Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Catya
tak jak Ciebie nasza Kukurydza mnie powalila ze juz biedna pisze sama do siebie:D:D akurat sobie jadlam moje leczo i myslalam ze sie udlawie ze smiechu:p

Ojj dziewczeta pocieszylyscie mnie, ze dzisiaj tez macie jakies przesilenie wiosenne bo juz sie zaczynalam o siebie martwic:P

ja wlasnie zjadlam leczo ktore zrobilam ale wyszlo mi mega ostre:P mam nadzieje ze Gabi nie bedzie miala mi tego za zle ale ja tak lubie ostre i tak dawno nie jadlam....:D:D

ja dzisiaj leniuchuje bo wieczor bedzie intesywny:D

http://www.suwaczki.com/tickers/relgpiqvaekund3p.png

Bry:)

Miremele cieszę się, że z synkiem już dobrze:) Już jesteś na prywatnym forum:)
Życzę zatem sił na pracę prawie do końca ciąży!

Fiolka ja też mam małe rozstępy na piersiach (po poprzednich ciążach) mimo, że wiele nie urosły...no cóż taki urok
Oponki, powiadasz hihihi...gdzie?

Kukurydza to dobrze, że nie planują chłopaki wyprowadzki...jakoś tak zinterpretowałam słowa: "chłopcy na dzień dzisiejszy":) Cieszę się, że łzy oczyściły umysł i dziś jest już lepiej:)
Super, że umówiłaś się do specjalisty ciąży bliźniaczej. Zapewne dużo się dowiesz:)

Evee jeśli echo serca płodu Cię uspokoi, to idź i się nie wahaj! Spokój wewnętrzny najważniejszy! Ale ja jestem dobrej myśli, że niedługo zniknie.

marta_joanna ja śpiewam kołysanki i czytam bajki wieczorem dzieciom przed snem, więc Gaja się załapuje. Ale do brzucha nie mówię - myślę, że jak Gaja będzie bardziej dawała o sobie znać to wtedy się to trochę zmieni:) Najwięcej śpiewałam, mówiłam bezpośrednio do brzuszka, w którym była Lilianka.

Anula11 mnie nogi nie puchną. W żadnej ciąży tego nie było, jestem ciekawa jak teraz, gdy będą upały (choć poprzednio rodziłam czerwiec i maj).

misia23 już zaproszenie na prywatne do Ciebie poszło. Co do planowania płci, to nie zaufałabym kalendarzowi chińskiemu. Na córeczkę starałabym się na około 3 dni przed owulką (+/- 1 dzień), a w dzień owulacji i dzień po bym unikała zbliżeń (teoria o żywotności i szybkości plemników).

alysia super, że z dzidzią ok. Ja kiedyś czytałam, że żeby po cc próbować rodzić sn musi minąć 24 miesiące (oczywiście jeśli ciąża przebiega fizjologicznie i nic z raną po cc się nie dzieje). Jeśli dobrze pamiętam Twój stosunek do porodu sn i cc (może pamiętasz, że mamy podobne zdanie - kiedyś była o tym dyskusja) to próbowałabym naturalnie. Mnie te wyciąganie konkretnego dnia Maluszka z brzucha nie przekonuje, nawet gdy podają oksytocynę, to i tak jest wywoływane, a nie naturalne, szczególnie jeszcze przed terminem OM. A Ty 1 dziecko i tak rodziłaś po terminie. Tylko zawsze jest ryzyko, że znów przejdziesz 2 rodzaje porodów.
Jak planujesz jeszcze 3 pociechę to tym bardziej namawiam na sn.

emrysis oby nowy specyfik pomógł! Tego Wam życzę. Moja siostrzenica od poniedziałku wysoko gorączkuje (ma 10 lat, dziś w nocy miała 40 st. gorączki) mimo antybiotyku od pon, więc rzeczywiście coś wisi w powietrzu:/ Współczuję na prawdę.
Zaproszenie już wysyłam.

Kukurydza ten eloprine ma taki sam skład jak groprinosin i neosine?

antoninka dzięki za opinie ws nauki języków obcych. Gratuluję poliglotko:)

Edzia a męża kiedy widywałaś?:) Nie dziwię się, że nadrabiasz ten leżący pierwszy trymestr! Ja też dużo śpię - tzn. w nocy ok. 7 zazwyczaj z jedną przerwą na zrobienie mleka i siku, a potem kładę się rano jak Miluś śpi na około 1-2,5 h:)
Powodzenia u lekarza! No i miłego wieczoru z koleżankami:)

Ula_S ja też dzisiaj coś senniej i słabiej się czuję, nawet mimo wypitej już kawy (też catya piję prawie codziennie jedną, no i obowiązkowo jak Ty coś dobrego do kawki:)) Zrobiłam dziś tylko jedno pranie, ubrania po dwóch poskładałam, pobawiłam się z synkiem i tyle:/ Obiadu dziś nie gotowałam (a co tam jest pomidorówka od wczoraj) ani nic nie posprzątałam, więc faktycznie ta pogoda działa na niekorzyść!

Ja tylko w ciąży z Milankiem pracowałam do około 25 tc, dłużej nie dałam rady. Z Lilcią i Namirkiem praktycznie od początku byłam w domku. Wiem ile to kosztuje, więc podziwiam Was Mamusie pracujące!

Właśnie się Milanek obudził, zaraz idziemy do Kościoła się wyspowiadać! Tylko jeszcze kanapki dla głodomorów po przedszkolu ogarnę.

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Mamalina Tak, skład dokładnie ten sam. Neosine najdroższa a eloprine na chwilę obecną chyba najtańsza. :)

Armin, badam tarczycę regularnie, nigdy nie miałam żadnych problemów. Dopiero teraz w ciąży wyszła mi niedoczynność, ale zarówno przed, jak i na początku ciąży wyniki były książkowe:)

Dziewczyny. Jeśli chodzi o płeć... Przyznam szczerze, że nie wierzę w nic co jest związane z jej determinacją. Wierzę w biologię i w jej czystą losowość:)

Cześć!

U mnie się właśnie zachmurzyło i spadło ciśnienie... Od razu mi się spać zachciało, ale w pracy nie wypada ;)

Ja gadam do brzucha, na razie mniej niż w pierwszej ciąży, bo pracuje, ale ogólnie mówie do dzidzi. Olek tez dużo do niej mówi i ona reaguje na nasze głosy.

Catya - ja też jedna kawkę z ekspresu rano wciągam, a potem już tylko zbożówkę z mlekiem sobie siorbię w pracy. Choć dziś mnie namówili na szklaneczkę coli... zgrzeszyłam.

misia - hehehe, chiński kalendarz, przecież to loteria. Jakim cudem trzy cykle z rzędu dziewczynka, skoro płeć jest bardziej zależna od momentu zapłodnienia w stosunku do etapu owulacji??? Dobry żart :)

Katalina - a czemu Ci zależy na tym, żeby lekarz nie wiedział? W czym jest problem? Wyniki oblicza się raczej w programie "stacjonarnym", ale doktorzy, którzy to robią są członkami jakiegoś tam "stowarzyszenia" i nie wiadomo, czy nasze wyniki nie są konsolidowane, w celu ustalania statystyk naszych czasów.

Anula - mi puchną nogi w kostkach, jak sobie posiedzę w pracy szczególnie. Ciekawe co będzie dalej... wczoraj sobie kupiłam balerinki rozmiar większe na okoliczność puchnięcia :)

https://lb3m.lilypie.com/dYNLp1.png

Fiolka jak zobaczyłam Twoje zdjęcie, pomyślałam, że masz góra 18 lat i aż sprawdzałam w tabelce, żeby w razie czego wyprowadzić siebie samą z błędu :) Świetnie wyglądasz, po prostu promieniejesz ;) I nasze chłopaki na tych zdjęciach USG wyglądają jak bliźniaki :D Prawie tak samo zapozowali :D

Virkael Co za usta...i oczy.... Jak mamusia taka ładna, co córcia będzie wyglądała jak anioł... Oj, chłopaki się będą kręcić, nie ma co...

Mi z kalendarza chińskiego się w sumie sprawdziło, ale generalnie też bardziej wierzę tu w biologię i brykanie w dni płodne :)
A co do brzusia, to ja staram się mówić, coś nucić... pierwszy dzidziuś, to tak z niecierpliwości już chcę łapać z nim kontakt. Mając wybrane imię z pewnością było by mi łatwiej :)

http://www.suwaczki.com/tickers/82dohdge3yuh452h.png

https://www.suwaczki.com/tickers/wff2hdge5xtp9iun.png

Witam wszystkich serdecznie,
Właśnie wracam do mieszkania w Norwegii i tez odczuwam, że bardziej mnie wszystko meczy. W Krakowie lotnisko daje w kość. 2 godz stania w kolejce bo za wszystkim trzeba stać ..i takie są rezultaty ogromnej rozbudowy lotniska. ..nic lepiej nie jest. Teraz juz siedzę na promie i po 18 powinnam być na miejscu.
Jeżeli chodzi o polowkowe to niby wyszedł niewielki przeciek międzykomorowy, ale jakoś się nie martwię, bo raczej lekarka wpisała to na wyrost. Ale na Echo pójdę oczywiście przy okazji prenatalnych w 32.
Ze ślubem tez do przodu ..większość zaproszeń rozdana - oczywiście proces mega męczacy! No i nawet protokół spisalismy juz u księdza. Ksiądz idzie z duchem czasu, bo zapowiedzi juz nie ma z powodu ochrony danych osobowych, a spowiedź tylko jedna, gdyż w jakiś tam sposób z mężem mieszkamy juz razem :) pozdrawiam i ruszam w dalszą drogę autem

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72690.png

http://www.suwaczek.pl/cache/26bae06270.png

Motylek, dajesz radę podróżować? Ja w poniedziałek w sumie z 3- w aucie i myślałam że nogi mi rozsadzi, strasznie mi spuchły.

Catya nasza oazo spokoju. Rozumiemy co oznacza chory mąż, to przecież jedyny mężczyzna chorujących na przeziębienie. Mój ma kamienie w nerkach i jeden kamień urodził. Gdzieś wyczytal że poród kamienia jest gorszy od naturalnego, to teraz wysluchuję jaki on odważny bo 4h po ścianach chodził i ja nie wiem co to ból ech...

Edzia85, co do gotowania też dziś ugotowalam rosół i właśnie piekę kurczaka z ziemniaczkami. Mój M uwielbia, kojarzy mu się z jego dziadkiem- Janem :)

Jaś 24.07.2016

Dziewczyny, wrzucam link do tego, co udało mi się stworzyć. Chciałabym Was prosić o uwagi, opinie i próbę edycji ponieważ nie jestem pewna, czy wszystko dobrze udostępniłam w ustawieniach. :)
Kilka słów ode mnie, wypisałam na początku "zasady" ponieważ przypuszczam, że dołączy do nas jeszcze wiele nowych osób, więc dobrze będzie, jeśli takie rzeczy będzie widać na wierzchu:)
Poruszyłam tematy, które jakoś szczególnie zapadły mi w pamięć, wpisałam odpowiedzi, które wygrzebałam z głowy. Bardzo Was proszę, jeśli macie coś do dodania w którychś kwestiach, po prostu dopisujcie od pauzy:)
Niektóre wątki opisałam, ale nie dodałam tam konkretnych pytań, lub zostawiłam pytania bez odpowiedzi- przypuszczam, że z czasem będziemy dopisywać na bieżąco.
Bardzo Was proszę o to, żeby z dodaniem nowego wątku/pytania, pisać o tym na forum, żebyśmy wszystkie miały świadomość, że jest coś nowego.
Ja widzę to tak, że będziemy starały się na dane pytanie po przegadaniu tematu po prostu "wklejać" tam nasze odpowiedzi od pauz, często mamy odmienne zdanie na różne tematy, więc fajnie będzie wkleić wszystkie odpowiedzi. Ponieważ będzie to tylko na zasadzie- dodaj wątek, skopiuj i wklej, to naprawdę nie jest to dużo pracy, nawet dla jednej osoby, stąd postaram się to moderować, jednak będzie super, jeśli też będziecie brały udział w tworzeniu tego dokumentu. :)
Jeśli wątki, które są w tym momencie, są wg Was niewyczerpane, bardzo proszę o dopisanie swoich uwag, ja pisałam z pamięci:)
Na kilka pytań odpowiedziałam właśnie wklejając Wasze wypowiedzi i mam nadzieję, że mniej więcej tak będzie to wyglądało w przyszłości.
Ja to widzę w ten sposób, że jeśli pojawi się jakieś pytanie na forum, przegadamy to a później będziemy wrzucać w dokument. Jeśli już informacja znajdzie się w dokumencie, będziemy wspominać na forum:)
Zanim coś trafi do dokumentu, najpierw przegadajmy to na forum, żeby nie było tak, że będziemy zadawać pytania w pliku- on ma służyć jedynie podsumowaniu naszej dyskusji.

Ja tak to widzę, dajcie znać, co sądzicie i czy coś zmienić. Jeśli wszystko będzie już przez większość zaakceptowane, wrzucę link pod swoje posty obok tabelki i kilka z Was poproszę o to samo żeby zawsze był dostęp do pliku. :)

link póki co tutaj: https://docs.google.com/document/d/19bpZQJuOwDvVJn2Wul3DV7AKGAtCxYaaVmNefvKWLlA/edit?usp=sharing

Evee uśmiechnęłam się szeroko czytając o Twoim dzielnym mężu! :D

Mamalina możesz rozwinąć ten temat płci związany z teorią żywotności i szybkości plemników? Nie słyszałam o tym, a chętnie poczytam o co chodzi:)
Zaraz zresztą będę pewnie googlować.

Catya pamiętaj, że mężczyzna nie choruje, tylko walczy o życie:)

Motylek
Szacunek że masz siły na takie podróże :) A co do zapowiedzi to rzeczywiście już niema? Ciekawi mnie to bardzo a nie słyszałam o tym.

Catya
Chory facet w domu.. temat rzeka :)

Bina
Bo ja mam 18 lat :) już prawie od 12 lat :D słyszałam nieraz że nie wyglądam to może coś w tym jest. Konserwacja spełnia swoją rolę :) A co do chłopaków to małe bezwstydniki nam rosną :D

Mamalina
Troszkę mam, takie słodkie, soczyste boczusie :) zawsze tam trochę bluzkę marszałek żeby nie było widać :)

Według chińskiego miałam mieć dziewczynkę a jest chłopak :) może już nic nie odpadnie :) a z chłopaka też się cieszę bardzo, najważniejsze żeby był zdrowy :) zresztą taki był plan, najpierw chłopak potem dziewczynka :) gorzej będzie się potem w dziewczynkę wstrzelić no ale spróbujemy :)

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9anliidpwt895.png

Fiolka, ja mam od 13tc:) Na początku był stresior, choć lekarz uspakajał, że po prostu macica mi szybciej rośnie, więc szybciej zaczyna pracować, teraz jestem do nich przyzwyczajona i już nie zwracam uwagi. Po 20tc są jak najbardziej fizjologiczne. :)

Mam do Was dziewczyny pytanie. Otóż postanowiłam zacząć kompletować wyprawkę, podzieliłam zakupy na kolejne miesiące, bo chciałabym rozłożyć koszta. Kwiecień przypada na zakup butelek:) Nie wiem jeszcze, czy będę karmiła swoim pokarmem (chciałabym), mm, czy będę mieszać ale na pewno nawet jeśli uda mi się z laktacją, to będę odciągać pokarm. Ogólnie chciałabym być przygotowana na każdą ewentualność. Wybrałam butelki, które poleciła mi znajoma, kiedy karmiła piersią + butelką od małego, tommee tippee. Czytałam wiele na ich temat, mają one podobno nie "zniechęcać" dzieci do piersi przy łączeniu metod karmienia.:) Mamalina pisała w wyprawce, że przy karmieniu mm trzeba kupić większą ilość butelek i teraz mam pytanie- ile butelek kupić, jakiej pojemności i na jak długo to w ogóle wystarcza?

Przepraszam, że dziś tak Wam tu przynudzam, ale siedzę do wieczora sama w domu i umieram z nudów!:)

Cześć Dziewczyny,
Chciałam się przywitać i oficjalnie ujawnić. Podczytuję Was już od kilku tygodni i muszę przyznać, że to najmilsze i chyba najbardziej fachowe miejsce w sieci :) Gratuluję Wam wszystkim małych szkrabów, jeszcze parę miesięcy i będą cieszyć się sierpniowym słoneczkiem. Sama spodziewam się pierwszej córci, teoretycznie ma wylądować 6 sierpnia. Mam nadzieję, że będę mogła Wam służyć jakąś radą lub ciepłym słowem, chociaż doświadczenie z dzieciakami mam nikłe ;)
Chętnie dodałabym suwaczek, tylko nie wiem, gdzie znaleźć link.

http://www.suwaczki.com/tickers/hchyvfxmaa17stme.png

Evee, Fiolka nóżki bolały i puchły podczas poprzednich lotów, ale zaraz po wyjściu z samolotu było ok, a teraz to nic się nie działo, przespałam cały lot. Nawet akurat nie miałam żadnych podkolanówek uciskowych
a jeżeli chodzi o zapowiedzi to ten ksiądz dostał maila z taką informacja i od razu się do niej dostosował, ale w innych parafiach dalej zapowiedzi wiszą...lub są nawet czytane na każdej mszy!

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72690.png

http://www.suwaczek.pl/cache/26bae06270.png