Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Ataa ja mam niby jakąś wybraną, bo w szkole rodzenia na pierwszych zajęciach się wpisywało i dzięki temu SR jest bezpłatna. Cos prowadząca położna tłumaczyła, że mozna wybrać sobie, ale potem moze się zdarzyć, ze jesli termin nie bedzie pasował, to przyjedzie taka, ktora ma najbliżej do danego miejsca zamieszkania. W sumie się zbytnio nie interesowałam. Jak ogarnę temat cukrzycy i bede po wizycie w przyszłym tygodniu, to zadzwonię tam i sie dowiem więcej, bo temat się zaczyna robić gorący :)
Mi ostatnio koleżanka dobrze wojewódzki zareklamowała (rodzila tam styczniu br.) :) więc będę go rozważała na poród w terminie. Wczesniej byłam za Zaspa, ale juz mi przeszło ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/010ipc0z29zaqrhk.png

Dziwne to ci piszecie o położnych środowiskowych. .. każda która pracuje na nfz ma obowiązek wypełniać swoje powinności zgodnie z rozporządzeniem a to mówi ze przysluguja wam od nich wizyty przed porodem. Pewnie żerują na tym ze nie znamy przepisów. Bo im kasa leci ze opiekę tez przed porodem nie tylko po nim. Wiec ma obowiązek do ciebie przyjechać jeśli sobie tego życzysz chyba 4-5 razy przed porodem i 6 po porodzie ( na pewno do 6 tyg życia dziecka w zależności od tego ile jej będziecie potrzebowały. ) ja też muszę chyba kogoś ubrać pod kontem po porodowym. Bo jak się malucha widzi cały czas to można żółtaczki nie zauważyć; ) biedne cukrzycę mamy... ja w sumie miałam krzywa 3 punktowa ale w moim gabinecie ( w pracy) lekarze często zlecają 2 punktowa z 75g wiec juz sama się pogubilam. Wytyczne ministerstwa mówią ze powinna być robiona 75 na 3 pobrania.
Ale ja mam dzisiaj ciężki dzień. Strasznie ciężko mi się oddycha... zjem dołowi parę łyżek obiadu i jestem pełna. Chyba mała się wysoko ułożyła i mi wszystko zgniata do klatki piersiowej... teraz leżę sobie pod kocykiem i tule kotka. Śmiesznie bo wiem ze juz niedługo jej miejsce obok mnie zajmie mała Milenka :)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Cześć dziewczyny,
Pisałam rano, ale widzę, że coś się nie dodało Oo.
Przede wszystkim baaardzo chciałabym Wam podziękować w temacie opinii na temat znieczuleń, Wasza wiedza i pomoc jest nieoceniona dla mnie, jestem spokojniejsza. Mam nadzieję, że uda się to w plecy, jednak mój poziom płytek póki co pod znakiem zapytania (na ostatnim badaniu miałam 145 tyś i to jest jeszcze ok, ale leci w dół przy każdym badaniu, ja od początku zaczynałam z pułapu 189 tyś, więc z natury nie mam ich wiele..).
Na ból gardła brałam wczoraj Isle ale to nie działa w dodatku przykleja się do gardła, zaraz spróbuję z tym syropem z cebuli i wodą utlenioną do płukania, kupiłam dziś tantum verde - farmaceutka twierdzi, że można w ciąży stosować. Kupiłam też koszulę do szpitala - śliczną! w intimissimi na przecenie, długi rękaw, fajna elastyczna bawełna, luźna i cała na guziczki, przeceniona z 209 na 104 :D

Dziewczyny z cukrzycą, nie chce Was kategoryzować, ale na prawdę współczuję :( ja niedawno dopiero odzyskałam możność jedzenia wszystkiego, wcześniej były torsje nad toaletą i gdybym znów musiała pilnować jedzenia to bym chyba zwariowała :(

Szkoła rodzenia - ja chciałam chodzić z mężem na lutowy kurs, ale go wycofali i mamy tylko weekendowy na ten pierwszy weekend marca - dwa dni po 4h, myślę, że wystarczy, normalnie jest raz w tygodniu po godzince, 8 spotkań, więc w sumie wychodzi na to samo.

Miila spokojnie możesz stosować tantum verde i w sprayu i w tabletkach. Jeszcze bezpieczny jest Argentin T. Na mnie nie działają żadne domowe sposoby i jestem typem typowo aptecznym. ISLA działa powlekająco ale nie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne bo to tylko wyciąg z porostu islandzkiego.

Dziś zagłębiałam temat staników do karmienia. Konkluzja: stanik kupuje się w 9 miesiącu ciąży o rozmiar większy w miseczce ale o 5cm mniejszy w obwodzie pod biustem.najlepiej wybrać firmę która się nosi obecnie bo Większość firm ma w swojej ofercie karmniki.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Magda2600 jesteśmy mniej więcej na tym samym etapie ciazy i ja też dziś mam gorszy dzień. Niewiele mogę zjeść a czuje ze jestem pełna. Zdjęłam nawet biustonosz bo mam wrażenie ze mnie uciska.
A dziś przyjechała do mnie mama i nagotowala tyle pyszności. ....rosolek i domową pizze i sałatkę. .......a ja ledwo dziubnęlam:( do tego mam mega zgage i mój zapas Rennie się konczy;)
Obawiam się ze tak może się zdarzać do 36tc bo potem macica się już obniża i jest nieco lepiej.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Szostka co do diety którą podaje Ci Nat to zapytaj się diabetologa bo nie wiem czy kobieta w ciąży może ją stosować. Lepiej poczytaj o diecie dla kobiet w ciąży z cukrzycą na necie tam na pewno znajdziesz jakieś przepisy.

Szotka spróbuje Ci pomóc i napisać trochę informacji jak radzić sobie z cukrami, ale pewnie będziesz miała to dopiero na rano … ledwo nogi ciągam po odwiezieniu dzieci do przedszkola i zrobieniu zakupów … idę spać :/
Generalnie śniadania są najgorszym posiłkiem dla cukrzyków i przy nim najszybciej wyskakują złe wyniki. Powiedz i jeszcze czy liczysz ile WW mają Twoje posiłki. Na śniadanie dobrze je trzymać w przedziale na początku 3,5-4 ww. Wyjść od najniższej ilości i stopniowo zwiększać jeśli organizm dobrze sobie radzi.

Hmmm… hasło Pani na kasie: "masz dzieci w wieku 3,5 oraz 2 lata i teraz trzecie? Jesteś szalona, czy masz nianię …?" Chyba nie wyglądam dziś za kwitnące ;)

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Vena będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje :)
Nie liczę ile posiłki mają WW. Czytałam o tym, ale jeszcze się oswajam z tym, co w ogóle mogę jeść.

justawa tak, tak - zapytam lekarki. Obecnie stosuję się niby do diety ciężarnych cukrzycowych, ale wlasnie mi to śniadanie nie pasuje :( dlatego sprawdzę, czy choć przy śniadaniu mi to, coś zmieni. Wiem, ze Vena ma bardzo szeroką wiedzę w tym temacie, więc jest szansa, ze "wspólnymi siłami" do następnej środy któreś śniadanie mi w końcu wyjdzie w normie.

Dzisiaj byłam u endokrynolożki na kontroli tarczycy i jej mówiłam o tej cukrzycy i powiedział, żebym przed wizytą zrobiła sobie badanie hemoglobiny glikowanej, więc jutro szoruję do laboratorium zrobic. Moze sie okaże, ze pani dr pomoga te wyniki i bede miała wizytę do przodu.

Ataa ja pewnie tez bym nie znalazła bezpłatnej szkoły, ale kolezanka mężowi mówiła, ze znalazła jakaś blisko domu, to sprawdziłam i w sumie niezłe opinie ma "mama i ja" na zaspie - na hynka, na przeciwko lidla praktycznie.
Szkoda, ze nie mogę z niej skorzystać, no ale liczę wlasnie na jakaś wizytę przed porodem :)

http://www.suwaczki.com/tickers/010ipc0z29zaqrhk.png

Justawa, jasne ze dobrze sobie poradzić dietetyka .Czytałam też o tym Montignacu w ciąży i dziewczyny stosowały z takim powodzeniem, że poziom cukru przez cała ciążę miały w normie, bez używania insuliny.To nie jest jakaś drastyczna metoda, zapewnia wszystkie składniki odżywcze bez wyrzeczeń, skłania ku zdrowemu jedzeniu więc nie ma raczej ograniczeń w jej stosowaniu.Najadasz się do syta więc nie głodzisz się w żaden sposób.

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Przykładowe menu dla kobiet w ciąży

Metoda Montignac prawidłowo stosowana jest jak najbardziej odpowiednia dla kobiet w ciąży.
Zaleca się wówczas II fazę diety.

To nie jest okres odchudzania, jednakże kontrola wagi w ciąży jest bardzo pożądana!

Optymalny przyrost wagi to 9-12 kg w czasie całej ciąży (minimum 7-8 kg).
W w przypadku osób bardzo szczupłych przyrost wagi może być większy niż 12 kg, a w przypadku osób otyłych (wyłącznie pod nadzorem i za zgodą lekarza) mniejszy niż 7 kg.
Pamiętajmy, że w tym przypadku stawką nie jest nasza figura, ale zdrowie i bezpieczeństwo maluszka.

W I trymestrze zazwyczaj nie ma powodu do przyrostu wagi. W II i III trymestrze, prawidłowy przyrost nie powinien przekraczać 0,5 kg na tydzień, przy czym nie należy dopuszczać do znacznego przyrostu w krótkich okresach, np. o 2-3 kg w ciągu 2 tygodni.

Zapotrzebowanie energetyczne kobiet w ciąży zwiększa się nieznacznie - zaledwie o 300 kcal w drugiej połowie ciąży. Większe zapotrzebowanie na białko występuje dopiero w II trymestrze. Zwiększa się natomiast zasadniczo zapotrzebowanie na witaminy i minerały.
Cukier i biała mąka są zbędne, a w nadmiarze - szkodliwe! Należy także unikać słodzonych soków.
SUPLEMENTACJA WITAMINAMI

Przy dobrze skomponowanej diecie, suplementacja witaminami nie jest konieczna (o ile lekarz jej nie zaleci), zaleca się natomiast przyjmowanie KWASU FOLIOWEGO, np. w postaci Foliku, najlepiej już trzy miesiące przed planowaną ciążą (o ile lekarz nie zaleci inaczej - 0,4 mg dziennie). Witamin w tabletkach nie należy stosować na własną rękę, bowiem ich nadmiar może być szkodliwy dla płodu. Nie ma natomiast ryzyka przekroczenia bezpiecznych dawek za sprawą samej diety (wyjątkiem jest nadmiar wątróbki będącej nośnikiem wit. A; prowitamina A znajdująca się w warzywach jest bezpieczna).
ŻELAZO

Niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza jest popularna u ciężarnych. Aby zwiększyć ilość żelaza, zaleca się takie produkty, jak wołowinę, cielęcinę, buraki, zieloną pietruszkę. Buraki stanowią odstępstwo w metodzie Montignaca, jednakże dieta ciężarnej jest dietą II fazową, więc jest to odstępstwo kontrolowane. Przyswajanie żelaza jest lepsze w obecności witaminy C, stąd powyższe produkty należy łączyć z warzywami, sokami z cytrusów, czarną porzeczką itp.
UWAGA: przyswajanie żelaza jest mniejsze w obecności wapnia, stąd nabiał lepiej spożywać w osobnych posiłkach. Aby zwiększyć przyswajalność żelaza unikamy także kofeiny (kawy i mocnej herbaty).
WAPŃ

Źródłem wapnia jest głównie nabiał. Należy jednak pamiętać, że wapń znajduje się także w pełnowartościowych produktach zbożowych, roślinach strączkowych, w brokułach i innych warzywach kapustnych, w serze sojowym tofu, sezamie, orzechach, ziarnach słonecznika, figach. Przy urozmaiconej, pełnowartościwej diecie, nie ma powodów do picia litrami mleka.
MAGNEZ

Bardzo ważnym minerałem dla ciężarnych jest magnez. Jego niedobór może powodować poronienia lub porody przedwczesne. Dobrym źródłem magnezu są produkty zbożowe, kakao, kasza gryczana, orzechy oraz rośliny strączkowe.
CYNK

Niedobór cynku może powodować wady rozwojowe u noworodków. Pokarmy bogate w cynk to mięso, ser żółty, kasza gryczana, pestki dyni, soja, groch i orzechy.
INNE ZALECENIA

Popularną dolegliwością w ciąży są skurcze łydek. Aby je zminimalizować zaleca się produkty bogate w potas, np. sok pomidorowy.

Ze względu na występujące w ciąży zaparcia, zaleca się suszone śliwki, morele i figi. Ponieważ dieta Montignaca jest bogata w błonnik, z zaparciami nie powinno być większego problemu, jednakże mogą się one nasilić przy suplementacji żelazem.

W przypadku zatrzymywania wody w organizmie (opuchnięcia nóg, palców) należy ograniczyć ilość spożywanej soli, w tym produktów kiszonych.

W ciąży posiłki dobrze rozłożyć na 5 mniejszych porcji zamiast trzech, stąd poniższy przykładowy jadłospis uwzględnia II śniadania i podwieczorki.

ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_43457.jpg

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_43458.jpg

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Szotka tak na szybko podeślę Ci PDF z podstawowymi rzeczami o komponowaniu posiłków. Jest w miarę prosto opisane, później jeszcze Ci podpowiem kilka rzeczy jak szybko wiedzieć ile jesz ww. Na ten moment dla ułatwienia załóż, że masz wykluczyć cukry proste i liczyć ilość węglowodanów w posiłku, bo ta ilość może właśnie dawać takie wyniki przy śniadaniu. Patrz na etykiety produktów 10g węglowodanów = 1ww, od całkowitej liczby węglowodanów podanej na produkcie możesz odjąć ilość błonnika. To też cukier, ale nasz organizm nie jest w stanie go rozkładać i jest pomijalny. W PDF jest 7 zestawów posiłków na każdy dzień z dobrze rozłożoną ilością ww na każdy posiłek. Zobacz czy taka dieta będzie dawała lepsze wyniki korzyść nie musisz nic myśleć bo jest gotowa ;)

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Gość Czarna23789

Szkoła rodzenia ja byłam dziś u siebie drugi raz na warsztatach. Polegają one na wykładach i rozmowie na różne tematy, a nie na ćwiczeniach dla ciężarnych. Jest to w ramach NFZ. Spotkań ma byc chyba 8, trwają po ponad 2h w zależności od ilości pytań ciężarnych. Ogólnie jestem bardzo zadowolona, tym bardziej, że położna bardzo cierpliwa i sympatyczna. Mówiła dziś, że od stycznia weszły przepisy, że od 36tc raz w tyg powinny widzieć każdą ciężarną. Problem w tym, że nie wiedzą o tym, że jakaś kobieta jest w ciąży dopóki sama się do nich nie zgłosi.
No i zrodziła się u mnie ogromna wątpliwość. Pytałam położną o porody z użyciem kleszczy i próżnociągu. Za wszelką cenę chciałbym tego uniknąć. I co się dowiedziałam? Że sporadycznie są sytuacje kiedy jest już za późno na cc, a naturalnie kobieta nie jest w stanie urodzić i wtedy to stosują bez względu na sprzeciw rodzącej. Jak dla mnie brzmi to bardzo nieciekawie. Magda czy rzeczywiście może tak być?

Gość Czarna23789

Staniki do karmienia też dochodzę do wniosku, że kupowanie ich teraz może okazać się niekoniecznie trafione.. Piersi z pokarmem na pewno się zwiększą, a obwód teoretycznie powinien się zmniejszyć (na co bardzo liczę, bo mam już więcej o 8cm!)
Pity Czy któraś z Was orientuje się czy za czas zwolnienia lekarskiego ZUS wystawia pit? Czy rozliczamy się tylko z pitu od pracodawcy?

Witam. Ja jestem prawie w 32 tg mojej pierwszej ciąży, parę dni temu miałam takie skurcze w plecach krzyżu ze z bulu padam na podłogę a łzy same leciały trwało to kilka minut, dzisiaj od prawie 4 godzin boli mnie dół brzucha tak jak na okres a nawet bardziej, na początku przychodził znikał i znów się pojawiał teraz jest stały jest w miarę do zniesienia ale nie moge na miejscu usiedzieć do tego 3 razy miałam tako dziwny skurcz w brzuchu bolesny . Do tego boli mnie głowa.
Martwi mnie to że to już non stop 4 godzinę trwa a ja już się wierce z tego :/ mam się czym martwić? czasem soe nasila ten bol

paulcia311996
Witam. Ja jestem prawie w 32 tg mojej pierwszej ciąży, parę dni temu miałam takie skurcze w plecach krzyżu ze z bulu padam na podłogę a łzy same leciały trwało to kilka minut, dzisiaj od prawie 4 godzin boli mnie dół brzucha tak jak na okres a nawet bardziej, na początku przychodził znikał i znów się pojawiał teraz jest stały jest w miarę do zniesienia ale nie moge na miejscu usiedzieć do tego 3 razy miałam tako dziwny skurcz w brzuchu bolesny . Do tego boli mnie głowa.
Martwi mnie to że to już non stop 4 godzinę trwa a ja już się wierce z tego :/ mam się czym martwić? czasem soe nasila ten bol

Jak dla mnie to juz powinnas byc na IP, jesli bolbrzucha jak na okres nie znika po nospie to moja gin absolutnie kaze mi jechac do szpitala zobaczyc co i jak.

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Flawia
Magda2600 jesteśmy mniej więcej na tym samym etapie ciazy i ja też dziś mam gorszy dzień. Niewiele mogę zjeść a czuje ze jestem pełna. Zdjęłam nawet biustonosz bo mam wrażenie ze mnie uciska.
A dziś przyjechała do mnie mama i nagotowala tyle pyszności. ....rosolek i domową pizze i sałatkę. .......a ja ledwo dziubnęlam:( do tego mam mega zgage i mój zapas Rennie się konczy;)
Obawiam się ze tak może się zdarzać do 36tc bo potem macica się już obniża i jest nieco lepiej.

flavia siemie lniane pomaga mi troche na zgagę, taki troche kisielkowaty plyn trzeba zrobic, ale działa u mnie lepiej niz rennie. A mam wrazenie ze juz mi ten kwas wypalil dziury w przelyku i przeponie... masakra

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!