Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs "Pora na pomidora"

Rekomendowane odpowiedzi

Gość arturp0606

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z MIETĄ

SKŁADNIKI:
• ½ kg zielonego groszku
• 1 główka sałaty masłowej
• 2 cebule
• 3-4 szklanki bulionu warzywnego
• 5 łyżek kremówki
• 2 łyżki posiekanych listków mięty
• 2 łyżki masła
• Sok z cytryny, sól, pieprz, listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Cebule obrać, opłukać, posiekać. W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Zielony groszek przebrać, opłukać i osaczyć.
Główkę sałaty oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, osuszyć. Jasnozielone małe listki sałaty odłożyć do dekoracji, a pozostałe pokroić na kawałki i razem z groszkiem i 2 łyżkami posiekanych listków mięty dodać do cebuli. Podlać szklanką bulionu i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Lekko ostudzić (2 łyżki groszku odłożyć do dekoracji), zmiksować, wlać resztę bulionu (wlać tyle, żeby zupa nie była zbyt rzadka)i zagotować. Dodać kremówkę, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.
Wlać zupę na talerze, udekorować listkami mięty, odłożonymi listkami sałaty i groszkiem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami z pieczywa pszennego.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2286.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość arturp0606

ZAPIEKANKI WEGETARIAŃSKIE

SKŁADNIKI:
• 1 bagietka lub 2 bułki paluchy
• 1 kulka mozzarelli
• 2 małe pomidory
• ½ papryki zielonej
• ½ papryki żółtej
• 1 ząbek czosnku
• 4 łyżek gęstego sosu pomidorowego
• Świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE:
Mozzarellę pokrój w cienkie plastry, a pomidory w kostkę. Oczyść z nasion paprykę i pokrój w drobną kostkę. Obierz ze skórki czosnek i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Rozdrobnij liście bazylii.
Przekrój pieczywo na połówki. Na każdym kawałku pieczywa rozprowadź równo po łyżce sosu pomidorowego i ułóż mozzarellę tak, by plasterki lekko na siebie zachodziły. Na wierzchu ułóż paprykę, pomidory i czosnek.
Wstaw do piekarnika i zapiekaj 15- 20 minut w 180oC, aż ser się roztopi. Gotowe zapiekanki posypać posiekaną bazylią.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2287.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość arturp0606

ROLADKI Z CUKINII

SKŁADNIKI:
• 6 jajek
• 1 pęczek dymki
• 4 łyżki majonezu
• 1 łyżka sosu Worcester, sól, pieprz
• 1 cukinia
• 1 duża marchewka
• 10 dag szynki w plasterkach
• 1 garść rzeżuchy

PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz. Dwa jajka odłóż, resztę pokrój w kostkę. Pęczek dymki ze szczypiorkiem oczyść, umyj. Cebulki drobno pokrój, wymieszaj z jajkami. Szczypior odłóż.
Do przygotowanych składników dodaj majonez. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem Worcester. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Cukinię umyj pod bieżącą wodą, odetnij końcówki. Pokrój w długie cienkie plastry. Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Plastry warzyw blanszuj w osolonym wrzątku przez około 2 minuty. Wyjmij i odłóż na sito do schłodzenia.
Na każdy plaster cukinii połóż plaster marchewki, kawałek szynki oraz porcję sałatki. Zwijaj roladki. Szczypiorek z dymki zblanszuj krótko. Przewiąż roladki. Udekoruj ćwiartkami jajek, posyp rzeżucha i podawaj.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2288.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość arturp0606

SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI Z RODZYNKAMI

SKŁADNIKI:
• 1 biała rzodkiew
• ½ puszki kukurydzy
• Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
• 3 łyżki oleju
• 2 łyżki majonezu
• 1 mały por
• 1 jabłko
• rodzynki 6 łyżek

PRZYGOTOWANIE:
Pora oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w cienkie plastry.
Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Rzodkiew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Sos sałatkowy wymieszaj z olejem i majonezem. Kukurydzę osącz z zalewy. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj. Dodaj rodzynki i sos wymieszany z majonezem.
Odstaw na 10 minut, po czym podawaj.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2289.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klopsiki ryżowo-szpinakowe w sosie koperkowo - jogurtowym
składniki:
25 dkg,ryżu,
25 dkg.szpinaku,
1 średnia cebula,
1 mała czerwona papryka,
2 jajka,
2 łyżki masła,
gałka muszkatołowa,
3 łyżki majonezu,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1/2 pęczka koperku,
sól i pieprz do smaku
wykonanie:
Ryż ugotować na bardzo miękko,aby był kleisty,ostudzić.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle.Dodać do tego rozdrobniony szpinak i dusić razem ok.3-5 min.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Masę z warzyw połączyć z chłodnym ryżem,dodać jajka,wymieszać dokładnie całość.Z powstałej masy formować małe klopsiki.Układać na kratce do gotowania na parze i gotować ok.5 min.
Majonez połączyć z jogurtem i posiekanym drobno koperkiem.Doprawić do smaku solą,pieprzem.
Podawać z klopsikami.
Smaczny i zdrowy dodatek do jajeczka,mięska lub jako oddzielne danie.
Smacznego!

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2296.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiosenne koreczki
składniki:
1-2 zielone ogórki,
25 dkg.twarożku,
2-3 łyżki śmietany,
1 pęczek szczypiorku,
1 pęczek rzodkiewki,
kilka liście sałaty,
sól i pieprz.
wykonanie:
Ogórek umyć, wyszorować i pokroić w grubsze plasterki. Do twarożku dodać śmietanę i posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rzodkiewkę, umyć, pokroić w plasterki. Na każdy talarek ogórka nałożyć twarożku i na górę plasterek rzodkiewki. Tak przygotowane “koreczki” ułożyć na liściach sałaty i podawać jako przystawkę lub dodatek do wędlin.
Smacznego!

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2297.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość dariolka195

Moja córka ostatnio jest oporna do kasz,które są tak zdrowe.Więc pomyślałam,że wymieszam kaszę kuskus z warzywami.

WARZYWA Z KUSKUSEM
*1 szkl kaszy kuskus
*3/4 piersi z indyka
*łodyga selera naciowego
*1 marchewka
*1 pietruszka
*groszek
*natka pietruszki/szczypiorek
*2 rzodkiewki

Marchewkę,pietruszkę i selera umyć i poddusić w małej ilości wody.Następnie pokroić w drobną kosteczkę.Natkę drobno posiekać.Rzodkiewkę pokroić w kosteczkę.Indyka ugotować najlepiej na parze,a następnie drobno pokroić.Kaszę kuskus przygotować według opakowania.Do gotowej kaszy dodać posiekane warzywa,groszek,natkę.wymieszać.

Takie danie można podawać od 8-9 miesiąca.Nie dość że mamy witaminy w postaci warzywek,natki to jeszcze kaszę która zawiera dobre cukry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

KOKTAJL BANANOWO-ORZECHOWY owocowe śniadanie
potrzebujesz:
niepełną szklankę mleka/napoju sojowego
pół banana
łyżkę masła orzechowego
szczyptę cynamonu

wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę, jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty dolej więcej mleka, wierzch posyp odrobiną cynamonu :)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2301.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość arturp0606

ZDROWE KANAPECZKI

SKŁADNIKI:
• 4 kromki wieloziarnistego pieczywa
• 1,5 łyżki masła
• 4 łyżki chudego twarożku
• 1 pęczek szczypiorku
• kilka gałązek natki pietruszki
• 3 rzodkiewki, pomidor, ½ ogórka, ½ marchewki
• 1 mała czerwona cebula
• 2 łyżki kiełków rzeżuchy
• 1 łyżka kiełków słonecznika
• liść sałaty, ziarenka czarnego i czerwonego pieprzu, łyżeczka majonezu

PRZYGOTOWANIE:
Kromki chleba smarujemy masłem. Na jednej z nich układamy liść sałaty i z 1 łyżki twarożku formujemy jeża, kolce robimy z kiełków rzeżuchy, oczy i nos z ziarenek pieprzu.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy na drugiej kromce tworząc trawkę. Z drugiej łyżki twarożku formujemy jeża i robimy mu kolce z ½ pęczka szczypiorku, oczy i nosek z ziarenek pieprzu. Na marchewkowej trawce kładziemy kilka kiełków słonecznika.
Pozostałe 2 łyżki twarożku mieszamy z ½ pęczka posiekanego szczypiorku, posiekaną czerwoną cebulą i posiekaną natką pietruszki. Dzielimy na dwie części i rozkładamy na pozostałych kromkach tworząc małe wysepki. Ozdabiamy myszkami z rzodkiewek, szczypiorkiem, czerwona cebulą, półplasterkami ogórka i kiełkami słonecznika.
Na ostatniej kanapce robimy muchomorki z ogórka i pomidora. Kropki robimy z majonezu. Kanapkę ozdabiamy półplasterkami rzodkiewki i ogórka oraz kiełkami słonecznika.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2302.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość arturp0606

ZUPA MARCHEWKOWA Z RYŻEM I ORZECHAMI

SKŁADNIKI:
• 1,2 kg marchewki
• 1 cebula
• 1 łyżka masła
• 1,2 litra bulionu drobiowego
• 5-6 łyżek posiekanych orzechów włoskich, laskowych
• 10 dag startego żółtego sera
• gałka muszkatołowa, sól, pieprz
• sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1 szklanka ryżu
• natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obierz, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij w rondlu na maśle. Dodaj marchewkę, mieszając smaż chwilę razem. Składniki w rondlu zalej gorącym bulionem. Gotuj, aż marchewka stanie się miękka. W tym samym czasie ugotuj ryż w posolonej wodzie. Osącz. Kiedy marchewka w zupie rozgotuje się na miękko, wlej sok z pomarańczy, wsyp cukier waniliowy i całość zmiksuj na gładki krem. Zupę dopraw gałką muszkatołową i solą. Gotową zupę rozlej na talerze, na każdy włóż po porcji ryżu, zupę posyp startym żółtym serem, posiekanymi orzechami i natką pietruszki.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2303.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość arturp0606

MIELONE ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI:
• 46 dag mielonego indyka lub szynki wieprzowej
• 20 dag szpinaku w liściach świeżego lub rozmrożonego
• 1 mała cebulka
• ¼ papryki czerwonej
• 2 duże ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka gęstej słodkiej śmietany
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• Sól, pieprz
• Sezam do panierowania, olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obierz, posiekaj. Szpinak pokrój na małe kawałki. Paprykę oczyść z pestek i posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, zeszklij, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek, szpinak i paprykę. Duś kilka minut, aż szpinak zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mięso wymieszaj na jednolitą masę z jajkiem, śmietaną i oregano. Dopraw solą oraz pieprzem. Uformuj cztery płaskie placki, nałóż farsz szpinakowy, zlep mięso tworząc kotlety. Panieruj w sezamie i smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Podawaj z zielonym groszkiem duszonym w bulionie z czosnkiem.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2304.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość arturp0606

ZIEMNIAKI W CZAPECZCE Z SEROWYM FARSZEM

SKŁADNIKI:
• 8 podobnej wielkości ziemniaków
• 2 cebule
• 5 dag masła
• 5 dag startego żółtego sera
• Olej, sol, pieprz
• 3 pomidory

PRZYGOTOWANIE:
Dokładnie oczyszczone, wyszorowane szczoteczką i opłukane ziemniaki zalej wrzątkiem, posól, gotuj 20 minut, odlej wodę, ostudź, zetnij wierzch i małą łyżeczką wydrąż miąższ, pozostawiając ściankę grubości ok. 1 cm.
Obraną cebulę pokrój w piórka, miąższ ziemniaków pokrój w kostkę, podsmaż na lekko rozgrzanym maśle razem z cebulą. Następnie dodaj ser, przypraw solą i pieprzem, farszem napełnij wydrążone ziemniaki.
Ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową posmarowaną olejem, przykryj odkrojoną czapeczką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190oC, piecz 15-20 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika z sałatką z pomidora.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2305.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość arturp0606

NALEŚNIKI BUDYNIOWE Z SEREM I SOSEM TRUSKAWKOWYM

SKŁADNIKI:
Ciasto:
• 4 jajka
• 300 ml mleka
• 20 dag mąki
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• olej
• 1 łyżeczka cukru
Farsz:
• 30 dag białego sera
• 3 łyżki cukru
• 6 dużych truskawek
Sos truskawkowy:
• ½ kg truskawek
• 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
• 200 ml słodkiej śmietanki
• 1 łyżkę cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubić z mlekiem, stopniowo dodawać mąkę i budyń na koniec wsypać cukier. Przygotować gładkie ciasto. Patelnię posmarować olejem, wlewać na nią po porcji ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Ser biały utrzyj z cukrem i kilkoma łyżkami śmietanki. Na koniec dodaj umyte i pokrojone w małą kostkę truskawki. Całość delikatnie wymieszaj.
Gotowe naleśniki posmaruj farszem i zroluj.
Sos: umyj truskawki, osącz na sitku i obierz z szypułek (kilka zostaw do dekoracji). Truskawki zmiksuj razem z cukrem na gładką masę.
Pozostałą śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę cukru pudru.
Naleśniki podawaj ze śmietanką, polane sosem truskawkowym i udekorowane truskawkami i listkami melisy.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2306.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciasto szpinakowo-dyniowe przedzielone rodzynkami

Składniki na ciasto 1:
- 250g mrożonego szpinaku,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Szpinak rozmrażamy, następnie bardzo dokładnie odciskamy i mieszamy z połową oliwy z oliwek. Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy po troszkę cukru i wciąż ubijamy. Gdy uzyskamy konsystencję bezy dodajemy cukier wanilinowy oraz po jednym żółtku i dalej ubijamy do białości. Do tego dodajemy resztę oleju oraz mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy wszystko łyżką. Na końcu delikatnie dodajemy szpinak i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Brytfannę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą i wlewamy do niej ciasto szpinakowe. Przygotowujemy drugie ciasto.

Składniki na ciasto 2:
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 100 ml oliwy z oliwek
- 250 g surowej dyni
- 2 świeże brzoskwinie
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka sody

Mąkę zmieszać z sodą i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Cały czas ubijając delikatnie wlewać oliwę. Do ciasta dodać startą na jarzynowej tarce dynię, wiórki kokosowe i starte brzoskwinie. Delikatnie dodać mąkę z sodą i wymieszać.
Ciasto 1 włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 C na 3-4 minuty aby wierzch się ściął. Wyjąć, posypać grubą warstwą rodzynek i wylać ciasto dyniowe. Włożyć do piekarnika i piec około godziny.

Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BOMBA WITAMINOWA
- truskawki (moga byc mrozone lub swieze, jesli mrozone to trzeba je najpierw rozmrozic)
- banan
- mandarynka
- kiwi
Wszystko razem miksujemy blenderem, i przelewamy do wysokiej szklanki typu "long", a jesli ktos chce dziecku umilic i urozmaicic to mozna przelac koktajl do ulubionego kubeczka dziecka i na koniec tylko wlozyc rurke do picia i gotowe ;-)
Wszystkie owoce jezeli chodzi o ilosc to wedlug wlasnych upodoban, jezeli koktajl ma byc bardziej truskawkowy, to wiecej truskawek, jesli bardziej bananowy to wiecej bananow itd. A jezeli chodzi o sklad owocow to tez mozna zmieniac, zeby byl bardziej kwasny mozna dodac grapefruita itd. To jest wspanialy sposob jesli czyjes dzieci nie przepadaja za owocami, a koktajl ze szklanki zniknie w mig ;-)sprawdzcie sami ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ziemniaczane łódeczki
-8 ziemniaków
-2 marchewki
-pół cukinii
-1 pietruszka
-1 pomidor
-kilka różyczek kalafiora
-czerwona papryka
-pół kostki masła
-sól, pieprz, olej
-ulubione przyprawy
-25 gr startego żółtego sera

Obrane ziemniaki pokroić na pół i w każdej połówce wydrążyć środek tak żeby powstały łódeczki.Gotować ok. 15 min w osolonej wodzie. Marchewkę,cukinię, pietruszkę, pomidor (bez miąższu), paprykę, wydrążone kawałki ziemniaków, pokroić w drobną kosteczkę, kalafior rozdrobnić. Dusić na maśle do miękkości(cukinię dodać na końcu), przyprawić do smaku. Pokroić i dodać szczypiorek. Napełnić farszem wydrążone ziemniaki, posmarować olejem i piec w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w piekarniku ok.30-40 min w temp 190 stopni. 10 min przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

SHAKE
- banan
- truskawki
-maliny
-kiwi
-jogurt naturalny

*Owoce blenderujemy
*Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy
*Przelewamy do kubeczka (najlepiej ze słonka i z wieczkiem)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Muszle z bakłażanem.
12 dużych muszli
1 nieduży bakłażan
1 cebulka
2 ząbki czosnku
3 łyżki orzeszków pinii
5 łyżek oliwy
1/4 łyżeczki chili lub 1 łyżeczka oliwy o smaku chili
sól, pieprz
6 pomidorków koktajlowych
ser kozi

Cebulkę i czosnek drobno pokroić, posypać solą i podsmażyć na patelni na 2 łyżkach oliwy. Doprawić pierzem, zdjąć z patelni.
Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy i podsmażyć pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i chili. Muszelki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Na suchej patelni zrumienić orzeszki pinii i wymieszać je z cebulką, czosnkiem i bakłażanem. Farszem wypełnić muszelki. Posypać je serkiem kozim i udekorować pomidorkami.
Jeśli muszelki wystygły można je podgrzać, np. w mikrofalówce lub na patelni z przykrywką, ewentualnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Polać pozostałą oliwą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka owocowa.

Składniki:
kiwi
banan
jabłko
truskawka
gruszka

Opis:
Owoce opłukać i pokroić w kostkę. Włożyć do miski i wymieszać. Dla deseru można polać bitą śmietaną.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Braahmi

Mój syn uwielbia makaron i dla tego to właśnie danie było początkiem do przekonania go do warzyw.
Składniki:
makaron jakiś ciekawy dla dziecka np gwiazdki
Pomidor
papryka
cebula
brokuł
pieczarki opcjonalnie
oliwa z oliwek oraz ser żółty
cebulkę należy poddusić dodać paprykę pomidor i brokuł. Początkowo miksowałam żeby nie było widać składników ale teraz tego nie robię. Podawać makaron polany sosem z warzyw. Można wszystko doprawić odrobiną oliwy z oliwek i posypać serem żółtym to zachęca dziecko do zjedzenia.
Mój syn Mikki teraz chętniej je warzywa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

malzonkowie22
Banany z musem z truskawek z grilla - SKŁADNIKI:
3 banany
20 dkg truskawek
Listki mięty
1 łyżeczka oliwy
½ cytryny

Banany obieram ze skórki następnie skrapiam cytryną i smaruje oliwą. Nie przykleją się wtedy do grilla. Truskawki myję, obieram z szypułek i razem z bananami grilluje na grillu elektrycznym. Truskawki tak mniej więcej 3 minuty. Przekładam je do miski i miksuje blenderem. Banany polewam jeszcze ciepłym musem truskawkowym. Dekoruję listkami mięty. Naprawdę pyszne i mało czasochłonne:)

Zgłaszam plagiat przepisu. Pochodzi on z mojego bloga
http://wesolakuchnia.blogspot.com/2013/06/banany-z-musem-z-truskawek-z-grilla.html


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przedstawiam przepis na zupę Shrekową ;)
Składniki:
Marchewka
Pietruszka
Seler
Brokuły
Pierś z kurczaka
Serek Topiony
Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, brokuły same drzewka dodajemy do pozostałych składników. Zalewamy wodą i wrzucamy pokrojoną lub całą pojedynczą pierś z kurczaka.Można troszkę posolić... jak kto woli. Gotuje się jakieś 20-30 minut, potem wrzucamy do zupki serek topiony i całość miksujemy na krem. Można podawać z grzankami lub lepiej kuleczkami ptysiowymi, czyli popularnym groszkiem.
Konieczne jest przed podaniem uświadomienie dziecku że jest to zupa Shrekowa...i występuje pozytywny efekt nawet u niejadka ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ZIEMNIACZANE MYSZKI

SKŁADNIKI:
• 4 ziemniaki
• 1 puszka kukurydzy
• 2 marchewki
• 3 rzodkiewki
• ½ ogórka. pomidor
• 4 korniszony, ¼ papryki czerwonej
• sałata, szczypior, majonez, sól
• po 20 dag szynki i żółtego sera

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj w mundurkach przez 30 minut. Wyjmij, ostudź i obierz ze skórki. Kukurydzę osącz z zalewy. Marchewki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Rzodkiewki oczyść, dokładnie umyj. Mały kawałek umytego ogórka sałatkowego pokrój w cienkie plasterki, resztę w grubą kostkę lub trójkąciki. Korniszony przekrój wzdłuż na połówki. Liście sałaty opłucz, osusz, porozrywaj na kawałki. Szczypiorek umyj.
Obrane i przestudzone ziemniaki przekrój na połówki. Ułóż na talerzykach. Ziemniaczane myszki udekoruj oczkami z kukurydzy i plasterkami marchewki, uszami z rzodkiewek oraz wąsami ze szczypiorku. Ozdób je także plasterkami ogórka, korniszonami i majonezem.
Z sałaty i reszty warzyw przygotuj sałatkę. Dopraw solą oraz majonezem, posyp szczypiorkiem. Ser pokrój w trójkąty, szynkę w plastry. Układaj obok myszek. Podawaj z sałatką.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2314.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

KREM Z KALAREPKI

SKŁADNIKI:
• 4 duże kalarepki
• 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
• 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 22 proc.
• 20 dag kremowego serka topionego
• 4 plasterki boczku
• Sól, pieprz, szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:
Kalarepki umyj, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej gorącym bulionem warzywnym. Gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
W osobnym garnuszku wymieszaj 2-3 chochelki gorącej zupy ze śmietaną. Dodaj serek topiony i mieszaj tak długo, aż się całkowicie nie rozpuści. Połącz z zupą z kalarepki.
Całość gotuj razem jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie garnek zdejmij z ognia. Kilka kostek kalarepki odłóż do dekoracji. Resztę zmiksuj na gładki krem.
Plasterki boczku pokrój na mniejsze kawałki. Zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Umyj, osusz i posiekaj kilka gałązek szczypiorku.
Zupę dopraw do smaku sola oraz pieprzem. Rozlej na talerze, udekoruj odłożona kalarepką. Posyp zrumienionym na patelni boczkiem oraz posiekanym szczypiorkiem.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2315.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość arturp0606

SAŁATKA OWOCOWA Z SOSEM JOGURTOWYM

SKŁADNIKI:
• 2 banany
• 20 dag truskawek
• mała kiść winogron zielonych
• 2 łyżki płatków migdałowych
• 1 łyżka posiekanej melisy
• 1 łyżka soku z cytryny
Na sos:
• ½ szklanki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:
Banany obrać, końcówki odciąć, miąższ pokroić w cienkie plasterki. Skropić łyżką soku z cytryny. Winogrona umyć i osuszyć i pokroić na połówki. Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki podzielić na mniejsze części.
Jogurt utrzeć z 1 łyżka soku z cytryny. Dodać cukier puder i utrzeć na gładki sos.
Składniki sałatki wymieszać i przełożyć do pucharków, posypać płatkami migdałowymi i posiekaną melisą i polać sosem.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2316.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...