami..

Kornelka ❤ ur. 2.05.2016, 3460 g, 53 cm ❤

Olcia93 glukoza nie jest taka straszna :) uważam, że da się przeżyć ;) dziś pytałam pani w laboratorium czy jedzenie słodyczy ma wpływ na wystąpienie cukrzycy ciążowej to powiedziała mi że nie.. Że to jest kwestia tego w jaki sposób organizm trawi glukozę i że często cukrzycę mają ciężarne które nie jedzą słodkiego.. Ale jak już wyjdzie to konieczna dieta.. Mam nadzieję, że u mnie będzie w porządku..a wyniki dopiero w poniedziałek..

No i ostatnio pisalyscie o problemach z pamięcią tzw dziurach w głowie ;p
I o to dzisiaj będąc w rossmanie na zakupach kiedy stałam w kolejce i już nadchodziła moja kolej uświadomiłam sobie, że nie pamietam pinu do karty, zrobiło mi się tak gorąco że myślami że zaraz zemdleje :( od razu powiadomiłam ekspedientke, że nie pamiętam pinu, ale spróbuje jeśli by się nie udało, cofniemy pare rzeczy i do 50 zł zaplace zblizeniowo, że rozlozymy to na dwa razy. Taka młoda była a zwróciła mi uwagę, że będę blokowała kolejkę!? No jakbym dostała w twarz i z tego zdenerowwania chyba jakiegoś olśnienia dostałam i przypomniał mi się pin, więc załatwiła wszystko za pierwszym razem. Ufff wychodząc powiedziałam, że nie zycze jej by w ciąży miała takie zaniki pamieci i na przyszłość niech będzie troche bardziej wyrozumiala dla kobiet w ciąży, aż mi małżeństwo co stało za mną pogratulowalo i też tej kasjerce zwróciło uwagę. Aż musiała usiąść po wyjściu że sklepu bo bym do domu nie doszła z tych nerowow.

Przepraszam, za tyle postów ale chociaż udało mi się wszystko w końcu napisać ;)

Miłego wieczorku mamusie ;*

Olcia93 dobrze jej powiedzialas ;) trzeba bylo jeszcze zapytac czemu nie stosuje się do standardów firmy, bo niby Rossmann to sklep przyjazny ciężarnym :P

Czujecie czasem jak Maluszki Was kopią w okolicach szyjki? Ja dziś jak siedziałam czułam takie niefajne uczucie pukania w tym miejscu.. Musiałam sie położyć żeby Mała zmieniła ułożenie. Ale początkowo trochę mnie to przeraziło..

Karola ja tak czuję jak mała mi tam na dole zapodaje kopniaki i czasem aż zakłuje tak dziwnie, ale pamiętam to również z pierwszej ciąży i nie działa się w związku z tym nic złego, a teraz jak leży główką na dół to czuję jak centralnie ulkowała się na pęcherzu bo czasem poprostu mam wrażenie że popuszczę...

Właśnie ja też słyszałam już takie coś że spożywanie słodyczy nie wpływa na wystąpienie cukrzycy typu insulinowego. Mam nadzieje że mi wyniki wyjdą dobre bo kocham słodycze szczególnie teraz...

Olcia trafiłaś na naprawdę nie miłą ekspedientkę, dobrze jej powiedziałaś, bo wkońcu pracuje ich tam więcej i w razie dłuższej kolejki moga otworzyć kolejną kasę. Ja jak byłam w pl to zaskoczyłam się mile akurat w rosmannie bo kasjerka jak zobaczyła brzuch to zawołała mnie do kasy i powiedziała że ciężarne mają pierwszeństwo i że następnym razem mam spokojnie podejść bez kolejki

Ja też podkreślam brzuszek jak tylko mogę :) i ubolewam że trzeba w kurtce chodzić bo nic nie widać spod tej puchówki :(

A mnie jakoś niedobrze :( ale to chyba coś wirusowego, bo córa wczoraj miała biegunkę i od kilku dni ten ból brzucha (wkońcu zaparcie skończyło się biegunką), a mąż 3 dni temu miał jakieś rozwolnienie, to teraz pora na mnie...

Niciunka ja polecam butelki i smoczki z aventu, choć na rynku jest faktycznie wiele firm i ciężko coś wybrać, mnie jakoś ten avent wpadł w ręce bo czytałam że materiały wykonane są bez sztucznych dodatków BPD, ale może już teraz wszystkie butelki plastikowe tak mają. Pamiętam że koleżanka z koleji chwaliła Tommy Tippe

Łóżeczko bardzo ładne :)

Aga ohh współczuję takich nocnych bólów :(

http://www.suwaczki.com/tickers/km5smg7yp5sgjy82.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3rq5wsl7y.png

Anka_hey, Karola_Kraków jak wiedziałam na tej ławce to sama byłam w szoku, że się odespalam bo do tych nie naleze, zawsze wszystko duszę w sobie ;p ale teraz widzę się przełamuje i dobrze, przyda mi się będąc mama ;)

Karola_Kraków ja te zgrubienia w okolicy pochwy już kiedyś czulam, ale były malutkie i w sumie tak sobie myślę przecież nieraz byłam badana więc lekarz pewnie to widział i wydaje mi się że jednak gdyby to było coś poważnego to chyba by mi powiedział. Właśnie pamiętam jak kiedyś o tym z mama rozmawiałam to też mówiła, że czasami są ta zmiany, a po ciąży dużo samo znika. Mimo wszystko w poniedziałek się o to dopytam ;p

Też mi się wydaje, że czuje takie pukanie w okolicy szyjki, ale nie jest to w żaden sposób nieprzyjemne.
Karola życzę Ci aby wyniki glukozy były dobre! Trzymam kciuki!

Majka1982 no mi też już kilka razy się trafiło w rozstanie, że mnie ekspedientka poprosiła po za kolejnością, ale akurat nie dzisiaj ;) niech się cieszy że byłam bez chłopaka, bo ten to zaraz by się tak odezwał ze jeszcze by się poplakala ;p
U mnie już widać spod kurtki, bo tak się opina, że nie sposób nie zauwazyc. No i mam problem bo zimy jeszcze trochę, a ja jeszcze max 2 tyg w tej pochodze. Już jak dłużej jestem w niej zapieta, a jeszcze jak siedze to Kubuś potrafi dać znak żebym się odpiela ;) a przecież nie oplaca mi się kupić kurtki na miesiac, a później i tam jej nie ubiore...

A ja dziś odebrałam wyniki glukozy...hm, na czczo mam poniżej normy (mam 67) :/ te dwie próby kolejne spoko (105 i 81), więc cukrzycy chyba nie ma ..to dobrze. Byłam dziś u endokrynolog odnośnie tarczycy i patrzyła właśnie na wyniki, pytała czy w związku z tym niskim cukrem nie mam uczucia słabości lub nie mdleje.. eh, na szczęście nie, ale kurcze, skoro takie ryzyko jest, to też niedobrze.. Ja ogólnie na słodycze wcaaaaale ochoty nie mam, ale skoro mówicie, że to nie ma wpływu na wyniki, to ja już nie wiem o co chodzi.. W dodatku morfologia też upadła - żelazo niskie znowu, mimo, że biorę już tabsy dodatkowe.. Poza tym tsh mi podskoczyło do 4! szok..wszystko się rozregulowało!

Dziś rozmawiałam z teściową - jest położną :O - i pytałam o laktator. Mówi, że nie ma co niepotrzebnie teraz kasy wydawać np. na elekrtyczny, bo tani nie jest, a niewiadomo, czy w ogóle wykorzystam. Jakby co, to w szpitalu wypożyczają na czas pobytu, a potem jak się okaże, że potrzeba to można zawsze dokupić. Taka rada :)

Co do teściowej - mam problem tego typu, że zapowiedziała się z wizytą tuż po urodzeniu malucha! Nie wiem, szczerze mówiąc, czy taka wizyta od razu po powrocie jest wskazana - z jednej strony może fakt, podpowie co i jak, zwłaszcza, że to moje pierwsze dzieciątko więc i ja i mąż jesteśmy "zieloni"..po drugie jest położną, więc może faktycznie warto posłuchać jej rad.. Ale po pierwsze jednak zastanawiam się, czy taka osoba w ogóle w domu w pierwszych dniach jest potrzebna? I czy na pewno teściowa? (mimo, że zna się na rzeczy) Zastanawiałyście się nad tym? Pomoc, rady, porady - to jedno. Ale osoba-gość w domu przez kilka dni...? Oj, nie wiem, czy nam to na dobre wyjdzie :D
Teściowa mieszka w Szczecinie, ja w Warszawie..toteż na pewno na dobrych kilka dni by wpadła, a ja nie wiem, czy chcę.. :(

Fajne butelki sa z DrBrowns. Ja właśnie takie zamierzam kupić ;)

Ja akurat miesiąc temu kupiłam kurtkę zimową, która myślę posłuży mi do konca zimy i spokojnie w przyszłym roku też bede mogla w niej chodzić bo to nie jest typowa ciazowka... A o kurtce z tamtego roku to już dawno zapomniałam :P

Jak będę w drugiej ciąży to będę wiedzieć co jest normalne ;) a teraz każdy nowy objaw przeżywam czy aby na pewno nie jest to cos groźnego :(

Zawiszka 7, Karola_Krakowładne brzuszki :] wszystkie ładnie rośniemy..
Przez cały dzień tyle postów :D teraz siedzę i nadrabiam…hihi. Odebrałam wyniki: na czczo 58, po godzinie 104, po dwóch 98. Możemy dalej z Hanią wszystko pałaszować :] Piszecie, że wasze maluchy po glukozie Były spokojne, a moja szalała cały dzień jak nigdy..myślałam że już nie pójdzie spać.
Co do sesji mój znajomy, który jest fotografem ostatnio mi zapoponował i Się zastanawiam czy nie zrobić.
LineGteż wczoraj pisałam, że źle się czułam i bolała mnie głowa po badaniu, raczej na pewno jest od glukozy od takiej dawki jednorazowej.
U mnie w Siedlcach niby mam swoją położną, ale powiedziała że nie mam co się z nią umawiać i opłacać, bo jak będzie po dyżurze to i tak nie przyjdzie bo mają zakaz, jedynie co to może przekazać mnie swojej koleżance i tyle  przynajmniej uczciwa.
Majka 1982 dobrze, że z tymi wodami już okey… :}
Karola_krakow też mam czasami wrażenie, żę dostaje po szyjce dziwne uczucie, i czasami wręcz bardzo nieprzyjemne :/ albo jakby mi pępek od środka ciągnęła..
A właśnie, czy uwypuklają się już wam pępki ?? Bo mi nie… I moja mama do końca ciąży miała normalnie…
Majka1982, ja po pęcherzu mam cały czas kopniaki i takie samo uczucie jakbym miała zaraz popuścić. A najlepsze w tym wszyskim jest to, że pójdę do kibelka przed wyjściem ubieram się już obkręcam się szalikiem i co? I znów chce mi się siusiu… i rozbieraj się od nowa.. :]
Olcia93 i prawidłowo, ja już nie raz też się odezwałam :] rozumiem, że ciąża to nie choroba ale po pierwsze nie każda kobieta znosi ją dobrze a po drugie jakiś szacunek się należy czy też zrozumienie..
No w końcu dotarłam do końca… hihi rano byłam na bieżąco a tu nagle tyle stron do nadrobienia….

http://www.suwaczki.com/tickers/8p3o90bvv6yueqm3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvh371ie7tqtzh.png

Karola mnie też maly czasem kopie po szyjce. To takie dziwne i trochę nieprzyjemne uczucie ale pamiętam, że w pierwszej ciąży też tak mialam. Więc to chyba normalne :) nie martw się :)

LineG sama nie wiem czy pobyt teściowej to dobry pomysł. Zależy jakie masz z nią stosunki. Bo jak dobre to może nie będzie aż tak źle.... Ja wiem, że jak już to wolałabym aby moja mama byla bo tesciowa lubi narzucać swoje zdanie. A moja mama akurat uważa, że powinniśmy sami być, ale powiedziała, że jak ja poproszę to wtedy przyjedzie pomóc. A tesciowa juz od dawna choruje i raczej nie bedzie miala nawet sily, zeby bardzo pomagac. Niewiadomo jak teraz zareaguje jak jej powiesz, że nie ma przyjeżdżać...ciężka sytuacja jeśli faktycznie nie chcesz żeby byla z Wami.

http://www.suwaczki.com/tickers/j4x9g8ddtfc3h0jt.png[url]
http://www.suwaczki.com/tickers/74diiei3pjhtpmm7.png

Zuzulinek super ze wyniki z glukozy takie dobre, teraz mozesz wcinac wszystko bez obaw :) moja tez szalala po glukozie wiec mozemy sobie rece podac :)

Ohh znam to z tym siusianiem u mnie to samo, najgorzej jak wsiadam do auta przejedziemy pare metrow a ja juz czuje ze musze isc...

Line mysle ze lepiej miec niski cukiefranizeli za wysoki choc to tak na moj rozum, jak to zdrowotnie wyglada to niewiem, no ale mozesz zawsze nosic cos slodkiego ze soba i wspomoc sie jakby co

Odnosnie tesciowej to zalezy jaka jest osoba czy raczej taka wtracajaca sie i pouczajaca czy raczej nie, moja mama byla u mnie tydzien po porodzie i z nia bylo super bo wogole do dziecka sie nie wtracala, gotowala obiady i popilnowala malej jak chcialam sie wykapac albo pranie nastawic, a tesciowa moja to niewiem czy bym chciala choc ona tez raczej z tych nie wtracajacych sie

Olcia moja kurtka naszczescie dobra bo kupilam kiedys wieksza zeby sweter wszedl i potem schudlam wiec na teraz idealna

http://www.suwaczki.com/tickers/km5smg7yp5sgjy82.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3rq5wsl7y.png

Ale bajkowo na dworzu. Dobrze że jutro nie muszę nigdzie autem jechać bo dziś masakra jak jechałam po małą do przedszkola. Córa się cieszy bo jutro na sanki w końcu wyjdzie, do tej pory było za mało śniegu.

LineG.
karola_krakow też mam wrażenie, że mój synuś po wczorajszej glukozie jakoś „spokorniał“ i mniej ruchliwy jest ;-) Chociaż to dziwne w sumie, po na ogól jak się dostarczy organizmowi wiecej cukru, to człowiek jest pobudzony .. Dziś też Mały nie daje zbyt wiele znaków o sobie, od czasu do czasu tylko... A ja już się tak przywyczaiłam do tych kopniaczków, że jakoś mi samotnie, jak ich brakuje ;)
Za to wczoraj po badaniu caaaały dzień mnie głowa bolała, nie wiem, może to być od nadmiaru cukru?

mp1 mi powiedzieli, ze badanie musi być na czczo i nie ma innej opcji, aby krew pobrali jeśli się coś jadło. Jedyne co, pielęgniarka powiedziała, że plasterek cytryny można wrzucić, bo nie ma to wpływu na wynik.
Co do żelaza, też biorę – miałam małą niedokrwistość, czyli anemię. Przy większych brakach jest niebezpieczne w ciąży..
Braki w żelazie wynikać mogą z diety, jeśli jest zbyt uboga w żelazo. Ale też ponieważ żelazo ogólnie nie jest dobrze przyswajane i organizm dużo go wydala..

Myślałyście o laktatorach? Koleżanka powiedziała mi wczoraj, żebym zaopatrzyła się w elektryczny..ja mam w domu ręczny (dostałam od siostry nieużywany), ale koleżanka od razu powiedziała, że reczny na nic się nie zda.. Hm, zastanawiam się, czy nie warto w ogóle poczekać z zakupem po porodzie, przecież w sumie nie wiadomo, czy będzie potrzebny... czy się mylę?

Moja też dziś jakaś spokojna, rano trochę pokopała, potem po obiedzie i po kolacji. Czasami też czuję takie nieprzyjemnie kopanie w szyjkę :/.
Co do laktatorów ja miałam Tommee Tipe ręczny ale dla mnie był ok, a ściągałam dużo bo mała później tylko z butelki piła a pokarmu miałam masę. Mam nadzieję że tym razem uda się karmić normalnie piersią a ewentualnie sporadycznie z butelki.

Majka1982 dobre wiadomości że z wodami ok. A jaki magnez dostałaś?

Piszecie o pogorszeniu morfologii mi też spadła, hemoglobina i erytrocyty i zaczęłam brać żelazo.
Niucinka może też spróbuje tych naparów, skoro położna Ci doradziła to zaszkodzić nie powinny.

Mam pytanie jaką macie długość szyjki?

Olcia93 burak ekspedientka Ci się trafiła, dobrze że zareagowałaś. A kurtkę na zimę mam taką luźniejszą, dłuższą ale na brzuchu się opina :). Mam nadzieję że niedługo zima odpuści i w marcu będzie wiosna bo ciężko będzie się zapiąć :/.

LineG mmm teściowa :) mój ulubiony temat, dobrze że nie mieszkamy razem bo byłoby ciężko. A tak raz na jakiś czas jestem w stanie przeżyć. Moja teściowa, jak rodziłam 1-szą córkę i byłam hm może to dziwnie zabrzmi w trakcie rodzenia łożyska i przytulałam małą to zadzwoniła i "mądra" położna podała mi telefon ( nawet w takiej chwili musiała się wtrącić). Ja jedynie powiedziałam że wszystko jest ok i dałam tel mężowi. Ma wyczucie kobieta :D. Ogólnie teściowa lubi robić dużo szumu wokół siebie a pomocy z niej żadnej, zresztą tak wolę, bo denerwuje mnie. Jak byłam w ciąży to mówiła będę przyjeżdżać jak się mała urodzi i Ci pomagać ale dobrze że tylko na gadaniu się skończyło. Krótko mówiąc leń z niej, większy niż ja teraz ;). Przeciwieństwo mojej mamy, która mniej gada, a więcej pomoże, nie wtrąca się i nie obraża.

Ps. gratuluje Wam wyników z glukozy

Anka_hey, Buziak81 heh, dzięki za dobre słowo ;)
Co do mojej teściowej, to żyjemy w zgodzie...narazie :p ale wiadomo, ona jest setki km stąd więc raczej telefonicznie się kontaktujemy, czasem tylko się odwiedzamy.. No ale wydaje mi się, że tak delikatny temat jak bycie w domu z nami kiedy Dzidzia się urodzi to już wyższa półka - ona niby się nie wtrąca, ale swój charakterek ma, więc obawiam się, że będzie sporo dyktować co i jak (zwłaszcza, że jest położną, co mnie tym bardziej zastanawia, bo dla niej to takie normalne i zwykłe będzie wszystko..), a ja nie lubię, jak mi się mówi, co mam robić..i to w moim domku :) Po prostu nie wiem, czy warto jest mieć ją tu i się stresować dodatkowo-a przecież stresu i nerwów w pierwszych dniach na pewno chyba nam nie będzie brakować! Dlatego tak mi chodzi po głowie, żeby jej powiedzieć, że fajnie fajnie, ale jednak za jakiś tydzień dwa po urodzeniu niech przyjedzie, a my sobie na początku jakoś damy radę :) Tak mi radzą w każdym razie inne "młode mamy", które podkreślają, że w TYM czasie potrzeba prywatności jest dużo większa (człowiek jest obolały, krocze boli, uczymy się karmić więc i cyce na wierzchu..ach, chyba lepiej nie mieć gości wtedy :p) Moja mama właśnie też jest taka, że "jak będziesz chciała, to przyjadę" ale sama się nie narzuca i nie wprasza! A teściowa chyba nie uznaje formy pytającej i decyduje sama :-/
Szczęście, że mąż mój po mojej stronie jest i obiecał, że jeśli naprawdę nie będę chciała, to powie jej delikatnie, żeby wizytę przełożyła na później ;-)
Eh, te teściooffki :p

Majka1982 też myślę, że lepiej mniej niż za dużo cukru - przynajmniej nie mam zakazu na słodkości :p w razie, jakby mi się zachciało :) ale na konsultacje do gin ide we wtorek, więc zapytam, co ona na to.

Gorzej z tym żelazem, chyba faktycznie jakieś magiczne herbatki trzeba zacząć pić, bo jak nie to sok z buraka zalecą..moja koleżanka miała anemię i skończyła na piciu ogromnych ilości soku buraczanegoooo...

Zuzulinek, mój pępek już od jakiegoś trzeciego miesiąca zaczął się uwypuklać i teraz już wystający jest na maksa...aż czasem to nieprzyjemne, kiedy niechcący zahaczę o niego przy ubieraniu albo coś :O

Co do długości szyjki, 1,5 tyg.temu miałam badanie w związku z tymi skurczami moimi nieszczęsnymi i lekarz powiedziała, że 3,5cm. Usg szyjki wykazało 4cm.

Cześć Dziewczyny,
Nie zaglądałam tu 2 dni i tyle do nadrobienia! Jeśli nic mi nie umknęło to.wszystko u Was w porządku! :) bardzo się ciesze. Piękne macie brzuszki, wózek i łóżeczko tez mi się podobały.
Ja jestem po wizycie u nowego lekarza. Teraz juz wiem jak powinna wyglądać wizyta u ginekologa podczas ciąży. Przeprowadził ze mną szczegółowy wywiad, zbadał ginekologiczne, zrobił usg, pomacal piersi, zważył, zmierzył, wszystko super. Dostałam skierowanie na badania które powinnam juz dawno zrobić, ale poprzednia lekarka mi ich nie zleciła.
Niestety mi wyniki glukozy tak dobrze nie wyszły :( prawdopodobnie mam cukrzycę ciążowa, mam się zgłosić do poradni diabetologicznej, musze być na diecie :( najgorsze jest to ze ta dieta nakazuje 7-8 posiłków dziennie (!) trzeba pilnować godzin i na prawdę w życiu tyle nie jadłam :( teraz czuję się już lepiej ale byłam załamana jak poznawalam temat.

Ale jest też radosna nowina, byłam dziś na usg, z dzieciaczkiem wszystko ok.
Wybrałam tez wózek i fotelik, wiec dwa problemy z głowy :)))

Zuzulinek mi pępek tylko zaczął lekko od góry wystawać.. Dół pozostał niezmieniony :P a macie tą kreskę na brzuchu? Bo u mnie nic a nic :P ale podobno też nie każda kobieta to ma..

Buziak81, moja szyjka ma niewiele ponad 3 cm.. Od początku ciąży jest takiej długości więc lekarz na kazdej wizycie ja kontroluje i twierdzi, że widocznie taki moj urok.. Nie jest jakas szaleńczo długa ale poprawna ;)

Co do teściowej.. Ja się strasznie cieszę, że moja mieszka 500 km stad.. Bo inaczej bym ja zabiła! Po prostu nie lubię kobiety za jej lekkomyślne podejscie do życia.. Na szczęście moj mąż ma takie samo zdanie na jej temat :P ona z tych kobiet, które twierdzą, że jej rola matki skonczyla się w chwili porodu, więc swoim dzieciom nie pomaga w NICZYM.. No ale cóż, takie życie - rodziców sie nie wybiera.. Na szczęście moja mama jest zupełnie inna i będziemy mogli liczyć na jej pomoc ;)

Hej dziewczyny. Ale postów naprodukowałyście. Ja wczoraj próbowałam pisać ostatni rozdział i mi nie szło :( napisałam pół strony, w poniedziałek chciałam oddać, a jutro do teściów na obiad. Z tego wszystkiego spać nie mogłam i z mężem się pokłóciłam. Ech....

To odpiszę tak ogólnie. Mnie bardzo często Łukaszek kopie w okolicach szyjki. Na początku zastanawiałam się, czy nie mam za ciasnych spodni :D w sumie wolę jak kopie wyżej, tam na dole nie jest to przyjemne.

Ciemną kreskę przez brzuch od niedawna mam, ale nie jest taka mocna, bardzo leciutka.

Laktator kupuję używany, jestem już kimś umówiona na oglądanie. Z lovi - w zestawie jest i ręczny, i elektryczny. W sumie nastawiałam się na elektryczny, ale może ręczny też wykorzystam? Ma świetnie opinie, że jest cichy i bezbolesny.

Teściowa mieszka 70 km ode mnie, moja mama 200. Na pewno rodziciele na nas wpadną, ale na dzień-dwa.Moja mama strasznie lubi się rządzić, więc nie chcę na dłużej (ona tak z dobrego serca, no ale to moje dziecko....).

Na Rossmanna jestem obrażona :p ile razy tam jestem, to nigdy kasjerka mnie do kasy nie zawołała. A ja nie mam odwagi ot tak podejść bez kolejki. Za to ostatnio, stałam już przy kasie i kasjerka zawołała panią w ciąży. Jakąś kolejną, mnie nie zauważyły ;)

Szyjkę też mam krótką, od początku, ale zawsze zamkniętą i ani moja gin, ani ten lekarz na konsultacji nie mieli do niej zastrzeżeń.

Co do butelek, moja siostra doradziła mi Tomee Tippee i ja kupiłam na allegro zestaw startowy butelek z tej firmy.

Co do położnej, to myślałam, że jest jakaś z rejonu przydzielona... Muszę o to zapytać w przychodni.

Dziewczyny, macie piękne brzucholki, a Zawiszka u Ciebie zmiana jest niesamowita! Podobno tak to jest - brzusio długo nie rośnie, a jak już zacznie, to z dnia na dzień.

Olcia a ile masz wzrostu. Ja mam 168 i wózek mi się dość wysoki wydaje.... Najlepiej idź do sklepu i się do niego przymierz, dopytaj sprzedawcę, bo sama nie wiem....

aga i niezapisane jeszcze do tabelki dziewczyny - link do tabelki jest w moim podpisie, pod suwaczkiem.