Skocz do zawartości
Forum

Mamusie luty 2019

Gość Tubulinka

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z ciuchowych zakupów jedyne co poszalałam to ... kupiłam dla siebie spodnie ciążowe :D Bo z poprzedniej ciąży mam ubrania na okres letni, a teraz mam pół roku przesunięcia i trzeba mieć w czym chodzić na zimę :). Swoją drogą to straszna bieda z ciuchami dla ciężarnych w sieciówkach...

Dla małego pewnie nic zbytnio nie kupię bo wystarczy to co mam po starszym.

https://www.suwaczki.com/tickers/17u96iyerr760asd.png
http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c20mmhtsnfha6.png

Witajcie:)
Ja też mam takie realne sny związane z ciążą i bieżącymi sprawami. Dziś przespałam prawie całą noc po melisie ale dobre i to.
Marta ja też mam w czwartek wizytę u pani doktor, nie mogę się doczekać.
Dziewczyny bardziej doświadczone, gdzie kupowałyście ubrania ciążowe? Ja znalazłam jedynie w H&M taki dział i to bez szału, jeden fajny model spodni.
Wy już kupujecie ubranka? Kurcze ja się boję, że coś zapeszę, że znowu poronie, i zostanę z tymi ciuszkami. Nawet nie patrzę na nie w sklepach. Może po wizycie czwartkowej coś zacznę kompletować w takim razie, może już wszystko będzie dobrze.
Miłego dnia:)

Ja do dzidziusia jeszcze nic nie kupowałam, wszystko jakoś odkładam na później bo "jeszcze jest czas" ;) i tak pewnie obudzę się z ręką w nocniku w 6 miesiącu bez niczego ;) ale liczę że coś ruszy jak poznam płeć dzieciaczki, a to najwcześniej za 2 tygodnie. Jedynie co to dostałam od babci łóżeczko w którym jeszcze ja spałam jak byłam niemowlakiem i mój chłopak je remontuje :)
Dziewczyny, a powiedzcie mi, miałyście wyrywane zęby w ciąży? Ja mam 2 takie paskudne, których nie zdążyłam zrobić przed ciążą i muszę wyrwać teraz i boje się bardzo że dostanę jakiegoś zapalenia po wyrwaniu i zrobię krzywdę dziecku. Ale z drugiej strony niezrobione zęby też są niebezpieczne dla ciąży. Miałyście taką sytuację?

https://www.suwaczek.pl/cache/049151562a.png

Ja ubranka i łóżeczko mam po pierwszym dziecku:-) napewno coś tam kupię nowego ale nie będę za bardzo szalała, no i muszę kupić wózek bo poprzedni oddałam. Co do witamin to ja biorę od początku pregne plus i lekarz kazał brać dalej.

Ja od początku biorę Femibion, polecała mi go pani w aptece jak już się staraliśmy. Mój lekarz też go poleca. Teraz biorę już "2". Moja koleżanka brała inne tabletki, ale przeniosła się na Femibion bo mówiła że po tamtych miała straszne mdłości, a ja nawet nie wiedziałam że po takich witaminach można mdłości mieć.

https://www.suwaczek.pl/cache/049151562a.png

Co do ubranek to jeszcze nic nie kupuje i narazie nie zamierzam, najzwyczajniej nie mam gdzie ich trzymać i tak ledwo z mężem i synem mieścimy się w szafie...Po obecnym synku mam tyle niezniszczonych ubranek z okresu noworodkowego, ze jak będzie drugi chłopak to kupię tylko kombinezon i czapeczkę, ale za to jak będzie córka to wpadnę chyba w szał zakupowy, dla dziewczynek jest ogólnie dużo większy wybór ciuszkow:) Snów mam bardzo dużo, ale nie zauważyłam żeby różniły się czymś od tych sprzed ciąży. Z witamin tylko kwas foliowy biorę. Zazdroszczę Wam dziewczyny umiejętności krawieckich, bo ja to mam do takich rzeczy dwie lewe ręce:D

Ząbki można leczyć, a nawet trzeba. Ja w pierwszej ciąży chciałam "przetrzymać" jednego i skończyło się tym, że mi później przy wyrywaniu żadne znieczulenie nie zadziałało ( a dostałam dwa). Tak więc im wcześniej tym lepiej. Później nauczona wcześniejszym doświadczeniem leczyłam po dwa na raz :) mi dentystka wtedy mówiła, że do 32 tyg nie ma problemu.

Wydaje mi się, że tak na prawdę wszystko to jest sprawa bardzo indywidualna i tego, jak pracują hormony. Niby mówi się, że córeczka odbiera urodę a chłopiec dodaje. Ja z moimi dziewczynami w ciąży wyglądała bardzo dobrze a miałam koleżankę, która ze swoimi chłopcami wyglądała tragicznie zwłaszcza jeśli o cerę chodzi. Także to chyba nie ma reguły

https://www.suwaczek.pl/cache/120ff8403c.png

Hej .dawno się nie odzywalam ale czytam kazdy post. Przy leczeniu zebow daja znieczulenie.
Ja biore falvit mama czy jakos tak.
Dziewczyny robilam sobie posiew bo czulam ze jest cos nie tak i wyszedl mi paciorkowiec GBS ktory w ciazy i przy porodzie jest niebezpieczny. Podobno jak czytalam 1 na 4 kobiet go ma. Martwie sie ze bedzie cos nie tak. Czy ktoras moze miala tez z tym problem.

Mamy mieć córeczkę, może ona faktycznie zabiera mi włosy:) cerę mam na razie ok. W środę mam pobrać morfologię, wezmę od razu żelazo i będzie wiadomo.
Mag82lena z czego pobierałaś ten posiew? Mocz, krew czy gardło? Pracuję w służbie zdrowia i powiem Ci, że teraz to praktycznie każdy ma gronkowca i normalnie żyjemy. Nie wiem zaupełnie jak to jest jeśli chodzi o ciążę.

Cześć Dziewczyny.
Czytam Was od kilku dni i w końcu odważyłam się odezwać. Termin mam na 6 lutego.
Jerba ja 3 lata temu miałam opryszczkę wargową w ciąży i lekarz wtedy zalecił mi zwilżenie opryszczki wodą i pocieranie jej mokrym palcem zamoczonym w zwykłej soli kuchennej. Ten sposób stosuję do dziś i jak dla mnie jest skuteczny. Ewentualnie chyba te plasterki compeed można też stosować w ciąży. Pamiętaj, że przy opryszce najważniejsza jest dokładna higiena rąk, żebyś nie przeniosła opryszczki w miejsca intymne...
Mag82lena apropo tego paciorkowca. Posiew na paciorkowca powinno się wykonywać w ciąży po 34 tygodniu. I właśnie w pierwszej ciąży wykryto u mnie tego paciorkowca. Podczas porodu dostałam dwa razy podany do kroplówki na to antybiotyk i to wystarczyło. Dziecko się urodziło zdrowe, później też właśnie badali czy na Dziecko się nie przeniosło. W razie czego podają też Dziecku.
Pozdrawiam wszystkie Mamusie i życzę sobie jak i Wam zdrowej i bezproblemowej ciazy!

Posiew z pochwy. Czulam ze cos nie tak jest i poprosilam lekarza zeby zrobil i wyszedl. Wiem ze wlasnie standardowo sie robi pod koniec ciazy i podaje antybiotyk jak wyjdzie. Ale sie martwie. Narazie lekarz przypisal globulki robione na recepte z antybiotykiem i zobaczymy co z tego wyjdzie. Wiem ze ciezko jest sie pozbyc.

Hej Dziewczyny, my dzis dzien leniuchowania malego ..
Ja schudlam od poczatku ciazy 7kg i narazie nie tyje. Zaczynam 14tydzien. Niewiem czemu nie tyje, ale pytalam lekarza i mowil ze niema.powodow do zmartwien. Na poczatku ciazy mialam b.duzo stresow wiec moze dlatego tak zeszlo mi a teraz malo jem dlatego nie tyje narazie ? Niewiem sama ale poki lekarz mowi ze jest ok to nie martwie sie.
Milego wieczoru Kochane

https://www.suwaczki.com/tickers/nzjddqk3loyiygr1.png