Skocz do zawartości
Forum

Przepisy mosi :)


mosia

Rekomendowane odpowiedzi

KOTLETY W SOSIE MUSZTARDOWYM

• 4 kotlety schabowe
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżeczka octu
• 4 łyżki śmietany
• mąka
• 200 ml bulionu
• 4 korniszony ( małe )
• sól
• pieprz
• tłuszcz do smażenia

Kotlety opłukać, lekko rozbić tłuczkiem, osolić, natrzeć pieprzem, oprószyć mąką i zrumienić z obu stron na tłuszczu.
Przełożyć do garnka, wlać bulion.
Przykryć i dusić 15 minut.
Dodać ocet, korniszony, musztardę i śmietanę.
Wymieszać i dusić bez przykrycia przez 5 minut.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

mosia
KOTLETY W SOSIE MUSZTARDOWYM

• 4 kotlety schabowe
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżeczka octu
• 4 łyżki śmietany
• mąka
• 200 ml bulionu
• 4 korniszony ( małe )
• sól
• pieprz
• tłuszcz do smażenia

Kotlety opłukać, lekko rozbić tłuczkiem, osolić, natrzeć pieprzem, oprószyć mąką i zrumienić z obu stron na tłuszczu.
Przełożyć do garnka, wlać bulion.
Przykryć i dusić 15 minut.
Dodać ocet, korniszony, musztardę i śmietanę.
Wymieszać i dusić bez przykrycia przez 5 minut.

Kradnę na dzisiejszy obiad:love:

http://davf.daisypath.com/2hwIp1.png

Odnośnik do komentarza

DE VOLAILLE Z MASŁEM ZIOŁOWYM

przepis z jakiejś książki kucharskiej, ale nie pamiętam tytułu ani autora

pół piersi kurczaka na osobę
15 dag masła
łyżeczka świeżych posiekanych ziół
ćwierć łyżeczki mieszanki ziół suszonych ( majeranek, oregano, tymianek )
ząbek czosnku
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz mielony ( oryginalnie w przepisie jest biały pieprz )
mąka do panierowania
1 jajko
bułka tarta
olej

Umyta i osuszoną połówkę piersi lekko zbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy.
Z masła, posiekanych ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku robimy masło ziołowe. ( ja je po zrobieniu włożyłam na chwilkę do zamrażalnika, żeby stwardniało ).
Grudkę masła ziołowego układamy pośrodku płata piersi i zwijamy go w rulonik.
Obtaczamy w mące pszennej, roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju dokładnie ze wszystkich stron, aż do zrumienienia.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

ŻOŁĄDKI W BIAŁYM SOSIE ( BESZAMELU )

pół kg żołądków drobiowych
przyprawa warzywna ( np. Kucharek )
świeży koperek

Sos:

• 2 łyżki margaryny lub masła ( 4 dag )
• 2 łyżki przesianej mąki pszennej ( 3-4 dag )
• 2 szklanki mleka
• sól
• ewentualnie pieprz lub tarta gałka muszkatołowa

Żołądki opłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem warzywnej przyprawy.
W międzyczasie przygotować sos.
Tłuszcz stopić na niewielkim ogniu, dodać mąkę i zasmażyć.
Zdjąć z ognia i powoli, stale mieszając, wlewać zimne mleko.
Dobrze wymieszać i podgrzewać do chwili, gdy sos zgęstnieje i stanie się jednolity. Doprawić do smaku.
Żołądki włożyć do sosu i polać ugotowany makaron lub wyłożyć na ugotowany makaron i polać sosem.
Posypać posiekanym koperkiem.
Można je podać również z ryżem, a i myślę, że do ziemniaczków też pasują.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Bettyy
Przepis z żołądkami super :) Obym je nie długo wypróbowała bo wyglądały smakowicie Mniam

dzięki.
a to tak sama wymyśliłam, to połączenie z beszamelem, ale wyszło pysznie.
tylko właśnie lepiej dodać jakiejś zieleniny do sosu lub nawet suszonych przypraw, bo tak z gołym sosem to już nie ten smak.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

MAKARON Z CUKINIĄ

przepis na 1 osobę ( lub dwie kobiety hi hi )

1-2 małe cukinie
1 cebula
woda
2 łyżki śmietany
makaron ( najlepiej Rigatoni, Mezze Maniche )

Podsmażamy pokrojoną drobno cebulę ( tak aby się zeszkliła ).
Dodajemy cukinię pokrojoną na cienkie półplasterki albo jeszcze drobniej.
Podlewamy wodą, tak aby zakryła cukinię z cebulą i dusimy, aż wszystko będzie miękkie ( zrobi się taka papka ).
Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy.
Jeszcze chwileczkę trzymamy na ogniu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Mieszamy z ugotowanym makaronem.
Można posypać startym parmezanem jeśli ktoś lubi.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

MOJA ZALEWAJKA

barszcz biały w butelce
ziele angielskie
liść laurowy
śmietana
4-5 ząbków czosnku
2 "laski" kiełbasy ( ja dałam targową )
2 plastry boczku
3-4 ziemniaki
sól / Kucharek - ja dałam 3 łyżeczki Kucharka
pieprz
pół cebuli lub jedna mała

Do garnka wlewamy wodę, tak do połowy.
Wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, obrane ząbki czosnku i kiełbasę pokrojoną w pół-talarki.
Zagotowujemy.
Gdy zacznie się gotować wrzucamy obrane i pokrojone ( jak do zupy ) ziemniaki.
Niech się gotuje.
W tym czasie kroimy boczek w paseczki i cebulę w drobną kostkę.
Rumienimy na patelni - bez oleju, no chyba, że boczek jest chudy.
Gdy ziemniaki będą już troszkę miękkie, wlewamy pół butelki barszczu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy dalej, a gdy ziemniaki już będą miękkie, dodajemy do zupy śmietanę wymieszaną z zupą i mąką.
I jeszcze chwilkę gotujemy, ale dosłownie chwilkę.
Na talerzu okraszamy zupę zrumienionym boczkiem z cebulką.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

SZYNKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM

4 grubsze plastry szynki wieprzowej
sól lub Kucharek
pieprz
mąka
olej lub oliwa, ale lepiej olej
woda

Plastry szynki płuczemy i suszymy.
Solimy i pieprzymy.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie ( mocno ) zbrązowieją - przynajmniej z jednej strony.
Następnie podlewamy wodą i dusimy, aż mięso będzie miękkie.
Jeśli wody ubywa, dolewamy.
Gdy będą gotowe, zagęszczamy sos mąką - ja przesiałam mąkę prosto na patelnię ( mięso troszkę na bok odsunęłam ) i mieszałam "miotełką".
W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.

I gotowe.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

mosia
KOTLETY W SOSIE MUSZTARDOWYM

• 4 kotlety schabowe
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżeczka octu
• 4 łyżki śmietany
• mąka
• 200 ml bulionu
• 4 korniszony ( małe )
• sól
• pieprz
• tłuszcz do smażenia

Kotlety opłukać, lekko rozbić tłuczkiem, osolić, natrzeć pieprzem, oprószyć mąką i zrumienić z obu stron na tłuszczu.
Przełożyć do garnka, wlać bulion.
Przykryć i dusić 15 minut.
Dodać ocet, korniszony, musztardę i śmietanę.
Wymieszać i dusić bez przykrycia przez 5 minut.

Mosia mam pytanko,czy zamiast korniszonów mogą być ogórki kiszone?Wydaje mi się,
że tak ale wolę zapytać doświadczoną kucharkę.Dziękuję za przepis i włąśnie podkradam
go na jutrzejszy obiadek.:smile_move:

http://www.suwaczek.pl/cache/3b92461a0b.png
http://www.suwaczek.pl/cache/8fd5a3da9a.png
http://www.suwaczki.com/tickers/gann3e3k63u83qf1.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...