Skocz do zawartości
Forum

Przepisy mosi :)


mosia

Rekomendowane odpowiedzi

Inkaaa
Yvone
to może ja podrzucę tutaj wątek o cieście ze śliwkami:)
http://parenting.pl/kulinarnie/17823-czekoladowe-ciasto-ze-sliwkami.html#post2082762

Yvone dziękuję bardzo ::): tylko, że nie mam kremówki...

Polewę można zrobić inną, nie powinno to ciastu zaszkodzić:Śmiech:

Sprzedam ubranka dla dziewczynki 68-74
http://szafka.pl/profil/ezelka/sprzedaje_lub_wymieniam
KINGA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-59384.png
KALINA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-61108.png
http://s2.pierwszezabki.pl/041/041021940.png?9757Z

Odnośnik do komentarza

GROCH Z KAPUSTĄ (wersja z kapusty kiszonej)

- 50 dag kiszonej kapusty
- 20 dag grochu
- 1-2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju lub smalcu
- 1 cebula
- sól, pieprz

Groch opłukać, zagotować, odcedzić, wypłukać jeszcze raz, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać.
Kapustę odcisnąć, pokroić i włożyć do garnka. Ugotować.
Połączyć kapustę z grochem.
Na tłuszczu usmażyć posiekaną cebulę i dodać do kapusty i grochu. Niech ciągle się gotują na najmniejszym ogniu.
Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wlać do kapusty i wymieszać. Zagotować razem. Doprawić solą i pieprzem.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

MARCHEW NA CIEPŁO

- 4-5 marchewek
- 1/4 paczki masła
- 1/2 łyżki mąki
- sól, cukier

Marchew oskrobać, umyć, pokroić w kostkę.
Masło roztopić w rondelku, włożyć do niego marchewkę, dolać wrzącej wody , tak aby zakryła marchew i podgotować. Gdy będzie na wpół miękka, trochę posolić, dodać łyżkę mąki i ewentualnie odrobinę cukru.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Witam Cie Mosiu
Postanowiłam dodać przepis na ciasto dla tych którzy nie mają za wiele czasu a chcą zjeść coś smacznego:smile_jump:

BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JAGODAMI

* 20 dag mąki pszennej
* 4 jaja
* 6 łyżek oleju
* 3/4 szklanki cukru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* kilka kropli esencji rumowej (ja wolę z cytrynową)
* 60 dag jagód lub innych miękkich owoców
* cukier puder
* łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Owoce opłukać, osączyć. Jajka ubić z cukrem, wlać 2 łyżki wody, esencję rumową , olej i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Ciasto włożyć na wysmarowaną blachę średniej wielkości i przykryć owocami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy (około 30 min). Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciasto robiłam i z jagodami mrożonymi jak i wiśniami drylowanymi oraz sliwkami itp:D

wygląda tak:

http://www.suwaczek.pl/cache/047b7880b9.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/i5xow58.png

Odnośnik do komentarza

i kolejne co uwielbiam robić to ukochane ciasteczka robione u mnie w domu od lat:)

CIASTKA KRUCHE Z DZIURKĄ PRZEKŁADANE POWIDŁAMI

* 70 dag mąki

* 3 jajka

* 1/2 kostki masła

* 1/2 kostki margaryny

* 2 opakowania cukru waniliowego

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 szklanka cukru

* kilka łyżek powideł śliwkowych

Ze wszystkich składników zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można ciasto podsypać mąką przy wałkowaniu) i wykrawamy ciasteczka. W połowie ilości ciastek wykrawamy dziurkę. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Pilnujemy pod koniec pieczenia żeby ciastka nie były zbyt ciemne.Po ostygnięciu ciastka bez dziurki smarujemy powidłami i przykrywamy ciastkami z dziurką. Posypujemy cukrem pudrem

Wychodzą piękne a w dodatku z każdym dniem są bardziej kruchutkie:)

http://www.suwaczek.pl/cache/047b7880b9.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/i5xow58.png

Odnośnik do komentarza

MałyHipek
Mosiu, ja mam nieciekawe doświadczenia z ciastem jogurtowym, robił mi się zakalec, aż gdzieś doczytałam, żeby robić je "recznie" a nie mikserem. No i tak robię... Trochę wysiłku ale działa :)

Czy tą babkę jogurtową to do końca miksujesz? i na jakich obrotach? długo czy tylko aby się połączyło?

mikser od początku do końca.
i się udało. tylko po dodaniu mąki to na takich najmniejszych obrotach.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

mosia
jako pierwszy - murzynek, wykonany wczoraj, smakowany przez męża, sąsiadkę i jej synka :)

MURZYNEK

1 kostka masła
4 jajka
2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
cukier waniliowy ( ja nie dałam całego )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek wody
bakalie
tarta bułka do wysypania formy

masło, cukier, kakao i wodę rozpuścić w garnku, wolno podgrzewając. Zagotować. Z masy odlać 1/3 szklanki na polewę. pozostałą część masy ostudzić. następnie dodać żółtka, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. wszystko wymieszać. dodać bakalie i pianę z ubitych na sztywno białek. ponownie wymieszać bardzo delikatnie.
masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
piec w średnio nagrzanym piekarniku około 50 min. po wyjęciu z formy i przestygnięciu ciasto oblać polewą.

smacznego!

na jaką wielką brytfankę jest ten przepis? kusiii mnie ten placuszek:36_1_21::36_1_21:

http://www.suwaczek.pl/cache/047b7880b9.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/i5xow58.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...