Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Vena piąteczka za bieganie! Ja jak wczoraj powiedziałam, że zamierzam miesiąc po urodzeniu zaczac uprawiac sport, to się na mnie głupio patrzyły inne matki, a Ty mnie teraz utwierdziłaś w przekonaniu, że to jak najbardziej możliwe :)

Dziewczyny mające przewijak nakładany na łóżeczko doradźcie proszę czy warto taki zakupic ? Ja nie mam póki co żadnego, a to jest jedyny który by się ewentualnie zmieścił. Na co zwracac uwagę przy zakupie takiego?

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Marty, trzymam kciuki za panicza, żeby zechciał sam wyleźć bez medycznego nawoływania ;) Tak BTW to fsjne mają podejscie do tematu :)

Anna, ja mam taki przewijak ale trzymam go na komodzie.To jest wydatek rzędu max 30 zł więc nawet jakby nie wiem jak fatalny się wydał nie wtopisz za bardzo.Ja dokupiłam jeszcze pokrowiec frotte.

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

kingullek

nie każde mleko jest w pełni wartościowe, ..

Bzdura i mit! Pisałam już, że będę walczyć z takimi nieprawdziwymi info.Nawet skrajnie wycieńczona kobieta jest w stanie wyprodukować pokarm pełnowartościowy!!!To są jakieś mity, że masz za "chude" mleko, naukowo udowodniono, że coś takiego nie funkcjonuje, tak zwykły powtarzać nam nasze matki czy babki, sugerując, że dziecko się nie najada i trzeba dać mu butlę!

Anna ja mam taki na łóżeczko sle na razie trzymam go na komodzie. Zobaczymy gdzie sie najlepiej sprawdzi:)

Czytalam o tych przewijakach... i de facto nie ma jakiś większych roznic wiec kup taki który Ci się podoba... a tak jak pisała Nat koszt nie jesy wielki.

Marta a jeszcze kilka dni temu pisałaś ze u Ciebie cisza ;).no i prosze jak sie rozwinelo... trzymam kciuki za szybka akcje! :)

U mnie dzisiaj od rana dolek i emocje szaleja. Nie wyspałam sie ponieważ w nocy obudzilam sie i nie moglam do rana zasnac. A gdy juz zasnelam zostalam obudzona. Placze bez powodu (no moze zwale to na zmęczenie i wizje tego ze nie wyspie sie przez najblizsze miesiace) , boje sie ze jak dzisiaj sie zacznie to nie bede w stanie urodzic bo nie mam sily, meza zjechalam bez powodu mimo ze zrobil pyszne śniadanie i walczy o mój lepszy nastroj. Ehh.. porażka:/
Super pogoda dzisiaj, slonce i cieplo a ja leze pod koldra od rana w zaciemnionej sypialni. Jesteśmy umowieni dzisiaj na obiad wiec chociaż bede miala mobilizację by ruszyc tylek.

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Z tym mlekiem matki to jest tak ze ono jest mniej ciezkostrawne niż mm i dlatego dziecko je szybciej przetrawia i wydaje się że jest wiecznie głodne. Stad ta kupka co posilek albo chociaz kleksik;)Np u mnie po 2.5h max Gabi na moim mleku była głodna a po mm spokojnie 4h. Stąd może się niektórym wydawać ze dziecko się nie najada i pokarm jest mniej wartościowy. ....prędzej to matka dostanie anemii straci zęby i włosy niż dziecko będzie niedożywione przez kp;)

Wczoraj wpadli do nas znajomi z dziećmi i koleżanka mi powiedziała ze po 2 miesiącach odstawiłam małego od cyca bo życia nie miała a odkąd na mm to ma święty spokój i czas dla reszty dzieciaków męża i dla siebie. I w końcu nie czuje się uwiązana i nie leci na złamanie karku bo dziecko się drze bo chce cyca a ona wyszła tylko na chwilę na zakupy. Znalazłysmy wspólna plaszczyzne porozumienia;)

Anna hmmm......nie mam czasu na zabawę w gotowanie i zamierzam jechać na sloiczkach jak przy synku. Jeśli coś jest dopuszczone do sprzedaży dla niemowląt dla których normy są bardzo wysokie to szkodzić nie może. .....zresztą przedszkole szkoła i koledzy i tak zweryfikuja nawyki żywieniowe dziecka;)))

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

U mnie taki przewijak się nie sprawdza bo ja musze mieć też kosmetyki pod ręką żeby na takim przewijaku przemyć dziecku buzię pepuszek itd a tak nie ma miejsca na to. Pieluche to ja moge zmienic na kazdej powierzchni plaskiej i bez przewijaka.Mi się super sprawdza ten przewijać z Ikea z plastikowymi pojemnikami zawieszonymi po bokach i puleczka pod spodem.taki kącik pielęgnacyjny dla dziecka.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Flawia mi też ten przewijak na łożeczku nie pasował, dlatego mam go wzdłuż na komodzie a obok wszystkie sprzęty do pielęgnacji.
Te ograniczniki, nóżki ma każdy w zestawie.

Ewee, masz klasyczne objawy depresji przedporodowej ;) Przeczytaj moje posty z tamtego czasu, to samo , niechęć, marazm, obawa.To minie, potem lecisz na endorfinach ;)

Przewijak dostalam dwa od kolezanki. Jeden na łóżeczko drugi na pralkę. Tez nie wiem jak sprawdzi mi sie tenna łóżeczku, bo komode bede miala za plecami.. glownie nastawiam sie na ten lazienkowy.. bo tam mam najwyzsza temp w domu, zroganizowalam sobie szafke nad pralka taka bym miala wszystko pod reka latwo dostepne do przewijania, zaraz obok umywalke by podmyc brudna pupe i wrzucic pieluchy które trzeba opłukać, no ijeszcze tlumacze sobie ze dziecko od razu bedzie kojarzylo laxienke jako miejsce pielegnacji itd. Ale czy to dobre myślenie zycie wkrótce zweryfikuje.. :)

Marta "No i krece, krece, schodze w dol (ze niby seksi jak na imprezie) a tu chlust, poszlo." - uwielbiam Cię kobieto!:D
Vena 2 km to ja nigdy nie przebiegłam;P Na pewno szybko wrócisz do figury sprzed ciąży. Ja planuję zumbę, niby tylko 3 kg mi zostało, ale jestem jakaś taka sflaczała.
Nat, ty laktoterrorystko:D Z radością donoszę, że u nas ciut lepiej. Dzięki ilości pokarmu mój maluch budzi się co 3-4 godziny, więc sutki troszkę odpoczywają, choć ból nadal nieziemski. Jestem już pewna, że musimy poćwiczyć dostawianie - on jakby wypluwa część otoczki w trakcie ssania, nie wiem co z tym zrobić. W ogóle to nie wiem co ja się tak uparłam na to kp, nawet się na początku z Tobą spierałam, że czasem lepiej odpuścić. Ale ja bardzo nie lubię jak coś mi nie wychodzi;) Mój mąż powiedział, że on by już nie karmił na moim miejscu - stwierdziłam, że właśnie dlatego to kobiety rodzą dzieci, mężczyźni są za słabi. Wkurza mnie on bardzo od porodu, nie możemy się jakoś dogadać. Chyba inaczej wyobrażałam sobie jego ojcostwo.

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Nat34 może źle to ubrałam w słowa, nie jestem specjalistką :) chodziło mi o to, że nie każda kobieta odżywia się mega zdrowo, wie co może, a czego nie powinna itd. mam znajomą, która bardzo dbała o siebie, o to co je, miała normalny "tłusty" pokarm, a mimo wszystko jej brzdąc się nie najadał. potrafiła na raz dać mu mleko z dwóch piersi, nie nadążała produkować pokarmu, bo mały ciągle płakał i chciał do cyca, a ona rwała włosy z głowy o co chodzi aż w końcu zaczęła dokarmiać mm i spokój. może jednak nie odżywiała się prawidłowo, nie wiem, chodzi mi o to, że jeśli mm pomaga, uspokaja mamę i dziecko to czemu nie :) ja nie widzę w tym nic złego, ale to kwestia indywidualna każdej mamy :)

http://www.suwaczki.com/tickers/43ktgu1rrbb8avjd.png

Miszka mozliwe ze Wasze wyobrazenia co do ojcostwa bardzo sie różnią,ale pamietaj on tez sie uczy, przezywa poznaje, zawsze mozesz mu cos podpowiedziec zaproponowac, przede wszystkim badz otwarta i rozmawiajcie, jesli nie bedzie mial wsparcia z Twojej strony to szybko ucieknie w swoj świat a Ty nie bedziesz miala zadnej pomicy, sprobuj zapanowac nad emocjami i do pracy.. ajak sama zauwazylas mężczyźni sa słabi i bez naszego wdparcia szybko tchorza..

Mam Kinie przy sobie☺ po 18 godzinach porodu naturalnego wzięli mnie na cesarke. Nie mogłam się z położna dogadać bo pracowała za karę i darła się na mnie ale w końcu mój mąż zadzwonił po dule i juz jakoś poszło ale główka się niechcący ustawić w kanale i było cc. Kinia waży 4550 i mierzy 59 centymetró. Polecam poród z dulą niesamowita osoba bardzo pomocna i nie pracuje za kare

Flawia ja też bym z Twoją koleżanką znalazła nic porozumienia :) Ja optymistycznie zakładam, że będę miała na tyle pokarmu, że będę mogła odciągac i robic zapasy, właśnie po to, żeby móc wyjśc spokojnie i nie leciec na złamanie karku, to jest dla mnie priorytet. Jeśli to się nie uda, to biorę mm, stąd robię już rozeznanie w które się najlepiej zaopatrzyc, i pewnie wezmę ten enfamil. Co do gotowania, to ja też nie zamierzam gotowac, i na pewno będę sięgac po gotowe słoiczki i kaszki, ale absolutnie nie zgodzę się z tym, że jak coś jest dopuszczone do sprzedaży dla niemowląt to szkodzic nie może. Tony cukru które są w produktach dla dzieci, konserwanty i tłuszcz palmowy jakoś mnie nie przekonują... Wiesz, papierosy i alkohol też są dopuszczone do sprzedaży dla dorosłych, a to wcale nie znaczy że nie szkodzą ;)
Chodzi mi po prostu o to, że warto sobie jak najbardziej ułatwiac życie sloiczkami i gotowymi kaszkami, ale warto także wybierac je z głową, skoro na jednej półce jest słoiczek z dosładzanym jedzeniem, a obok naturalny, bez cukru, to dlaczego nie wziąc tego bez cukru? Oczywiście na początku trzeba trochę się wgryźc w temat i poczytac etykiety, a potem to już łatwizna i zwykłe zakupy. Co do szkoły i kolegów, hmm, u nas są od przedszkola regularne spotkania z dietetykiem, które dzieci bardzo lubią. Nasz 8-latek ma świadomośc, że np. jogurt pitny nie jest wcale zdrowy. Że ciemne pieczywo jest lepsze od białego, etc. Jak je słodycze kupne, to wie, dlaczego mu je ograniczam etc.

Zonia gratuluję, ale olbrzymka z tej Kini! Już teraz wiem, dlaczego mnie przestrzegali, żebym za dużo rozmiaru 56 nie kupowała :)))

Dzięki dziewczyny za info o przewijakach, faktycznie jeszcze dziś jakiś zamówię, wydatek niewielki, a może się sprawdzi. W łazience mam koło umywalki spory kawałek blaty, pod nim szuflady i pralkę, więc w razie czego tam przeniosę przewijak, czas pokaże.

Gość Marty leb obdarty

Witam ponownie :)
Wrocilismy wlasnie z zakupow spozywczych, wciagnelam bulke z polska kielba (pokarm energetyczny) i lece sie przespac z godzinke dopoki nic sie nie dzieje, potem juz moze nie byc opcji.
Nat, oni tutaj zdrowa ciaze wlasnie tak traktuja... Dostalam instrukcje zeby obserwowac wydzieliny, ruchy dziecka i mierzyc temperature co 4-6 godzin i jakby cos sie dzialo to przyjezdzac.
Miszko, ciesze sie, zes juz bezszwowa i mam nadzieje, ze bolu tez juz nie czujesz, a jesli chodzi o meza to moze to tylko hormony?
Jesli chodzi o przewijak to mam taki utwardzany na lozeczko, ale nie wiem jak sie sprawdzi.
Milego
Marta 39t6d