Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Qarolina ucho lepiej dzięki, jednak obstawiam działanie kropli, są mocne. Jak mi coś będzie sie dziać to zastosuję od razu anginkę. Narazie dziś i wczoraj w ciągu dnia w domu sobie wpycham ją do ucha, aż zupełnie wróci do normy. A siostrzeniec cóż, chyba zdrowy, raz zakaszlał, ale fakt - jak stary palacz wypluwający płuca. A minionki tak:
1.autokar tak reklamowany- żeby się nim przejechać trzeba było wygrać bilety w takim losowaniu
2. Kolejka do tego losowania chyba ze 200 osób, ciągnęła się przez całe centrum handlowe. A tam rumor i wrzaski dzieciaków, ogłuchnąć można.
3. Zamek dmuchany, kolejka na pół godziny gdzie czekała moja siostra z siostrzeńcem.
I tyle. Żadnych atrakcji dla nas a ludzie to chyba z całego 3miasta i okolic. Miała być jakaś fotobudka z gadżetami minionkowymi na którą liczyłam. Do dupy :-(

Mind ale dałaś czadu! A Lili słodka jak zwykle!

Charlotte u nas też rumuńskie podróże :-( jak jechaliśmy na dwa dni to był pełny bagażnik. Aż się boję tego 2 tygodniowego wyjazdu. A najgorsze że później wcale nie jest lepiej. A jak obserwuje znajomych ze starszymi dziećmi to widzę, że mimo, że niemowlęce gadżety odpadają to zabawki sa coraz większe i wychodzi na to samo... jak nie gorzej. Chyba najlepiej mieć tira. Albo chociaż busa. My mamy duże kombi i cóż, mógłby być jeszcze większy...

wjwtbxz.png

Oj znam ją rumuńskie wyprawy :)
Monmonka jesteś genialna, skąd ty masz tyle przepisów? Skopiowałaś jakąś książkę kucharską ;) a na poważnie to super mieć taką skarbnicę gdzie się zawsze znajdzie coś na każdą okazję, to niczym dobrze wyposażona szafa kobiety ;)
Mind a ty kupowałaś ten zestaw do hybryd, bo ja dostałam trochę kaski na urodziny i pomyślałam, że sprawiłabym sobie takie cuśko tylko zastanawiam się czy zapał szybko nie gaśnie żeby sobie samemu robić.

http://fajnamama.pl/suwaczki/t7uie9v.png

C.d :) :
Lilcia jak zwykle cudna mimo, że rączka zasłoniła buźkę, ma c super spodenki i składam dla niej spóźnione gratulacje za postępy :) uwielbiam te nasze dzieciaczki, wszystkie co do jednego :)
My dzisiejszy dzień spędziliśmy na działce mimo, że jak tylko przyjechaliśmy to pogoda się skaszaniła, Ola przełamała swój strach przed trawą i przemieszcza się po całym terenie tylko robi to często jak piesek na rączkach i stópkach bo jednak ta trawa ją po łydkach)kłuje hehe śmiesznie to v wygląda, ach muszę już kończyć bo mam M. włosy obciąć.

Sevenka,a czemuz to nie uraczysz ciotek zdjeciem z chillu na dzialce?Juz tak dawno nie widzialam Oli.
Co do pazurkow to ja mam od niedawna bo od maja i uwielbiam bo robi sie mega szybko, trwalosc 2-3 tyg.polubilam to do tego stopnia ze kupilam sobie pedzelek do hybryd ktorym robie sobie wzorki:))ja polecam.szybkie,ekonomiczne,trwale.no a jak sie chce cos specjalnego to zawsze sie mozna wybrac do fachowca:)Ja musze miec pomalowane i zadbane pazokcie w pracy wiec jestem przyzwyczajona do malowania no a wlasne hybrydy poprostu ulatwiaja.no i nie traci sie tyle czasu jak u kosmetyczki+dojazd:)poprostu siadam wieczorem w maseczce przed tv i strzelam pazurki;)

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Gość Szczęściaraaaa

Imbir cudowna wiadomość. Na pewno Nina szybko zaskoczy i już nie trzeba będzie poprawiać.

Charlotte fantastycznie że tak dobrze znasz już reakcje alergiczna Stasia i dajecie rade. Pisz częściej koniecznie.

Imbir święte słowa. U nas niemiecki i angielski a chcą jeszcze wprowadzić francuski. Ale żeby wyjść na zewnątrz musiałam walczyć o chwilę czasu.
Maluchy zamiast mieć namiastkę ciepła domowego, poświęcona uwagę, przy zdrowej stymulacji rozwoju, mają 5 tysięcy zajęć ktore nie są im do niczego potrzebne bo są za mali. A nie mają czasu na wspólną zabawę, wyjście na spacer. Niestety takie czasy nastały chore.

Gość Szczęściaraaaa

Nadrabiam Was więc będę pisać na raty, wybaczcie.

Mind ale historia. I Lilka mówi ni ma jak zgubi smoczka?? Cudowna.

Maciek ciągle rzuca smoczkiem ale niestety nas o tym nie informuje. I M go zgubił 4 razy w ciągu 500m. A ja tylko zbierałam i wyciągałam czyste na zmianę.

Jak ja dobrze rozumiem te obawy o rozwój. Gdyby nie mama to bym dawno osiwiala. Mówię ostatnio Maćkowi że mógłby chociaż jedną rzecz zrobić szybciej. Ale wiem że to głupie myślenie i porównywanie.

Dziś była ta impreza urodzinowa M. Było cudownie, a Mąż byl przeszczesliwy, tym bardziej że jego rodzinę bardzo ciężko z domu wyciągnąć. Aż mu się oczy świeciły.
Maciek był taki grzeczny. Wszyscy się dziwią że jest taki bezproblemowy. W czwartek byl ze mną u koleżanek z pracy które otwarły swój żłobek i to samo- dziecko przeszczęśliwe. Jak marudzi w domu to ewidentnie z nudów.

Gość Szczęściaraaaa

Monmonka i cały czas masz hybrydy? Bez przerwy?? Nic się z paznokciami nie dzieje?

Nie wiem co z roczkiem u nas, myślę intensywnie. Siostra ma 4 dni później i rączkę zrobimy razem.

Milami u nas cycus co 2h niezmiennie. Czasem się zapomni na 2,5h.

Pojechałam dziś na ta działkę patrzę a ja mam w jednej stopie pomalowane paznokcie a w drugiej nie... Z moim mozgiem coraz gorzej.

Dzien dobry!

U nas dzisiejsza nocka juz super,spanko bez przerwy do 6:45.no i apetyt tez wczoraj lepszy bo zjadla warzywa z zupy(wywaru nie chciala absolutnie)pol ziemniaka,1/10marchewki,1groszek i kawalek indyka:)a potem ryz z malinami:))

Szczesciara,fajnie ze imorezka sie udala no i milo ze maz sie tak ucieszyl. Mysle ze 50% to byla radosc z samej niespodzianki a drugie 50% z tego ze tak sie zaangazowalas i postaralas:)))
Co do Lili to jak jej cos spadnie czy wyrzuci to mowi to "nii ma",czasami wczesniej mowi "bam" albo samo "ba".
A jesli chodzi o hybrydy to na pewno nie niszcza paznokci jak zel ale pewnie troszke oslabiaja wiec chyba warto robic przerwe np raz na pol roku.

Milego dnia!!!

Hejka.
Moje dziecko wstało przed 7 i już śpi. Taka to pożyje ;)
Myślę że ściąganie hybryd trochę osłabia paznokcie.
Szczęściara super że się wszystko udało ;)
Monikae czyli impreza w galerii to taki standard - zbiegowisko. Szkoda :/
Sevenka Olcia na FB super ;) moja tam nie akceptuje trawy :P
Miłej niedzieli :*

iv098u698jhjb01j.png

Kurcze, współczuję Wam dziewczyny kiepskich nocek, u nas też nie jest tak super jak przed ząbkowaniem, ale jedna, góra dwie pobudki, to nie ma co narzekać, zwłaszcza, że średnio co drugą noc Zuzia całą prześpi :-)

Mind, Lilka, słodzinka, a jakie porteczki z koronką ma super :-) Z resztą zawsze jest fajnie ubrana i mało różowo, co lubię :-)
Co do paznokci to do robienia samodzielnie wzorków na hybrydach są fajne stempelki i wzorniki - nie wiem czy widziałaś :-) Mega ułatwia malowanie i super wygląda. Aaa i wczoraj u nas pod blokiem widziałam zgubiony smoczek - nie kręciłaś się z Lilką przypadkiem pod moim blokiem? :-p

Szczęściara, tak cały czas mam, ale ja mam na podkładzie żelowym, bo wtedy paznokcie są jeszcze bardziej trwałe i nawet pochodzę z nimi do 5 tygodni. U nas tak malują i przy tym wycinają skórki, że delikatne odrosty dopiero wchodzą po 2 tygodniach. Każde ściąganie czy hybryd czy żelu niszczy paznokcie, samo malowanie już niszczy, bo żeby się trzymało trzeba najpierw zmatowić płytkę. U mnie w salonie używają bardzo dobrych jakościowo produktów, do tego hypoalergicznych i żadnej przerwy nie trzeba robić :-)
No i widzisz, dobrze, że nie odwołałaś tej imprezy przez jakieś głupie paplanie męża ;-) A może on coś podejrzewał i chciał Cię wkręcić? Super, że wszystko się udało :-)

Charlotte, my też jak rumuny, pół domu zawsze wywozimy. I tak było jeszcze na długo przed Zuzią. Mamy duże kombi a samochód zawsze zapakowany po sufit - dosłownie po sufit i to przy złożonych tylnich siedzeniach. Mąż od kilku dni siedzi w necie i obczaja te trumny i bagażniki dachowe ;-)

Monikae, fajnie że z uchem lepiej, a Minionki nieźle musiały być przereklamowane skoro w rzeczywistości okazała się taka lipa.
A wracając do przekąsek, to faktycznie lista trochę duża, ale to i tak nie wszystko co na niej jest :-p Kilka rzeczy mniej ciekawych pominęłam, a jeszcze mam listę dań obiadowych, zup i słodkości ;-) Ja tak samo jak Ty Monika, lubię być zorganizowana (może Moniki tak mają ;-)), a że zawsze siedziałam i się głowiłam nad jadłospisem na imprezy, wymyślałam cuda i traciłam czas, to wpadłam na pomysł zrobienia sobie takiej listy i teraz jak zbliża się impreza to po prostu biorę listę i oznaczam sobie kilka różnych pozycji i nie muszę zbyt długo nad tym siedzieć i się zastanawiać ;-) A i lista zakupów wtedy jest już na pół gotowa, bo tylko wystarczy dopisać ilości składników :-)
Tak w ogóle, to jeszcze dopiszę, że ja też uwielbiam przekąski z ciasta francuskiego. Ciasto gotowe jest świetne, a możliwości jego wykorzystania nieograniczone. No i nadaje się do podawania zarówno na ciepło jak i na zimno :-)
Z tej mojej listy najbardziej polecam przekąski na zimno z pozycji 2, czyli jajka według dwóch pierwszych przepisów. Pozycja 5, czyli kanapki z twarożkiem i świeżymi figami, zwłaszcza, że wrzesień to sezon na figi :-) Punkt 7 rolada z łososiem i szpinakiem - genialna sprawa - proste jak drut, a bardzo pyszne i efektowne danie. Pozycja 9 też proste i super smakuje, tylko pomidorki koktajlowe, żeby można było je nadziać muszą być ciut większe, jak piłeczka golfowa. No i na koniec genialne wrapy - w tortille można zawinąć wszystko, pokroić na mniejsze kawałki, nadziać na wykałaczki i gotowe :-) A nazwa wrapoomlety trochę tajemnicza, ale to mój własny patent, więc się chwalę ;-) Zamiast robić wrapy z tortilli prosto z paczki, podsmażam ją lekko z rozbitym i rozbełtanym na niej jajkiem + plus cebulka, przyprawy, świeża bazylią i czasami suszone pomidory drobno posiekane. I dopiero w takie tortille zawijam sałatę, warzywa, fetę, szynkę, a ta jakby jajecznica w środku daje super posmak i aromat :-)
Teraz jeszcze czytam tę moją listę i widzę, że i tak brakuje kilka przepisów, szczególnie na sałatki ;-)

My wczoraj byliśmy w ZOO. Myślałam, że Zuzia jest jeszcze za mała na taką atrakcję, a jakże się myliłam. Na widok każdego zwierzątka piszczała i skakała z radości, aż cały wózek latał. Nawet śpiące i zwinięte w kulkę zwierzątka sprawiały jej niezłą frajdę i ubaw :-) Dzień ogólnie dość intensywny, bo później posiedzieliśmy w parku kultury i rozrywki gdzie trochę jest atrakcji, no i na jakieś piwko i obiadek się skusiliśmy, a wieczorem jeszcze wpadliśmy na małą domówkę do mojego brata. Zuzia miała tyle emocji i bodźców, że zasypiać nam nie chciała. Oczy szpareczki, ledwo co na nie widziała, ale żeby zasnąć, to dziecko średnio chętne ;-) Dzisiaj pędzimy na kolejną imprezę, będzie grill, a my z mężem stęsknieni za grillowym jedzeniem, więc pewnie nieźle się objemy ;-)

Mam nadzieję, że u Was też w miarę ładna pogoda :-)
Miłej niedzieli :-*

Maja, dzięki za cynk o trumnach :)
Co do ZOO, to też myślałam, że Zuzia za mała. Wyciągnęli nas znajomi z 4-letnią córeczką i nie żałujemy :) Ogólnie to było mnóstwo rodzin z takimi maluszkami, a nawet i mniejszymi, choć ja chodzenia do ZOO z takim typowym niemowlaczkiem w gondoli nie rozumiem. No i oczywiście nieodpowiedzialni i bezmyślni rodzice przekładający ok. roczne dzieci nad barierkami do zwierzątek, też się trafili.

Maja,dzieki za info o bagaznikach.my jeszcze sie nie zastanawialismy nad kupnem bo bagaznik daje rade(choc z wozkiem zapakowany po sufit) ale mysle ze niedlugo sie przyda na wieksze wyjazdy.no a przechowywanie go na codzien to troche problem.
Monmonka,sprawdzilam.smoczek mamy wiec to raczej nie nasz;)A co do stempelkow i wzornikow to nie mialam pojecia bo ja to swiezynka w tych tematach.jak znajdziesz chwilke to podeslesz linka?
Caluski dla Ninek i Wiktorka!duzo zdrowka i swietnej zabawy!:*
Ja to jeszcze nie mysle o urodzinkach.jakiejs wielkiej fety nie robie.musze przestudiowac menu Monmonki i moze maz pozwoli mi dorzucic jakis pomysl:))
Lila spi a ja sie opalam w parku bo na tych calych mazurach opalenizna mi zlazla;))
We wtorek wracamy do domku.oj ciezko z tesciowa wytrzymac.ona z jednej strony niebs by wszystkim przychylila ale wyraza swoje opinie zawsze i wszedzie nieproszona o zdanie.wiekszosc rzeczy wg niej robie zle.jeszcze 10 lat temu darlam z nia koty a teraz odburkne swoje pod nosem i mam w dupie.ona nie znosi zwierzat,maz i jego rodzenstwo nigdy nie mogli miec zwierzat bo ona sciemniala ze ma alergie.no i teraz jest nawet specjalista od psow,jak karmie Marleya potrafi powiedziec ze to nie jest dobra pora...WTF???A kwestii z wychowaniem dzieci naeet eam opisywac nie bede bo epopeje mozna pisac.takze to tak jakbyscie sie zastanawialy co ja tsk chodze na 4h spacery,czasem 2 razy dxiennie:))

Qarolina moja do tego stopnia polubiła trawę, że nawet ją je :) zrywa źdźbła i haps do buźki.
No mam chęć robić sobie te hybrydy bo kuszące jest to, że potem dwa trzy tygodnie ma się z głowy a paznokcie są ładne, przy zwykłym lakierze to były dwa trzy dni to maks, tylko boję się, że ten mój słomiany zapał znowu wygra. Ja już tam we wzorki nie zamierzam się bawić, to wyższa szkoła wtajemniczenia :)
Monmonka fajnie, że mieliście udany dzień, mój M. miał już pomysł z zoo ale ja nie chciałam bo stwierdziłam, że Ola jeszcze za mała a tu proszę Zuzi się podobało :) i smacznego grilla :) my wczoraj jedliśmy.
My roczek pewnie zrobimy w domu, choć metrów mamy parę na krzyż ale jakoś da się radę, raczej to nie będzie nic wystrzałowego, tort, baloniki, coś do przekąszenia wiadomo, napewno będzie atrakcja żeby Ola spośród kilku charakterystycznych rzeczy wybrała dwie czy trzy, po czym się stwierdza kim zostanie w przyszłości i do czego będzie miała zamiłowania, typu : różaniec, kalkulator, długopis, mikrofon, pieniądze itp. itd. :D
Mind z teściowymi tak to już jest, ale czemu syna się kocha a jego matki czasem znieść nie można :/
Imbir sto lat dla Ninki :)
Szcześciara udałaś się z tymi paznokciami ale to pokazuje cały obraz macierzyństwa ;)
Na c druga drzemkę dziś usypianie mojej n panienki trwało półtorej godziny, już byłam gotowa kilka razy zrezygnować i dać jej chodzić do v wieczora. Mała wstanie to pójdziemy na spacer, dziś znów z nocy wstała dopiero przed 6, nie jest tak codziennie ale i tak super. Znowu jej dziś ugotowałam zupę i wcale nie była taka rzadka a jadła pięknie bez żadnych odruchów, już czasami to głupieję.
Miłego popołudnia i wieczoru :)

Hej laski :)

Nie jestem w stanie Was nadrobić pisze na szybko :)

Wczoraj i dzisiaj cały dzień poza domem , byliśmy u teściow na wsi mmm było bosko :)

Leos boi się trawy :D kilka fotek później dodam na FB ;)

Ile pisaliście pysznych przepisów :) któreś na pewno podkradne

Wszystkim dzieciaczkom życzę dużo zdrówka :*
10 miesieczniakom wszystkiego najlepszego :*

Dziewczyny nie dziwie się, że się martwicie o swoje skarby :* to jest normalne :* każda z nas chce jak najlepiej dla swoich dzieci :)

Kupiłam w Rossmanie chusteczki z pojemnikiem za 5,50 z babydream , nie chodzi o chusteczki a o sam pojemnik , w który można włożyć dowolne chusteczki :) ale nakręciłam :D

Pozdrawiam i buziaczki :) :*

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72923.png

Natuśka mamy ten pojemnik ale ostatnio nie wkładam tam chusteczek bo mnie drażniło że nie wszystkie się fajnie wyciąga.
My też jednak roczek robimy w domu. Też mamy mały metraż ale wolę tak - bardziej to klimatyczne. My jednak zapraszamy na obiad, potem ciasto i tort, kawa, herbata no i pewnie jakieś alko. Będą tylko dziadkowie i chrzestni czyli z nami 9 osób dorosłych, 2x2,5 roczne dzieci, 9 latka i Gosia ;) będzie dużo swobodniej niż w knajpie.
Dziś byliśmy na starówce i to tramwajem ale Gośka miała to w nosie i waliła kimę, może i lepiej bo ludzi jak mrówek. Mama i tata zjedli kebaba i git :P
O 16 poszłam trochę ogarnąć łazienkę a tata miał się bawić z Gosią, zaglądam po 30min a Gośka śpi u J na klacie. Efekt tego jest taki że teraz jeszcze w ogóle nie myśli o spaniu. A ja już chętnie uwaliłabym się na kanapie i miała wszystko w nosie ;)

iv098u698jhjb01j.png