Skocz do zawartości
Forum

Przepisy mosi :)


mosia

Rekomendowane odpowiedzi

RACUCHY BŁYSKAWICZNE

• 2 jajka
• 1 szklanka kefiru
• 25 dag mąki
• 2 kwaskowate jabłka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki cukru pudru
• sól, tłuszcz do smażenia

Jajka, kefir, sól i mąkę z proszkiem do pieczenia wyrobić mikserem na jednolitą masę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki, wrzucić w ciasto i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać ze śmietaną lub z cukrem pudrem.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

SURÓWKA MAZOWIECKA

• 40 dag średniej marchwi
• 2 kwaskowate jabłka
• 1 ząbek czosnku
• sok z połowy cytryny
• 1/2 szklanki majonezu
• garść posiekanej zieleniny ( koperek, rzeżucha )
• cukier
• sól

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Jabłka obrać i również zetrzeć na tarce, od razu wymieszać z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały, a następnie wymieszać z marchewką, posiekaną zieleniną i majonezem. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do surówki. Doprawić do smaku, pamiętając, że ta surówka powinna być raczej pikantna niż słodka.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

• łazanki
• 50 dag kapusty białej
• 20 dag pieczarek
• 3 łyżki oleju
• cebula
• majeranek
• sól
• pieprz

Kapustę oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki i obgotować w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić i udusić z posiekaną cebulą na połowie tłuszczu. Osączoną kapustę posiekać, dodać grzyby i sól, pieprz oraz majeranek, przesmażyć na reszcie tłuszczu. Ugotować łazanki w osolonej wodzie. Odcedzić, osączyć, wymieszać z kapustą i zapiec w piekarniku albo dodać do kapusty i smażyć razem jeszcze chwilkę.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

KOTLETY Z NIESPODZIANKĄ

• 4 kotlety wieprzowe
• 4 łagodne małe serki topione
• 1 jajko
• tarta bułka
• sól, pieprz
• tłuszcz do smażenia
• warzywna przyprawa typu Vegeta
• garść posiekanej zieleniny ( natka pietruszki, bazylia, szczypiorek, rzeżucha )
• sok z cytryny

Kotlety głęboko naciąć tak, aby powstała głęboka kieszonka. Natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą warzywną. W każde nacięcie włożyć topiony serek i łyżeczkę zieleniny. Jajko ubić ze szczyptą soli, maczać filety i obtaczać w tartej bułce lekko dociskając panierkę. Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Schłodzone filety smażyć na złoty kolor w dużej ilości rozgrzanego oleju ( najlepiej w głębokiej fryturze ).

zamiast zieleninki można włożyć ziołowe serki topione ( 2 w 1 ) :-)

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

KLASYCZNY BIAŁY SOS

• 2 łyżki margaryny lub masła ( 4 dag )
• 2 łyżki przesianej mąki pszennej ( 3-4 dag )
• 2 szklanki mleka
• sól
• ewentualnie pieprz lub tarta gałka muszkatołowa

Tłuszcz stopić na niewielkim ogniu, dodać mąkę i zasmażyć. Zdjąć z ognia i powoli, stale mieszając, wlewać zimne mleko. Dobrze wymieszać i podgrzewać do chwili, gdy sos zgęstnieje i stanie się jednolity. Doprawić do smaku. Jeśli zamiast mlekiem rozprowadzimy zasmażkę śmietaną, otrzymamy sos śmietanowy, a jeśli użyjemy do tego rosołu ( może być z kostki ), to otrzymamy sos aksamitny. Jeśli gotowy sos delikatnie połączymy z 2 żółtkami, otrzymamy tak zwany sos holenderski.

bardzo dobry do kurczaka z makaronem mniam mniam

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

KOTLECIKI Z JAJEK

• 6 jajek na twardo
• 6 łyżek tartej bułki
• 2 jajka surowe
• 3 łyżki oleju
• 2 średniej wielkości cebule
• kilka łyżek śmietany
• sól, pieprz
• tłuszcz do smażenia

Drobniutko posiekaną cebulę podsmażyć lekko na 3 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Jajka posiekać, dodać cebulę, tartą bułkę, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać śmietanę. Dobrze wyrobić ręką, formować kotleciki, obtaczać w tartej bułce i obsmażać na mocno rozgrzanym tłuszczu.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

KOTLETY SCHABOWE Z ŻÓŁTYM SEREM

• 4 kotlety schabowe
• 4 plastry żółtego sera ( gouda )
• 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
• sól
• pieprz
• smażone ziemniaki ( mini-frytki ) lub ziemniaki z wody i zielona sałata mieszana

Usmażyć mini-frytki ( wstawić ziemniaki ) i w tym czasie przygotować zieloną sałatę.
Kotlety rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć kotlety na średnim ogniu 3-4 min. tylko z jednej strony. Potem przewrócić na drugą stronę, a na każdym położyć plasterek żółtego sera, patelnię przykryć pokrywką, kotlety smażyć jeszcze 3-4 min. Gdy ser zacznie się topić, posypać go szczyptą pieprzu. Podawać natychmiast.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

PARÓWKI PO ŁOWICKU

• 8 parówek ( mogą być drobiowe lub sojowe )
• 4 czubate łyżki mąki
• 2 łyżki oliwy lub oleju
• 2 jajka
• 2 łyżki gęstej śmietany
• sól, tłuszcz do smażenia

Parówki umyć w ciepłej wodzie, obrać z osłonek i pokroić na połówki. Mąkę przesiać, i utrzeć z olejem, żółtkami i szczyptą soli, dodając tyle wody, aby powstało gęste, jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Parówki nadziewać na widelec, maczać w cieście i smażyć ( najlepiej w głębokim tłuszczu ) na złoty kolor.

naprawdę pycha, i szybko

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

KURCZAK PO OTWOCKU

• 1 średni kurczak albo 4 udka
• 50 dag pieczarek
• 1-2 cebule
• 1/2 szklanki śmietany
• garść posiekanej zieleniny ( natka pietruszki, tymianek, szczypiorek )
• 2 łyżki przesianej mąki pszennej
• sok z cytryny
• 4 łyżki oliwy, oleju lub margaryny
• przyprawa warzywna typu Vegeta
• sól, pieprz

Kurczaka podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny. Obtoczyć w mące ( 1 łyżka ) i obrumienić na połowie tłuszczu. Cebule drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu, pieczarki poszatkować, skropić sokiem z cytryny, dodać do cebuli i dusić do miękkości. Dodać obrumienionego kurczaka, podlać 1/2 szklanki wody z dodatkiem przyprawy warzywnej i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyjąć kawałki mięsa. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu i podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, do chwili gdy sos zgęstnieje. Porcje kurczaka wyłożyć na talerze, polać sosem pieczarkowym i obficie posypać posiekaną zieleniną. Najlepiej podawać z ziemniakami w dowolnej postaci, makaronem, ryżem lub z kluskami domowymi.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Zapiekanka z ryżu i fileta • 0,5 kg fileta z kurczaka
• 3 paczki ryżu
• 3 zupy gorący kubek cebulowe
• 0,5 kg pieczarek
• 4 serki hohland topione
• 250 ml śmietany 18%

Ryż gotujemy. Pieczarki pokrojone smażymy. Fileta kroimy w kostkę i podsmażamy do tego dodajemy zupy rozmieszane w pół szkl. wody. Dusimy 10min. Ryż, pieczarki i filet mieszamy i wkładamy DO NACZYNIA . Serki i śmietanę roztapiamy w garnku gorące wylewamy na poprzednio ułożony ryz itd. Zapiekamy 25 min w temp 180 St.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

WIEJSKIE JEDZENIE

• 30 dag makaronu ( krajanka lub kolanka )
• 50 dag sera białego
• 25 dag kiełbasy zwyczajnej
• 8 dag słoniny
• sól
• natka pietruszki

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Pokroić kiełbasę i ser w kostkę. Słoninę pokroić również w kostkę, stopić i przesmażyć w niej kiełbasę. Wszystkie połączyć i wymieszać. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

ZRAZIKI Z GRZYBAMI

• 40 dag mielonego mięsa
• 1 jajo
• kajzerka
• 10 dag pieczarek
• 2 łyżki masła roślinnego
• łyżka bułki tartej
• olej do smażenia
• pieprz
• sól

Pieczarki obrać, opłukać, posiekać, podsmażyć na maśle roślinnym, dodać bułkę tartą, aby nadzienie zgęstniało. Z mięsa, jaj, namoczonej i odciśniętej bułki oraz przypraw przygotować masę mięsną; uformować z niej placuszki, na każdym położyć łyżeczkę nadzienia grzybowego, zawinąć, nadając zrazikom podłużnym kształt. Smażyć je ze wszystkich stron na oleju.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

KIEŁBASKI RUMUŃSKIE

• 30 dag mielonego mięsa ( wołowo-wieprzowego )
• jajo
• 5 łyżek tłuszczu
• cebula
• półtorej czerstwej kajzerki
• pół szklanki wody
• pół szklanki bułki tartej
• 2 ząbki czosnku
• pieprz
• sól

Bułkę namoczyć w mleku, cebulę posiekać i usmażyć na jasnozłoty kolor. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do mięsa i dobrze wymieszać. Po chwili dołożyć cebulę, dobrze odciśniętą bułkę oraz jajo i pieprz. Z wyrobionej masy formować grube wałeczki długości około 10 cm. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zrumienione kiełbaski wstawić na chwilę do ciepłego piekarnika ( niekoniecznie ). Podawać z ziemniakami oraz surówką.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM

• 1 główka kapusty
• 250 g ryżu
• 200 g mielonej wieprzowiny
• 2 łyżki masła
• 2 cebule
• pieprz
• sól

Ryż ugotować i wymieszać z mięsem, dodać posiekaną, podsmażoną na maśle cebulę, sól i pieprz. Główkę kapusty oczyścić z wierzchnich liści, opłukać i wyciąć głąb. Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 15-20 minut. Gdy ostygnie, ostrożnie oddzielić poszczególne liście.
Na dno rondla włożyć tłuszcz oraz kilka zewnętrznych liści kapusty. Gotowe gołąbki układać ciasno jeden obok drugiego – zawiniętą stroną do dołu. Podlać niewielką ilością wody i przez godzinę dusić lub piec w piekarniku. Podawać polane sosem pomidorowym.

Gołąbki można również ugotować na parze.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

już nie pamiętam skąd ten przepis mam ale nawet nie wiedziałam, że to takie pyszne wyjdzie.

SZNYCLE PRUSZKOWSKIE

- 8 plasterków grubej kiełbasy ( szynkowa, krakowska, mortadela itp. ) - ja użyłam mortadeli
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej
- 2 jajka
- garść posiekanej zieleniny lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub suszonego tymianku / oregano
- 2-3 łyżki śmietany lub mleka
- sól, mielona papryka ostra
- tłuszcz do smażenia

z moich obserwacji: jak śmietana to rzadka, a i tak trzeba dać więcej żeby ciasto było choć trochę lejące, to już dodawajcie według waszego gustu.

z mąki, jajek, śmietany i szczypty soli oraz papryki przygotować ciasto, odstawić na 30 minut.
wymieszać z posiekaną zieleniną.
plastry kiełbasy maczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.

ja zrobiłam też parówki w takim cieście i też pycha

:36_1_1:

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

BABKA PIASKOWA MARMURKOWA
przepis z internetu, sprawdzony, zatwierdzony

* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 margaryna - rozpuszczona i ostudzona
* aromat waniliowy
* 2 łyżki gorzkiego kakao

Jajka utrzeć z cukrem , nadal miksując stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Do masy wlać rozpuszczoną margarynę , zmiksować i dodać aromat waniliowy .

Odlać 1/3 część ciasta , dodać do niej kakao i zmiksować .

Formę keksową [ 35 x 11 cm ] wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą (albo wyłożyć papierem ) . Wlać jasne ciasto , następnie wyłożyć ciemne ciasto na całej długości .

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 40-50 minut .
sprawdzać patyczkiem czy już jest upieczone.

myślę, że spokojnie można użyć formy do babek
i można też z tego przepisu zrobić wersję jednokolorową, po prostu nie dodawać kakao

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...