Skocz do zawartości
Forum

Przepisy mosi :)


mosia

Rekomendowane odpowiedzi

SOS ŚMIETANOWO-CEBULOWY

2 cebule
olej
3/4 szklanki śmietany
sól
Kucharek lub Vegeta
pieprz
mąka

Cebulę kroimy ( jak chcecie ).
Wrzucamy do rondelka z olejem, solimy i smażymy, tak żeby nie zbrązowiała - ja dodałam troszeczkę cukru.
Gdy już będzie miękka dolewamy wody, przyprawiamy odrobiną Kucharka i dusimy ok. 15 minut.
Po tym czasie dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy.
Zagęszczamy sos mąką, przyprawiamy pieprzem i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

mosia
SOS ŚMIETANOWO-CEBULOWY

2 cebule
olej
3/4 szklanki śmietany
sól
Kucharek lub Vegeta
pieprz
mąka

Cebulę kroimy ( jak chcecie ).
Wrzucamy do rondelka z olejem, solimy i smażymy, tak żeby nie zbrązowiała - ja dodałam troszeczkę cukru.
Gdy już będzie miękka dolewamy wody, przyprawiamy odrobiną Kucharka i dusimy ok. 15 minut.
Po tym czasie dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy.
Zagęszczamy sos mąką, przyprawiamy pieprzem i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu.
robię to tak samo:)

Odnośnik do komentarza

Otka
a jakie mięsko dałaś do sosiku?

kurczak i indyk

Yvone
mosia
SOS ŚMIETANOWO-CEBULOWY

2 cebule
olej
3/4 szklanki śmietany
sól
Kucharek lub Vegeta
pieprz
mąka

Cebulę kroimy ( jak chcecie ).
Wrzucamy do rondelka z olejem, solimy i smażymy, tak żeby nie zbrązowiała - ja dodałam troszeczkę cukru.
Gdy już będzie miękka dolewamy wody, przyprawiamy odrobiną Kucharka i dusimy ok. 15 minut.
Po tym czasie dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy.
Zagęszczamy sos mąką, przyprawiamy pieprzem i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu.
robię to tak samo:)

a ja myślałam, że jestem genialna :sofunny:

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

jesteś, jesteś. :11_6_203:
ja to zrobiłam tak, ze za dużo trochę cebuli mi się skroiło, wiec na szybko wymyśliłam a mojemu m ( wtedy jeszcze nie m) powiedziałam, że takie moje popisowe danie;) a on uwierzył, dopiero po 2 latach małżeństwa dowiedział się prawdy :hahaha:
proste rzeczy też są pycha:)

Odnośnik do komentarza

mosia
MAŚLAK

- 25 dag margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2.5 szklanki przesianej mąki pszennej ( najlepiej tortowa )
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 torebka proszku do pieczenia
- sól
- tłuszcz i bułka tarta do formy

mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
miękkie masło utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dalej ucierać dodając kolejno jajka, a następnie po łyżce mąkę z dodatkami.
przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

w przepisie jest napisane na 200 stopni, ale według mnie to za dużo, albo krócej piec, bo mi się np przyjarał troszkę spód

Mosia, placek super. Wczoraj robiłam:D Wszystkie Twoje przepisy super

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3anlibaa7n9c2.png
http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hfw1oeb9w.png http://s2.pierwszezabki.pl/048/0482789f1.png

[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/tkvgh758z54w8aou.png[/img

Odnośnik do komentarza

mosia
PASTA JAJECZNA Z TUŃCZYKIEM

4 jajka
2 małe puszki tuńczyka w oliwie
pół cebuli
ok. 2 łyżek majonezu
sól
pieprz

Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, pokrojoną drobno cebulę i majonez.
Mieszamy.
Doprawiamy do smaku.

bardzo szybkie, proste do zrobienia i pycha pasta zrobiłam i polecam innym :36_2_25:

Odnośnik do komentarza

NATKA08
mosia fajne te twoje przepisy a powiedz mi czy sama trochę eksperymentujesz w kuchni no wiesz czy sama coś wymyślasz jakieś przepisy???

tak tak, czasem mi się zdarza

ostatnio robiłam po swojemu skrzydełka pieczone w marynacie z kolorowego pieprzu i rozmarynu
i sosik z mięsa wołowego - i tu nie będę skromna, wołowinka wyszła pyszna i mięciusia :smile_jump:
m powiedział, że zajebiste

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

NATKA08
mosia
PASTA JAJECZNA Z TUŃCZYKIEM

4 jajka
2 małe puszki tuńczyka w oliwie
pół cebuli
ok. 2 łyżek majonezu
sól
pieprz

Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, pokrojoną drobno cebulę i majonez.
Mieszamy.
Doprawiamy do smaku.

bardzo szybkie, proste do zrobienia i pycha pasta zrobiłam i polecam innym :36_2_25:

Też często robią :love: pycha

http://davf.daisypath.com/2hwIp1.png

Odnośnik do komentarza

MARYNATA DO KURCZAKA Z ROZMARYNEM I KOLOROWYM PIEPRZEM

oliwa z oliwek
kolorowy pieprz w ziarenkach
rozmaryn - może być suszony
Kucharek lub inna przyprawa warzywna

Marynować można wybrane części kurczaka.
Ja stosowałam już skrzydełka i udka.

Z podanych składników robimy marynatę i wkładamy do niej mięso.
Mieszamy, aby ładnie się w niej "obtoczyło".
Przykrywamy folią spożywczą miskę i wstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Potem wrzucamy wszystko do brytfanny/naczynia żaroodpornego i pieczemy w ok. 200 stopniach, często obracając, aż mięso będzie ładnie rumiane.

*ja w trakcie pieczenie kilka razy zmniejszam temp. , żeby się dobrze upiekło też w środku a nie tylko na zewnątrz

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...