Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mieszkam w Szwecji. Po magnezie niby trochę lepiej, ale mimo wszystko i tak twardnienia ciągle mam. Często właśnie rano zanim pójdę na siku macica jest strasznie twarda. Ola bierz magnez na własną rękę, ja na początek brałam 200 mg, teraz biorę 375 mg. Byłam z tym u 2 lekarzy, byłam u połoznej, na IP i wszyscy mówią to samo, że macica rośnie a w każdej kolejnej ciąży podobno bardziej się to odczuwa (to moja druga ciąża) . Ważny jest też potas (najwięcej mają go suszone morele). No i wiadomo przy twardnieniach z kawy, czarnej herbaty, herbaty z hibiskusem ( mają go praktycznie wszystkie owocowe) lepiej zrezygnować. Dziś w nocy też się trochę pomęczyłam ze skurczami, w sumie obudziłam sie jakieś 3 razy.

Hej, u mnie na mazurach dziś też piękna pogoda! :))
Słoneczko świeci, ptaszki śpiewają, coraz ładniejszy się robi krajobraz .. uwielbiam taką porę roku :) Jak wszystko zaczyna kwitnąć.
Co do stawania sie macicy.. mi się chyba raz tylko coś takiego przydarzyło, jak się bardzo mocno zdenerwowałam.. nie wiem co mam poradzić.
A co do wcześniejszego artykuły premier Ewy Kopacz..po głębszych przemyśleniach ja jej po prostu nie wierzę. Ona tak jak i Tusk tylko kłamac i kraść.
Pozdrawiam :)

http://s4.suwaczek.com/201510187251.png

Oleczka84 mam dokładnie takie samym objawy stawiania macicy jak Ty. Dlatego jak wcześniej pisałam chodzę co 2 dzien na CTG. Pije od soboty specjalne zioła i biorę większą dawkę magnezu. Dziś już na badaniu było wszystko w porządku i rzeczywiście wczoraj tylko raz rano mi się postawiła, a dziś narazie spokój. Miałam jechać jutro na wycieczkę, ale położna mi zabronił z powodu tych skurczy, więc nie wiem czy jest to normalne. Choć przeglądając internet to w sumie można stwierdzić, że nie jest to niebezpieczne.

ZjemCiMiśka
Kingusia trzymam kciuki! :))
Ja mam wizytę jutro, fajny brzusio, mój się powiększa tylko jak się najem hehe :D oj niedługo zaczną nam rosnąć pewnie w ekspresowym tempie :D

kochana mi do tej pory też powiększał się po jedzeniu i na wieczór był największy ale teraz juz nawet z rana jest spory wiec rośniemy:) Zainteresowała mnie sprawa twardnienia macicy musze zapytac o to lekarza , chyba spisze sobie liste pytan bo czesc zapomne z wrazenia :P

http://www.suwaczki.com/tickers/ganns65gcmlq5rw4.png

motyleczek
Okazuje sie ze ja majac status studenta nie moge oplacac skladki chorobowej dowolnej, a od lipca mi się nie oplaca na nią placic bo w sierpniu konczy sie umowa.

Także studentki maja dwa wyjścia. Albo firma albo zatrudnienie na umowe stała... Ehhh te nasze prorodzinne państwo

Motyleczek patrz co znalazłam!!
"Kiedy zleceniobiorca nabywa prawo do zasiłku chorobowego
Zgodnie z art. 4 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. 2005 r. Nr 31, poz. 267) pracownik zatrudniony na podstawie umowy zlecenie „nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie 90 dni nieprzerwanego okresu ubezpieczenia". Do okresów ubezpieczenia chorobowego zalicza się okresy poprzedniego ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana urlopem wychowawczym, urlopem bezpłatnym albo odbywaniem czynnej służby wojskowej przez żołnierza niezawodowego. Ponadto wyjątkowo, prawo do zasiłku chorobowego od pierwszego dnia ubezpieczenia, przysługuje:
absolwentom szkół lub szkół wyższych, którzy zostali objęci ubezpieczeniem chorobowym lub przystąpili do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90-ciu dni od ukończenia szkoły lub uzyskania dyplomu ukończenia studiów wyższych,

Tylko nie wiem jak to dalej po zakończeniu umowy, czy przejmuje ZUS czy jest lipa, ale może da się dogadać w firmie żeby dali umowę do dnia porodu, a na L4 już siedzieć. Pomyśl, bo masz jeszcze szansę :)

Aga_22
Witam w tak piękny dzień :) tak z innej beczki, czy będziecie kupować osobny przewijak, chodzi mi o dodatkowy mebel? Czy tylko taka nakładkę, bo cały czas się zastanawiam.

Wg mnie dodatkowy mebel yo bezsens. Ja miałam nakładkę na łóżeczko i tez teraz będę mieć. Po 4 msc przewijalam juz na łóżku w wózku na kolanach.

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)

Ja tez mialam nakladke na lozeczko nakladalam ja 2 miesiace na lozeczko a potem synek byl zbyt ruchliwy i kladlam na lozko zeby mi nie spadl kregoslup bolal od takiego przewijania ale przezylam od 10 miesiaca zmienialam mu pamprrsa tylko na stojaco bo inaczej nie pozwalal. Plus przewiaka jest taki ze latwo zetrzec a synek przez pierwszy miesiac sikal przy kazdym zdjeciu pampersa a mielismy cieplutko w domu.

motyleczek
Ja już zaopatrzyłam się w dwie ceratki i na nich będziemy przewijać :) uważam przewijak jako mebel jest zbedny. Ewentualnie kupie w ikei taka biala dmuchana nakładkę na przewijak. Kosztuje cos kolo 20 zl ale my w zlobku tez wolimy to sobie na podłogę rzucić i na podłodze przewijac niż przy przewijaku stac.

Ja chwale sobie przewijak z ikei ten drewniany. Zamykam żłobek i będę miała masę rzeczy dla malucha:) teraz o tym pomyślałam że wezmę sobie do domu.

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)

motyleczek
Okazuje sie ze ja majac status studenta nie moge oplacac skladki chorobowej dowolnej, a od lipca mi się nie oplaca na nią placic bo w sierpniu konczy sie umowa.

Także studentki maja dwa wyjścia. Albo firma albo zatrudnienie na umowe stała... Ehhh te nasze prorodzinne państwo

Cholerka czyli co bezprawnie mam oplace skladki? Poprostu niewiedza ze jestem studentka ? kuźwa ... księgowy nie odpowiada.

"Noszę twe serce z sobą- noszę je w moim sercu " ...Igorek Aniołek
Czekam na Ciebie córeczko!
http://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/56fc3fc4.gif

Jay jeśli jestes studentka nie maja obowiązku oplacania za Ciebie skladek. Moja szefowa tez nie placi dopiero od lipca mialam mieć normalna umowę jak studia skoncze, a ze ciąża weszla w gre to juz inna bajka.

Musisz pogadac z księgowym jak to jest w Twojej sytuacji moze jednak inaczej niz u mnie. Dodam, że ja nie zarabiam miesięcznej krajowej moze to tez ma znaczenie

http://www.suwaczki.com/tickers/hchyskjoy7fhx0es.png

Hej dziewczyny! Ja dziś robiłam test obciążenia glukozą, siedzenie na czczo przez dwie godziny i ta strasznie słodka glukoza :( zobaczymy co mi wyjdzie. Wracając od lekarza wstąpiłam z mężem do ciucha no i oczywiście kupiłam sporo ciuszków dla córci :) tak się broniłam przed różowym, ale nie jest wcale taki zły. Oczywiście bez przesady z różem i zależy jaki odcień. Ubraniowy szał dopadł mnie również w domu, zabrałam się za porządki w szafie, wyciągnęłam wiosenno-letnie ubrania i po kolei przymierzałam , no i okazało się, że w większość z nich już się nie mieszczę :( wszystkie spodenki i spódnice mi odpadły :( no cóż będzie trzeba za czymś się rozejrzeć. Teraz idę robić sernik dla męża :)

http://www.suwaczki.com/tickers/atdckrhm9kp324op.png