Skocz do zawartości
Forum

Fasolki sierpień 2015

kalafiorki

Rekomendowane odpowiedzi

Iwcia,moim zdaniem rożek jest niezbędny i to właśnie z twardym wkładem.
Po pierwsze, dzieci lubią być mocno opatulone, bo kojarzy im sie z bezpieczeństwem w brzuszku. Po drugie, dla nas wygodniej jest wziać takiego maluszka na ręce i nakarmić.
A po trzecie, przy twardym
wkładzie, kręgosłup dziecka jest mniej narażony na skrzywienia

Iwcia ja nie jestem doświadczona mama ale na spotkaniach z położna dowiedziałam sie ze rożek w pierwszych tygodniach życia przydaje sie choćby z racji tego ze takie maluszki lubią byc ciasno otulone. Wtedy czuja sie ciepło i bezpiecznie jakby były w łonie matki:) Poza tym kiedy dziecko bedzie jesCze dosc wiotkie bezpieczniej bedzie sie je trzymać Tobie czy mężowi w takim rożku. Co do wkładów to ja kupiłam bez bo tez położna mówiła ze z wkładem cieżko jest tak fajnie owinąć dzieciątko i moze byc to kłopotliwe np przy karmieniu. Ale zawsze wkład to dodatkowe utwardzenie wiec możesz np zaopatrzyć sie w rożek z wyciąganym wkładem i potestujesz jak wolisz:)

Czarnulka tak jak dziewczyny napisały każda z nas jest inna i każdej brzuszek bedzie inny:) Ja tez na zajęciach z położna spotkałam dziewczynę która jest w 30 albo 31 tygodniu a wyglada jak ja w 5 miesiącu:) Jakby bluzę szersza ubrała to nie widac ze w ciąży jest. Także nie martw sie bo skoro chodzisz do lekarza i on nie wyraził zaniepokojenia to wszystki musi byc w porządku:)

Mnie tez dopada coraz większy stresik. Coraz cześciej myśle o porodzie. Jak to bedzie i kiedy... Termin mam na 6 sierpnia a jeszcze nic nie poprane i nie popoprasowane ani pokoik nie przygotowany:/ Cały czas sobie mówiłam ze to za wcześnie po co ma stać i sie kurzyć a teraz jak chce sie zabrać to leje i zimno:D Ale sobie obiecałam ze do końca przyszłego tygodnia bedzie wszystko na tip top:)

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9c9vvjlced7c2d.png
http://www.suwaczki.com/tickers/bfarxzdvzp7wry0j.png

iwcia ja też słyszałam od wielu wielu mam że rożek niezbędny, mam zamiar go uzywac na początku zamiast poscieli też.
Ja kupiłam jeden miękki a jeden usztywniany kokosem (co łatwo mozna wyjąc gdyby mi nie pasowało) bo jeden to bedzie mi mało skoro ma w nim tez spać - musze miec na zmianę.
Uciekam na wizyte do diabetologa, mam nadzieję, ze Pani doktor bedzie zadowolona z moich wyników...

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09kiovyujc1.png

Ten pobyt w szpitalu był zaplanowany przez mojego lekarza, tzw. przegląd :-) mam dużo obciążeń APS, toczeń, cukrzyca ciążowa, no i moja historia położnicza nie za ciekawa. Dwa czynniki powodują że postarza mi się łożysko, lekarze woleli dmuchać na zimne i podali mi właśnie sterydy na rozwój płucek, bo łożysko może nie wytrzymać tak długo i stąd też zaplanowane cc. A tak chciałam naturalnie tym razem :-(

ja tam włosów na usg nie dojrzałam ale lekarz twierdzi że są :-)
Szpital zrobił na mnie dobre wrażenie, zobaczymy co dalej będzie ;-)

Co do rożków one też przydają się bardzo, gdy dzidziuś rodzi się wcześniej, wcześniaki lubią mieć cieplutko bo nie mają za wiele tłuszczyku, u nas się sprawdził i tym razem pewnie też bo Mikołaj pojawi się na świecie w 36-37 tygodniu.

Cześć. Witaj kdrt.
Nie pamiętam które dziewczyny chciały wieści na temat szpitala na Brochowie z Wrocławia ale dzisiaj nie dam rady pójść, jestem umówiona z ordynatorem na czwartek na popołudnie to to dam znać w (czwartek )co i jak.

Też już nie pamiętam ale któraś z was pisała ze pieluszki flanelowe i tetrowe z pepco to tragedia, a ja powiem że w cale nie, kupiłam na próbę dwie sztuki i po praniu są bardzo fajne zrobiły się mięciutkie i nie wydaje mi się żeby były kiepskiej jakości.

Dzisiaj wpadliśmy z moim Mężem na pomysł ze może wyjedziemy jeszcze na jeden krótki urlop nad morze
( chociaż ostatnio wróciliśmy z zalewu w górach) bo jak byłam tydzień temu na tych ostatnich badaniach pranetalnych i tak z ciekawości się zapytałam czy wolno mi jeszcze jechać na urlop np. nad morze to doktor powiedziała, że jak najbardziej , bo wszystko jest ok i ze mną i z dzidziusiem, szyjka prawidłowa, to właśnie się zastanawiamy czy jechać. Taki spontan bo kiedy jak nie teraz jeszcze się wyszaleć później już nie nie będzie kiedy jak dziecko będzie z nami. co wy o tym myślicie?

http://www.suwaczki.com/tickers/relgwn15hky2x8xj.png

kasiaaa2307 dobrze słyszeć ze nie tylko ja nie mam imienia ostatecznie wybranego. To jednak jest ciężki temat. Mamy 4 i codziennie inne wygrywa.
A Wy inne mamusie jakie imiona
wybraliście ? Pochwalcie się :)
Silv ach to niegrzeczne sówki!
I ja tez jestem za rozkiem. A następny jego plus pózniej to jak rodzina przychodzi zobaczyć pierwszy raz malucha każdy chce potrzymać ale nie każdy wie jak, a taki rożek usztywniany załatwia sprawe.
Zasnęłam dziś z książka w ręku . Ale pogoda.

25dz (cc)
http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgu8ewg40p.png

Moim zdaniem spokojnie powinnaś jechać. Jeśli czujesz się dobrze i ginekolog nie widzi przeciwwskazań - to nie ma sensu panikować. Mój lekarz też z tych odważnych i mimo, że mam trochę kłopotów ze sprawnością ruchową (od urodzenia) to wcale a wcale nie traktuje mojej ciąży wyjątkowo - i jestem my za to wdzięczna!

Co do rożka to ja mam jeden z Motherhood który jest świetny, z wkładem kokosowym wyjmowanym. Oprócz tego kupiłam woombie i chcę je zabrać już do szpitala by Malutką od początku otulać. Podobno w tym ciasnym kombinezonie dzieci lepiej śpią. Także na zmianę będę miała woombie i rożek z tym że woombie głównie do spania.

http://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyeeuje8n3v.png

Powiem wam ze nie na żarty od wczoraj mnie stres dopada co będzie jakby się zaczęło. W panice dzisiaj zakupy robiłam :) mam koszule majtki podkłady wkładki i tak myślę ze gdzieś mi coś umknie pewnie więc jeśli można to poproszę też listę.

Wczoraj mnie brzuch dziwnie bolał spać nie mogłam mała wierzgala jak opetana. Dzisiaj też mi już parę razy w kość dało nie wiem co. Ból w podbrzuszu i klucia. Muszę jeszcze pozamawiac trochę rzeczy. Już nie czekam. O ile z innymi rzeczami się obejde to do szpitala chce mieć wszystko na już.

Ja imienia też nadal nie mam. M już nawet nie pyta. Odpuścił chyba bo wie ze się ze mną nie dogada a ja z nim. Ciekawe jak się urodzi co będzie...

KAROLCIA jedź nawet się nie zastanawiaj :)

http://www.suwaczki.com/tickers/er3m8u69afywnlln.png

Witam i ja w ten pochmurny dzień. Tak mnie głowa boli dziś ze szok a jeszcze coś mnie i synka chorobsko bierze :(
Witam nowe mamusie.
Co do rozka to ja przy pierwszym synu używałam i teraz tez będę -super sprawa. Mi przypasowaly te bez wkładu. Jakoś tak wygodniej się nosiło małego. Poza tym było mu cieplutko i do karmienia byl sztywno ułożony.
Jeśli chodzi o rozmiar brzuszka to u mnie była różnica ponad dwóch tygodni ale jak poszłam na następne usg juz wszystko było w normie. Uważam że te różnice często wynikają z jakości sprzętu. Tego jak się dziecko ułoży a i lekarz raz dokładniej zbada a raz nie. Nie ma co się martwić na następnym usg pewnie będzie juz ok .
Dziewczyny z tym suchym szamponem to super pomysł. Ja w domu czasem używam ale nie pomyślałam żeby zabrać do szpitala. Nie ma to jak tyle głów:) każdej wpadnie jakiś fajny pomysł. W ogóle jak ja się cieszę że jest to forum:) można się i doradzić i wyzalic :)

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bk6nle2adag11.png

http://www.suwaczki.com/tickers/dqprj44jzcnrgysj.png

Ojjj, z wagą to u mnie kiepsko, bo już jest +10kg (30t.c.), a że jestem z tych, co swoją masę mają, to "ładny" daje wynik. Powiedziałam mojemu lekarzowi, ze chyba będę najcięższą rodzącą, to się tylko zaśmiał. Na szczęście on z tych, co nie stresuje wagą, ja bardziej się stresuję jak muszę mu powiedzieć, ile tam wskazało... Jestem wysoka, więc to dosyć dobrze się rozkłada po całości, ale jednak nie ma usprawiedliwiania - przed kolejną ciążą obowiązkowo muszę ważyć mniej :-)

Co do imienia.... też nie mamy i aż mi głupio wobec dzieciaczka, że tak go nie możemy nazwać :-) No nie wiemy jak i już :D

A mam pytanie... Czy któraś z Was mogłaby mi napisać swój jednodniowy jadłospis? tak mniej więcej chociaż. Chciałabym porównać jak to wygląda z moim jedzeniem, ale coś czuję, że wyjdę blado... tzn. za dużo słodkiego, za mało warzyw :/

Jeżeli chodzi o wagę u mnie to tez +10 i również do chudzinek nie należę.

co do posiłków w ciągu dnia to różnie ja nie stosuje diety, zawsze jadłam chleb orkiszowy, sery białe żółte, pieczonego indyka na kanapki nie jem nic od "świnki", a obiady gotuję na parze mam taki 3 poziomowy garnek, wszystko w nim gotuję warzywa mięso nawet ostatnio gołąbki w tym garnku robiłam i świetnie sie podgrzały były mięciutkie:) oczywiście słodycze też uwielbiam i nieraz aż o jeden batonik za dużo zjem dla tego moja waga to +10 do przodu.

co do imienia to u nas będzie syn Jakub jak by była dziewczynka to Natalia.

Podobają mi się również imiona takie jak dla chłopca: Cezary, Adam, Antoni, Jaś, Wiktor, Szymon, Filip
dla Dziewczynki:
Julka, Aniela, Natalia, Wiktoria, Anna.
Może któreś się wam z podoba.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgwn15hky2x8xj.png

Mamuśka z menu ja nie pomogę jestem na typowej diecie cukrzycowej, przytyłam 10,5kg 32 tydzień.

Co do imienia długo debatowaliśmy były cztery w końcu mąż wybrał imię i będzie Mikołaj :-) jest ok, w sumie to cieszę się że zdjął ze mnie tą decyzję.

Dzięki dziewczyny za wsparcie, i faktycznie jak tylko wrócę pakuje walizkę i biorę się za zakup brakujących rzeczy.

Ja mam niecałe 6 kg do przodu. Mój jadłospis jest typowo dla cukrzyków i w sumie też tak odzywialam się przed ciążą. Czyli regularne posiłki, pełnoziarniste i staram się dużo warzyw. Teraz jem te troszkę owoców bo małej miseczki truskawek raz na jakiś czas nie umiem sobie odmówić :)

olga jak to lipcówki rodzą jedna za drugą przecież jeszcze czerwiec! Olaboga!

Piotruś