Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

malaga82 jestem również za kolumną miasto :-) można by było też porozmawiać z konkretnymi dziewczynami o wyborze szpitala :-)

Vena127 złośliwość rzeczy martwych :-)

Agusia804 gratuluję synka! Pisz do Nas często :-)

Mam takie pytanie do Was. Zastanawiałyście się nad sesją brzuszkową? Nasz fotograf z wesela ostatnio nam to zaproponował. wydaje się fajną pamiątką:-) tylko muszę poczekać aż brzuszek będzie widoczny :-)

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

Unatu
super, że o tym napisałaś (tj. o warsztatach w Poznaniu). Niestety na 12 grudnia mam już plany (Cavaliada .... z pasierbicami, nic mnie to nie interesuje, ale one lubią i im obiecaliśmy). Zapiszę się na inny termin (na lutowy) tym bardziej, że zajęcia odbywają się w budynku w którym pracuję :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl20mme3ge8eho.png

Unatu dzięki za info! Nie mialam pojęcia o takich warsztatach i chetnie skorzystam, wlasnie zarejestrowalam się na styczeń: )
Ansta ja tez mam w pakiecie sesje brzuszkowa, ale musialabym sie udac do Zamościa i jest to niewykonalne w moim przypadku, a zdjecie z brzuszkiem maz mi zrobi.. i tez pamiatka bedzie, chociaz powiem Wam ze moj album z dziecinstwa zaczyna sie od zdjecia moich rodzicow na pikniku i mama z takim duzym brzuchem.. zawsze mnie wzrusza ta fota :)

Cześć. Również trzymam kciuki za Ciebie Secondry. Być może Cię to pocieszy, że w zeszłym tygodniu z tego samego powodu jechaliśmy do szpitala. Okazało się, że pojawił się guzek i zalecono leżenie. Plamienia mam do tej pory, ale już bez krwawień. Podobno tak może być do końca ciąży, może sam się wchłonąć, no i może pęknąć (ta opcja najmniej mi się podoba, bo łatwo się domyślić konsekwencji).

Muszę ponarzekać. ; Od dziecinnych lat mam poważną chorobę oczu (wysoka krótkowzroczność, odklejająca się siatkówka, zmiany degeneracyjne i zwyrodnienie kraciaste na siatkówce, światłowstręt itp.). Wczoraj lekarka badała mi dno oka i zapytała się, czy kiedykolwiek miałam laseroterapię, którego oka i "co za idiota panią skierował na laser przy zwyrodnieniu kraciastym. Ja od lat nikogo nie kieruję". Powiedziałam, że obydwu i przyznaję, że mnie zamurowała dalsza część pytania i zdołałam wyjąkać "no... pani, pani doktor". Ale najgorsze jest to, że w lewym oku stwierdziła, że zanika mi widzenie obwodowe, może potrzebny będzie laser przed porodem, ale ona nie jest pewna, czy należy go zrobić i teraz podobno się nie dostanę na nfz (przed porodem). Największy żal mam do lekarki z powodu słów: "Może pani rodzić naturalnie, brak wskazań do cięcia, prawdopodobnie w czasie porodu straci pani obwodowe widzenie w lewym oku, ale czego się nie robi dla dziecka." Taki komentarz to może wygłosić ktoś, kto dobrze widzi. Miała pecha, bo za drzwiami stał mój mąż i to usłyszał, wpadł do gabinetu i wyraził swoją opinię.

Chętnie bym urodziła naturalnie, jestem za tym, ale nie kosztem wzroku. Wybieram się w związku z tym na konsultację do Medicover do okulisty i zobaczymy, czy sn jest bezpieczny. Mój K. zapowiedział, że jeżeli istnieje ryzyko to on zapłaci za cięcie. Sama nie wiem, bo do tej pory lekarka podkreślała konieczność cięcia (z powodu zmian na siatkówce), miałam zakaz dźwigania i uprawiania niektórych sportów, a wczoraj się okazało, że mogę, bo Amerykańskie Towarzystwo Okulistyczne wydało nowy raport. Gin. kazał mi przynieść zaświadczenie o stanie oczu, a okulistka mi go nie dała, bo nie.

A z przyjemnych rzeczy to jutro wybieramy się na połówkowe i nie mogę się doczekać. Mam nadzieję, że będzie ok.

Julka 30 współczuję... sama woem jak okrutni potrafia byc okulisci.. kiedys od jednej baby uslyszalam ze mam guza mózgu i ze ona nic nie poradzi. Wyszlam z gabinetu płacząc a okazalo sie ze mam zle dobrane okulary,siatkowka szybko sie starzeje i uczulenia na swiatlo tzn uv, witaminy i fotochromy rozwiazaly moje problemy, koniecznie poszukaj innego okulisty, gdzies na Śląsku jest klinika specjalistyczna a lekarze stamtad przyjmuja podobno w calym kraju, ja wtedy trafilam do takiej Pani profesor i ona pstawila trafna diagnoze, a jakis czas pozniej wrocilam do miejscowosci rodzinnej i poszlam z ciekawości do mojej okulistki udajac ze nie wiem co mi jest, i postawila ta sama diagnoze co pani prof.
Warto szukac i konultowac diagnozy z innymi lekarzami i nie ma co sie łamać. ..

Juz to pisałam ale jest na rynku dostępna glukoza cytrynowa bez konieczności wciskanie cytryny. O wiele lepsza!nie w każdej aptece jest dostępna ale jak korzystacie z pakietów medycznych to prywatne przychodnie mają ją w standardzie.

vena127 zawsze na ten jeden dzień mogłaś wziąć urlop na żądanie. Nie lepiej jednak przejsc na zwolnienie lekarskie? Hmmm... z drugiej strony ZUS mógłby się zainteresować Tobą bo mieszkasz za granicą a pobierasz świadczenia w Polsce.no i to nie jest UE.
Julka30 co za idiotka! Idź prywatnie z dokumentacją medyczna i od reki powinnaś dostać zaświadczenie o przeciwskazaniu do SN. Ja tak zrobiłam ze względu na chore biodro i lekarz aż 3 razy mi podkreśliłna zaswiadczeniu ze mam bezwzględny zakaz rodzenia naturalnie.
Twoja historia trochę mi przypomina sprawe Alicji Tysiąc.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Julia współczuję, nóż mi się w kieszeni otwiera kiedy słyszę o takich lekarzach…
Flawia nie bardzo nawet widzę sens przechodzenia na L4, pomijając już fakt, że nie ma mi kto go wystawić, bo jest to specjalny formularz obowiązujący lekarzy w Polsce. Nie jestem pewna, czy coś innego w ogóle byłoby akceptowane przez ZUS. W USA nie ma tak naprawdę czegoś takiego jak chorobowe, jesteś chory bierzesz urlop. Poza tym właśnie o to chodzi, że nie mogą ze mną rozwiązać umowy nie z powodu ciąży, a przebywania na urlopie wychowawczym w czasie, którego jest ochrona stosunku pracy.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Takaona ja rozwazam czy nie zrezygnowac ze szkoly rodzenia, robie rozeznanie wsrod kolezanek ktore niedawno rodziły, a na warsztaty sie zapisałam razem z mężem- mam nadzieje ze tam sie dostaniemy, ale moj sam zaproponowal swoja obecność na porodowce, co do szkoly tez jest sceptyczny bardziej dlatego ze jest to uciazliwe, ilosc dlugosc i czestosc spotkan plus praca.. w tej kwestii rozumiem go, a warsztaty kilka godzin, pewnie same konkrety, jeszcze rozwazymy wspolna wizytę na oddziale przed.. wiem od kolezanki ze nie ma z tyn problemu i polozna mowi jak sie przygotować

Takaonab do szkoły rodzenia chodziłam z mężem, bo są tam informacje, które i oni powinni wiedzieć, czy rzeczy których się mogą nauczyć. Jak pomóc kobiecie w czasie porodu … niby można przeczytać z netu, ale chyba nie spotkałam opcji opłaty za szkołę dla jednej osoby. Założenie jest takie, że idziesz z osobą towarzyszącą. Warsztaty … cóż sama nie chodziłam, ale to czy by był pewnie zależałoby od formuły i programu warsztatu, jeśli cis ciekawego to by sam chciał iść.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Secondtry- trzymaj sie. Ja bede trzymala kciuki by wszystko bylo w porzadku.
Mam nadzieje ze nam wszystkim uda sie spokojnie donosic ciaze.

Mialam wczoraj ciezki dzien, miedzyinnymi przez nerwy o secondtry. Caly dzien brzuch mi twardnial a mala niewiele sie ruszala. Na szczescie wieczorem przeszlo i mala zaczela fikac.

Anawee- Mi sie wydaje ze zakup takiego kosza jest raczej zbędny. Szczegolnie ze wklady do takich koszow nie sa tanie a malenstwo (szczegolnie na poczatku) zużywa bardzo duzo pieluch.

Ja za to mam takie troche dziwne pytanie. Ja wpisalam na liste kosz na pranie malenstwa. I zastanaawiam sie czy jest on niezbędny? Czy wy uzywalyscie osobnego kosza, czy wrzucacie wszystko (rzeczy wasze i niemowlaka) do jednego?

Jagoda, 56cm 3820g, 11.04 godz 23:18

Hej dziewczyny:) byłam wczoraj drugi raz na szkole rodzenia i była tam tez Pani z firmy, ktora zajmuje się pobieranie krwi pepowinowej. Co Wy o tym sadzicie? Czy któraś z Was zdecydowała się już moze? Ja bym chciała ale mój maź twierdzi, ze tomtroche teraz granie na naszych uczuciach bo myślimy tylko o tym żeby dzidzia była zdrowa.

Gość Marty leb obdarty

Hej dziewczyny,

My juz po polowkowym, dziecie - 99,99% chlopak, wszystko wyglada ok, zdrowy, dlugie nogi i piekny nosek (po mezu)
Lozysko nisko polozone, ale pani doktor nie byla jakas bardzo przestraszona, powiedziala, ze zrobimy kolejny skan w 34-tym tygodniu i jesli wtedy nadal bedzie nisko to bedziemy dzialac a tak to ma duze szanse, ze sie jeszzce samo podniesie.
My juz od wczoraj mamy ubrana choinke takze atmosfera swiateczna na calego.
Marta (21t2d)

Tabelka super, ja się dopiszę jak tylko będe po następnym usg, czyli 28.12 grudnia bo na ostatnim jakie miałam mało było widać :)
Co do szkoły rodzenia, to nie wiem czy my sie zapiszemy chociaż to nasza pierwsza ciąża to jakoś tak nie jestesmy przekonani że jest to niezbędne.
U nas takie kosze Angelcare dostaje się gratis, jedynie płaci się za wkłady, które faktycznie są drogie.
ale czy można może używać go do zużytych pieluch zawiniętych w woreczkek jednorazowy? bo jak dają gratis to zastanawiam się czy nie skorzystać :)

Vena, tak jak napisałaś, wypowiedzenie powinno byc cofnięte ze względu na fakt przebywania wciąż na urlopie wychowawczym, a nie na fakt bycia w ciąży. Chociaż ciąża chroni Cię przed zwolnieniem. Podejrzewam, że może ktoś w kadrach się zamotał. Ale to jest jakby ich problem, żeby mieli w ZUS-ie dobrze zgłoszone, więc tym bym się nie przejmowała. Napisałaś, że zamierzasz wystąpic o zasiłek macierzyński, a urlop wychowawczy kończy Ci się w połowie lutego 2016. Warunkiem nabycia prawa do zasiłku macierzyńskiego jest urodzenie dziecka w okresie trwania ubezpieczenia albo w okresie urlopu wychowawczego. Między końcem urlopu a terminem porodu masz 2,5 miesiąca dziury, jaki masz na to plan ?

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Vena127rozumiem ze jesteś zatrudniona od lat u tego samego pracodawcy w Polsce? Jeśli tak to ja bym już nie prostować tej podstawy cofnięcia wypowiedzenia. Przecież zależy Tobie na ciągłości pracy do której już nie wrócisz.
anawee dla mnie idealne okazały się zwykle woreczki śniadaniowe 1000szt. 12 zl. Za paczke.Zawiazujesz wrzucasz do kosza i nic nie śmierdzi.
agulaa my jesteśmy zdecydowani. Juz o tym pisałam. Tylko zastanawiam się który bank wybrać i jaka opcje pobrania.
marta gratuluje chłopczyka! Wybraliście juz jakieś międzynarodowe imię?

Gość Marty leb obdarty

Hej Flawia,
Niestety nadal nic i cos mi sie wydaje, ze nie wybierzemy niczego dopoki dziecko sie nie wykluje ;)
Na chwile obecna podoba nam sie Rian (wymowa Rijan), ale chyba nie na 100%
Darragh niestety odpada bo po polsku wymawia sie Dara wiec brzmi jak imie dziewczynki, nie chcialabym zeby dzieciaki go przezywaly w piaskownicy (u dziadkow na wakacjach)
Takze sprawa nadal otwarta.
Marta (21t2d)

Marty a nie myslałas o Robercie? to imię w wielu językach brzmi tak samo.. no i gratuluję zdrowego synka i dobrych wiesci :-) ja tez mam łozysko nisko połozone, ale bez zadnego zagrozenia przedwczesnym porodem i nic już lekarz nie wspominał o cc, więc się nie martwię.. Moze jednak niesłusznie?
Cathleen myslę ze odzielny kosz na brudey dziecka to wygodna sprawa, ułatwia segregowanie itd, ale pod warunkiem ze masz gdzie go postawic.. ja to myslalam o tym by trzymac je oddzielnie ale liczę ze szybko bedzie zbierała sie kupka do prania i bede trzymała w misce pod umywalka np lub w pralce?

cathleen ja do tej pory mam oddzielny kosz z wygody. Ale jak dziecko jest małe to pierze się jego rzeczy osobno w zupełnie innym płynie wiec praktyczniej mieć oddzielny kosz. Ja nigdy nie segregowalam dziecka prania tylko wrzucałem ma jedno pranie w Lovela kolor.ewentualnie dodawała płynu do zmiękczania tez Lovela.