Skocz do zawartości
Forum

Przepisy mosi :)


mosia

Rekomendowane odpowiedzi

PIECZONE FRYTKI Z OREGANO

przepis ze strony "kwestia smaku"

• około 700 g ziemniaków
• 3 łyżeczki suszonego oregano
• 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć.
Pokroić na podłużne kawałki, włożyć do dużej miski, oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano.
Polać oliwą i dokładnie wysmarować nią ziemniaki.
Ułożyć na dużej blaszce jedną warstwą, zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi frytkami.
Piec przez około 25 minut w 190 stopniach, aż ziemniaki będą miękkie i zrumienią się (głównie od strony blaszki).

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

BABKA Z KAWĄ

przepis ze strony "moje wypieki"
z delikatnymi zmianami

25 dag masła
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Jajka (całe) zmiksować z cukrem. Masło utrzeć. Do utartego dodawać stopniowo zmiksowane jaja, dalej miksując (masa na tym etapie może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto). Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do naszej masy, zmiksować.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać aromat i skórkę z cytryny, zmiksować. Do drugiej kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, zmiksować.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia ( ja piekłam w formie keksowej ). Wylać jasną część ciasta, na nią część kawową. Całość delikatnie i krótko wymieszać widelcem.

Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC.

Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE

przepis ze strony "kwestia smaku"

Ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 150 ml ciepłej wody
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
• 1 łyżeczka soli
• pół łyżeczki cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Robię wgłębienie, wlewam drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam przez 10-15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części, obsypuję mąką, kolejno rozwałkowuję na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, minimum 250℃.

Ja pizzę posmarowałam ketchupem, położyłam plasterki mozzarelli, szynki i czarnych oliwek. Polecam takie wydanie, naprawdę pyszna. :36_1_11:

Nie wiem tylko czemu im w przepisie wychodzą 2-3 pizze a mi wyszła tylko jedna, ale nic to, ważne, że wyszła i jest pyszna.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

panna'em
Mosia a masz może jakis przepis na proste i smaczne danie wegetariańskie??
(przeszkukam sobie jeszcze ten wątek) :oczko:

Margeritka
było coś kiedyś o tuńczyku z makaronem i słodką smietanką, ale nie pamiętam, czy to tu

jest na makaron z tuńczykiem, ale bez śmietanki tylko z sosem pomidorowym
są łazanki
kotleciki z jajek
racuszki
i nie pamiętam więcej

szukałaś coś?

ja jeszcze osobiści bardzo lubię makaron z serkiem wiejskim na słodko

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

PIECZONE PĄCZKI

przepis ze strony "moje wypieki"
tylko, że polecam je jednak usmażyć, są lepsze
i ja nie obtaczałam ich w niczym, tylko ewentualnie sypałam cukrem pudrem

1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych
2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
2/3 szklanki cukru
2 jajka
5 szklanek mąki pszennej (można część zastąpić np. mąką razową)
1 łyżeczka soli

Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodać masło (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier. Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Można sobie pomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem, wysypanej kaszą manną lub na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.

*mi się nie bardzo napuszyły

Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche ;).

* tak jak pisałam, ja smażyłam je na oleju

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

PIEGUSEK

przepis ze strony "moje wypieki"

30 dag mąki pszennej
1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić)
25 dag cukru
4 jajka
25 dag margaryny lub masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat do ciasta (śmietankowy, ewentualnie migdałowy)

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek.
Delikatnie wymieszać, przelać do formy.

Piec około 45 minut w temp. 180 stopni.
Dowolnie udekorować.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

SZYBKIE SPAGHETTI

2 ząbki czosnku
1 cebula
olej
przecier pomidorowy 500g ( można też pomidory z puszki, takie już pokrojone )
400-500g mięsa mielonego
makaron spaghetti
sól
pieprz
bazylia suszona
starty parmezan

Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku.
Gdy się zrumienią dodajemy pokrojoną cebulę. Solimy.
Chwilę smażymy ( żeby nie zbrązowiała ).
Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem, i smażymy wszystko razem, aż mięso się zetnie i lekko zbrązowieje.
Dodajemy przecier pomidorowy, suszoną bazylię ( ja dałam dość sporo ).
W razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowany sos wykładamy na makaron i posypujemy startym parmezanem.

*ja makaron ugotowałam wcześniej i dodałam na patelnię do sosu, ale dlatego, że m lubi odgrzewany makaron. ale odgrzewane jest równie pyszne.
*danie w ok. pół godziny :36_1_11:
*jeśli macie dobry garnek ( taki, żeby mięso nie przywierało ), to polecam zrobienie sosu w takim garnku, a nie na patelni

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

DROŻDŻOWA BABKA ŚNIADANIOWA

przepis z książki "Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz

3 szklanki mąki tortowej
4 dag drożdży
niepełna ( cm mniej ) szklanka mleka
1/2 szklanki cukru pudru
duży cukier waniliowy
2 jajka
1 jajko - osobno żółtko i białko
1/2 kostki masła lub masła roślinnego
1/2 filiżanki rodzynek
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy*

W ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru pudru rozprowadzamy pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Tłuszcz trzymamy przez chwilę w ciepłym miejscu, powinien być miękki.
Wyrośnięte drożdże miksujemy z tłuszczem, cukrem pudrem, jajkami, żółtkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką przez 5-7 minut ( nie dłużej ) - ciasto powinno być lśniące i odstawać od boków naczynia.
Dodajemy wcześniej opłukane i odsączone rodzynki, łączymy z ciastem, całość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości podłużnej formy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, smarujemy wierzch roztrzepanym w łyżce wody białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 40-50 min. ( czas pieczenia zależy od wysokości ciasta i może być nieco dłuższy ).
Pięknie zrumienione wystudzamy przez kilka minut w formie, w której się piekło, wyjmujemy na deskę do całkowitego wychłodzenia.

*ja zazwyczaj używam papieru do pieczenia

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

ZALEWAJKA

przepis z kuchni śląskiej
troszkę zmodyfikowany

torebka żurku w proszku ( w oryginale 1.5 szklanki zakwasu na żur )
10 dag boczku ( w oryginale wędzonego )
10 dag kiełbasy
1 cebula
60 dag ziemniaków
1/2 szklanki śmietany
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
sól
cukier*

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
W tym czasie boczek pokroić w kostkę, wytopić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i podrumienić.
Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się zupy.
Gdy ziemniaki będą miękkie, wlać stopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulą, a następnie żurek ( rozrobiony w wodzie, ale nie tak jak na opakowaniu napisane, tylko tak, żeby był dość gęsty ).
Zagotować.
Odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

* ja cukru nie używam do tej zupy

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

FILETY Z KURCZAKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

1 szklanka mleka
ok. 1.5 szklanka mąki- ciasto musi być dość gęste
1 jajko
suszone oregano ( można dodać też inne przyprawy, jakie tylko lubicie )
Vegeta
1 podwójna pierś kurczaka
olej do smażenia

Mięso płuczemy i kroimy na kawałki.
Posypujemy Vegetą, mieszamy i odstawiamy na parę minut.
W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych składników ( mleko, mąka, jajko ), dodajemy do niego oregano i mieszamy.

W tak przygotowanym cieście maczamy kawałki kurczaka i smażymy na oleju, na złoty kolor.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...