Skocz do zawartości
Forum

Czerwcątka 2014

Rekomendowane odpowiedzi

Nicca
Gratulacje ząbkowe!
Daję najczęściej najzwyklejszą z kranu przegotowaną - zawsze mam w temperaturze pokojowej w szklanym dzbanuszku, bo mi się przydaje do robienia mleka (podgrzewacz grzeje za bardzo i dolewam chłodnej), a jeśli akurat zaczynam nową butelkę źródlanej to wtedy Myszy taką leję i jej nie gotuję. Ważne, żeby woda była źródlana, a nie mineralna, takie "specjalnie dla niemowląt" to dla mnie zwykły wyłudzacz kasy, chyba że dziecko miałoby jakieś szczególne problemy pokarmowe czy alergiczne.
Kondycja dopiero "się robi" z zerowej na jakąkolwiek :D

Polinka
Ech te zakupy... Ja tak mam, że jak bardzo chcę i potrzebuję coś kupić to za nic w świecie nic nie znajdę, a jak pójdę "na spontanie" to wtedy jest już lepiej. Wybierz się bez ciśnienia na spokojnie. Ikea jest jednym z nielicznych sklepów do których lubię jeździć :-) My śpimy pod jedną kołdrą z tego względu, że jak już I. jest w domu na noc to się lubię do niego przyssać hahah (a na marginesie u Was też jest "moja" połowa i "nasza" połowa? :D), ale I. zaczął coś przebąkiwać o większej kołdrze, chociaż wtedy trzeba by wymienić wszystkie komplety...
Niestety na każdą @ przyjdzie pora... :-/

Werka
Iśka też miała histerię przy zaparciu :-/ Wodę moim zdaniem możesz podawać zawsze, a przy kp po prostu nie jest to konieczne.

Mania
A od czego takie kropeczki na źrenicy?? Serniki uwielbiam, ale te nierodzynkowe :D

Dobrej nocki, ja lecę :-*

http://www.suwaczki.com/tickers/uch5e6yd0cq7vxma.png

http://www.suwaczki.com/tickers/y5iaxzdv6sr7mh7j.png

Beacia, ale fatum, oby w nocy sobie poszło i nie wróciło! ;)
A propos głowy, to mnie od wczoraj też boli, ale tabletki nie wezmę :D. Może mi jutro zmiana powietrza pomoże ;)
K. nie spodobał się pomysł z listem od Mikołaja, ale zaczął się już łamać jak mu zaczęłam czytać fajne kawałki i że można coś na końcu dopisać od siebie. Tak więc zamawiamy 2 listy i na spokojnie w weekend będę myśleć co by tu im dopisać na końcu, bo jest taka możliwość. Filmiki Mikołajkowe mi się nie chcą otworzyć :(
A Jasia zawsze kąpiemy razem :), tylko raz się zdarzyło, że sama wykąpałam ;)

Anka, Nicca, pokażcie swoje półroczne Pociechy :)

Nicca, ja mrożę w woreczkach śniadaniowych :D. W końcu są do przechowywania żywności :). Lepsza barierowość mnie nie przekonuje, może jakieś inne argumenty? ;)
Fajnie, że wybraliście krzesełko z największym stoliczkiem, na pewno się przyda przy zabawach itp. :)
Gratki zębuszków :). U Jasia jeszcze ani widu ani słychu.
Świetny Krzyś jako rybka :D, chyba wszystkie dzieci śmieją się w tym wieku tak samo. Starszaki uwielbiają jak im się brat śmieje i nawet specjalnie go prowokują do śmiania się. Jasiek ma tyle radochy co i oni :D
Krzyś ma kapitalną piżamkę, te półśpiochy w czarne plamki boskie, a góra to bluza czy bodziak?

Polinka, fajnie, że choć częściowo zakupy się udały, za to dziś dzień dobroci w postaci wizyty u kosmetyczki to super pomysł, należało Ci się :)
Witaj w gronie mam z @ ;)
I dziękuję za miłe słowa o fotce z moją trójeczką, też uwielbiam to zdjęcie :). Teraz mam takie fajne jak siedzą koło siebie jako 3 Mikołajki :)

Anka, na ten masaż z bonu imieninowego to idę we wtorek, nie mogę się doczekać :). Już tam byłam kilka razy na masażu i zawsze była kobietka ;). Mężczyzn tam niet. A masaż gorącymi kamieniami to dla mnie najcudowniejszy masaż, po każdym chodzę przez 2 dni taka rozanielona ;)

Mania, oj, i co z tym okiem, wiadomo co to jest? Lepiej po żelu?

Co do wody do picia, to ja Jasiowi podaję przegotowaną wodę kranową (nalewam ją najpierw z kranu do dzbanka Brita, a potem do czajnika). Do Żywca mam uraz, bo w czasach małego Starszaka wybuchła afera, bo okazało się, że jest strasznie zanieczyszczona i bakterii miała więcej niż ówczesna woda z kranu. A przecież wodę reklamowali jako tę dla maluszków. Normalnie skandal! Ponoć się czystość poprawiła ale uraz mi został ;). Z wód niegazowanych kupujemy Kroplę Beskidu i czasem Cisowiankę.

A propos rozszerzania menu maluszków to fajnie tu o tym napisali http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,15343181,Rozszerzanie_diety.html
[…] Schemat żywienia niemowląt zawiera dokładne wytyczne, kiedy jakie pokarmy wprowadzać do diety malca. Ale trzeba je traktować jako podpowiedzi, a nie jedynie słuszne zalecenie. Ważne, by wiedzieć, że zaczynamy od pokarmów najmniej uczulających […]
Możecie oczywiście trzymać się wytycznych z tabeli. Ale jeśli dostaniecie ekologiczne śliwki i będziecie chcieli poczęstować nimi siedmiomiesięczne dziecko, naprawdę nic się nie stanie, że dostanie je wcześniej, niż zakłada schemat. Gdy ośmiomiesięczny maluch zje kawałek naleśnika zrobionego z całych jaj, nie trzeba się bać i wypatrywać objawów uczulenia na białko. A nawet gdyby pojawiła się wysypka, nic wielkiego się nie stanie. Będziecie pamiętać, by z podawaniem białka nieco odczekać.

Tak więc luz, luz i jeszcze raz luz :)

A propos zakupów, to dziś Jasiowi kupiłam rękawiczki pod kolor kurtki. Mam takie "zboczenie", by wszystko kolorystycznie pasowało do siebie ;). Też tak macie?
Jaś był wielce zdziwiony nowością na swoich łapkach i tak fajnie je oglądał z każdej strony :D
Rękawiczki kupiłam też mężowi, bo gdzie swoje zgubił, a że jutro wyjeżdżamy i tam ponoć jest śnieg więc rękawiczki to konieczność ;). Na fali zakupów sobie kupiłam getry ocieplane, 3 pary :D. Mam już jedne i super się sprawdziły w te zimne dni, więc cieszę się, że mam teraz 4 pary :D

beacia- niechby mój m usłyszał o serniku bez rodzynek... musi ich być tele ile w przepisie x 2 lub 3 :D plus jeszcze trochę

dziubala
z tym okiem to dopiero po dłuższym czasie okaże się czy żel pomógł, w sumie nie wiadomo od czego to się stało, oko nie boli cały czas tylko raz na kilka dni ale ból jest bardzo silny trwa ok pół godz i sam przechodzi, podobno oko musi conajmniej miesiąc się regenerować, tyle że nie to jest najgorsze tylko to, że wyłącza mnie on z opieki nad małym, a mieszkamy z m sami i już 2 razy musiałam dzwonić po niego do pracy :/

http://www.suwaczki.com/tickers/relgh3712sqa9jmf.png[/url]

Dziewczyny, jestem w szoku, dzis znow sloiczek poszedl i 2,5h! :) i to tak jadl, tak smakowalo, chyba po prostu potrzebowal czasu, kupilam kiedys w polskim sklepie pare sloiczkow z rybka, bo tak raz w tyodniu, dzis kupilam angielskiego kurczaka, i lada dzien probujemy, pewnie jak to zwykle po pierwszej lyzeczce sie wykrzywi a potem zje ze smakiem :)
Zla jestem bo zapodzialam gdzies kartke gdzie sobie wszystko wypisalam z norm i z polskich sloiczkow co kiedy mniej wiecej, i nie wiem. Kupilam najdrozszego brokula, zeby sprobowal, bo w tych mieszankach roznych nie mamy.
Jeju, ogladacie czasem Pierwsza Milosc? Serial na polsacie, w tej cwili dobijaja do 2000 odcinka, i my zawsze z K. Na biezaco, albo potem ogladamy na internecie jak nie da rady o 18 obejrzec, a dzis obejrzelismy pierwszy odcinek sprzed 10 lat, jak to wszystko sie zmienia, masakra.
To chyba tyle ode mnie. Teraz nadrabiam Wasze wpisy :)

Pati: rozumiem, zglosilam sie bo nie wiedzialam co masz na mysli :)

Ania: nadejdzie i dzien Malgosi, moze ona woli gotowane przez Ciebie. Wiem ze to duzo roboty, albo probuj do skutku albo poprobuj Wasze jedzonko :)

Dziubala: fajnie miec kuzynke obok :)

Beacia: nie wiedzialam nawet ze do Aleksandra sie nazywal ten wiatr, no wieje nadal, ale idzie do Was. A wiesz ze sie domyslalam? :D moze faktycznie za ciekawska jestem, wybacz :) ja tez wole jak K. kapie sie razem z nami, tzn mi pomaga, w tych czynnosciach, pomoc sie przyda, jak akurat zaraz pora karmienia, a Fifi nie zna slowa poczekac 3 minuty :D
No jeszcze pobolewacpalec bo ten stan zapalny jeszcze tam najwyrazniej jest, i to juz nie od paznokcia bo jestem w stanie sprawdzic troche czy nie wrasta. Mam nadzieje ze obejdzie sie bez lekarza, daje sobie czas na zagojenie jeszcze :)

Nicca: to gratulacje wczesno bialo-kreseczkowe, zaraz Wam sie ukaza w pelni tzn ze juz na pewno bedziecie pewni ze to one :D mam nadzieje ze w tym roku bedzie chociaz troche sniegu, bo w zeszlym nic, a lubie jak tak jest ladnie, bialo, klimatycznie :)
Ja Filipowi tez daje zwykla przegotwana wode :)

Werka: nie zapominamy o Tobie, jak juz bedzie wolniejsza, zaiwtasz na dluzej, a i tak dzielnie wszystko ogarniasz i piszesz :)

Polinka: no relaks Ci sie nalezal, a zakupy, dlugich tez nie lubie, szkoda ze tych sukienek malo :( jaki masz ten krem do depilacji ze Ci dziala?! Ja w ciazy probowala chyba 3 rodzaji od tanich do drozszych bo wiadomo ze sobie tam zajrzec nie moglam maszynka, i nic, kasa tylko zmarnowana :D

Mania: super ze qpka dzis byla, wyobrazam sobie jaka radosc :) sernik bede robic na swieta, pierwszy raz sama, ciekawe co to bedzie :D

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6j44jn4hj6fs4.png

http://www.suwaczki.com/tickers/6qw2h00czxr17dz3.png

Mania: boze jak ja nie lubie rodzynek! Ciesze sie ze Wam smakuja :D mam nadzieje ze oko sie zaleczy :)

Dziubala: to juz jutro wyjezdzacie? Na ile? :) ja tez tak mam ze fajnie jak kolorki pasuja, ale teraz orzy Filipie nie zawsze to sie sprawdza, wiec odpuszczam, ale poznieeeej, pewnie :D z rozszerzaniem diety na prawde trzeba wyluzowac, i obserwowac, przeciez wiecie jak to kiedys bylo i zyjemy :D wrzuc zdjecia Mikolajkow :) mnie to zdjecie co Polince tez sie bardzo podoba, pewnie za jakis czas tez zrobicie i bedzie porownanie :)

Sie meczycie z tym glowami, chyba ze macie taki znosny bol, ja zawsze mowie, jak mam sie meczyc caly dzien, zwlaszcza ze zajmuje sie Filipem to wole wziac tabletke, zwlaszcza ze pomaga w pol godziny :)

Beacia, dziękuję, kochana jesteś :* Teraz filmik mi się otworzył :). Oglądnęłam i jednak bardziej mnie list przekonuje ;), ale jeszcze na filmem pomyślę :)

Mania, dziwne z okiem ale oby żel szybko pomógł!

Ania, super, że słoiczek stał się samodzielnym posiłkiem :)
"Pierwsza Miłość" – nie oglądałam ani razu. Za to oglądam "M jak Miłość", już ze 12 lat albo i dłużej ;)

Mania: nasz piekarnik tez pozostawia wiele do zyczenia, ale grunt tak jak mowisz go rozpracowac :) robilam kiedys z mama sernik, ale mama kucharka, jej zawsze wychodzi, nie wazne w jakim piekarniku, zobaczymy jak to bedzie jak bede sama :)

Bo generalnie pisalam Wam ze jedziemy na swieta do Polski, ale jednak zostajemy. Pogodzilam sie juz z tym, zwlaszcza ze to pierwsze swieta Filipa i to i tak jest cudowne, ale szczerze wolalabym je spedzic albo we trojke albo z nasza rodzina w Polsce niz z naszymi 'domownikami'. No ale co zrobic. Po prostu okazalo sie ze auto nasze nie dojedzie, ale bilety juz na ten czas strasznie drogie, wiec planujemy poleciec na koniec stycznia, K. czeka na odpowiedz w sprawie wolnego :)

Wczoraj zginął po raz pierwszy smoczek Jasiowi, co zauważyliśmy dopiero wieczorem. Dobrze, że Mikołaj przyniósł nowy (już taki powyżej 6m.), to go wykorzystaliśmy :). Dziś ten stary smoczek się znalazł, choć nie wiem w jaki sposób się tam schował. Jak dziś odprowadzałam Średniego do szkoły, to zastanawiałam się czemu Jaś ma taką twardą końcówkę rękawka kurtki. Dotykam, oglądam, kombinuję co i jak, żeby to wyciągnąć i w końcu się udaje. Patrzę i nie wierzę :D, bo to zaginiony wczoraj smoczek :D. Jak wczoraj odprowadzałam Średniego do szkoły, to jakimś cudem Jasiek włożył sobie smoczka do rękawka kurki, trudne zadanie, bo włożył dokładnie między rękaw kurtki i podpinki :D. Ale starego już nie dawałam Jasiowi, albo go schowam albo wywalę, jeszcze nie wiem co z nim zrobić ;)

Ania, sama się zdziwiłam, że JUŻ jutro wyjeżdżamy. To ten zaległy wyjazd andrzejkowy ;). Ciekawe czy mi się spodoba ;). Wracamy w niedzielę, bo Średni popołudniu ma Turniej Piłkarski i nie może go opuścić ;)
Dziękuję :*. Zdjęcie 3-ki syneczków będziemy robić co jakiś czas, uwielbiam takie porównania ;). A Mikołajki dziś nie dam rady zrzucić, bo jeszcze na aparacie są, ale na pewno Wam pokażę :)
Ja do tabletek mam uraz z ciąży, mam po nich odruch zwrotny ;). Musiałoby mnie baaaardzo boleć, żebym tabletkę łyknęła.
No łatwiej powiedzieć „emka”, oglądający wiedzą o co chodzi ;)
Szkoda, że na Święta nie będziecie w PL. Pewnie i Wam i Twojej rodzinie trudno będzie, no ale tak się czasem składa, że coś się bardzo chce i nie wychodzi… A nie macie możliwości pożyczyć od kogoś auta albo pojechać np. autobusem?

Anka, no właśnie się zastanawiam czy nie przesadzam z tą ilością getrów ;). Może by którąś oddać, ale nie wiem którą, bo wszystkie fajne :D