Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Wymazy sa pobierane podczas wizyty, ja mialam pobierane ostatnio.

Ja chyba zdecyduje sie tez na ta sesje... mysle ze takie zdjecia profesjonalne czy nie sa pamiatka do konca zycia. My mielismy kilka zdjec z sylwestrowego wypadu nad morze, ale dzisiaj okazalo sie, ze wszystkie zdj z tel meza sie wykasowaly.

Tymon Jan ur 04.04.2016

Bbbbbb - możesz jeszcze na dywany spojrzeć w sklepie Komfort, duży wybór, a ceny znośne
anawee - my z mężem planowaliśmy, ale trochę ceny nas odrzuciły, wiec ostatnio coś tam sami kombinowaliśmy i jeszcze mamy w planach kombinować [;

Byłam dziś na warsztatach Świadoma Mama, ciekawie, chociaż z nagłośnieniem był problem. Dużo rzeczy które już wiemy były powiedziane, pełno ulotek, gazetek, losowań z nagrodami. Udało się i mi! Wylosowałam książkę CIĘŻARÓWKĄ PRZEZ 9 MIESIĘCY! Kaz Cooke ;D
Był:
- lekarz ze szpitala (Poznań - Polna) - wspomniał, że noworodka nie powinno się kąpać codziennie, że np w pokoju dziecka nie powinno być więcej niż 19-20 stopni i często powinno się wietrzyć, W pierwszym miesiącu wiadomo, karmienie na żądanie, a po pierwszym staramy się już w nocy zachowywać 5 godzinny odpoczynek dla jelit dzieciaczka,
- doula - która poleciła do przeczytania książki: "Odkrywam Macierzństwo" - Agrawal oraz "Poród naturalny" Ina May Gaski
- było o chusto-noszeniu, o fotelikach i jak je bezpiecznie umieścić w samochodzie. I na tym szkoleniu facet mówił, że najbezpieczniejsze miejsce to pośrodku z tyłu, jeżeli ma się do tego odp. warunki, oraz żeby nie siedzieć z dzieckiem z tyłu, bo to może być niebezpieczne.
to tak na szybko, co mi się przypomniało.. ;P

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png

Miila mi wyrazy pobiera położna która powiedziała że jak przyjdę to mam się nie podmymwać...
Jakoś dziwnie się z tym czuję... a powiedz mi jeszcze o ile to nie tajemnica ile będziecie płacić za sesję? Nasz fotograf zażyczył sobie 500 zł więc nie wiem czy to dużo czy mało.
Unatu już od kolejnej osoby słyszę aby nie siedzieć z tyłu z maluszkiem. Wiem też że wedle nowych przepisów nie można montować fotelików z przodu.

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

Hej! Wyspane? Ja nawet w miarę pomimo spania na sofie, Ślubny rozwalił się w poprzek łóżka i zapadł w śpiączke ..niedobry ;)

Miila fajnie, że znalazłaś coś odpowiedniego, a poszukiwaniem tego idealnego będziesz mogła zająć się później na spokojnie.
Ja mam białe bejcowane mebelki z Hemnes w salonie na piętrze, oprócz tego dużą komode i stolik.
Przygarnelam tez zamykana szafkę-biurko na moje maszyny i rzeczy do szycia, używana z serii której już dawno w Ikea nie ma. Bardzo przypomina Hemnes, tyle że uchwyty są mniejsze.

Ten piasek kinetyczny b.dobrze znam,kupiłam w Muzeum Techniki w Oslo dla dzieciaków do przedszkola.
Super sprawa :) Tyle ze łapki muszą być idealnie czyste
Magdanormalnie udusilabym babsztyla! Jak można być tak nieodpowiedzialnym! Niepojęte...
Mam nadzieje ze szybko uda się to odkrecic

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

unatuja tę książke kupilam w pierweszj ciazy, czekam az bede mogla dac ją siostrze;))

Ja na warsztatach w tamtej ciazy (warsztaty "Mamo to ja") tez slyszalam zeby nie siedziec z dzieckiem z tylu. Jak dziecko jest tylem to noe wyobrazam sobie siedziec z przodu i zadne lusterko.mnoe.nie uspokoi, a ze sie przyzwyczai to nie patrze bo jakos tyle razy ktos z nami jechal wiec sila rzeczy musialam byc z tylu. Teraz bede miala 2 dzieci i planowalam po bokach zeby w czasie jazdy siegac do nich ale noenawidze siedziec po srodku. Teraz czesto corka w czasie jazdy je bulke lub cos i musze obok siedziec.

Dzisiaj corka nie.spala prawie cala noc, w ogole przestala sie sluchac i.stwierdzilam, ze koniec lezenia popoludniami bo tesciowa na wszystko.jej.pozwala. Nawet jak zwracam corce uwage ze nie.wolno.to tesciowa sie smieje, teraz jest efekt ze mowie nie.wolno i smieje sie.moja corka. Jesli sie.maz noe odezwie to ja ale wtedy to beda fochy itd trudno to moje dziecko, jakies zasady musi miec. Tesciowa pozwala uderzac w szybe od balkonu bo pies na dworze u ciotki i wali a potem gdzie idziemy to wali i trzeba zwracac uwage. I juz tesciowa miala uwage zwracana ale ona ma jakies zaniki chyba. Zapomniala kto tu jest matka. Trudno noe.poleze a dzis kontrola szybkka u gin takze mam.nadzieje ze wszystko ok bo jak tak 2 mies poleze to corki nie poznam.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Ansta fotelik można montowac z przodu tylko trzeba wyłączyć poduszkę. Ja praktycznie będę sama jeździć z dziećmi wiec mała ze mną na pewno będzie z przodu jechać a syn z tyłu.

Umieram przez ten katar; (((....czuje się jak w kasku......Uszy zatkane.....najgorsze ze leczony czy nie to tydzień trzyma......

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Melly slabo z ta teściowa. Masz racje ze tego pilnujesz, tak sobie mysle ze jakby dziecko z babcia bylo kilka godz na kilka tyg. To mozna przymknac oko, i dxiecko odrozni ze np babcia jest fajna bo wiecej pozwala tj rozpieszcza, ale gdy to jest na codzien to dziecko chyba moxe zglupiec od tego ze raz mozna a raz nie.

Spalam dlugo... wow, chyba poczulam w koncu xe lepiek z mezem i die uspokoilam, schodzace nspiecie spowodowalo bol glowy, i w nocy siegnelam po apap, ale czuje sie dzis lepiej. Dawalam mu w nocy leki ale bylam polprzytomna :)
Miila super ze decyzja w sprawie komody podjęta :)

Wymazy tez juz mam pobrane, ale mi nic o podmywaniu nie mowila. Nie mam pojecia co to za teoria..
Ciekawe jak Kinia i Lenka.. moze dzis juz Secondtry bedzie miala jakies newsy..

Flawia ja na katar robilam sobie inhalacje z olejkiem eukaliptusowym lub nskraplalam go na bluzke czy chusteczki hig. Dawalo to spora ulge, dostalam tez od lekarza takie kropelki ktore czesto sie stosuje, one rozrzedzaja eydzieline i przyspieszaja jej wyplywanie, bardzo ulatwiaja zycie, za chwilę poszukam Ci nazwy bo nie pamietam.. musze tylko cos zjesc :)

Hej dziewczyny,

Ja też myślami z Kinią i Leną, oby dziś Kinia dała coś znać, wierzę, że wszystko w porządku, ale jednak ta niewiedza męczy okrutnie :(

U mnie noc słaba, budziłam się jakieś sto razy, bo twardniał mi brzuch, w sumie on jest częściej twardy niż miękki, jak leżę na plecach to nie ma szans, żeby się rozluźnił, ostatnio pomaga mi tylko leżenie na prawej stronie, na lewej o dziwo też twardnieje :( nie boli to na szczęście, ale kurcze no nie jest przyjemne i zaraz się martwię, że tak często mi się ta macica spina.
Wczoraj po wyprawie do Ikei doszło do mnie, że za 4 tyg mogę już rodzić, co to jest 4 tygodnie czy 9ciu miesiącach? tak się cieszę!

Gość Czarna23789

Dołączam dziś do grona zmagających się ze zdrowiem... Wieczorem czułam, że zaczyna drapać mnie w gardle. A w nocy już było tylko gorzej. Teraz Glowa boli, zatoki trochę przytkane, w gardle klucha :/ eh czeka mnie faszerowanie się czosnkiem, cytryną, miodem i swojskim sokiem z czarnego bzu i z malin. Mam nadzieję że mnie nie rozłoży. Mąż też od kilku dni sie kiepsko czuje, ale u niego to nic dziwnego skoro ostatnio w nocy w pracy musiał chodzić po deszczu. A tak się cieszyłam, że całą ciążę nic mnie nie bierze.

Gość Czarna23789

Miila i ten aspargin bierzesz i nic nie pomaga? Biedna Ty :*
Ja wczoraj jak przymierzyłam baldachim do złożonego łóżeczka to aż miałam łzy w oczach, że lada moment będzie w nim Nasz Synuś. Mąż powiedział żebym poczekała z porodem jeszcze 3 tyg, dopóki nie wróci z wyjazdów służbowych, a później już mogę rodzić:)
A dodatkowo moja starsza siostra wczoraj potwierdziła u lekarza ciążę! Starała się ponad rok o dziecko i już traciła nadzieję. Oby wszystko było ok to Szymek pod koniec października będzie miał rodzeństwo cioteczne. Mega się cieszę bo myślę że nasze relacje sie teraz ożywią. Do tej pory siostrze trochę ciężko było zaakceptować to, że nam się udało odrazu, a jej nie.

Ataaja mysle ze tesciowa mysle ze pez to bedzie super babcia i ze moze lepsza od drugiej, moja mama tuli wnusie obie itd ale potrafi powiedziec nie jak np wali w szybe w meble. A tu rob co chcesz jestem fajna babcia. Widze ze odkad leze popoludniani to jakas pepowina sie tworzy bo jak slyszy ze jedziemy np. W ndz to juz pyta o ktorej w domu? Ja nigdy sie nie umawiam bo jestem dorosla co innego jak jest jakas sprawa.

Mi katar juz przeszedl mimo ze nie tydzien, szczypie nos ale jest dobrze. Ja lece na mleku z miodem i goracym mleku z platkami na sniadanie i herbatka z cytryna.
Mimo nieprzespanej nocy nie jestem zmeczona, chyba juz trzyma mnie dzisiejsza wizyta.

Kinia pewnie sie w koncu odezwie. Zyje dzieckiem i informacjami o nim plus pewnie ma miliony telefonow od rodziny.

Ja Wam powiem ze wczoraj kuzynka sie przerazila ze juz koncowka mojej ciazy bo dopiero co zaszlam ale jednak dla mnie 2 mies to dlugo.
Czarna super i dzieciaczki beda mialy kontakt ze soba fajny, to tylko kilka mies. Moja bratanica miala 20 mies jak urodzilam i tak czekala az kuzynka podrosnie do zabawy, teraz moja corka bedzie tak czekac. I bedziesz skarbnica wiedzy dla siostry.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Czarna wspólczuje przeziebienia.. bardzo nie fajna sprawa i plucz to gardło, pamietaj ze jakby co tantum verde w areozolu mozemy stosowac,
Super ze siostrze sie udało :-) rozumiem tez jej emocje, zwiazane ze staraniami.. wtedy człowiek wszystko roznie przezywa, ja jak dowiedzialam się ze moja dobra kolezanka spodziewa sie dziecka to czułam jak kwitnie we mnie zazdrosc i bardzo z tym walczyłam, samą przeraziło mnie uczucie bo nie uznaje i nie akceptuję zazdrosci
Miila ja ostatnio w nocy tez odczuwam wieksze twardnienia, ale mam wrazenie ze jak długo leze w jednej pozycji, mały się do niej dopasuje to jak pozniej zmieniam pozycje to ten brzuch własnie robi sie twardy.. bez wzgledu na kórym boku leze, do tego mam taki odruch lekkiego przeciagania sie po przebudzeniu i wtedy to juz zupelnie czuje jak sie wszystko mi napina..

Heja ciężarówki :) Ściskam gorąco wszystkie rozchorowane i te, które dopiero łapie jakieś choróbsko. Mnie też jak już katar złapie to mimo stosowanych środków zapobiegawczych.. Także Flawia łączę się w cierpieniu..
Melly jak czytam o zachowaniu Twojej teściowej to jedyne co mi pozostaje to modlić się by moja taka nie była, bo jak narazie mamy bardzo dobre stosunki.
Miila dobrze, że z tą komodą macie już temat zamknięty i na pewno będzie wszystko pasować :) kilka fajnych, pasujących dodatków i będzie pięknie :)
heltinne dobrze, że się wyspałaś, a obiecana kąpiel była?

Ja to ogólnie mam problemy z zasypianiem.. Jak tylko się położę to mam takie dziwne kurcze i tiki w nogach, że muszę się męczyć do zaśnięcia mimo, że biorę magnez wcześniej..
Tak jak już poruszyłyście temat fotelików i sposobu bezpiecznego przewożenia dzieci to ja mam taki kłopot. W lipcu szykuje nam się wyjazd do Polski i to samochodem. prawie 1200km, nie wiem jak to dobrze zorganizować, myślałam żeby w połowie zatrzymać się na jakiś nocleg. Może macie jakieś doświadczenie w tak długich podróżach z maluszkami?

Dzień dobry dziewczyny. Jak ja dawno tak dobrze nie spałam jak dzisiaj :) co do tego podmywania się przedvwybazem, to laboratoria mówią żeby tego nie robić nie zależnie od tego jaki wymaz, i naprawdę jak podmyjecie się z 2-3 h przed wizytą to i ta flora bakteryjną jest naturalna i nie zaburzona a i napewno nikogo to nie zrazil. Ja tez za 2 tyg mam wymaz do tego wizyta i liczę ze moje leżenie z tyłkiem w górze coś da i juz mała będzie główka do dołu. Jak mi się strasznie nie chce jechać dzisiaj odebrać papiery do pit z 2 pracy... eh... niby jeszcze nam czas ale pracodawca chciał by już to mieć...
A i rezygnuje juz raczej z jazdy samochodem. Zdecydowanie się do tego nue nadaje, za bardzo jestem rozkojarzona.
Co do fotelika z przodu przypomniał mi się odcinek "stop drogowka" gdzie policjant tłumaczył pani ze nie wolno wozić dziecka z przodu bo pomimo że wyłączymy poduszkę to nie mamy pewności ze przy zdezeniu ten mechanizm zadziała i czy poduszka nie wystrzeli. Nie dał jej mandatu tylko pouczenie ale mówili że nie można ufać to końca tej blokadzie poduszki.i tez jakoś się wydaje ze sama z tyłu... będę się denerwować na pewno, ale jakiś do mnie przemówił ten policjant i z przodu chyba nie będę jej montowala :)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Czarna biorę Aspargin 3x2 tabl. luteine 2x100 mg i nic to nie daje mam wrażenie, no może tyle, że nie boli brzuch jak się napina, ale widzę, że dziewczyny mają to samo, więc może rzeczywiście tak już będzie do końca. Wczoraj w Ikei mi się tak spiął, że myślałam, że dalej nie pójdę a jak próbowałam iść to uczucie jakby mi się okropnie chciało siku, ah ta ciąża :D

Fotelik mówiłam mężowi, że nie poleca się teraz siedzenia obok, ale on twierdzi, że nie możemy małego ulokować samego z tyłu, bo jak mu się uleje czy cokolwiek to nawet nie będziemy widzieć, nie wiem w sumie co o tym myśleć ;s

Witam wszystkich,
zdrówka dla podziębionych - najgorszy okres teraz, na zmianę zimno ciepło, łatwo o przeziębienie, też męża leczę na szczęście już tylko z kaszlem walczymy, a my zdrowe i chyba już tak zostanie :)

Dzisiaj zaczynam 36 tydzień i nie mogę uwierzyć, że za dwa tygodnie to już praktycznie poród w terminie! Choć na wczorajszej wizycie pan doktor stwierdził, że żadnych oznak nadchodzącego porodu... oj obawiam się, że naszej Małej na świat się nie będzie spieszyło, ale może i dobrze, może zdążę przynajmniej wszystko ogarnąć :D Zacznę od spakowania w końcu torby...

Miałam też pierwsze KTG i stwierdzam, że taki szum w połączeniu z biciem serca działa super usypiająco - o mało im tam nie zasnęłam, w każdym razie już wiem co będę naszej dziwczynce puszczać.

Miłego dzionka wszystkim, u mnie słoneczko i planuję popołudniu na spacer się w końcu wybrać, trzeba się rozruszać przed porodem :)

Hej
Co do chorowania dzieci i przedszkola to mnie szlak trafia jak rodzice prowadzą chore ,zasmarkane Też Myślałam tak jak niektóre z Was że to tylko katar ale u mojego syna każda infekcja kończy się zapaleniem płuc lub oskrzeli co oznacza za każdym razem antybiotyk lub szpital i kroplówki.Dlatego każdy powinien mieć wyobraźnię i być ludzki i pomyśleć o innych dzieciach.Każda choroba mojego syna kończy się moją(w ciąży) co też jest zagrożeniem dla mojego maluszka w brzuchu.Dlatego mój syn nawet jak tylko zakaszle lub kichnie zostaje w domu ze mną lub z dziadkami. Powiem Wam że nigdy nie byłam histeryczką ale już mam ciarki jak pomyślę o noworodku i chorującym przedszkolaku.
Dziś właśnie został w domu a ja wcinam czosnek od wczoraj :(
Trzymam kciuki za Kinię i czekam niecierpliwie na wieści.
Dziewczyny wszystkie już macie wózki?????? Któraś ma Adamex Barlettę.Ja chcę zamawiać na dniach tylko nie mogę jeszcze na kolor zdecydować.W razie wojny mam po Dawidzie wózek więc nie zostanę bez niczego
Zaczęłam prać ciuszki i jest tego tyle że nie wiem gdzie to pochowam.Najchętniej bym meble w pokoju syna zmieniła ale to dopiero za 2 lata jak chłopaki razem zamieszkają.

Szymonek jest już z nami.
Miłość matki to siła, która sprawia, że zwykły człowiek potrafi dokonać rzeczy niemożliwych.
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5emigsm8f5.png
:Aniołek: Kochamy Cię Adrianku(34tc) . Na zawsze w naszych sercach

Hej,
...Kinia milczy, mam nadzieje, ze poprostu dochodzi do siebie i nie ma czasu na forum.
Martwie sie też jednak, bo bidulka miala juz silne zatrucie ciazowe, do tego lekarze bali sie krwotoku podczas zabiegu ze wzgledu na te plytki, ktorym nawet przetaczanie nie pomagalo. Sprawdzam poczte 10 razy dziennie z nadzieją, ze choc zdanie napisze. Jak tylko to sie stanie dam Wam znak.

Nat34 przyszla mi rano paczka z endo. Wow, 24h od zamowienia.
Kurtka nawet ok, ale rozmiatowka rzeczywiscie dziwna. Raczej zawyzona, albo nie jestem przyzwyczajona do rozmiarow powyzej 128. Najwyzej allegro rulez bedzie;)
Body i sukienki dla Zuzki fajne, a leginsy na 74 przeslodkie:)

Miila fajnie, ze z komodą juz temat zamkniety.
Co do brzuszka, zadzwon do swojej pani doktor, bedziesz spokojniejsza jak cos doradzi. Mysle ze w tym czasie jesli szyjke masz twarda i dlugą to juz zaden stres, bo fizjologicznie macica coraz mocniej sie przygotowuje.
Ja mam tylko 13 mm i mieciutką, czuje jak Zuzia naciska na dol mocno, wiec u mnie ryzyko duze przedwczesnego porodu.
Jeszxze tylko 4 tygodnie i donosimy ciaze!

PaulinoNo moze Ty z dzidzią samolotem, a maż niech jedzie autem. Teraz jakies tansze oferty first minut moze sie trafia.
Inaczej napewno skorzystalabym z noclegu. Maluszek powinien byc max 2 godziny w foteliku, potem min 30 lezenia na brzuszku, zeby kregoslup odreagowal jazde. I znowu do lezaczka. W praktyce te przerwy sa dluzsze bo karmienie, przewijanie, brzuszkowanie. Dzieciaczki z mojego doswiadczenia po dwoch takich rundach jazda-przerwa, jazda-przerwa maja dosyc fotelika...

przeziebionym zdrowka zycze mnie tez cos drapie gardlo i nos jakby przypchany... oby sie nie rozkrecilo:(

Czarna gratulacje dla siostry, dziadkowie beda mieli obfity we wnuki rok!

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Kodomo pokaż kolory, nad którymi się zastanawiasz :) doradzimy!

Secondtry no właśnie myślę, że skoro miała szyjka ostatnio 42 mm i twarda to nie mam co panikować, ale jednak mnie to zaczyna doprowadzać do szału, że najlepiej jest jak siedzę tylko lub leżę, a tak się nie da po prostu!

Rajmani o łał!! 36tc.. szok! to zaraz kwietnióweczki będą mieć donoszone ciąże, nieźle :))

Dziewczyny, zerknijcie na te cottonballsy, co myślicie? beżowa ściana w białe kropki z pojedynczymi złotymi, biała postarzana półka i komoda, złote 'gałki', łóżeczko brudny szary/niebieski, dadzą radę? patrze na te gotowe zestawy i nic mi nie leży, to tak na szybko stworzona 'własna' kompozycja. Może któryś kolor byście wymieniły?

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_44410.jpg

Witam wszystkie dziewczyny.
Kurcze rzeczywiscie teraz latwo o przeziembienie. Ale tak sobie mysle ze nasze maluchy w brzchu juz spore sa i im juz ciezko zaszkodzic. To raczej nasze ciala bardziej cierpia. A propo cierpienia , ja wczoraj prawie caly dzien w lozku na lekach przeciwbolowych , bo moj zylak tak jakos spuchl ze prawa noga odmowila posluszenstwa.
Kurcze ja tez mysle o Kini to nasza pierwsza kwietnioweczka tzn wiecie o co mi chodzi. Mysle ze ona teraz potrzebuje duzo wsparcia i napewno jak poczuje sie na silach to da nam cos znac.

Oliver ur. 20.04.2016.