Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Czarna23789

?Miila kochana, nie zamartwiaj się i nie płacz proszę cały dzień, bo Jeremiś też będzie smutny.
2,5 kg to też nie jest jakoś super mało. Kilka lat temu moja koleżanka urodziła w 40 tc córeczkę 2400 gr, 48 cm - zdrową i nie wiadomo dlaczego była taka malutka.
Pamiętaj, że NIE MASZ SOBIE NIC DO ZARZUCENIA!
Mimo wszystko trzymam kciuki, żebyś wytrzymała do 4.04 i planowanego cc.
Heltinne w poprzedniej ciąży też miała problem z rośnięciem maluszka w brzuchu więc może Ona coś Ci podpowie.
W każdym razie najważniejsze jest to, że tak czy inaczej Jeremiś będzie już bezpieczny po drugiej stronie brzuszka.
Jesteśmy z Tobą :*

Ramajani szkoda słów, polska służba zdrowia...

Miilajuz kiedys ktoras z nas pisala ze tez niezdrowo tak podtyczyc na szybkiego Maluszka. Bedziesz tuczyc swoim mlekiem bo przy niskich wagach pilnuja do wypisu czy przybiera. Nie stresuj sie i nie placz bo to nie.pomoze Maluszkowi. No faceci tacy sa ze umieraja na katar a zeby do lekarza to nie.
ramajani no to nijak z tym badaniem. Dobrze ze czwartek tak blisko.

Ataa ja u mojej mamy to moge w ciazy lezec niedaleko stolu, tu u rodziny meza bym sie krepowala. Na szczescie ja mam tak blisko, ze jeden dzien tu drugi tu. Ja.mialam babcie 400km od nas obie, dlatego nie chce zeby moje mialy daleko swoje. Myslelismy o zagranicy lub duzym.miescie ale strasznie rodzinni.jestesmy i tak jestesmy gdzie.jestesmy.

Ja teraz w swieta nawet jakbym miala termin to bym nie chciala rodzic ale ze wzgledu na corke, bo tesciowa to mimo ze noe.w.domu to robi za.jedna z gospodyn wiec maz musialby byc z corka w domu a ja z Synem w szpitalu sama.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Gość Magda10 10

Milla 2500 to dobra waga !!! Podtuczysz go na cycku czy mm i bedzie dobrze. Najważniejsze żeby zdrowy był a waga nie zawsze ma znaczenie.
Ja na święta u moich rodziców, mieszkam tu bo u mnie remont trwa i trwa wiec nie ma co lecieć do teściów na śniadanie. A obiad tez u mnie bo tata urodziny wyprawia :d w zeszłym roku byliśmy u teściów wiec teraz zamiana !

Ja mam wrażenie ze brzuszek mi sie obniżył jednak, nawet porównałem ze zdjęciem sprzed 2 tygodni no i jest niżej. Boli mnie krocze dzis a co do chodzenia jak kaczka... Ja tak chodzę !!!! Właściwie do chodu pingwina to tez podobne :p

[bMiila] jeszcze mi sie przypomnialo ze lezalam z dziewczyna w.szpitalu bo ona miala niska wage dziecka a okazalo sie na obchodzie, ze pali. Szkoda dziecka. Po obchodzie poszla zapalic. A jak mi dziecko sie rodzilo wczesniej a taki sam termin mialysmy to mi.zazdroscila, mialam.wrazenie ze to dziecko to tak na przekor jej sie urodzi. Szkoda ze takie osoby jak ona maja w dupie a Ty dbasz o siebie i teraz placzesz. Tak jak pisala Czarna, ze nie masz sobie nic do zarzucenia.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Kurczę, Miila, przykro mi, że tak się zamartwiasz, aż mi głupio, że od wczoraj przeżywam, że mój synuś może być duży:/ Wiem, że szukasz powodów, żeby to sobie jakoś wytłumaczyć, ale infekcja męża chyba nie może mieć wpływu na wagę maluszka, brzmi niewiarygodnie. Zobacz, brzuszek masz malutki, przecież nie mogłaś się spodziewać, że Jeremi będzie jakiś duży. Tu u mnie położna mówi, że powyżej 2500 jest git i tego się trzymajmy. Ludzie są różni, mali i duzi, grubi i chudzi, Twój synek na pewno podskoczy na wadze w swoim tempie. Bardziej niepokojąco brzmi to starzejące się łożysko, ale jestem pewna, że nasza Magda znajdzie na to jakieś pocieszające wyjaśnienie. Postaraj się myśleć pozytywnie, bo tak naprawdę tylko na to masz wpływ:*

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Agabalbina gratulacje!

Vena super ze jesteście już w domku!

Ataa ja też byłam niedowiarkiem w kwestii plastrów, teraz sobie życia bez nich nie wyobrażam, oklejenie kosztuje u fizjoterapeuty jakieś 20-30 zł, myślę że warto wygospodarować taka kwotę i ulżyć sobie w cierpieniach :)

Miila nie płacz, z Jeremisiem napewno wszystko będzie w porządku. Twoje nerwy i stres napewno mu nie pomogą, poza tym pamiętaj ze usg ma margines błędu i to całkiem spory, nie zdziw się jak z Jeremisia będzie całkiem dorodny chłopak! Mam jeszcze jedno pytanie, jak Ci sprawdzili ze łożysko się starzeje? Jaka metoda się to robi?

Dzięki dziewczyny, wiem, że nie mam sobie nic do zarzucenia i dlatego płaczę, bo na prawdę się staram, ostatnie dwa tygodnie mojego życia do głównie wpychanie w siebie jedzenia, najbardziej to własnie boli, że robię co mogę - wyciskam te cholerne soki, staram się mieć bogatą w składniki dietę, urozmaiconą i co..
Boje się tej gadaniny po porodzie każdego, że zabidziłam dziecko ,bo brzuch był taki mały, że pewnie się w ciąży odchudzałam, wiem, że psychicznie nie dam rady tego słuchać.
Melly właśnie czytałam przed chwilą o tej hipotrofii i jest napisane tak jak mówisz, że wpływ na to ma palenie w ciąży, ja nie paliłam nigdy w życiu, a zapach fajek odpycha mnie jak nic innego, widzisz jakie to sprawiedliwe..

Miila dziewczyny maja racje ze smutek w niczym nie pomoże, skup sie na relaksie i odpoczynku, moze pisanki pomaluj :) albo kup puekne kwiatki i niech ciesza Twohe oczy :)
Ostatnio jak gadalam z kuzynka, to wg usg jej mały mial miec 4kg a urodzil sie 2,7! Duzy blad, co nie? Ale najwazniejsze ze narzady dojrzale i bardzo szybko przybral po porodzie, tak wiec jakos tam nasze glowy nastawiaja sie na te ok 3,5kg a to w zaden sposob nie jest wyznacznik zdrowego i szczesliwego dziecka :) tego sie trzymajmy i badzmy dobrej mysli :)

U mnie od rana pada deszczyk co chwilę, licze ze sie dzieki temu zazieleni może.. a ja poleguje bo jakas taka oslabiona jestem. Moja instalacja mebli przeniosla sie na czwartek :/ a liczylam ze do czwartku to juz sie ogarne na spokojnie z porzadkami..

Bbb tak szczerze to nie wiem, ale podczas usg to powiedziała, sprawdzała przepływy i chyba widziała obraz łożyska, że tak stwierdziła, przepływy na razie ok ale mam pilnować ruchów. Mam wizytę w środę po świętach jak wytrzymamy - ktg i przepływy głównie właśnie.

Ansta Magda 1010 ja tez chodze jak kaczka ale mam to gdzies, tak jest wygodniej, doktorka mowila mi ze mały juz jest wstawiony i czeka ale jakos nie wpadlam na to by doprecyzowac.. bo w sumie nie wiem czy to znaczy ze jest hlowka w dol czy juz glowka jest w tym calym kanale.. no ale brzuch jeszcze niby wysoko no ale gin mowila ze już raczej nie mozliwe by zmienial pozycje i znow uzyla slowa bo jest wstawiony..

Miila, absolutnie nie ma w tym waszej winy, niczyjej winy z resztą bo Jeremi będzie zapewne takiej twojej filigranowej budowy.Czytałam ost w innym wątku, dxiewczyna urodzila w 40 tyg i dziecko wazyło 2,600 i bylo zdrowiutkie, drobne po prostu.U Was tez na to sie zapowiada, choc nie zdziwie sie jak po porodzie okaze sie, że Jeremi bedzie wazyl cos ok 3 kg.Nie placz kochana, wszystko bedzie dobrze❤️

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Gość Marty leb obdarty

Witajcie dziewczyny,

Agabalbina - gratulacje i trzymam kciuki zeby Jasiek przybral szybciutko i zeby juz wrocil do domu.
Miszka - pewnie masz racje, coraz wiecej tych chlopakow a miejsca w brzuchu mniej wiec nie ma sie co dziwic.
Miila - po pierwsze, jak juz dziewczyny wspomnialy, blad pomiaru moze byc ok 400 gram wiec nie ma sie czym martwic. Czytalam kilka dni temu, ze dziecko wagowo jest po matce a wzrostem - za ojcem a Ty przeciez jestes szczypiorek, takze Jeremi jest pewnie drobny po Tobie.
Pozatym, soki sokami, ale moze jakies orzechy bys wsunela, czekolade? A najlepiej to czekolade z orzechami :) Humor Ci sie od razu poprawi.
Wszystko bedzie dobrze!
Jesli chodzi o swieta - ja do kosciola nie chodze, chyba, ze jakis pogrzeb, slub itp a u mojego meza jakis specjalnych tradycji wielkanocnych nie ma wiec pewnie zrobie tylko jakas salatke, moze sernik, na sniadanie kupi sie kielbase w polskim sklepie i bedziemy odpoczywac. Kilka dni temu bylismy w odwiedzinach u tesciow i zapowiedzielismy, ze to ostatni raz przed porodem (120km w jedna strone). Moj malz pracuje duzo i widzimy sie zazwyczaj 4 dni w tygodniu wiec teraz bedziemy nadrabiac. Pojdziemy pewnie na spacer nad morze, jakis obiad...Juz nie moge sie doczekac zeby sie porzadnie wyspac i nie wstawac o 6 rano - juhu!
Do wkrotce
Marta 36t1d

Miila Słonko, sama wiesz najlepiej jak bardzo się starałas aby wszystko było idealnie, na pewne rzeczy nie mamy niestety wpływu. Nic nie możesz sobie zarzucić.
Usg opiera się na szacunkowych wyliczeniach,może zanizac wagę.
Obawiam się ze na wspomaganie krążenia i wydajności krążenia może być za późno, u mnie mała wypadla z normy na 2 mies przed terminem, był czas by zadziałać. Dostalam wtedy Sadamin.
Warto by było sprawdzić,tak na przyszłość czy nie masz we krwi antyfosfolipidow. I to polecałbym każdej u której były problemy czy to z utrzymaniem ciąży czy wzrostem maluszka..
Dbaj o siebie,odpoczywaj i odżywiaj się dobrze bo musisz mieć dużo sil po porodzie.

Agabalbina GRATULACJE!
Duzo zdrowka dla Was,niech maleństwo rośnie jak na drożdżach.
Tak długo Cię nie było że w pierwszej chwili miałam problem z przypomnieniem sobie kim jesteś itd,wstyd się przyznać. Tym bardziej się ciesze ze zdecydowałas się do nas zajrzeć i pochwalić dzidziusia :)

Potem poczytam co u Was a teraz wracam do pucowania marcelkowej fury :)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Miila głęboki oddech i robisz co trzeba. Nadal dobrze zbilansowana dieta dużo spokoju i relaksu. Jeremi będzie zdrów jak rybka zobaczysz. Wiem, że gadanie ludzi boli, a znasz prawdę i przez całą ciążę robiłaś wszystko co trzeba żeby był silny i zdrowy i taki będzie.

…u mnie niestety wizja powrotu do szpitala … ciśnienie 160/99 trochę spada ale ciężko kontrolować pomiędzy dawkami leków … cała noc na telefonie bo musiałam podawać wyniki lekarzom nowych pomiarów…

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Vena kurcze, trzymam kciuki, żeby się ustabilizowało i żebyś nie musiała wracać :(

Heltinne no właśnie mój okruszek podczas ostatniej wizyty nie nabrał już dużo, ale nadal wiek z usg wskazywał na wiek z OM, dopiero dziś takie odchylenie, no nic, podtuczymy go po porodzie, a jak ktoś będzie gadał to nawet nie będę odbierać telefonu i zobaczą go po dobrym miesiącu.

Nat no właśnie kiedyś było normalne, że rodzą się dzieci ważące mniej niż 3kg, teraz jest taka nagonka na to, że coraz większe, nawet ponad 4 kg.. Muszę się ogarnąć psychicznie, znów dostałam kopa, dziś mam w pełni obozowisko w łóżku, gnije w szlafroku pod kołdrą ze skarpetami i mam mnóstwo jedzenia pod ręką.

Dziękuję dziewczyny za wsparcie, po cichu liczę, że mój okruszek nabierze jeszcze przez te ileś dni troszkę i będzie bliski 3 kg w momencie porodu.

Miila juz to chyba kiedyś pisałam, wysoka masa urodzeniowa, tez nie jest dla dziecka dobra i wiąże się z ryzykiem wystąpienia wielu powikłań i wystąpienia wielu chorób juz w dorosłym życiu. Wiec gdyby Ci ktoś coś gadał to możesz go zgasić tym argumentem

Gość Gościnnie

Witajcie przyszłe mamusie :) tak sobie siedzę i czytam was i wasze odczucia przedporodowe. Miło jest przypomnieć sobie jak to było. A było to raptem 4 miesiące temu! Jestem mama od grudnia. Poród siłami natury bez znieczuleń raptem 3 godzinki. Na szczęście cała ciąża przebiegła pomyślnie mimo iż nieraz strachu sie najadłam. Uważam ze to jednak lekarze wola chuchać na zimne. Brałam tylko witaminy do końca ciąży bo niby syn miał wyskoczyć wcześniej. Okazało sie ze 6 dni po terminie. Mówili ze będzie okruszek. Usg w dniu porodu 3200 ale w rzeczywistości 3400. A dzis mając 3,5 miesiąca ubieram go w rozm 74! Karmie tylko piersią z czym miałam tez ogromny problem. Ale udało sie i to :) syn miał żółtaczkę mówili ze to z powodu mojego przeziebienia w 30 tyg. Był naświetlany bo bilirubina rosła szybko. Wyszliśmy po 7 dniach. Po miesiącu żółtaczka przeszła.
To tak dla podbudowania waszych zmartwień. Niech znikną! Naprawdę nie ma sie czym stresować!
Życzę wam mamusie wytrwałości i lekkich porodów. Jesteście wielkie bo nosicie pod swym serduszkiem cudeńka dla których naprawdę jesteście w stanie duzo znieść. 3mam za was kciuki!

Vena kurcze nie zdazylam nawet powiedzieć ze bardzo się cieszę z Twojego powrotu do domu, a tu wizja powrotu do szpitala....
Oby wszystko się uspokoiło i szpital okazał się zbedny

Miilaczy nie możesz na odczepnego zawyzyc wagę, jesli ktos zapyta, dla swojego własnego spokoju? Przecież nie musisz ze wszystkiego się spowiadac...
Może to niezbyt uczciwe ale z drugiej strony unikniesz wysluchiwania głupich tekstow

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Tja....mam delikatna obawę ze zgubiłam coś w toalecie...i oby to nie było to co myślę :/

koleżanko która zawitała do nas "goscinnie" to bardzo miłe że zechciałas podzielić się z nami swoim doświadczeniem i odczuciami :)
Niejednej z nas Twoje slowa dodadzą otuchy!
Duzo zdrowka dla Ciebie i Twojego cudeńka!

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Miila kochana taka waga to naprawdę ładna waga. Tak statystycznie jeszcze 8 lat temu ( takie badania czytalam) średnia waga dzieci urodzonych Europie to było 2.8-3.2 kg a w stanach od 3.8-4.3 odrazu mowa była o tym jak duży odsetek tuż dużych dzieci ma problemy zdrowotne zaczynając od wzmożonej żółtaczki prze wachania poziomu cukru które musiały być leczone na patologii noworodka do cukrzycy u dzieci w wieku 2 lat. Napewno duże znaczenia ma też dieta i stopień przewożenia jedzenia matek. Ale jak mówią dziewczyny usg to tylko szacunki a Jeremi na pewno będzie zdrowym maluchem. Dałaś o siebie i dbasz nadal. Nie dasz rady go na sile utuczyc choć byś same kaloryczne rzeczy jadła. To jak on teraz przybiera ma związek z łożysko em właśnie. To ze zaczyna się starzec świadczy i tym ze maluch urusl tyle ile powinien i siedział w brzuchu na tyle długo ze łożysko juz wykonało swoją pracę. Teraz starzejąc się będzie powoli uwalnialo hormony które zaczną akcje porodowa. Maluszek poprostu spędził w brzuchu tyle czasu ile potrzebował i organizm twój i jego daje znaki ze juz nie ma potrzeby tam siedzieć i czas poznać mamę i tatę ;) wiec jak mówią dziewczyny wyciągnij się na kanapie spełniają swoje zachcianki i rozpieszczaj się bo juz niedługo będziesz rozpieszczala kolejnego mężczyznę swojego życia ;)
Atta to ze główka jest wstawione to znaczy ze juz przycisnieta jest w odpowiedniej pozycji do pierwszej części miednicy teraz z biegiem czasu będzie się powoli w niej zagłębila i albo to jej nacisk wywoła poród albo akcja porodowa spowoduje że ona zacznie się obniżać;)
Unatu o matko o matko o matko !!!!! Zakochałam się !!! Otwiera ki się tylko zdiecie, mogła byś dodać jeszcze jakoś link żeby był opis jak ja zrobić ?? Cudowna jest ta czapka ! I świetnie by pasowała do tej sukieneczki która robie tera ;) ; ) ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png