Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

GlamJystyna pewnie, ze wytrzymam nawet gdybym plackiem miała leżeć i mam co robić czytam książki, na Tel. Remont przyszłej pracowni i wiele innych. Chodzi o to, ze lekarz każe mi wstawać i chodzić, a ja się czuje niepewnie chociaż z drugiej strony bardzoooooo chce. Stąd rozwiązanie aby w tym tygodniu się" aktywować" tylko chodzenie bez kucania zganiania dźwigania. No zobaczymy... Ja ogólnie na krążek zareagowałam, ze hak najbardziej ale za każdym razem jest ze mm mąż na wizytach i sie zdziwil, bo lekarz zaznaczył ze kilka dni w szpitalu będę, a mąż nie chce żebym po szpitalach jeździła bo tam tylko choroby.. I dlatego pewnie tez lekarz zdecydował, żeby sorobowac z tym tygodniem...

http://www.suwaczki.com/tickers/hchy3e3ksrr1txlh.png

Witam, to jeszcze ja coś dopisze, w kwestii Acardu. Ja w poprzedniej ciąży brałam do końca 34 tygodnia zgodnie z zaleceniami mojego prowadzacego i tak też się uczyłam do egzaminu z ginekologii. Potem jak trafiłam przed porodem do szpitala, to inna lekarka mi powiedziala, ze obecnie jest zalecane do końca 32 tygodnia ciąży. Więc to jest kolejny tylko przykład, ze w medycynie co chwilę się coś zmienia, co lekarz to inna opinia, a czasami ciężko dogonić najnowsze wytyczne, o ile ktoś je w ogóle oficjalnie poda, a nie że się bazuje tylko na kolejnych coraz to nowszych badaniach klinicznych... Teraz też próbowałam doszukać się jakiś informacji i jedyne wzmianki na ten temat jakie znalazłam, to właśnie o tym 32 tygodniu i sadze, ze tym razem właśnie do tego tygodnia będę zażywać ten acard, zwłaszcza wiedząc, ze poprzednio nic złego się nie stało... To jest całe szczęście malutka dawka, a jednak skuteczna. Aspiryne zwykła to się w końcu bierze np. 1000 mg, a nie to 75 mg i ona jest bezwzględnie przeciwskazana w ciąży. I tak jak Kukurydza pisała, ze to nie chodzi o krwotoki u nas, tylko o to, ze u dziecka mógłby się przedwcześnie zamknąć przewód tetniczy Botalla i doprowadzić do bardzo powaznych problemów z krazeniem dziecka. A jeśli chodzi ogólnie o aspiryne, to w ogóle się jej nie powinno podawać u dzieci, niby na ulotce pisze, ze od 12 roku życia, ale nas uczono, zeby dawać dopiero po 18 roku życia, bo może powodować u dzieci zespół Reye'a - i tego się będę trzymać :-). Więc to tylko tak na przyszłość pisze, jak już będziemy mieć te nasze dzieciaczki na świecie i też się będziemy zastanawiać co wolno, co nie :-).

Basia, ja pierwsza ciążę poronilam, po niej robiłam badania roznych przeciwciał, które zalecił mi lekarz i jedne z nich wyszły mi powyżej normy - na tej podstawie lekarz kazał mi brać acard i clexane. Nie mam spelnionych tych wszystkich kryteriów zespołu antyfosfolipodowego, które są wymagane w Polsce, w tym te 3 poronienia, lub ze w zaawansowanej ciąży itd. Więc ciężko powiedzieć, ze mam rozpoznany zespół antyfosfolipidowy, niemniej jednak te przeciwciala, które mi wyszły nieprawidłowe, są uznawane za granicą, jako te które wiklaja prawidłowy przebieg ciąży, a polskie kryteria rozpoznania zesp. antyfosfolipidowego nie zmieniły się od ponad 15 lat.... no ale tak jest widocznie oszczedniej dla NFZ, bo nie musi refundowac clexane...
W kazdym razie byłam na tych lekach przeciwkrzepliwych w poprzedniej ciąży i teraz bym się po prostu bała ich nie brać... i wychodzę z założenia, ze więcej może to dac korzyści, niż skutków ubocznych i potencjalnych konsekwencji nadkrzepliwosci.
Pozdrawiam i życzę udanego weekendu :-)

A teraz z życia mojego przyszlego szpitala...
Moja bratowa miala wyjść w środę z małą, ale zapomnieli jej zrobić badania, więc stwierdzili, że dopiero w piątek będzie wieczorem ten lekarz, badanie wyszlo dobrze i dzis miały wyjść.... Ale tu kolejna niespodzianka bez wskazania przyczyn doszli do wniosku, że dziś też ich nue puszcza...
Biorac pod uwage, że mają dużo wolnych miejsc pewnie chodzi o kase bo im z funduszu z a nie leci...
Cóż moja mama brata zwinela, i pojechali zrobić wojnę zobaczymy na czym stanie.

Podpisuje się pod postem Anihilacji w kwestii acardu. :) Z ciekawości popatrzyłam w ulotkę, tam jest inf o końcu 2 trymestru. No ale pewnie doświadczenie lekarzy pokazuje,że można dłużej dlatego pozwalają.
My też zażywamy z uwagi na wcześniejsze poronienie i tez okropnie boje się odstawić, choć lekarz pozwolił juz dawno.

Anula11 u mni zazwyczaj noc jest takim restartem. Jak coś się dzieje to idę spać i rano juz jest dobrze. Czasem faktycznie długo nie mogę zasnąć, ale w końcu się udaje. Przez sen mięśnie się relaksują i ciało odpoczywa. Te Twoje bóle są regularne? Bo jesli to taki stały ból to może po prostu macica rośnie? Mnie często brzuch bolał, nawet w szpitalu i wszyscy lekarze mówili, że trochę musi i dopóki to nie sa skurcze regularne ro spokojnie. Choć wiem,ze ciężko jest być spokojnym ;) Dlatego ja to zgłaszam każdemu lekarzowi jak się tylko zmieniałi :p

Virkael, Basia jeśli chodzi o Clexane, na fundusz kosztuje parę złotych wiec jeśli macie możliwość to można i tak :)

Lenka im bliżej porodu tym bardziej warto brać dha. Mnie w szpitalu zwiększyli dawkę z 600 do 1200mg.

Glamjustyna dziękuję za ten post o Twoja historie. Daje bardzo dużo nadziei :) U nas nie ma wyznaczonego terminu zdjęcia pessara, myślę że na razie nikt nie myśli tak odważnie o tym, ze dotrwamy do 36tc bo lekarz powiedział, że nie chce nic obiecywać. Ale u nas najpozniej rozwiązanie i tak w 36, przez cc wiec pessar mogą zdjąć nawet przed samym zabiegiem.
A miałaś zaparcia przy tym pessarze? Bo mnie rąk mocno lekarze na to uczulali i wczoraj się nabawilam i już się z tego powodu martwię.
Mam wrażenie, że to od lezenia bo brzuch w ogóle boli mnie przy jedzeniu i czuje, ze wszytko mi tam "lezy" mimo tego, że stosuje chyba wszystkie metody! :(

Hej,
Kurcze z tymi lekami, na szczęście poza witaminami i magnezem nie zażywam nic a nic. odpukać.
A o co chodzi z DHA ? Bo ja zażywam Pregna plus i nie wiem czy tam jest wystarczająca ilość . Słyszałam od mojej lekarki chinki jak jeszcze do niej przed ciążą jeździłam że warto jest tran zażywać w ciąży - więc nie wiem czy odpowiednią ilośc tych kwasów przyjmuję ..

Co do ubranek polecam pajace pajace i pajace :) i body + spodenki :) kaftaników nie używałam mimo iż miałam kilka - raz że nie wygodne, dwa że się zwijają a plecach , bez sensu.

A i mój mąż zamówił wanienkę , polecam Wam rozważyć wanienkę dmuchaną - świetna sprawa i nie jest to kolejny wielki mebel :)

Miłego weekendu

http://www.suwaczki.com/tickers/wff29vvjsn8exyqa.png

Kukurydza jak każdy lek refundowany i Clexane może być za grosze. Ja nie mam Zespołu Antyfos. Ani podwyższonego białka C i S wiec w moim przypadku nie jest refundowany,a wskazany bo robiliśmy z mężem badania genetyczne i mam jeden gen MTGFR zmutowany, a on odpowiada za krzepliwość i asekuracyjnie przyjmuje Clexane. Asekuracyjnie, bo druga para od tego genu jest okej wiec nie jest jasno stwierdzone, ze mam problem z krzepliwością...moge byc tylko nośnikiem tego genu. Mam nadzieje, ze Malutkiej nie przekazałam wadliwy, a ten prawidłowy - mój mąż ma pare tych genów ok. A dziecko dostaje jeden o mamy i drugi do pary od taty. Anula naciśnij sobie palcem delikatnie macice i sprawdź czy cała napiętą czy tylko tam gdzie Bejbik. Bo może nie potrzebnie sie stresujesz. A jak cała taka twarda to leż wyluzuj ciało i lykaj magnez z rozkurczowymi na przemian na pewno odpuści napięcie. A jak dluga masz szyjkę?
DHA , któraś z Was pytała jest ważny dla mózgu dzieciaczka z tego co pamiętam. Ja przyjmuje Femobion Natal i tam jest jak ktos szuka suplementu z DHA

http://www.suwaczki.com/tickers/hchy3e3ksrr1txlh.png

Z tym napięciem brzucha, zauważyłam że mam już problem by się zgiąć do przodu. Doczuwam ucisk i dalej nie mogę się zgiąć. Już powoli się uczę zginać na lewo i prawo. Normalnie odczuwalny jest ból, ucisk i silnie stwardnienie, ale macajac brzuch wyczuć że na dole leży dziecko ;) takie uroki ciąży.
Dziś w nocy Jasiek doszedł do wniosku, że sen jest dla mięczaków, więc przez 2h dał popalić. Sapałam, jęczałam, prosilam by się uspokoił a ten tak się rozkręcił że nie było zmiłuj! Nawet mój M się obudził bo wiercilam się na łóżku, chciał delikatnie pomasować brzuszek, a brzuszek szalał na wszystkie strony i kopał w dłoń! Teraz też kopie... zrobiłam wodę arbuzowo truskawkowa i chyba mu smakuje:)
Dziś sobie uświadomiłam w przeciągu najbliższych 12 tygodni będę nosiła Jaśka na rękach, a nie w brzuchu! Przeżyłam lekki szok... a już dawno powinnam się z tym pogodzić u cieszyć, a jednak czuję stres...

Niestety czytam o Waszych dolegliwościach, chorobach i bardzo mi przykro że musicie się tak faszerować lekami. Mam nadzieję że wszystkie szyjki wstrzymają się jeszcze na kilka tygodni, a później będzie wysyp zdrowych dzieciaków i wyspanych mam :)

Jaś 24.07.2016

Anula buscopan jest faktycznie silniejszy od nospy, ja kiedy nie bylam w ciąży to nospy nie brałam w ogóle, tyko buscopan. Niektórzy lekarze twierdzą, że jest bezpieczniejszy od nospy, ale tu zdania są podzielone bo prawda jest taka,ze ani w jednym ani drugim przypadku nie ma żadnych wiarygodnych badań wiec to chyba kwestia poglądów. Warto spróbować. Mi parę razy zdarzyło się zażyć w ciąży.
Ja myślę, że jeśli czujesz napięcie to po prostu rośnie macica. Mnie często tak pobolewa i chyba z 10 lekarzy mi powiedziało, że to jest ok, bo pytałam kazdego. ;)

Virkael nie każdy wie, co jest refundowane a co nie i w jakich wskazaniach, wiec napisałam dla waszej informacji bo cena jest wysoka a czasem da się załatwić na około ;)

Catya dzienna zalecana dawka dha w ciąży to 500 lub 600 mg, nie pamiętam teraz dokładnie. Sprawdź na opakowaniu tranu ile tam tego masz i na pregnie i będziesz wiedziec wszystko. Wiem na pewno, że 2 dawki mollersa zaspokajaja to dzienne zapotrzebowanie. Ale każdy tran ma inne dawki dha w sobie. Oczywiście dha z tranu i z ciążowych suplementów jest tak samo dobre (o ile nie lepsze ) :)

Dha działają nie tylko na układ nerwowy dziecka i pomagają w jego rozwoju ale też podobno zapobiegają wcześniejszym porodom.

Ja dziś chyba wybiorę się na 5min spacer celem pobudzenia krążenia. Troche się boje, ale lekarz kazał spacerować i powiedział, że lezenie caly czas wcale nie pomaga donoscic ciąży i trzeba trochę pochodzić żeby wzmocnić mięśnie i krążenie. O ile nie będzie twardnial brzuch rzecz jasna. No więc planuje kółeczko wokół bloku, zobaczymy z jakim efektem.

Hej.
Co do ubranek, to ja też odradzam kaftaniki. Miałam kilka i są po prostu niewygodne. W listopadzie ubierałam synka na początku w body na krótki rękaw i pajac. Teraz stawiam na bodziaka plus spodenki, albo sam pajacyk. Czapkę tylko na dwór.

A mi przysła torba skip hop do wózka- jest super:-)

Co do witamin- ja biorę femibion 2 plus, a dodatkowo dokupiłam sobie pregna dha, bo w femibionie za mała dawka. Ale mocno się tego nie trzymam- od tygodnia nie mam tego dodatkowego dha. W poprzedniej ciąży brałam tylko femibion i synek zdrowy i mądry:-)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3vkcb12t6tlw6.png

Hej dziewczyny
Dokńcu mam chwilke więc dokończe mojego posta którego ostatnio mi zjadło
Na początek gratuluje udanych wizyt nasze maluszki pięknie rosną oby tak do sierpnia, a wszystkim sierpniówkom borykającym się z problemami życze dużo odpoczynku wieże że wszystkie w sierpniu będziemy po kolei dodawć zdjęcia naszych pociech które będa całe i zdrowe z nami, trzymam mocno za Was kciuki.

Byłam we wtorek na dodatkowejwprywatnej wizycie u gin oczywiście nie u swojego prowadzącego i jestem mega zadowolona z jej przebiegu ponieważ wkońcu od początku ciąży miałam zbadaną szyjke i okazalo się że ma 4 cm super !! Zuzia waży już 1331 więc też spoko a i ułożona jest główkowo co oczywiście da się wyczuć przy jej rozpychaniu
Jeśli chodzi o ruchy to od kilku dni są coraz mocniejsze ale też jest ich mniej nie raz jest ich tak mało ze mam ochote jechać na IP nie wiem może panikuje za bardzo (?)

W piątek przyszedł zamówiony wózek i łużeczko tak więc moja wyprawka troszke ruszyła M oczywiście już musiał skręcić lużeczko bo by nie wytrzymał hehehe

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37uay3iae2ngpt.png

Dzień dobry w niedzielę :)
Nie śpię od 4, boli mnie głowa i jestem jakaś zła. Dziś spałam w salonie bo w sypialni malowanie i ogólnie przez to bałagan w całym domu. O 9 ma przyjść majster i będzie kończył robotę, jutro mój M pomaluje kaloryfer i futrynę no i zaczniemy sprzątanie. W sumie idzie ku lepszemu i za chwilę będę mogła kompletować wyprawkę.
Mój M ostatnio mnie trochę denerwuje. Drażni mnie to jak przy remoncie podchodzi do paru spraw a ja nie mogę nic zrobić i tylko siedzę i próbuję udawać, że nie widzę.
Poza tym u nas wszystko dobrze. Synuś bryka i to daje mi największą radość. Gdyby tylko zgaga mi nie dokuczała.
Miłego dnia dla wszystkich

https://www.suwaczki.com/tickers/atdckqi1ni5sg5zb.png
https://www.suwaczki.com/tickers/l22ny2v4a5hyiypu.png

Virkael
W poniedziałek nic mi nue dolegalo. Jak na złość zawsze po wizycie wszystko sie dzieje. Ale dziś juz lepiej:) Ale mala chyba odsypia bo cisza w brzuszku.
Antynikotynowa
To klucie i ciągnięcia w szyjce, też ostatnio miałam i też się martwiłam ale szyja jest taka jaka byla.
Kukurydza
Dzięki za opinie co do tego leku. Chyba bardziej na mnie działa.
A powiedz mi, mogę magnez dalej brac z nim? Zapomniałam zapytac...

Anula 11 z buscopanem, tak :) Ciesze się, że lepiej się czujesz. :)

Ja dziś w nocy obudzilam się po 2 godzinach snu z paskudnym i bolacym bólem obojczyka i ramienia. Później ból zaczął promieniowac jeszcze do nadgarstka. Mąż chrapal jak niedźwiedź a mnie chciało się płakać. Wysmarowalam amolem I nic nie pomogło. Po 2 godzinach zdecydowałam się wziąć apap, przeszło wiec zasnelam. Ale po kolejnych 3 godzinach znów obudził mnie ból. :( Pomeczylam się, w końcu ok. 10 rano udało mi się znaleźć dobrą pozycję i zasnelam, właśnie wstałam, dochodzi 12. Poki co wszystko przestało boleć !! :O
Byłam na początku pewna,że to od tego lezenia. Jednak cały czas popieram głowę do czytania, oglądania tv, spiac z rogalem tez trzymam ja pod głową, jem w pozycji pollezacej opierając się na rece. No i przede wszystkim teraz, kiedy wstaje, zawsze cały ciężar ciała opieram na ręce żeby nie angażować brzucha, kazali mi na to uważać. Nie wiem czy się mylę czy nie, ale bolała prawa ręka a wczoraj większą część dnia przelezalam na prawym boku. Oby się nie powtórzyło, bo w nocy naprawdę już nie wiedzialam co robić. Niby ni bolało tak,żebym miała z bolu wyć no ale spać się nie dało. :(

Mąż był rano na rowerze nad Wisłą. Nie mogę się doczekać naszych wspólnych spacerów, mam nadzieje, ze pogoda jeszcze długo będzie równie ładna i wynagrodzi nam to lezenie.

Dziewczyny i dziś świętuje. Kończę 2 trymestr. Gdybym mogła, skakalabym z radości. Zupełnie szczerze płakać mi się chce ze szczęścia ;) Lezymy juz 3 tygodnie, już tyle udało się zyskać na czasie! Każdy tydzień daje mi mnóstwo nadziei. Byle jeszcze chociaż 5 i będę spokojniej czekać na finał. :)

Hej kochane moje:)

Co do wagi moje Zuzi to na razie nie martwię się dużą wagą urodzeniową, bo w pierwszej ciąży tez miałam duży skok wagi dziecka i mojej (4+) a na kolejny miesiąc córcia mało przybrała i urodziła się z wagą 3510g.

Kukurydza domyślam się ze kilogram u chłopaków to przełom ale gdyby chlopcy byli z wagą do przodu tak jak moja Zuzieńka to większe ryzyko nie donoszenia tak upragnionego 35tc. Nie dodawaj sobie zmartwień, na pewno i Twoje maluchy niebawem złapią kilogram:)

Bina dobrze cie rozumie bo u mnie taka sama sytuacja i imieniem dla córci, dla pierwszej tez jej się nie podobało. Stwierdziłam że nie ma sensu prowadzić z nią dyskusję i nie wymawiam przy niej imienia Zuzia.

Co do wyprawki jeszcze nie mam nawet listy spisanej ale spanko (kołyska) dla córci już zakupione:D teraz chcemy kupić mebelki do pokoju dziewczyno to będę mogła w czerwcu startować z praniem i prasowaniem .

Jeszcze gratuluję zdrowych bobasów i za szyjki was trzymam zeby dotrwały upragnionego terminu:D:D:D

Milej niedzieli:)

http://s2.suwaczek.com/201608175165.pnghttp://s8.suwaczek.com/201409244565.png

Trochę mnie nie było ale już nadrabiam :)

Fizka
Dziękuję za informację. Słowo " luzowac" przypadło mi do gustu :) na szczęście nie jest to dokuczliwe. Często miałam problemy z kręgosłupem a teraz mam wrażenie że jest lepiej. Może to od tego a może u mnie jest odwrotnie po prostu. No ale u Ciebie jest poprawa w sciegnach to super :) teraz już wiem czemu niektóre kobiety w ciąży , dziwnie chodziły, jakiś wcześniej się nad tym nie zastanawialam. Co do owłosienia to mam wrażenie ze mi szybciej rosną :)

Anulka165
Staram się nie przesadzać no ale czasem trzeba coś porobić. Najgorsze Najgorsze podróże właśnie bo dłuższe siedzenie sprawi sprawi strasznie mi się napisać brzuszek. A ja zawsze musiałam coś robić, nawet kiedy miałam czas na odpoczynek to znajdowała sobie mnóstwo rzeczy do zrobienia i ciężko mi się przestawić :)

Catya
Gratuluję nowego autka :)

Majeczka
Ja wyprawkę będę kończyła w czerwcu żeby mi potem spokój i dokupić coś jeśli chodzi czymś zapomnę :) Też mam wrażenie że mi brzuch w oczach rośnie :)

Irenka
Mam nadzieję , z tymi wodami nie będziesz miała problemu i wszystko będzie ok :)

Marta joanna
To ja pytałam o rozchodzenie miednicy miednicy spojenie. Myślę z to stopniowe rozchodzenie miednicy. Czasem czuje a a jest ok. Co prawda wyniki mam bardzo dobre i na nastepna wizytę miałam nie robić ale chyba dla świętego spokoju zrobię. 20 zł to niedużo a będę spokojniejsza.

Natalia93
Gratuluję udanych wyników :)

Katalina
U Ciebie również wizyta udana :) Super :) może jak ograniczysz trochę cukier to się poprawi i okaże się że nie masz cukrzycy :)

Kukurydza
Cieszę się się chłopski rosną i trzymam kciuki żeby nie chciało im się z brzuszka wychodzić :) uważam że jesteś bardzo silna i doskonale daje sobie radę no ale wiadomo ze dla nich musisz i pewnie każda z nas zrobiła by dla swoich maluchów wszystko. Ja np na badaniu nie mam podawane długości tylko zawsze na badaniu na fotelu slysze,ze długa i zamknięta to w sumie nie mam po co wnikac. Teraz chyba zapytam z ciekawości.

Nowa mama
Również gratuluję udanej wizyty :) ja też mam problem z moczem ostatnio, myślałam z to uprawy a to siusiu :) czasem myślę że to mój Szkrab rąk kupnie w pęcherz że mama popuszcza :)

Miremale
Ja dokupilam nowe body do szpitala po 4 szt na krótki i długi i musze tylko coś wyjściowego kupić w razie czego a tak to mam zapas po siostrze. Ciężko wyczuć jaki będzie ten nasz bobas. Tak myślę że może mu się ulewac czasem itp i często go będzie trzeba przebierać więc jakiś zapas trzeba mieć.. a tak to bardziej na 62 zwracam uwagę.

Myszka
Ja też zawsze leżę na lewym a a nocy to i na plecach i na prawym boczku sie budzę.. nie mamy na to wpływu :)

Mamalina
To na pewno nic złego. Też czasem mam takie gluty przezroczyste i na początku się przestraszylam że to może ten czop wlasnie ale to nie to na szczęście chociaż zawsze czuj niepokój jak się pojawia.

Olcha
Super że cholestaza wykluczona :)

Natalia, Bina
Ja na poczatku też usłyszałam komentarze i teściowej a teraz na szczęście spokój :)

Virkael
Ja też od samego początku jestem na L4. Na początku dziwnie było się przyzwyczaic ale Bobas by najważniejszy :)

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9anliidpwt895.png