Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej dziewczyny :)
gratulacje dla nowych mamusiek! wszystkie fotki oglądam z zaszklonymi oczami, takie słodziaki z tych Waszych maluszków!

nierozpakowanym (ktoś jeszcze czega oprócz mnie?:P ) życzę dużo cierpliwości i spokoju, który sama staram się jeszcze zachować ;)

ostatnie dni to jakaś tragedia, próbuję się trzymać w garści, ale mam taką huśtawkę nastrojów, że sama ze sobą nie wytrzymuję... w piątek minął termin, telefony się rozdzwoniły i wszyscy zaczynają tak samo "jak tam, w domu czy w szpitalu? hehehe"... całą ciążę mało kto się interesował jak się czuję, a teraz raptem wszyscy ciekawi i się martwią..
nawet na forum nie miałam siły wejść ostatnio. nie chcę żeby to zabrzmiało jakoś źle, bo nic złego nie mam na myśli, ale było mi zwyczajnie przykro czytać o Waszych kruszynkach.. ehhh same negatywne emocje mnie ogarniają ostatnio, do tego doszedł jeszcze strach, że przecież ja nic o dzieciach nie wiem, co ze mnie za matka będzie... sama się nakręcam niepotrzebnie.

sorry za te żale, ale musiałam się trochę wygadać, bo jak komuś coś próbuję powiedzieć, choćby o tych ciągłych telefonach, to słyszę tylko obrażonym tonem "no przestań, przecież ja się już nie mogę doczekać!"

w piątek, tydz. po terminie mam się stawić do szpitala na badania, tam zdecydują co dalej robimy. ehhh, chciałabym do piątku mieć już wszystko za sobą..

miłego wieczoru dziewczyny!

http://www.suwaczki.com/tickers/43ktgu1rrbb8avjd.png

kingullek przytulam i lacze sie w bolu. W 100% rozumiem o czym piszesz... telefony, wahania nastroju, forum...
Strone wcześniej opisalam co mnie czeka, tj indukcja. Do piątku pewnie bede mogła opisac co sie działo ale zycze by wcześniej samo sie rozkręcilo :)
nie daj sie zatracic w "walce o porod" i mimo wszystko doceniaj ostatnie momenty we dwoje. Mi dodaje to bardzo duzo i juz rzadziej lapia mnie dołki. No ale to jest efektem mocnego wsparcia mojego meza ktory jest przekochany.

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Ewee trzymam kciuki za rozkręcenie akcji, sprawny i nie do przesady szybki poród ;)

simka czy już po? Czekamy na wieści

Bardzo mi miło że pokoik się podoba :)
Jest malutki jednak na początek wystarczy.
Miałam obawy ze przesadziłam z ilością gwiazdek ale chyba nie wyszło źle. ..

Byliśmy dzisiaj na pierwszym spacerku :) Po osiedlu..Przeszłam bez kul ( :)!) ok 200m...cóż ,na początek musi wystarczyc.

Kryzys mleczny opanowany :))) No i podaje pierś,wciaz boli ale wczorajszy odpoczynek od ssaczka pomogl.

Po spacerze boli mnie podbrzusze jak na okres i zalewa mnie na czerwono chociaż od 3 dni odchody były tylko brązowawe....Nie wiem na ile to normalne?

monthly_2016_05/kwietnioweczki-2016_47249.jpg

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Kingullek mi też w piątek termin minął i nic, najpóźniej w czwartek mam się stawic w szpitalu. Liczę jednak że obędzie się bez wywoływania. Telefonów nie odbieram, mam to w nosie. Najbliższym zakomunikowałam, że jak coś będzie to dam znac, a codziennych telefonów mam dosyc, koniec kropka ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Gość Marty leb obdarty

Hej dziewczyny,
Kingulek i Ewee, dacie rade babeczki, jeszcze tylko chwila a teraz spijcie, jedzcie na co macie ochote i relaksujcie sie, wkrotce mozecie nie miec wielu okazji ;)
Heltinne, ja niestety nie wiem co jest normalne... Ja juz krwawie prawie dwa tygodnie... Faktem jest, ze mniej i zwykle podpaski wystarczaja, ale jednak nadal dosc okresowo.
Jesli chodzi o dzwieki to Tymek wydaje je z siebie non stop, w mojej ksiazce jest napisane, ze to norma wiec sie nie przejmuje.
Nasz mistrz dzisiaj caly dzien spi - szok!! Dwie godziny snu, godzinka na jedzenie, przebranie i znowu spi, az dziwnie sie czuje, jakby dziecka nie bylo! Mam nadzieje, ze nie odbije sobie w nocy. Pewnie rosnie i w ten sposob oszczedza energie...
Marta
Timothy 18.04

Vena podajesz małej Espumisan 100? Tj 100mg semantikonu? Bo w PL dla dzieci jest 40mg tylko i dawka dobowa to max 50 kropli w 2 albo 4 dawkach podzielnych.....Twoje dawkowanie to więcej niż ma Sab Simplex tj. 69mg.....tak lekarz zalecił?

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Hej dziewczyny,

Mój mały dziś kończy miesiąc, wciąż nie mogę uwierzyć jak to zleciało :)) wzrusza mnie dalej po stokroć, czasem mam takie chwile, że siedzę i łzy same lecą, ale to ze szczęścia :)

Ubieranie i dla mnie niewiadomą, zakładam ciągle, że + jedna warstwa więcej niż ja, ale wczoraj mieliśmy chyba z 25 stopni na tarasie, kiedy mały tam spał i był ubrany w body z długim rękawem, spodenki, cieniutka czapka i kocyk. Dziś tak samo, w wózku niania mi pokazywała 27 stopni i aż się zaczęłam zastanawiać czy czapa jest konieczna, co myślicie?

Odparzenia u nas odpukać nic, a nic. Raz była akcja małych kropek na pupie, ale to była chyba alergia na pieluszki, dałam im jeszcze jedną szansę i o dziwo nic nie wraca. Pupe smaruje tylko na noc linomagiem, w dzień niczym. Myję wodą, raz-dwa razy dziennie tym mleczkiem Alphanova - super nawilża, polecam. W nocy chusteczki Hipp.

Biogaja my też podajemy, 5 kropli dziennie jak zalecają. Mały puszcza często bąki, robi też sporo kupek. Od trzech dni podajemy jeszcze ten Espumisan, bo ewidentnie bolał go brzuszek, 2xdziennie po 6 kropli, więc połowa tej najmniejszej dobowej dawki.

U nas dziś mały też prawie cały dzień spał, może to pogoda wpływa :) on jest w dzień grzeczniutki odkąd zaśnie koło południa, dużo spi na dworze w wózku. W nocy pobudki co 3-4h na szczęście tylko na jedzenie. Najgorzej jest w sumie rano odkąd wstanie już tak na dzień, zje i nie wie sam co chce, marudzi, niespokojny, tylko by na cycu wisiał, choć też się wścieka, przypuszczam, że to czas jego aktywności i się nudzi? choć nie wiem czy u tak małego dziecka można postawić taką diagnozę :D

Anawee mój mały dokładnie tak samo, nie leży w ogóle na wznak, a raz jeden bok, raz drugi (głowa), choć zauważyłam już, że częściej kładzie na lewą stronę i musze pilnować, by podczas spania miał raz tak, raz tak. Czasem się wkurza jak mu przekręcę.

Poruszylyscue cała mase super tematów i tak czytam i czytam.. a jak chce cos napusac to muszejuz zajac sie synkiem anie umiem karmic jedna reka..
Heltinne super pokoik! Jestes mega zdolna.. Twoj opis cyckow uratowal mnie tuz przed nawalem tzn wczoraj juz bylo grubo i poki co udało mi sie opanowac sytuacje.
W szpitalu pochwalili mnie za karmienie alew domu jyz tak sobie super nie radzę. Dwa razy podalam butelka i juzmoj mlody ssak urzadza awantury ze woli butlę i teraz walcze z nim by ssal.. sciagam troche laktatorem by bylo mu latwiej chwycić ale huz wylewam to co sciagne i proboje byc niewzruszona na jego wrzaski.. on ma tak ze dobrze zlapie ssie ssie i sie nudzi i robi awanture a czuje wyraznie ze super ssie tzn efektywnie.
Kupki juz robi ijuz sa takie jak trzeba..

W kwestii ubrania to chyba u mnie totalny zimny wychów: dziś 15 stopni ale słońce i mała ma spodenki półśpiochy, koszulkę bez rękawa i bawełnianą bluzkę z kapturem. Do wózka bawełniany kocyk … ja nawet nie stosuję zasady jedną warstwa więcej tylko tak jak siebie bo za dodatkową warstwę uznaję kocyk lub nosidło.

Póki co odparzenia nas nie dotknęły. Stosuję krem do pupy Weleda, ale tylko po kupię, tak to tylko zmiana pieluchy po siusiu.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Nat to chyba ok, chociaż moja mama twierdzi ze przegielam ze spacerem i to pewnie powód. Zużyłam juz parę podkładów poporodowych, zywoczerona krew i nic poza tym. A był już względny spokój :/
Ataadzieki :)

Fajnie, że mogłam jakoś pomoc poprzez opis moich zmagan

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Heltinne, pewnie się przeforsowalaś.Ja też miałam już umiarkowany wyciek i nagle zintensyfikował się przez parę dni, zmienił barwę na żywą etc, trwało to kilka dni, spowodowane to było nadmiernym wysiłkiem własnie.Póžniej wróciło do normy i zaczęło praktycznie zanikać w przeciągu bodajże tygodnia.
Teraz już nie mam w ogóle objawów połogowych, bóle i jakiekolwiek wycieki się zakończyły całkowicie :)

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Pisze na raty. Eh..
Magda2600 i Nat dzieki za info. Mąż obejrzal to i mowi ze nie da rady tego wyjac bo nie jest pewien jak idzie szew, wiec czekam na położna, mam nadzieję ze pojawi sie w srode lub czwartek. Spsikal mi to octanieseptem i pieklo,nie wiem czy to dobrze.. ale mowi ze wyglada ok.. eh..
Melly i tak wracajac do Twojego pytania,zadowolona jestemz tego jak poradzilam sobie podvzas porodu, ale zle zmosze polog.. i ciesze sie ze mnie lyzeczkowali bo ptzynajmniej jest czysciej ze takto nazwę....

Moj dzis robi kupe po kazdym karmieniu... marudzi ale nieco mniej niz wczoraj ale i tak zasypia po 15 min. Pozniej sie wybudza i placze jak trzeba zmienic pieluche. I za chwile krzyczy znowu jesc i tak zrobolam 4 podejscia non stop. Męczące to,szczegolnie jego placz jak probuje go przystswic...

Dzis tez zaliczylismy pierwszy spacer. I msma i tesciowa w szoku, ale jsk ma mu cos byc jak gleboko lezy w tej gondoli.. co do ubioru to tez jedna warstwa wiecej.. choc dla mnie to i tak wydaje soe to duzo.. ale fakt ze po wyjsciu ze sxpitala w domu bylo mi zimno i chodzilam w grubym swetrze..

monthly_2016_05/kwietnioweczki-2016_47258.jpg

Nierozpakowane dziewczyny doskonale Was rozumiem, trudne to jest tak czekac i znosic jeki wszystkich wokol, te mysli co bedzie po noe omina nas, dziecko jest kochane a obowiazki przerażają momentami, korzystajcie na maca ze wsparcia mezow, to naprawdę duzo daje, trzymam kciuki za Was!

Jutro czeka nas pierwsza kąpiel, nieco sie obawiam.. ale coz jakby nie mamy wyjscia :)

Najbardziej przraxa mnie moje oslabienie. I mega bol plecow..
I to ze brakuje mu cierpliwości do dziecka...

Gość Marty leb obdarty

Nat, czyli po miesiacu przestalas krwawic? A jak inne dziewczyny?
Jeszcze chcialam sie odniesc do wczesniejszego tematu, karmienia piersia przy ludziach... Ja tez chcialam tego uniknac, ale zarowno jak bylismy u lekarza i u fotografa Tymek byl glodny i nie mialam wyboru, znalazlam sobie jakies zaciszne krzeselko, zakrylam sie i dalam rade, nie bylo az tak zle, chociaz wydawalo mi sie, ze ludzie sie gapia... Irlandia ma jeden z najnizszych odsetek karmienia piersia w Europie wiec taki widok nie jest zbyt czesty... W szpitalu polozne mowily mi zeby poczekac z odciaganiem min 3 tygodnie zeby nie zaburzyc laktacji, ponoc organizm moze "pomyslec" ze karmi dwojke dzieci i zaczac produkowac duzo wiecej. Nie wiem ile w tym prawdy, ale zostal mi jeszcze tydzien wiec poczekam.
Dobrej nocy dziewoje
Marta

Marta u mnie jeszcze w tym tygodniu zdarzyło się plamienie po karmieniu …a w czwartek skończył mi się połóg :/

Karmienie … mam bluzki które są dwu warstwowe i nie odsłaniają piersi również od góry do tego pieluszka i cóż karmię, staram się nie myśleć czy ludzie na to patrzą, czy nie. Choć przy pierwszym dziecku zawsze starałam się robić to w zacisznych miejscach, np auto na parkingu inaczej się stresowałam. Myślę, że z każdym dzieckiem i karmieniem było mniej skrępowania a więcej koncentracji na dziecku.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Pierwsza kapiel młody ja przespał! Obudził się podczas wyciągania z wody..Kapal dumny tata;) Niestety chwila nieuwagi I pepuszek został zanurzony w wodzie,a dziś praktycznie odpadł. Wg mnie za wcześnie, niezbyt ładnie to pod spodem wygląda, jak ranka spod strupka :S Nie jestem pewna co z tym zrobić. .

Ataa piszesz o braku cierpliwości u siebie?
Nat w sumie to było po raz pierwszy od tygodnia, gdy przeszłam "az"taki odcinek. Powrót był straszny, Ślubny chciał biec po samochód,mówił ze wyglądałam jakbym miała zemdlec. Fakt ze w jednej chwili mnie zalalo, rozbolalo podbrzusze i jeszcze bardziej okolice krocza ale nie było ze mną tak źle. Zbędna histeria, dotarłam o własnych siłach.
Rodzina się na mnie "uwziela", że niby źle wyglądam, jak po ciezkiej chorobie, za szybko tracę na wadze itd. Niby jak ja mam aktualnie wyglądać, kwitnąco? !

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆