Skocz do zawartości
Forum

Przepisy mosi :)


mosia

Rekomendowane odpowiedzi

RISOTTO ( ? )

1 szklanka ryżu ( około )
1 czerowna papryka
1 duża cebula
1 filet z kurczaka ( jeden pojedynczy )
por
sól, pieprz, curry

ja korzystałam z ryżu, który mi został z obiadu dzień wcześniej ( dobry pomysł na wykorzystanie takiego ryżu - ja nigdy nie umiem wymierzyć z ryżem.
wiadomo, ryż ugotować.
ostygnięty ryż wrzucić na patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i podgrzewać pomalutku na najmniejszym palniku i najmniejszym ogniu - mieszać od czasu do czasu.
filet z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na oliwie, dodając soli i pieprzu. tylko nie podsmażać bardzo, żeby leciutko tylko zbrązowiało mięsko. przyprawić kurczaka i ryż curry.
gdy mięsko będzie już ścięte i mięciutkie, dodać do ryżu.
a na tej samej patelni rozgrzać olej i wrzucić paprykę pokrojoną na nieduże kawałki.
gdy zacznie już mięknąć, wrzucić pora pokrojonego na talarki ( ja dałam 5 takich talarków ) i po paru minutach wrzucić jeszcze cebulę pokrojoną na kawałeczki ( nie za małe, nie za duże ), posolić warzywa.
gdy będą już miękkie a nawet lekko przysmażone, dodać je do ryżu, zwiększyć ogień, wymieszać dobrze i trzymać na ogniu jakieś 2-3 minutki, mieszając.
i w sumie to już gotowe.

mam nadzieję, że będzie smakowało.
mi i mojemu mężowi bardzo smakowało, więc mam nadzieję, że wam też posmakuje.

z takiej ilości składników najadły się 2 osoby. ale z ryżem to zróbcie jak uważacie bo ja naprawdę nigdy nie umiem wymierzyć, więc lepiej zróbcie po swojemu.
:36_3_15:

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

mosia
mosia masz moze jakis , przepis na rogaliki z powidlami ??

sprawdzonego nie mam żadnego ale jak chcesz jakiś po prostu to mogę poszukać. :36_3_15:


Że też ja tu trafilam dopiero teraz.. ślinka cieknie na samą myśl
czekamy na więcej ;*

dziękuję :36_3_14:

a ja mam taki przepis, tylko to są rogaliki drożdżowe
jak chcecie to podam

Odnośnik do komentarza

Drożdżowe rogaliki

40 dkg mąki
1 jajko i 2 żółtka
2 garści cukru
1 płaska łyżeczka soli
1/2 kostki drożdży
1 cukier waniliowy
niecała szklanka mleka
na koniec dodać 1/2 kostki masła (ma być roztopione, ale letnie)

wymieszać, poczekać aż urośnie
pociąć na trójkąty
nałożyć marmoladę, konfiturę (lub co kto woli)
zawinąć

wstawić do piekarnika 180 stopni
ja wyciągam jak się zrumienią (dodatkowo przed wsadzeniem bułeczki smaruję białkiem i sypię trochę cukrem)

Odnośnik do komentarza

RAGU na 3

50 dag mielonego mięsa
20 dag umytych i pokrojonych w płatki pieczarek
pół strąka świeżej zielonej papryki ( może być inny kolor )
obrana i drobno posiekana cebula
2 marchewki obrane i starte na tarce do jarzyn o dużych oczkach
2 ząbki czosnku
puszka włoskich pomidorów bez skórki ( mogą być te już pokrojone z puszki )
2 łyżeczki oreagano
po pół łyżeczki tymianku i bazylii
2 łyżki oleju
łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

W rondlu ( albo na głębokiej patelni ) na rozgrzanym tłuszczu ( olej i masło ) podsmażyć marchewkę, cebulę i posiekany jeden ząbek czosnku; smażyć - mieszając - aż cebula się zeszkli ( 2-3 min ). Dodać pomidory wraz z przecierem ( jeśli używacie całych pomidorów, trzeba je wcześniej pokroić i odciąć piętki ). Sos zagotować.
Do wrzącego wrzucać partiami mielone mięso i smażyć je - szybko mieszając widelcem - aby zbrązowiało i rozdzieliło się na małe grudki. Dołożyć pieczarki i paprykę. Sos znów zagotować, zmniejszyć płomień i postawić na płytce ochronnej. Gotować pod przykryciem przez ok. 30 min.
Doprawić do smaku suszonymi ziołami ( roztartymi w dłoniach ), posiekanym drugim ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem, trzymać na ogniu jeszcze 2-3 min.

można go użyć do spaghetti po bolońsku ( tak jest w oryginale ).
ja nadziewałam nim makaron muszelki, zapiekałam chwilkę posypane serem żółtym i parmezanem.
a także nadziewałam nim cannelloni.

naprawdę pyszne. polecam :smile_move:

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Bardzo dobre i łatwe ciasto z owocami

4 jajka
1 szkl. cukru
0,5 szkl. oleju
1,5 szkl. mąki luksusowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
owoce

Przygotować blaszkę z czterema bokami (ciasto ma rzadką konsystencję)
Zmieszać cukier waniliowy ze zwykłym cukrem.
Całe jajka zmiksować z cukrem (ja miksuję w dzbanku),
dodać olej- miksować, dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do piecz.
i z solą.
Jeszcze chwilkę miksować. Wylać ciasto na blaszkę, ułożyć owoce.
Jeśli owoce są bardzo kwaśne (np. śliwki lub rabarbar) można
wierzch ciasta posypać trzema łyżkami cukru .
Utworzy się chrupiąca skórka. Piec 1 godz. w temp. 180 stop . C.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

ŚMIETNIK PŁOCKI

40 dag ryżu ( 4 torebki )
8 parówek
4 strąki kolorowej papryki
3 łyżki oliwy lub oleju
1-2 cebule
Vegeta
garść posiekanej zieleniny ( natka pietruszki, tymianek )
sól
ostra papryka mielona lub pieprz Cayenne

ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem Vegety, odsączyć i wymieszać z 1 łyżką oliwy ( ja dałam więcej ). cebulę pokroić i zeszklić na pozostałym tłuszczu. parówki obrać z osłonek i pokroić w talarki. papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, pokroić w paseczki, dodać do cebuli razem z parówkami. dusić na małym ogniu 10 minut, często mieszając. dodać ryż, wymieszać, doprawić do smaku i zagotować. obficie posypać posiekaną zieleniną.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

CHRUPIĄCE ZIEMNIACZKI

1 kg ziemniaków
100 ml oliwy z oliwek
sól morska + jeśli mamy - gruboziarnista sól morska do posypania upieczonych ziemniaków

* Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki (około 4 cm). Opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia lub z uchyloną pokrywą przez 12 minut.
* W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Podgrzać oliwę w rondelku (ma być bardzo gorąca, ale ma się jeszcze nie dymić).
* Ziemniaki odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Ustawić garnek z ziemniakami na małym ogniu, a po około 10 sekundach polać je gorącym olejem i delikatnie przemieszać. Ziemniaki wyłożyć na blachę do pieczenia, rozkładając je jedną warstwą w możliwie dużych odstępach. Polać resztą oliwy z garnka i wstawić do nagrzanego piekarnika.
* Piec przez 15 minut, następnie przewrócić ziemniaki na drugi bok i znów piec przez 15 minut. Jeszcze raz przewrócić i piec przez 15 minut. Na koniec zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec ziemniaki na złoty kolor przez 10 minut (jeśli nadal ziemniaki nie będą zrumienione zgodnie z naszymi oczekiwaniami, można na kilka minut przełączyć piekarnik na funkcję grilla). Po upieczeniu ziemniaki posypać solą morską, jeśli mamy - gruboziarnistą.

ja piekłam krócej bo nie chciało mi się czekać. a i tak były chrupiące.

przepis ze strony Kwestia Smaku - Przepisy, zdjęcia i filmy kulinarne

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

ZIEMNIAKI Z ROZMARYNEM, CYTRYNĄ I CZOSNKIEM

SKŁADNIKI, 2 porcje:
½ kg ziemniaków
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny (lub mniej, do smaku)
1 łyżka listków świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
6 małych ząbków czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 9 minut, następnie dokładnie odcedzić.
Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę oraz sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut lub więcej, w zależności od wielkości ziemniaków, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku. Od czasu do czasu zamieszać, starając się aby czosnek znajdował się na wierzchu ziemniaków.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

MAZOWIECKA GROCHÓWKA

• 1.5 szklanki łuskanego grochu
• 15 dag wędzonego chudego boczku
• 20 dag wędzonej kiełbasy
• 2-3 marchewki
• 1-2 pietruszki
• 1/2 - 1/4 selera korzeniowego
• 1-2 cebule
• 50 dag ziemniaków
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 listek laurowy
• 2 ziarenka ziela angielskiego
• suszony majeranek
• sól, pieprz
• ewentualnie 1 łyżka oleju

Groch wypłukać i namoczyć na godzinę. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Przełożyć razem do dużego garnka, zalać sześcioma szklankami wody i zagotować na średnim ogniu. Dodać przyprawy i boczek ( w kawałku - nie trzeba, można go od razu pokroić i podsmażyć i wrzucić do zupy ) i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40-45 minut. Ewentualnie doprawić - smak powinien być dość zdecydowany, bo dodatek ziemniaków nieco go złagodzi. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości na małym ogniu. Wyjąć warzywa oraz boczek. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej, boczek pokroić na małe kawałki, przełożyć na patelnię i chwilę dusić na niewielkim ogniu ( jeśli korzystamy z bardzo chudego boczku , należy dodać łyżeczkę oleju ). Cebule pokroić w kostkę, dodać do boczku i zeszklić. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do zupy razem z boczkiem i majerankiem, ponownie skosztować. Zupę znów zagotować, energicznie mieszając, i natychmiast podawać - powinna być bardzo gorąca.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...