Skocz do zawartości
Forum

Kwietniowe maluszki 2017

Rekomendowane odpowiedzi

"Do włączenia do programu bezpłatnych badań uprawnione są kobiety w ciąży, które otrzymały skierowanie od lekarza prowadzącego oraz spełniające co najmniej jedno z poniższych kryteriów.
Kryteria włączania do programu badań na NFZ

wiek matki powyżej 35 lat,
wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka,
stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka,
stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową,
stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG i/lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu."
Reszta płaci. Niestety. I to nie tak mało. A na Śląsku jest bardzo mało miejsc, w których można zrobić takie badania. To tak tematem wyjaśnienia. Ja się obrażona nie czuję, ale moi lekarze chyba powinni, bo wychodzi na to, że nie wiedzą, co mówią/robią :) a te USG obowiązkowe to robią żeby właśnie wykryć potencjalne wady płodu, wdrożyć leczenie. Za to prenatalne pierwsze wyklucza zespół Downa i jeszcze jakieś dwa. Natomiast drugie to przede wszystkim sprawdzenie serduszka i potencjalnych problemów kardio. Reszty doszukuje się lekarz na USG przy kolejnych wizytach :)

Ja nie mogę naleśników. A zjadłabym, oj zjadłabym. Mogę tylko na mące ryżowej/kukurydzianej, ale one tak nie smakują.

Właśnie siedzę sobie w poczekalni, czekam na wizytę. Stresuję się... Myśli mam niespokojne, rozbiegane. Ech :(

Magda i Agata - który konkretnie fitmom robicie? Podrzucie nazwe, tytuł? Znalazłam tylko takie na po ciąży.

Taki mam od poniedziałku obrzydliwy objaw ciąży, że boli mnie głowa gdy jestem w jasnych pomieszczeniach. Zatem w te piękne dni końca lata odzywam dopiero wieczorami i generalnie staram się siedzieć w ciemności. A zakupy robię tylko w Piotrze i pawle bo tam jest przytłumione światło :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgasjuqoqj.png

Magda - proszę bardzo. Cieszę się, że Ci się podobało :)

Arma -

Niby zwykłe cardio, ale od razu lepiej się poczułam :) Miłych ćwiczeń!
Próbowałam jeszcze to:
&index=5 Ale średnio mi szło, bo te ćwiczenia wymagają silnych nóg
A dziś planuję odczaić:

Zobaczymy :)

Liryczna - trzymam kciuki! Daj znać, jak po wizycie

https://www.suwaczki.com/tickers/wnidvcqg7q7ib22g.png

Dzięki za kciuki!!

Maluszek ma się dobrze, ma 26mm, leżakuje głową w dół, serduszko pięknie bije, jest super. Z usg 9t3d, z okresu 9t2d, więc albo poprzednio kiepsko pomierzyli, albo szybko rośnie :D Zastanawiam się nad zmianą lekarza, na tą panią u której dziś byłam. Tak serdecznie mnie potraktowała, z takim spokojem, tak kojąco wręcz. Pierwszy raz w tej ciąży jestem naprawdę spokojna. Wizyty tylko takie drogie... Ale może po tych moich turbulencjach i przygodach, to warto zapłacić za spokój? Kolejna wizyta 6 albo 13.10, jutro będę dzwoniła się umówić, prenatalne 26.09. Nie mogę się doczekać :) Póki co odpoczynek.

Mam nietolerancję pszenicy, drożdży i mleka. Mało mogę :) A akurat naleśników mi mocno brakuje.

Wywaliło mi brzuch. Nie wiem, czy to jelita, czy woda, ale no wyglądam jak w ciąży :)

Dziewczyny kusicie ale ja ostatnio zjadłam naleśnika i mi w ogóle nie podszedł. U mnie widać już malutkie wybulenie na dole brzucha także mam nadzieje ze bejbik dobrze rośnie. Wizyta dopiero w poniedziałek. Obecnie mam ochotę na ciasto murzynek. Chyba jutro będę piec. We wtorek córcia kończy roczek wiec tez będę musiała się postarac:)

Czeeesc dziewczyny:) chciałabym Was dołączyć:)
Jestem w 8 tygodniu ciąży. Mam już roczną córeczkę:)
Zazdroszczę wszystkim, które mogą ćwiczyć, ja mam zakaz na większość rzeczy, bo 3 tygodnie temu miałam krwawienia. Cale szczęście, że Mała jest dość samodzielna;)
Dopiero co doszłam do siebie po wirusowce, która mam nadzieje nie miała wpływu na maluszka.
Początek ciąży dość słaby, ale wierzę, że już teraz pójdzie dobrze:)

to ja będę w opozycji, bo się nie wyspałam :D Mąż spał niespokojnie, kręcił się po nocy, więc i ja się budziłam. A nad ranem zachciało mu się przez sen przytulać, ale tym swoim przytulaniem spychał mnie z łóżka :D
U mnie jakoś mniej mdłości, jedynie rano jak mam pusty żołądek. A jak robiłam poranne zakupy, to naszła mnie ochota na batonika "Duplo", gdzie normalnie orzucało mnie od słodyczy ostatnio...
Mam nadzieję, że mdłości po prostu mijają już, a z dzidzią wszystko ok. Coś mnie też brzuch kłuje, jakby w okolicy jajnika. Któraś z Was tak miała?
Spotykam się dziś z moją mamą na mieście, chce jej powiedzieć o fasolce i pokazać pierwsze zdjęcie jej wnuczki/ wnuczka :D
Ale póki co czas zabrać się do pracy ;)
Pozdrawiam Was!!!

https://www.suwaczki.com/tickers/wnidvcqg7q7ib22g.png