Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Czy któraś z Was się orientuje jak powinien być wyliczany zasiłek chorobowy, jeżeli w tym, pare miesięcy temu roku miałam 40 dniową przerwę w umowie o pracę, a w tym czasie miałam umowę zlecenie - wszystko u tego samego pracodawcy? Nie mam ani jednego dnia przerwy w okresie składkowym, ale wszystko wygląda na to, że chcą mi liczyć zasiłek tylko od nowej umowy i chyba mnie coś trafi, bo przy poprzedniej miałam znacznie wyższe średnie wynagrodzenie :(

Niestety też mam problem z tym jak obliczają zasiłki :( Ale mam do Was łatwiejsze pytanie - w czym zamierzacie zabrać maleństwo ze szpitala - kombinezon czy może jakieś inne rozwiązanie? Nie mam pojęcia. Szukam też ładnego kompletu wyprawkowego prezentowego , taki cukiereczek . Może jakieś linki , proszę.

Ramajani na stronie zus sa dokladnie opisane reguly naliczania, wiem tylko ze powini Ci naliczyc 12 miesięcy, a to zlecenie to zaleznie czy mialas oplacane wszystkie mozliwe skladki i cos bylo o dlugosci tego zlecenia- ale musisz poczytać..
Bajubaj ja myslalam o rozku i jakims cieplejszym pajacyku, czy kocyku zamiast rozka bo to trzeba bedzie dziecko w nosidelku zamontoeac.. pozniej do samochodu szybciutko i do domu...

Od niespełna 2- letniej chrzesnicy dostalam urodzinowe "zamówienie" ;)
Hihi, powalila mnie :)
Mam jej uszyc zwierzakowe pacynki :D uwielbia bawić sie nimi :)
Urodziny za 2 tyg, wiec wzielam sie do pracy :)
Ci prawda szyje trochę i lubie to,ale za pacynki nigdy sie nie bralam :)
Ale czego sie nie robi żeby spełnić marzenie 2-latki... :D
I tak powstała mysia ;)
W planie jeszcze kotek, piesek i pauga-ulubiony zestaw zwierzątek malej Hani :)

monthly_2015_11/kwietnioweczki-2016_40098.jpg

monthly_2015_11/kwietnioweczki-2016_40099.jpg

monthly_2015_11/kwietnioweczki-2016_40100.jpg

http://www.suwaczek.pl/cache/2155b714fb.png
Trzy Aniołki 07-2014, 02-2015

Hej,

No to mam juz z 20tc jeszcze tylko drugie tyle, niech ten czas plynie szybciej, bo przy lezeniu ciagnie sie jak strasznie.
Miila super dzien mialas, taki spacer musial byc fantastyczny...
A na jaki wernisaz sie wybierasz?

heltinne dzieki za zdjecia, zostaje przy dodatkach z pudrowego rozu, jakos sie przyzwyczaje do tego koloru, dam:) gorzej z mezem, hihi

anawee a co Ci zaproponowali w szpitalu na brzuch, teraz cos bierzesz? Magnez? Nospe? W jakich dawkach?

Flavia fajne ceny Ci sie przytrafily. Ja wczoraj zamowilam w smyku online troche ciuszkow, ale 15-20 % znizek. Trudno, zawsze to ciut taniej:)

Melly a Ty w poprzedniej ciazy bylas w szpitalu ze wzgledu na skracanie szyjki, czy juz rozwarcie mialas? Co Ci wtedy podawali? Musialas lezec zupelnie na plasko, czy tulów troche wyzej moglas? Kurcze 2 miesiace w szpitalu, zwariowac mozna, dzielna jestes!

Vena zakupy sie udaly? Są łupy black friday'owe? Moja kolezanka 2 lata temu kupila sukienke slubna z 90% znizka. Wygladala w niej jak ksiezniczka:) Mam nadzieje ze u nas taka tradycja Bf tez sie mocniej rozkreci:)

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Rajmani, musisz sprawdzic, czy od tego zlecenia płacili składki chorobowe (one nie są obowiązkowe, tylko dobrowolne). Co było powodem tej przerwy w etacie i przejścia na zlecenie? Obawiam się, że w Twoim przypadku pewnie zaoszczędzili, nie zapłacili tych składek chorobowych, i może byc tak jak piszesz, że średnią Ci liczą tylko za ostatnie miesiące na etacie. Jak możesz to odszukaj tą umowę, sprawdź czy masz tam pozycję składka chorobowa. Możesz też się przejśc do ZUS-u i zapytac, powinni Ci udzielic informacji.

Ensueno, piękna pacynka!

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Ensueno śliczna mysia.
Do przepisu dodaj dwie łyżki musztardy Dijon i masz mój tajny przepis na marynatę idealną zarówno do drobiu jak i do steków ;) przeważnie!

Ja właśnie przetestowałam na sobie syrop z anyżu. Dramatyczna poprawa po 8h stosowania. Było bardzo źle, bo wstałam z uczuciem o krucze coś mnie bierze, a po 3h było o Boże dobijcie umierającego … teraz da się przeżyć. Dodatkowo anyż reguluje pracę żołądka (która kobieta nie ma coś z nim w czasie ciąży:idealny dla cierpiących na zgagę i niestrawność. Szczególnie męczące gazy, uczucie zbyt pełnego brzucha. Anyż przyśpiesza mocno trawienie) no i świetnie działa na laktację ;) tak na przyszłość myślenie.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Ensueno Hania bedzie napewno przeszczesliwa :)

Czy macie juz materacyk? Ja sie zastanawiam nad zakupem lateksowego. Sama spie na takim i jestem bardzo zadowolona,nie zamienilabym na zaden inny.
Ale jak sprawdzilby sie w przypadku niemowlecia? Orientujecie sie?

Zwariowana pogoda...jeszcze pare dni temu -9'C, snieg, cala noc lalo a od rana piekne slonce i temp.na plusie.
Powrot jesieni.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Secondtry BF udany, bo po tygodniu myślenicy, jak urządzić funkcjonalnie pokój dzieci udało się kupić meble i w dodatku ustalić dostawy tak, że nie będziemy mieli jednego dnia w domu sklepu z meblami. Tym bardziej, że mąż zaraz jedzie na tydzień na szkolenie :/ a mi się nie uśmiecha składanie mebli samej z synami.
Po przejrzeniu rzeczy ubraniowych z przykrością stardzam, że mam ich tyle na pierwsze 1,5 roku życia Klary, że głupotą byłoby kupienie dodatkowych dla samej przyjemności kupowania :( zostają mi tylko jakieś mega,ekstra okazje typu święta i chrzest.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Ataa, Anna205 właśnie nie jest to takie proste, żeby sprawdzić. Już ustawę znam na pamięć, Internet przeszukałam wzdłuż i wszerz i dalej nie wiem :/ W ZUSie już byłam, ale nie uzyskałam odpowiedzi... dali mi telefon do osoby kompetentnej nie udało mi się do niej dodzwonić, nie umiem się dodzwonić na nr ogólny ZUSu bo mi odpowiada, że z mojego tel. nie mogę zrealizować połączenia.

Składki miałam odprowadzane, więc nie mam ani jednego dnia przerwy w okresie składkowym, ale mam przerwę z tytułu umowy o pracę i to może być problemem, tylko mnie coś trafi, bo nikt nie wie i nie umiem się dowiedzieć.

Ramajani to chyba nie masz wyjscia tylko musisz skontaktowac sie z kompetentna osoba.. ZUS to jedna wielka pomylka, a ostatnio tylko trabia jak to super wszystkiego mozna sie u nich dowiedziec i ze wszystko jest dostepne on-line
Z tego co mowisz to wg mnie powinnas miec liczone z 12 miesiecy..
A sluchaj to nie jest tak ze teraz kase wyplaca Ci pracodawca, i oni rozliczają sie z zusem? Moze to kadrowa Ci zle nalicza? Moze predzej u siebie w pracy sie czegos dowiesz?

secondtry w szpitalu dostawalam luteine i nospe. Teraz w domu biore magnez 2 x dziennie a nospe mam brac jak brzuch zaboli, ale obecnie nic sie nie dzieje.

Dziewczyny jedna z was polecala wozek camarelo carera jest przepiekny i taki wlasnie zamierzam kupic, tylko zastanawia mnie kwestia spacerówki w tym wózku. Dziecko jest zawsze skierowane przodem do osoby prowadzadej wózek, czy to dobrze? Mi sie zawsze wydawalo, ze lepiej aby dzieco sobie patrzylo na wszystko wokół.

Tymon Jan ur 04.04.2016

Rajmani, co to znaczy, że miałaś płacone wszystkie składki? Czy te nieobowiązkowe chorobowe również, jestes pewna, tak ? Bo jeśli tak jest, to moim skromnym zdaniem powinnaś dostawac średnią za ostanie 12 m-cy. Kto Ci płaci, ZUS czy pracodawca ? (Firmy zatrudniające do 20 osób przekazują wypłatę do ZUS, pow. 20 os. płacą sami).

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Heltinne jak bylismy mali to materac byl regularnie wietrzony ale pozniej tyle lat na strychu... nie mam pojecia co tzn wg mamy bardzo dobry stan.. moze tylko bardzo silny sentyment :) ale masz racje w wilgoci moglo sie z nim wszystko stać, jakos o tym nie pomyślałam. . tak swoja droga to czasami mam wrazenie ze w ciazy gdzies zgubilam jasnosc myslenis i intelekt..

więc spróbuje dodac wiadomośc po raz 3 :)
długo mnie nie było a szkoda, jak narazie nadrabiam wasze posty:) tak się zakręciłam w pracy ze nawet nie wiem kiedy mineła mi połowa ciązy. niestety maleńka przypomniała mi o sobie i o tym ze musze się zacząc oszczędzać w najmniej miły sposób. Od kilku dni zaczoł mi się stawiać brzuszek i lekarz nakazała mi lerzenie plackiem i wstawanie tylko do łazienki... ciezko się tak żyje. Ale porządnie mnie ten brzuszek nastraszył więc d pracy już raczej nie wróce. Mam małą depresje z tego powodu. z jednej strony wyrzuty sumienia ze się przepracowałam i mogłam tym zaszkodzić małej a z drugiej dziwne poczucie obowiasku względem pracodawcy... mój mąż musiał wyjechac na pare dni i smucze się sama leżac w łużku... naszczęście czytanie waszych postów zaprząta myśli i podnosi na duchu :)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Dla mnie camarelo carera na żywo wyglada jakby mial sie zaraz rozleciec, chodzi mi o jakosc materiałów glownie. Jak maz skonczy sprzatac to wybieramy sie ogladac wózki, zobaczymy co wtedy powiem.. i jak sprawdza sie moje dwa typy, ostatnio stwierdzilam ze dam szanse bebetto sylvia mimo zlych opini jakie o nim slyszalam..