Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Aska123, pochwal się pościelą. Ja mam po pierworodnej dwa komplety, więc na razie nie kupuje. Tylko kołdrę i poduszkę nową kupiłam. W ogóle to kupuje niewiele bo większość po Madzi, jak nowe.
Za to jutro mam prenatalne. A później może na miasto wyskoczę i kupię w końcu sobie koszule i szlafrok. Trzeba skompletować tą wyprawkę, bo sierpień szybko zleci, a we wrześniu to wypada już torbę spakować. Dobranoc dziewczynki.

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

Madzij8787 fajnie, że dolaczylas :) co do kombinezonow to ja kupilam takie misiowe, przejsciowki :)

daga81 nie denerwuj sie, ludzie faktycznie klapia bez namyslu. Ja ostrzeglam znajomych, ze temetu zabobonow, przesadow i nieszczesliwych historii maja przy mnie nie poruszac .

Aska123 to dlaczego jeszcze tego zdjecia nie widze :)

Justyn-ja moja kolezanka pojechala w dzien porodu na tzw Jana na brochow i powiedziala, ze na dzis ma termin, cos ja zakulo , nagle odeszly wody i tu miala najblizej :) byla bardziej niz zadowolona z warunkow :)

Ja naleze pod trzebnice i tam zamierzam rodzic, bo slyszalam 90% dobrych opinii :)

Madzik8787
Laktator, butelka i smoczek.Czy te rzeczy trzeba kupic jeszcze przed porodem??

Trudne pytanie, bo co mama i dzidzia to będzie inaczej.
Jeśli będziesz miała nawał pokarmu (a bardzo dużo kobiet ma w drugiej sobie po porodzie), laktator już się przyda. Jeśli dziecko ma żółtaczkę, to często w szpitalach dokarmiają mlekiem modyfikowanym i wtedy butelka potrzebna. A smoczek, to juz wg uznania, a nie będę kupować go na razie żeby nie kusił, ale kto,wie jak to będzie. Także musisz sama podjąć decyzję o zakupie tych rzeczy.

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

Daga81
Madzik8787

Jeśli będziesz miała nawał pokarmu (a bardzo dużo kobiet ma w drugiej sobie po porodzie), laktator już się przyda. Jeśli dziecko ma żółtaczkę, to często w szpitalach dokarmiają mlekiem modyfikowanym i wtedy butelka potrzebna. A smoczek, to juz wg uznania, a nie będę kupować go na razie żeby nie kusił, ale kto,wie jak to będzie. Także musisz sama podjąć decyzję o zakupie tych rzeczy.

Daga, a z tym sciaganiem w nawale to sprawdzalas? Bo na SR nam mowili zeby bron boze nie uzywac,bo to tylko nakreca, a conajwyzej troche sciagnac rekami i robic zimne oklady. Laktator za to uzywac w niedoborze, zeby pobudzac do produkcji.

Hej dziewczyny
jestem mamą z kwietnia2015 i odp Wam
co do laktatora jak dla mnie zbędna rzecz no chyba że dziecko nie może złapać cysia to wtedy, aczkolwiek dla mam które mają a raczej nie mają brodawek zaopatrzyć się w nakładki sylikonowe na brodawki ja osob używałam firmy Mam.
Dziewczyny które spotyka CC nie zalamujcie się pokarm zazwyczaj przychoch po 3 dobie i wtedy nakarmicie malucha.
co do smoczusia mówią żeby nie przyzwyczajać cóż ja miałam Ale nie chciał ssac ale warto się w nie zaopatrzyć napewno przyda się później:-)
Butelki? Jak dla mnie rzecz obowiązkowa. Różnie bywa i nagle zechcecie przejść na mm z różnych powodów.
Życzę powodzenia i szczęśliwych rozwiązań... Macierzyństwo jest pięknym Ale jak ze trudnym stanem.

http://fajnamama.pl/suwaczki/hgipr58.png]Tekst linka[/url]

Witajcie wszystkie poranne ptaszki. Ja też nie śpię, bo na 9:20 mam prenatalne. Jeśli chodzi o laktator, to przy Madzi na początku miałam ręczny. Ale mialam problem z piersiami, ciągle zatkane kanaliki i kamienie się robiły. Także kupiłam elektryczny. Niestety zepsuł się, bo kuzynce pożyczyłam. Teraz zamierzam od razu kupić elektryczny Lovi prolactis, bo już znam moje piersi. Jak się nie przyda to moze nawet i lepiej, ale wiedzac co przeszłam wolę go mieć od razu. W szpitalu miałam w drugiej dobie po porodzie ogromny nawał pokarmu. Płakałam z bólu. Ale, nie martwicie, nie wszystkie mamusie tak mają.

sheViolet
Daga81
Madzik8787

Daga, a z tym sciaganiem w nawale to sprawdzalas? Bo na SR nam mowili zeby bron boze nie uzywac,bo to tylko nakreca, a conajwyzej troche sciagnac rekami i robic zimne oklady. Laktator za to uzywac w niedoborze, zeby pobudzac do produkcji.

Tylko ze ja przez to ściąganie rękami uszkodziłam kanaliki i dopiero był problem. Później w mądrych ksiazkach przeczytałam, ze absolutnie rękami nie ściągać. Sama nie wiem. Kazały ściągać rękami, a o laktatorze nic nie mówiły ze nie wolno.

Daga81

Tylko ze ja przez to ściąganie rękami uszkodziłam kanaliki i dopiero był problem. Później w mądrych ksiazkach przeczytałam, ze absolutnie rękami nie ściągać. Sama nie wiem. Kazały ściągać rękami, a o laktatorze nic nie mówiły ze nie wolno.

Hmm no to nie wiem. Nam właśnie ta położna (doradca laktacyjny przy okazji) mówiła, że to ściąganie w nawale to jak dawanie do mózgu znać, że jest potrzeba na produkcję, bo schodzi i błędne koło się robi. Żeby okładać zimną kapustą, a jak jest bardzo źle, to trochę tylko ręką ściągnąć.

A u innych? Jak u was było? Któraś ściągała laktatorem w nawale?

Tylko u mnie bylo tak, że pokarmu na maxa a dziecko nie chciało jeść. Trzebaby troszkę w necie poszperać na ten temat. No bo faktycznie laktator może jeszcze bardziej pobudzić. A ja tymczasem zmykam do lekarza.