Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Madzikcz, w nocy jeszcze umknęło mi, że to, że Emilka zaczęła już stawać, wcale nie świadczy o tym, że pominie etap raczkowania. Bo od stania do chodzenia jeszcze pewnie trochę czasu minie, a póki nie będzie chodzić to będzie raczkować, a stawać tylko w miejscach gdzie będzie za co się złapać. Choć z tym Twoim Gigusiem to nigdy nic nie wiadomo :P Może za tydzień będzie już biegać, hehe :)

No i po co nam słoneczko za oknem, jak mamy taką śliczną wiosenną Lilkę...?? :-D

Hej:)
Sto lat dla dzisiejszych slodkich jubilatow:)
Piekne zdjecia:)
No i Emilka daje rade:)
Powiem Wam,ze przestalam juz sie zastanawiac i myslec nadmiernie o postepach Igora,widze,ze sie rozwija w normie,wiec jest ok. Oczywiscie moglby robic wiecej,ale powiedzcie,Dziewczyny,jaki my tak naprawde mamy na to wplyw? Przeciez nie bede sadzac dziecka na sile,bo inne juz siedza,a moje nie:)) Na wszystko przyjdzie czas,chocbym nie wiem,jak chciala,to pewnych rzeczy nie przeskocze. Starsza cora zaczela chodzic jak miala 10,5 miesiaca,ale przeciez zadna to moja zasluga,wstala,poszla i juz. Zebow tez jeszcze nie mamy,ale jest obecnie masakra z nocami,tak zle jeszcze nigdy nie bylo,wiec moze w koncu wyjda i dadza odpoczac choc chwile.
Ruda,pytalas o glowke,wydaje mi sie,ze ortopeda powinien sie wypowiedziec.
Szczesciara,nam sie,niestety wszystko rozjechalo przez ta chorobe i gosci w weekend,wczesniej niezle nam szlo,ale niestety musialam lezec z moim hrabia bite dwie godziny i reagowac,jak tylko otwieral oko. Teraz ani specjalnie nie je,ani nie spi za bardzo,wczoraj godzine udalo mi sie go zmusic.
Odpukac,Mlody nie ma juz od dwoch dni goraczki,za to ja jestem jak z krzyza zdjeta. Cala klata mnie boli od kaszlu,czuje kazdy miesien,no i Mlody znowu spi na mnie,wiec wygladam rano jak dzwonnik z Notre Dame,tyle,ze ja dzwony to mam,nie na wiezy,ale z przodu i do pasa:)
Co do dysleksjimusze sie wypowiedziec w tym temacie. Nie wiem,jak to kiedys wygladalo,ale teraz to z tym jest jakas porazka. Moja corka,jak pisala egzamin gimnazjalny,okazalo sie,ze w jej klasie tylko siedmioro dzieci nie ma dysleksji!!! Tak sie tym wkurzylam,ze szok.Jak to mozliwe?
Milego dnia.

http://fajnamama.pl/suwaczki/4iorh3a.png

Witam dziewuszki.
Dafne przykro mi ! Trzymaj się.
A my zamknięte w domu z chorobami przmieszczamy się od lekarza do lekarza. Starsza chora od czwartku. Asia była 2 tyg temu i jeszcze nie przeszło albo Nowe! Jedziemy dzisiaj prywatnie bo w przychodni odeslali nas do domu! A mała w nocy bardzo kaszle.
Ja dzisiaj do 24 nie spałam Był o mi tak niedobrze ze myślałam że noc spedze w toalecie. W sobotę urodziny starszej i mam nadzieję że się wkoncu wykyrujemy!
Sto lat dla wszystkich jubilatów!
A to komplet od Eosi do wozeczka
I Asiula :)

monthly_2017_03/wrzesnioweczki-2016_55876.jpg

monthly_2017_03/wrzesnioweczki-2016_55877.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxw8u69i2a2d7b8.png

Dafne ja rowniez skladam szczere kondolencje.
Zycze wszystkiego co najlepsze naszej dzisiejszej trujce ! Duzo usmiechu i dobrego , prawidlowego rozwoju :).

Dziewczyny z niejadkami witam w klubie ...
Hmm tyle mialam do powiedzania i juz nic nie pamietam :D
U nas juz godzine trwa drzemka a ja codzienny rytual sprzatania mam za soba , mialam jeszcze przygotowac gulasz ale mi sie mega nie chce hmmm moze kawke pykne :).
przepraszam nie pamietam dokladnie kto pisal o zaniknieciu juz mleczka - kurcze boje sie tego niby chetnie bym sie napila wina z mezem czy szwagierka no ale jakos te kp weszlo w nawyk i nie wybrazam sobie nie karmic :)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5srl68tmxs7z2t.png

Miła. Mi. Tak rodzice załatwiają swoim dzieciom opinię ppp tylko po to by wydłużyć czas pisania egzaminu. Największe szaleństwo jest pod koniec piątej klasy by zdążyć załatwić dokumenty.

Mind a gdzie kupujesz takie śliczne opaski?

Jakoś niedługo będzie chyba rodzić Wisienka.: ) ciekawe co u niej: )
No i jak tam u dryas. ..?

http://fajnamama.pl/suwaczki/193s6pj.png

Szczęściara, Staś w ciągu dnia je co półtorej godziny, chyba, że spi dłużej. A ma dwie drzemki 10-13 i około 16/17 spi 40 minut. Czasem nawet domaga się częściej, co godzine, godzinę piętnaście minut. Odczytuję to jako większe zapotrzebowanie, no ale zrobił się bardziej mobilny więc nie dziwi mnie to.

Bardzo mi przykro z powodu chorób i śmierci bliskich osób, ktore ostatnio spadają na nasze grono :( nie potrafię siebie wyobrazić cierpienia po stracie bliskiej osoby, bardzo Wam współczuję..

Wszystkim przeziebionym maluszkom i mamom duzo zdrówka :)*

Maciusiowi, Zosi i Lili wszystkiego naj z okazji pół roczku :)*

Madzikcz Emilka szaleje :)

U nas przyjęło się jabłuszko i kaszka jaglana. Gotuję sama. Dwie łyżki kaszy (wyplukanej i przelanej wrzątkiem) na szklankę wody, gotuję i przecieram przez sitko. Trochę rozrabiam ze swoim mlekiem zeby nie była taka gęsta. Staś wcina ze smakiem. Jutro mamy wizyte u alergologa. Skóra młodego wygląda całkiem calkiem, nie ma wysypki, jest lekko zaczerwieniona, na zaczerwienienia pomaga nam zasypka (jeszcze raz dzięki Mała). Myślę, że to zasługa mojej diety.. dostaję do głowy z tym jedzeniem tak kombinuję.. próbowałam upiec chleb, ale po dwoch nieudanych podejsciach mi sie odechciało.. wychodzi mi tylko "chleb zmieniający życie" ale upiec go to żadna filozofia :P w sumie obiady bezmleczne/bezjajeczne/bezpszenne to nie problem, bo tam gdzie trzeba zaklepac mąką to używam żytniej (któraś mama pisała, ze bez mąki pszennej to hardcore), także jakos dajemy rade. Gorzej ze sniadaniami/kolacjami bo dlugo nie mogłam znaleźć odpowiedniego chleba. Tak mi juz weszło w nawyk, ze rano zawsze jem owsianke na mleku ryżowym. Chciałabym zrobić sobie jakieś wyniki, czy mój organizm jakos daje rade z tej diecie, ale o to też zapytam alergologa jutro. Narazie wlosy/paznokcie/zęby ok, ale obawiam się czy jakaś suplementacja nie byłaby wskazana. Jedyne co zauważyłam to waga w dół. 52kg.. straszna kicha. Jak ktoś chce oddac 5 kilo to chętnie przyjmę :)

Dziewczyny podczytuje Was od początku ciąży. Termin miałam na październik. Malutki ur się 28.09.przez cc. Stąd trochę czytam Was a trochę pazdziernikowe:)) Dziewczyny czy Wasze dzieciaczki wzdrygają się przy zasypianiu? Tak jakby coś je wystraszyło.,ale generalnie jest cisza. Kiedyś któraś z Was pisała ze jej maluszek jest taki wrażliwy sluchowo. Wiem ze nawet dorośli się tak wzdrygaja ale mały ma tak nawet 3 razy przy zasypianiu. Nie budzi go to. Otwiera oczy i dalej spi. Nie zawsze, czasami. Proszę poradźcie coś czy to normalne?

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl2n0ajiqbqewp.png

Witaj malgon, ja niestety ci nie pomogę, moja owszem ma bardzo lekki sen (w mamusie) czasem się wzdrygnie jak jest jakiś niespodziewany dźwięk lub hałas, może trzeba zapytać pediatry.
Łałałiłi ile dzisiaj solenizantów, Maciuś, Lilka i Zosia wszystkiego najlepszego od cioci i Olusi zdrówka i dużo uśmiechów :)
Lilka ma superaśną dżinsówkę i wogole wszystkie dzieciaczki słodkie. Mamo Joasi ta nasza Eosia to talenciara :)
Tyle miałam pisać a jak przyszło co do czego to nie wiem :/ a zresztą już moja panna wstała z drzemki :)
A byłam dziś na ciuchach i kupiłam jej płaszczyk wiosenny więc poszukiwania uważam za zakończone :)

monthly_2017_03/wrzesnioweczki-2016_55880.jpg

http://fajnamama.pl/suwaczki/t7uie9v.png

Słodka Amelka i Słodka Joasia :)

Pytałam kuzynkę (neurologopedkę) o te chrupki kukurydziane i faktycznie jest to dobre ćwiczenie dla maluszka, ale trzeba uważać, bo taki chrupek nieźle potrafi się skleić i zbrylić i bardzo łatwo o zakrztuszenie się dziecka. Na początek ponoć bezpieczniejsze są biszkopty. Ja planuję zacząć od biszkopcików bezglutenowych i zobaczymy jak Zuzia będzie sobie radziła.

Malgon, witaj. Wydaje mi się, że to o czym piszesz, to normalne zrywy miokloniczne, które ma każdy człowiek. U jednego będą one silniejsze, u innego lżejsze.
Cytuję definicję:
"Bezwiedne drgania mięśni są rezultatem nietypowego stanu, w jaki podczas zasypiania zostaje wprawiony mózg – jest jednocześnie świadomy oraz nieświadomy. Aby sprawdzić, czy mięśnie są wciąż aktywne, wysyłane są do nich silne impulsy elektryczne. Jeśli nie są, dochodzi do silnych skurczy, które mogą objawiać się wierzganiem kończynami. Proces ten nazywa się zrywem mioklonicznym."

Charlotte, na jaki adres mam wysłać te 5 kg? :P

No i pozwolę sobie jeszcze dzisiaj pomęczyć Was fotkami mojej małej Pin-up Girl ;)

monthly_2017_03/wrzesnioweczki-2016_55881.jpg

monthly_2017_03/wrzesnioweczki-2016_55882.jpg

monthly_2017_03/wrzesnioweczki-2016_55883.jpg

monthly_2017_03/wrzesnioweczki-2016_55884.jpg

Wszystkiego najlepszego dla Lilki i Zuzi. Buziaki dziewczynki od Maciusia.

Cudowne Maluszki na zdjęciach.

Bardzo dziękujemy za życzenia.

Jejku siedzę na placu zabaw, w samej bluzie a Maciuś śpi. Jak ja o tym marzyłam przez całe pół roku. Cudownie :)

Emilka szaleje, ale to bardzo wcześnie.

Bordo nic się nie martw na raczkowanie jeszcze czas. Dopiero 8 miesięczne Maluszki "powinny raczkować" i wtedy też równocześnie siadać same z czworakow. Także jeszcze czas.

http://fajnamama.pl/suwaczki/xgfd81s.png

7al1gpm.png

Powiem Wam,ze moj hrabia najchetniej jadlby tylko marchewke:) Dzis drugi dzien probowalam mu wcisnac jarzynowa z krolikiem,a gdzie tam,w ogole nie chcial. Otworzylam wiec sloik z marchewka,dalam,patrze,a on wcina:) Wzielam go na sposob,dwie lyzeczki marcheweczki i jedna zupki i tym sposobem zjadl troche. Zreszta owoce tez srednio mu wchodza,ale jak wczoraj sprobowalam jablko z morela,to wcale sie nie dziwie,nawet dla mnie to jest po prostu za kwasne. Coraz powazniej rozmyslam nad gotowaniem dla Malego.
No i dzis dziecko usnelo mi podczas jedzenia obiadku...:)
Spi teraz juz druga godzine,wiec chyba wracamy do naszych przyzwyczajen:) Pierwsza godzine pieknie przespal sam,teraz troche mu pomagam:)
Bordo,tez zauwazylam,ze wielu rodzicow po prostu 'zalatwia' dzieciom dysleksje,zeby pozniej mialy latwiej. Troche to niesprawiedliwe,ale coz,takie czasy.
Zuzia,,cudenko:)

http://fajnamama.pl/suwaczki/4iorh3a.png

Dziewczyny dziękuję : ) Malutki rozwija się prawidłowo I generalnie śpi spokojnie. To się zdarza tylko czasem i to jak zasypia sam. Jak usypiam go na rękach to nie. Wcześniej to był taki odruch moro a teraz takie wzdrygnięcie. Konsultowalam to oczywiście z pediatrą. Powiedziała ze jest ok. Ale ja wolałam Was zapytać bo mamy dzieciaczki w jednym wieku i może Wasze tez tak czasami robią.

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl2n0ajiqbqewp.png

Dziewczyny odnośnie zmiany fotelika to pamiętajcie że nezy go wymienić wtedy kiedy główka dziecka jest już poza nim(tak mi zawsze pediatra mówi i znajomy policjant)inaczej nie ma sensu no i maluch musi już siedzieć sam chyba że zmienianie na taki do 18kg,a mogę polecić z kategorią wagowa 9-25,dla starszego mamy Avionaut Gilder,i cenowo też nie jakiś kosmos a bezpieczny.

http://s8.suwaczek.com/201609051756.png

Witam Mamunie :) jeszcze dzisiaj nie miałam okazji Was poczytać na forum jedynie na fcb składałam życzonka Zuzi :) dlatego teraz składam Lili i Maciusiowi ! Wszystkiego naj naj najwspanialszego :* dużo zdrówka dla Was i samych szcZesliwych dni :) !!
Piękne zdjęcia dzieciaczków ! Uwielbiam je oglądać :) wszystkie Niunie cudowne :*

Ja dzisiaj padam na twarz. Wyleczyłam się fizycznie. Zrobiłyśmy z Nusia 7,5 km dzisiaj :) a na 17 jeszcze byłam na koniach. Także trochę dałam sobie w kość. Pokutuje za weekend pełny pysznego jedzenia !:p
Wisienka jak nas podczytujesz napisz nam co u Ciebie?! Jak się czujesz ?:)

monthly_2017_03/wrzesnioweczki-2016_55894.jpg

monthly_2017_03/wrzesnioweczki-2016_55895.jpg

Dziewczyny, co do chrupków kukurydzianych to ja kupiłam w netto w dziale ze zdrową żywnością chrupki , które sie nie przyklejaja do podniebienia. Maja kształt spodeczka. W składzie jest dodatkowo sól.
Mój Franus jest "żarty" jak nie wiem co! Wcina wszystko co daję, ale zdarza się, ze otwiera buzię jak podaję coś na łyżeczce ale jednocześnie marudzi jakby nie chciał już jeśc...nie mogę zinterpretować tego zachowania...
Wszystkim półroczniakom najlepszego!!