Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Szczęściara widziałam z dźwiękiem też, tylko są 3x drożej. A my mamy takie dwie z Biedronki z różnymi dźwiękami i szału nie ma.
Fajnie że obkupiłaś Maćka:-D

Qarolina, dzięki za info. Już oblukałam, że w biedzie będą fajne znikopisy i dałam cynk mamie. Ten garaż drewniany fajny w Lidlu, jednak wygląda że jest maleńki, szczególnie patrząc na cenę. Ten co mam na oku ma chyba 39cm wysokości. Niewielki, ale akurat jak dla nas.
A ochraniacz kupiliśmy podobny do tego:
http://www.smyk.com/auta-pokrowiec-na-fotel-samochodowy-45x57-cm.html
Zapłaciliśmy chyba 23zł. On jest z takiej jakby ceraty.

Dobrej nocy mamuśki

wjwtbxz.png

Monikae dzięki za info. Myślałam że to większy wydatek. Gosia jeaczce nóżkami nie dosięga ale warto wiedzieć co i jak ;)
Mind moje dziecko nie jest zainteresowane dopasowywaniem kształtów i nie próbuje tego robić. Wrzuca tylko od góry sobie klocki. Jak jej włożyłam tak do połowy to można powiedzieć, że dopycha palcem ;) ale to jest indywidualistka i ona się bawi po swojemu. Nic jej pokazać nie idzie - taki mi się element trafił.
Gośka padła na "cyce" o 19, a ja moczę tyłek w wannie ;)

iv098u698jhjb01j.png

Gość Szczęściaraaaa

Mind my mamy kule do ktorej się wklada klocki i mamy ten sam problem, dodatkowo jest minimalnie klocek mniejszy niż otwór i ja się muszę postarać żeby włożyć a co dopiero dziecko. I też jestem zła bo jaka szanse ma Maciek włożyć. A bardzo by chciał i kończy się tak że zły rzuca i traci zainteresowanie. Święty Mikołaj musi coś na to zaradzić i przynieść inne. Póki co tata zrobił dziurę w kartonie i wrzucamy zwykle klocki i jest radosc ogromna.

A wracając do ciuszkow z Lidla Maciek ma dobre 74-80 a kupiłam mu teraz body 86-92 i też są dobre. Fakt rosną te ubranka z dzieckiem nosimy już z pół roku te 74

Szcześciara zazdroszczę Ci takich pięknych okolic w jakich mieszkasz i zdrówka dla Ciebie :) my też niektóre bodziaki nosimy z pół roku, choć z tego co piszecie to Olcia nie należy do wysokich, mierzyłam ją kilka dni temu i wyszło 77 cm. Czyli dwa cm podrosła w dwa miesiące.
widzę, że nie tylko mojej dziecinie apetyt dopisuje, ostatnio jest wielbicielką pieczywa w wersji sote, sama bułka, sama kromka chleba, poszła spać dzisiaj bez mleka bo miała taki duży brzuszek, na kolację zjadła placki z jabłuszkiem, po kromce chleba i kaszce mannej, no ale jak się uprze na ten chleb to nie ma przeproś a potem chodzi i psu pokazuje co ma, jakby mówiła : ja mam a Ty nie ;)
U nas też ciągle leci woda ale tylko z jednej dziurki, oby jutro było tego mniej. Zaliczyliśmy spacer bo była fajna pogoda, dziecko zafascynowane bo potem zaczęło się ściemniać i siedziała w wózku z piętką chleba, który kupiliśmy i wyczaiła go w koszu wózka i podziwiała światła latarni i samochodów :)
Mind my też mamy garnuszek na klocuszek, początkowo zabawa polegała na wywalaniu klocków na zewnątrz teraz je też wkłada do środka górą, natomiast z kształtów to włoży kółko kiedy jej nakieruję garnek, i tak jak u qaroliny, władanie do połowy i dopychanie przez Olcię, a najlepsza jest jak włoży rękę z zewnątrz do środka przez otwór dla kwadrata i próbuje wyjąć gwiazdkę ze środka garnka hehe niech się uczy dziewczyna :) uważam, że za ciasno dopasowane robią te kształty, dziecko ma się nauczyć dopasowywać a nie zniechęcać.
Monia też myślałam o tym znikopisie ale myślałam, że to jeszcze za wcześnie. Ja narazie myślę o kredkach świecowych i kuszą mnie jakieś farby do malowania rękami, tylko nie c wyobrażam sobie mieszkania po takiej zabawie, może poczekam na wiosnę i lepiej urządzić to na działce :)
Qarolina dobrze, że pielucha już się napełnia :)

http://fajnamama.pl/suwaczki/t7uie9v.png

Monika też myślałam że będzie więcej odpoczynku przed tymi klami no ale cóż. Może to i lepiej , szybciej wyjdą to szybciej będzie spokój. Zauważyłam taką zależność ze jak sa zadkie kupki kilka razy dziennie to i noce gorsze.
Co do prezentów to u nas w tamtym roku było wszystko na wariackich papierach, rodzina duża i w ogóle wiec powiedziałam sobie że w tym roku zacznę juz we wrześniu kupować bo i lżej będzie z kasą i spokojniej można się zastanowić. I co? Narazie dupa, nic jeszcze nie mam. Chyba będzie powtórka z rozrywki. Także zazdroszczę Ci ze juz się obkupilas.
Szczęścia, tak to jest z tą pogoda że zdradliwa. Mam nadzieje że mocno Cię nie polamalo.
Karolina, Ty to widzę jesteś miszcz; )gazetkowy. wiesz wszystko, co gdzie kiedy. A co do zabawek to u nas to samo. pełne pudła a i tak wszystko inne ciekawsze.
Wojtas dziś zasnął o 20 bo miał tylko jedną 45 min drzemkę. Od 13 juz nie spał. Byliśmy na dwu godz spacerze razem z mężem którego musiałam wyciągnąć ale się udało.
Dobrej nocy życzę .

[url://fajnamama.pl]http://fajnamama.pl/suwaczki/0biq621.png[/url]=http

Ale mi weekend zleciał, nawet do forum nie zdążyłam usiąść. W piątek wieczorem pojechałam na firmowe kręgle i zakwasy w lewym półdupku mam do teraz. Kurczę, powiem Wam (mało skromnie :-p), że ponad 8 lat nie grałam, ale po kilku rzutach jak się ogarnęłam, to pocisnęłam chłopom z pracy, którzy min. raz w miesiąc jeżdżą grać :-D Wczoraj moja mama wyprawiała urodziny, więc był lekko zabiegany dzień, a dzisiaj w wolnej chwili ogarniałam projekt i zamówienie do książeczki świątecznej dla Zuzki. Jeszcze do tego mojemu mężowi zaczęła się liga baskettu i w tygodniu jeździ na treningi, a w weekendy na mecze, więc z moim wolnym czasem trochę kiepsko. I choć moje dziecko jest jednym z tych co dużo bawi się samo i dosłownie każdą zabawką po trochu, to ja jakoś nie mogę się skupić, żeby coś innego porobić i często po prostu ją obserwuję :-)
Sorki, że odpisuje tylko to co pamiętam, ale później się wdrożę głębiej w Wasze posty i odpiszę coś więcej ;-)
Sevenka, ja właśnie Zuzi kupiłam kredki za kilkanaście złociszczy świecowe wykręcane w obudowach plastikowych. Są fajne, bo mają miękkie wkłady, a dzięki obudowie się nie połamią. Mojej mamie powiedziałam, że na Mikołaja może kupić Zuzi flamastry takie od 12 m-cy. Widziałam na necie fajne, tanie i zmywalne firmy Crayola :-)
Co do klocków to dzięki dziewczyny za dobre chęci i za informacje, ale właśnie w Carrefour wyrzucili na półki te klocki, choć droższe. Mąż się wkurzy i zamówił z netu 2 razy większe opak. za niecałe 60 zł z dostawą dwie ulice od nas ;-)
My mamy dwa sortery stare w spadku, jeden taki bardzo prosty pojemnik FP, a drugi jeżdżącego osiołka kumpla Puchatka ;-) Klocki wchodzą ładnie i bez problemu, więc Zuzia spokojnie sobie radzi. Nie wszystkie kształty jeszcze potrafi i nie wszystkie lubi, ale kółka i trójkąty opanowane ma do perfekcji ;-)
No i moje dziecko też ostatnio ma przeogromny apetyt. Je jak za dwóch. Porcje obiadowe chyba jak dla dorosłego. A no i dałam jej w czwartek i dzisiaj po pół żółtka. Od czwartku wieczora ma krostki na kolankach i szorstkie policzki takie jak na skazę białkową. Czy to możliwe żeby po żółtku też takie objawy wyszły? Zawsze po żółtku albo miała brzydkie kupki albo brzuszek i plecki obsypane czerwoną wysypką, a teraz zero tego typu objawów. Jak myślicie, podawać jej dalej żółtko i obserwować?
A no i chorowitkom zdrówka, a tym co tylko cieknie z noska, oby się dalej nic nie rozwinęło :-*
Mind, Twoje książeczki CUDO! Normalnie wjechałaś mi na ambicję i od razu w głowie zaczęło mi się kłębić od pomysłów na następną dla Zuzki :-)
Calineczka, super że wróciłaś :-*

Monmonka fajnie, że pocisnęłaś kolegom a co :) i brawa dla Ciebie, że nie wyszłaś z wprawy w te kręgle. Dzięki za info o kredkach, nie wiedziałam, że takie są. Co do żółtka nie pomogę, słaba jestem w temacie alergii,a nie jadła jakiejś innej nowości? Może dobrze by było zrobić ciut przerwy aż te objawy ustąpią i znowu podać dla pewności czy to od tego.
Calineczka ja na ogół też swojego muszę wyciągać na spacery ale dzisiaj o dziwo chętnie poszedł i było naprawdę miło :) a jak mieliśmy swoje początki to po trzy godziny mogliśmy łazić.

No właśnie zapomniałam Wam napisać. Z tydzień temu kupiłam Maćkowi te mazaki crayola o których piszesz. Od razu napiszę, że ze spodenek i rąk sprało się bez problemu. Zainteresowanie rysowaniem jednak zerowe. Jak wszystkie zabawki mazaki zostały tylko obejrzane, wymachane i porozrzucane. Schowałam na potem.

Co do sorterów tak jak Monmonka mamy taki zwykły z fp, który dostał dość dawno i drugi ostatnio dostał, taki drewniany piesek smiki na kółkach do ciągnięcia. Jednak nadal klocki służą do stukania i rzucania. Sortowanie mój dzik ma głęboko...

wjwtbxz.png

Sevenka, no właśnie nic nowego do jedzenia nie dostało dziecko. Ja to jestem wręcz przewrażliwiona na tym pkt i bardzo ostrożna. Najgorsze jest to, że Zuzi zawsze te krostki utrzymywały się nawet przez miesiąc po jednorazowej ekspozycji na białko mleka krowiego, więc ciężko znowu czekać kolejny miesiąc. Wizytę u alergologa mamy na początku grudnia, więc pod koniec listopada musimy zrobić prowokacje na mleko i dobrze by było gdyby krostki zeszły do tego czasu, żeby w razie co nie przegapić objawów.
Minikae, dobrze wiedzieć, że flamastry faktycznie są zmywalne i spieralne. Teraz jestem pewna, że te chce a nie inne ;-) Zuzka akurat trochę zainteresowana rysowaniem, więc to będzie dobry prezent dla niej. A mam tylko pytanko, czy dostałaś je w jakimś stacjonarnym sklepie?

monthly_2017_11/wrzesnioweczki-2016_62466.jpg

monthly_2017_11/wrzesnioweczki-2016_62467.jpg

Dzień dobry poniedziałek!

Monmonka, te dokładnie kupiłam:
http://www.taniaksiazka.pl/flamastry-crayola-zmywalne-mini-kids-12-sztuk-p-298229.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&gclid=CjwKCAjw7frPBRBVEiwAuDf_LfFtkVbsTv5TKzYCclGIHDqmF7gKaANKHp81IgCFxtpjF05pPqqR8hoCll4QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Nie mogę załączyć zdjęcia:-(. Mi udało się kupić w smyku i to takim niewielkim. Cena była 24,99zł ale miałam do wykorzystania bon z puzzli więc zapłaciłam 14,99zł.

U nas nocka do bani. Mimo podania ibum na noc pobudki co 1,5-2h. Zwalam na zęby, bo nie mam innego wyjaśnienia. W ogóle w zeszły czwartek Maciek dostał mega wysypkę na brzuszku (13 dzień po szczepieniu) i ma nadal. Biedak, nie mam pojęcia dlaczego... I czemu tak długo się trzyma... Od wczoraj rano daje fenistil po 5 kropli rano i wieczorem, bo już nie wiem co zrobić. Chciałam zrobić prowokację na rybę ale teraz muszę czekać...

Miłego dnia mamuśki!

wjwtbxz.png

hej ludzie pracy :)
melduje się z biura. Gosia w żłobku ale katarek trochę ma i nie wiem jak to będzie w tym tygodniu. Mogą przyczyną być zęby :/
Monikae w nocy też Gosia się wierciła i popłakiwała przez sen :( wysypkę też jakąś mamy tzn bardziej kaszkę na brzuszku i też nie wiem od czego :( ale uważam że jak coś za mało dajesz fenistilu. Mi lekarka kazała dawać,jak Gosia miała katar, 3x10 kropli.
dobrego dnia :)

iv098u698jhjb01j.png

Witam dziewczyny! U nas dziś wolny dzień w szkole wiec pospalismy prawie do 9 :) noc w miarę dobra 3 pobudki od 19 także wracam do żywych .
Monikae i Monmonka jeśli chodzi o szczepienia do na Odrę świnkę i różyczkę oraz na meningokoki zawierają białko kurzego jajka także może to jakiś trop. Tak było kilka kat temu teraz nie wiem może się cis w składzie zmieniło . Mój starszak wtedy alergik dostał po tej szczepionce takich plam na nogach swędzących czerwonych , to była trakcja alergiczna i musiał dostać jakiś zastrzyk oraz maść na to uczulenie. Może dzieci różnie reagują . Leos jeszcze przed szczepieniem także nie wiemy jak zareaguje ale on na razie nie ma żadnych alergii . Ryby nstomias nie znosi, jak wyczuje w jedzeniu odrazu wymiotuje :(((
Oke odezwę się potem bo trzeba ogarnąć dzieci i siebie :)
Miłego dnia !!!

Leosiowamamo, my na razie MMR mamy wstrzymane, bo Zuzia nie może przyjmować szczepionek z żywymi szczepami. Na meningokoki też jeszcze nie szczepiliśmy, bo mocno się waham, ale jak czytałam skład to w Nimenrix nośnikiem białkowym jest toksoid tężcowy. W ulotkach szczepionek MMR też w składzie nie widzę żadnego białka jaja kurzego :-)
Monikae, dzięki za cynk o flamastrach. Dokładnie o tych myślałam, ale nie spodziewałam się, że w Smyku będą dwa razy droższe niż w necie :-p

Wczoraj jeszcze widzę, że uciekł mi temat książeczek. My mamy ich dość sporo więc pozwolę sobie kilka Wam polecić :-) Szczęściara my też mamy te z serii Małe zwierzęta i Małe pojazdy wydawnictwa Wilga. Kilka dostaliśmy w spadku, a że Zuzi bardzo przypadły do gustu to dokupiłam jej wszystkie te, które były jeszcze dostępne w necie, bo to chyba już stare wydanie i w sklepach stacjonarnych ich brak. Wklejam poniżej fotki i opisy :-)

monthly_2017_11/wrzesnioweczki-2016_62470.jpg

monthly_2017_11/wrzesnioweczki-2016_62471.jpg

monthly_2017_11/wrzesnioweczki-2016_62472.jpg

monthly_2017_11/wrzesnioweczki-2016_62473.jpg

monthly_2017_11/wrzesnioweczki-2016_62474.jpg

monthly_2017_11/wrzesnioweczki-2016_62475.jpg

Alimak, mam nadzieję, że już lepiej. Trudno coś doradzić jak się nie było w takiej sytuacji, więc nie będę tutaj wymyślać, tylko będę trzymać kciuki, oby Alek jak najszybciej się zaklimatyzował :-*
Qarolina, w Lidlu ostatnio wrzucili za 10 zeta książeczki kąpielowe. Są z tworzywa sztucznego, więc może taka byłaby lepsza dla Gosi i nie zostałaby od razu zjedzona ;-)
Zuzka dzisiaj z rana po wczorajszym żółtku jeszcze bardziej obsypana krostkami na nóżkach, no i dzisiaj po śniadaniu nieco luźniejsza kupka, więc daruję sobie to jajko na kolejny miesiąc :-(

Monmonka ale Zuzia ma czytania :) my mamy małą biedronkę. A z jajkiem chyba faktycznie lepiej odpuścić co ma Zuzia męczyć.
Alimak rozumiem co czujesz, pewnie miałaś ochotę poprostu tam wejść i Alka zabrać. Podobno w większości przypadków to przejściowe, on się buntuje bo chce do mamusi. Daj znać co dalej, czy jednak przestał płakać. Współczuję.

Alimak bardzo współczuję:-( mam nadzieję, że panie coś doradzą...

Leosiowamamo bardzo dziękuję za podpowiedź, to musi być to!!! Właśnie czekam na info od pediatry, czy podawać fenistil w kropelkach czy może coś doradzi.

Monmonka ja przeczytałam wszystkie ulotki mmr i w każdej jest napisane, że zawierają śladowe ilości antygenu zarodka kurzego. Wirusy namnażane są w hodowli komórkowej zarodków kurzych i osoby, u których w przeszłości wystąpiła reakcja alergiczna, mogą być narażone na jej wystąpienie po podaniu tej szczepionki.

U nas pogoda do d.... Szybko uciekaliśmy ze spaceru. Ale kupiłam fajną pastę na kanapki dla dzika w nowym ekosklepie. Mam nadzieję, że mu posmakuje :-D

wjwtbxz.png

Sevenka, to chyba nawet nie jest 1/3 tego co ma Zuzia :D haha Część wyniosłam do moich rodziców, żeby Zuzia miała co czytać podczas częstych wizyt u dziadków ;) Zuzia uwielbia książeczki :D
Alimak, i jak sytuacja?? Już lepiej?
Monikae, kolejny raz dzięki za info ;) Ja szczerze mówiąc nie czytałam całych ulotek, tylko punkty dotyczące składu. Póki co ta szczepionka nas nie dotyczy, więc się nie spinam ;)

U nas pogoda syf, więc chyba nici ze spaceru :(