Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

ism
Daga, ja akurat wczoraj wieczorem go uzylam. Tez czytalam ulotke, ale skoro gin przepisal to chyba wie co robi. Aplikuje sie latwo, po jednym dniu objawy chyba ustapily (nie chce zbyt szybko oceniac, bo i wczesniej bywalo tak, ze na jakis czas mialam przerwe od swedzenia i innych nieprzyjemnosci :)), a podobno dziala tam sobie przez kilka dni. Piekło tylko troche jak dzisiaj rano podczas kapieli podmywałam sie lactacydem. Aa, i jesli sie zdecydujesz to wkladka na noc koniecznie ;)

Dziękuję za odpowiedź. To chyba jutro użyję, bo dziś już mi się nie chce.

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

Eewelinka, ja pisalam o pieluchach wielorazowych. To nasze pierwsze dziecko wiec nie mieliśmy okazji testować na sobie:) ale przekonała nas kwestia ekonomiczna a przede wszystkim mniejsza ilość chemii przy pupie, wyeliminowanie odparzeń i szansa na szybkie odpieluchowanie. Poza tym przeczytałam kiedyś komentarz jednej dziewczyny która stwierdziła, że żadna z nas nie chciałaby chodzić w wielkiej podpasce przez trzy lata non stop. No ja bym nie chciała:) Kwestia produkcji ogromnej ilości śmieci jest już drugorzędna. Oczywiście wszystko wyjdzie w praniu, dosłownie i w przenośni:) W necie można znaleźć wiele wyliczeń i porównań co ile kosztuje. Mam różne opcje pieluch, zobaczymy co nam podpasuje, jak już zaczniemy to będę powiekszać nasza kolekcje:) Dużą część kupiłam na internetowym i facebookowym bazarku.
A tak poza kwestią zdrowotna, eko itd to te pieluszki są po prostu śliczne:)

http://fajnamama.pl/suwaczki/ghh4tki.png
http://www.countdownmypregnancy.com/tickers/countdown-1419919200z1444107600zp.png

Ja w pracy z jednym dzieckiem korzystałam :) byłam z małym od kad skończył tydzień do 2 roku życia przez 10 g dziennie. I sama chciałam korzystać z pieluszek wiekorazowych. Mieliśmy otulacze i wkłady bambusowe i węglowe. Jak mały był większy było łatwiej gdy był mały to dość sporo tego szlo. Olejek lawendowy ładnie usuwa zapach moczu :) dodam że rodzice używali zwykłych pieluszek jednorazowych wiec nie wiem jak to w kwestii finansowej wygląda. Ja się uparłam i dałam rade ale nie wiem czy chciałoby mi się drugi raz.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3vfxm8wxbokdg.png[/url]
http://www.suwaczki.com/tickers/eoc9299o9rzqtl1m.png[/url]

Ale ucina. A tyle napisalam się.
Jeśli chodzi o pieluszki to przy pierwszym dziecku też myślałam o wielorazowych pieluchach. Ale miałam problemy z karmieniem i to pochłaniało mój czas. Do tego Magda robila kupe co karmienie. Pralka chodzilaby non stop. U mnie taniej wyszły jednorazowe i wygodniej.

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

Daga81
Jestem po wizycie u lekarza. Z dzidzią ok, waży 1050kg. Mam pytanie, czy któraś z Was stosowała dopochwowy krem gynazol, bo dostalam, a na ulotce ze nie sprawdzono skutków u kobiet w ciąży i trochę boję się użyć.

Daga cieszę się że z maleństwem wszystko dobrze :D Co do kremu stosowałam w 10 tc. Bałam się strasznie, bo też właśnie przeczytałam ulotkę i wyobraźnia podpowiadała różne paskudztwa. Po 3 dniach po grzybie śladu nie było a uwierz mi, że był straszny i odpukać do dzisiaj spokój. Z moją dzidziunią też wszystko dobrze :D

daga cieszę się ze z dzidzia wszystko dobrze a ja dzis nie śpię juz od 4 Śpiworków do spania nie używałam z córką bo nie lubiła wszelkiego pętania i teraz też nie zamierzam. Pieluch tetrowych byłam zmuszona używać z córką przez 2 tyg. bo miała wysypkę na nóżkach i nie polecam co zdążyłam ją przewinąć to znowu miała mokro do tego jak przeleciało przez pieluchę to była cała do przebrania. Zatem z radością powitałam pieluchy dada i nigdy więcej tetry. A i jeszcze pralka chodziala wtedy 2 razy dziennie.

http://s6.suwaczek.com/201510101762.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pqegjmni5.png

Mnie te pieluchy nie przekonują. Córkę odpieluchowalam w wieku 2 lat a trwało to 3 dni. Na nocnik robiła kupę od 18 msc ale nie chciała tam sikac.

Są zwolennicy i przeciwnicy.
U nas tak jak chyba Daga pisze -kupa była co karmienie. A nawet 2. Jedna jak posnosilam do karmienia a druga po odbiciu. Płukanie tego nie jest rzeczą o której marzę, mimo że nie mam problemów po takim czasie z różnymi dziećmi , ale ja stawiam na naszą wygodę. Córka odparzyla się tylko po huggiesach i bella. Także źle nie było ;)

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)

Hej dziewczyny. Musze sie pochwalic bylam wczoraj u lekarza i wszystko ok. moja dzidzka wazy juz 1270 g. Ostatnio pisalam, ze zwymiotowalam glukoze w laboratorium i doktorek stwierdzil, ze nie musze sie meczyc i robic powtornie tego badania bo wszystkie wyniki mam na razie ksiazkowe. Wazona tez bylam i mam 4 kg na plusie.
Co do wyprawki to mam w domu coreczke, ktora ma 15 miesiecy i wsumie wszystko mam po niej, wiec musze dokupic jakis kosmetyk i moze jakis ciuszek i posciel bo teraz chlopak w drodze. No i zastanawiam sie nad wozkiem dla dzieci rok po roku. Moze moglybyacie jakis polecic?

My przy Hani uzywalismy Pampersow. Odpieluchowaliśmy ją jak miała 17 miesięcy, a był to grudzień. Kilka dni i po pieluchach śladu nie było :)
Teraz też zamierzamy korzystać tylko z Pampersów :)

U nas pobudki są codziennie o 6. Mały tak fikołki robi, że spać nie daje ;) Moje małe ADHD :P

http://fajnamama.pl/suwaczki/wea8hfr.png

mimi86
Hej dziewczyny. Musze sie pochwalic bylam wczoraj u lekarza i wszystko ok. moja dzidzka wazy juz 1270 g. Ostatnio pisalam, ze zwymiotowalam glukoze w laboratorium i doktorek stwierdzil, ze nie musze sie meczyc i robic powtornie tego badania bo wszystkie wyniki mam na razie ksiazkowe. Wazona tez bylam i mam 4 kg na plusie.
Co do wyprawki to mam w domu coreczke, ktora ma 15 miesiecy i wsumie wszystko mam po niej, wiec musze dokupic jakis kosmetyk i moze jakis ciuszek i posciel bo teraz chlopak w drodze. No i zastanawiam sie nad wozkiem dla dzieci rok po roku. Moze moglybyacie jakis polecic?

Są fajne które są zwrócone przodem do siebie :) ostatnio oglądałam chyba tako i maja jakiś nowy model.

Bafka
My przy Hani uzywalismy Pampersow. Odpieluchowaliśmy ją jak miała 17 miesięcy, a był to grudzień. Kilka dni i po pieluchach śladu nie było :)
Teraz też zamierzamy korzystać tylko z Pampersów :)

U nas pobudki są codziennie o 6. Mały tak fikołki robi, że spać nie daje ;) Moje małe ADHD :P

Wg mnie to kwestia zawziecia sie;)

Ja przy pierwszej używałam przez jakiś czas tetrów bo cena i dostępność pampersow 17 lat temu to dramat :-) w życiu do tego nie wrócę, płukanie, pranie, prasowanie wykanczalo mój kręgosłup. Nie wiem czy to tak taniej wyjdzie bo oprócz proszku i prądu i wody trzeba doliczyć czas, jakże bezcenny :-) ale zwolennicy na pewno się znajdą.
Basia, to co założy Ci lekarka to pessar? Mnie we wtorek tez to czeka ale nie kazała juz leżeć na szczęście :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/xnw43e3k1m7gu7hd.png

adonis_25
eewelinka
Haha.. Pytanie za 100pkt. Jak przegadać teściowej ze ja nie będę używać tetrowych??? Kupuje co miesiąc pampersy żebym miała na początek a ona dalej ze tetre musze używać a nie.. Wrr..

Spytaj czy zbiera zapas dla siebie zamiast podpasek :D

Haha.. Żeby mnie z domu wyrzucila.

Zuzia do niej taki argument nie trafia bo to moje 1 dziecko no i co ja wiem.. I tak nie będę używać, tylko nie wiem jak jej to delikatnie powiedziec.. "ja się nie chce wtrącać, ja tylko Ci doradzam"

Ewelinka jak? Prosto i szybko. Jeżeli zaczniesz owijać w bawełnę i tłumaczyć się to później zawsze tak będzie. Od początku jasno ustawiaj granice.
Ja bym nawet nie chciała wielorazowych używać, jakoś szkoda mi czasu na takie zabawy.
A co do spacerów te jeżeli jesień nam dopisze i w tym roku to max 2 tygodniowe bobo wylatuje na spacer ;)
Tak się was wczoraj naczytałam dziewczyny że śniła mi się wizyta u gina który dopatrzył się skracającej szyjki i kazał leżeć i skierował do szpitala... ;P ale ważne że mała kopie od rana więc przywołuje trochę mój umysł do porządku ;) Wasze też tak chętnie kopią w boki?

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdgejk704zuf.png

Kopie w boki jak szalona i to najchętniej nogi na prawo ręce na lewo (albo odwrotnie)i brzuchem chce wyjść :D

Czy jesteście juz w stanie odróżnić gdzie jest glowka? Bo ja wiem ze cos okrągłego mam po lewej stronie bo jak leze to tam sie wypycha, ale to równie dobrze może być tylek ;)

Witajcie :)
W kwestii pieluch to my obstajemy na początek przy jednorazowych, a później chcemy spróbować taką wielorazową, bo będę chciała małą przestawiać na nocnik jak tylko zacznie chodzić (mnie mama przestawiała już w wieku 10mscy).

W takiej => PIELUCHA dziecku jest mniej wygodnie i ziąbi w dupę, więc ponoć działa motywacyjne. Dodatkowo bajer! Mają wkłady do prania, ale myśl płukania kupy mnie załamała. Tyle, że w XXIw jest taki myk, że kupuje się takie cieniutkie celulozowe "chusteczki"? które się kladzie na wkład i kupę zwija razem z nim i do WC, a resztę normalnie do prania :D