Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Gość misiakowata

Rednails ok tak mnie kregoslup tez boli..czesto przy przewijaku jakos tak stane ze mi sienrwa kilszowa od krzyza odzywa..staram.sie zawsze opierac wygodnie jak karmie,jak ide to tez wyprostowana,no i jak sie poloze to najpierw na wznak..a w extremum na pilke..ale rzadko :)
Bardziej mmie dokuczaja klucia wnpodbrzuszu..tak jakby jajniki no i piersi hehe
A wlasnie pytalam.o.moje bolace sutki przy zasysaniu.Polozna je obejrzala,stwierdzila ze zadnych stanow zapalnych nie widzi,ze najwidoczniej mam bardzo wrazliwe sutki.no mam to prawda..jak ja potrafilam dojsc przy samych ich pieszczotach przy grze wstepnej :D

Haniutek obrotna babko :-)
Mnie to sie.nie chce z tym.olx..;)
Czekam.na zbiorki dla caritasu choc pewnie wiekszosc tych ubran trafia do lumpeksow he he
Sjlep dla.puszystych obok cukierni hehe sluchajcie to moze od razu zumba??my z Monimoni zrobimy kurs i bedziemy prowadzic hehe :)

U mnie w polisie jest tak jak Haniutek napisała. Pobyt w szpitalu spowodowany chorobą. Dodatkowo w OWU poczytałam i jest zapis, że ciąża, poród i połóg nie jest chorobą. Natomiast cc jest jednak operacją, więc za operację (przynajmniej w mojej polisie) płacą osobno. My z mężem dostaliśmy 2x wypłatę za urodzenie dziecka. Teraz czekam na kasę od pracodawcy bo też wypłaca swoje "becikowe". I w ten sposób zwróci nam się cała wyprawka, juhu! Będzie kasa na szczepienia m.in.

Arwena mieliśmy tylko dwa, ale wtedy co stwierdzili tą anemię, następne badanie krwi mamy 26.04 a jeszcze kolejne miesiąc później:( mówili że nie ma sensu robić wcześniej bo hemoglobina niestety potrafi spadać w szybkim tempie, ale wzrastać już niekoniecznie, no ale to pewnie zależy od organizmu, a pobierali mu z paluszka? :)

Aniołek super, może jak i nam pozwolą i by zaakceptowała coś innego niż mleko to by mi tak nie ulewala, ahh marzenia :D
A planujesz kupować w słoiczkach czy sama ugotować marchewkę itd? :)

Ahaaa i witamy nową Mamę! Czuj się jak u siebie! :-)

Haniutek dzięki:* no jedyne z wczorajszej wizyty co mnie ucieszyło oprócz wagi, to te magiczne słowa "ale nie ma się czym martwić, dzieciom na przełomie 2/3 miesięcy zrównuje się obwód główki z klatką, no i tu jest idealnie" ahh;)

Dziewczyny Majka od jakiegoś czasu się strasznie poci, to normalne?? Staram się ją hartować, ale no też bez przesady :o

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

Mama7777 mi od razu moja księgowa powiedziała że za pobyt w szpitalu zwiazany z porodem nie ma "odszkodowania" i zgłaszałam tylko urodzenie dziecka. Ale muszę jeszcze doczytać jak to jest z cc czy to operacja czy nie.... Dzieki za podpowiedz Lilijka. My mamy w pracy tą najniższą składkę, to myśle że nie ma, ale warto sprawdzić.

Ja też skończyłam karmić, nadrabiając, teraz miszę obudzić męża żeby odłożył małą i spowrotem spać;)

http://www.suwaczki.com/tickers/lprkzbmhlydqtmyx.png
http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5e9sf8amqv.png

Witam nowa mame, jest tu kilka dziewczyn co tez maja 5-letnie starszaki ;)
Ula wczoraj w dzien miedzy 8 i 21 spala trzy razy po pol godziny i raz poltorej... no i po jedzeniu kilka minut. Na szczescie sporo czasu lezala grzecznie, wystarczylo podejsc poglaskac albo siedziec kolo niej. Ale malutko spi, tak mi sie wydaje...
Tez mamy krostki na buzi, na czole takie gulki pod skora a na policzkach, brodze i szyi kilka bialych.
Misiakowata tez rozwazalam opcje trzymania wozka w aucie, ale na razie maz musi jezdzic. Bedzie mi rano wystawial wozek na polpietro, prawdopodobnie tylko stelaz, a ja bede znosic Ule w gondoli, stawiac ja na chwile na podlodze i znosic stelaz i wpinac gondole. Mam nadzieje ze tak dam rade i zaczniemy wychodzic same po weekendzie (jutro ma lac deszcz podobno).

http://www.suwaczki.com/tickers/km5smg7ymqo35am0.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relgh371ot0d95nz.png

Ja zglaszalam tez pobyt w szpitalu ale dostalam tylko za urodzenie dziecka. Porod fizjologiczny nie kwalifikuje sie do "odszkodowania". Cc nie wiem.

Wczoraj corcia czadu dala i popoludniu nawet nie myslala o spaniu. Nie plakala ale byla ciekawa swiata :) i wisiala non stop na cycusiu. Jakies 5 godzin z przerwami na pieluche i rozgladanie sie. Konczymy 5 tydzien to moze skok rozwojowy.
Po tym szalenstwie padla o 22 i spala do 4:30 :D ufff
A teraz sie karmimy :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ntv73nvew76w4.png

olka135
Arwena mieliśmy tylko dwa, ale wtedy co stwierdzili tą anemię, następne badanie krwi mamy 26.04 a jeszcze kolejne miesiąc później:( mówili że nie ma sensu robić wcześniej bo hemoglobina niestety potrafi spadać w szybkim tempie, ale wzrastać już niekoniecznie, no ale to pewnie zależy od organizmu, a pobierali mu z paluszka? :)

Kontrolę po miesiącu to rozumiem, wtedy wyniki mogą już być sporo lepsze, a u nas kazali za dwa tygodnie już :( i nam pobierali krew z żyły bo jeszcze mieliśmy zrobić bilirubinę, jakby była sama morfologia to dałoby radę tylko z paluszka. Teraz na kontroli też będzie pobranie z żyły, bo na skierowaniu mam też bilirubinę :(

Haniutek my mamy bebilon pepti. Starszy był na nutramigenie. Mi lekarz powiedział że owszem potrzebne zasw od alergologa dalej są wymagane ale z naszym wywiadem to nie ma problemu i że już tak nie sprawdzają.
A jeszcze jedno jak masz atopikow w domu zajrzyj na strony la roche posay rodziny lipikar mają roczny program i przez rok przysylaja balsam i żel do kąpieli na AZS, teraz miały być nabory ale nie wiem czy jeszcze jest czy już zakończyli. My się zalapalismy rok temu i po roku skóra młodego jak pupa niemowlaka :)

~arwena 89
olka135

Kontrolę po miesiącu to rozumiem, wtedy wyniki mogą już być sporo lepsze, a u nas kazali za dwa tygodnie już :( i nam pobierali krew z żyły bo jeszcze mieliśmy zrobić bilirubinę, jakby była sama morfologia to dałoby radę tylko z paluszka. Teraz na kontroli też będzie pobranie z żyły, bo na skierowaniu mam też bilirubinę :(

Ojeeju: ( biedny Maluszek... To moja Majka miała nawet na ft3/4 pobieraną krew z paluszków :o kurcze życzę Zdrowka! :** będzie dobrze, musi być, nie ma innej opcji! :).

Co do ubezpieczenia to ja dostane tylko za pobyt w szpitalu bo u mnie okres karencji był pół roku i bym się nie zalapala na to z tytułu urodzenia dziecka, ale zawsze jakieś 600 zł będzie..;-)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

Ola na pierwsze próbowanie smaków kupiłam słoiczki a później jak zobaczę że je to sama będę gotować to co mu zasmakowało. Ja dziś z Antkiem lece na 12 do lekarza bo coś mi ochrypł niby nic innego nie dolega ale wolę sprawdzić tym bardziej że jutro na 4-5 dni jedziemy do moich rodziców i musielibyśmy iść do innego lekarza a ten zna już Antka i jego historię więc wie czego się spodziewać, pozatym zapytam jak długo jeszcze podawać cebion multi i o to rozszerzanie jego diety.

http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5ew3p8xvbj.png

Moja laktacja jest tak rozbujana przez małego przez chyba ilość jakie wypija ze masakra. Spał w nicy prawie 5 godzin to juz musiałam z jednej trochę ściągnąć bo do następnego karmienia chyba by pękł. Włączyłam laktator i przez 2minuty ściągnęłam 40ml - wow . To jak mój maly siedzi przy cycu 15 minut to ul on wyciąga??????!!!!
Juz nie wspominając ze dziecko lepiej ssie niż laktator.

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09kwa3zcvri.png

Lilijka87
U mnie w polisie jest tak jak Haniutek napisała. Pobyt w szpitalu spowodowany chorobą. Dodatkowo w OWU poczytałam i jest zapis, że ciąża, poród i połóg nie jest chorobą. Natomiast cc jest jednak operacją, więc za operację (przynajmniej w mojej polisie) płacą osobno. My z mężem dostaliśmy 2x wypłatę za urodzenie dziecka. Teraz czekam na kasę od pracodawcy bo też wypłaca swoje "becikowe". I w ten sposób zwróci nam się cała wyprawka, juhu! Będzie kasa na szczepienia m.in.

U mnie też jest, że "choroba". Jak zaznaczylam w deklaracji online wlaśnie chorobę, to później tam było miejsce na szczegółowe dane i napisałam "zagrożenie porodem przedwczesnym" i normalnie mi uznali.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgeli2cuo5h.png

ortoda
Moja laktacja jest tak rozbujana przez małego przez chyba ilość jakie wypija ze masakra. Spał w nicy prawie 5 godzin to juz musiałam z jednej trochę ściągnąć bo do następnego karmienia chyba by pękł. Włączyłam laktator i przez 2minuty ściągnęłam 40ml - wow . To jak mój maly siedzi przy cycu 15 minut to ul on wyciąga??????!!!!
Juz nie wspominając ze dziecko lepiej ssie niż laktator.

U mnie to samo, dlatego moja je bardzo często 7-12min ;D dzis dluzej pospala to juz wkladka mi przeciekla, cala koszulka mokra. Nienawidzę tego uczucia:)

nati91
Trzymam kciuki za wszystkie dzieciaczki!
Przegląd podwozia zaliczony, mam zielone światło na wszystko :D trochę się boję baraszkowania, ale może się odważymy z mężulkiem :)
Bioderka jednak mamy jutro. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
Dziś w nocy mała strasznie głośno krzyczała na kupę. Czytałam, że to normalne, w końcu układ pokarmowy nie jest jeszcze do końca wykształcony, ale w sumie to rzadko jej się tak zdarzało... zastanawiam się, czy to jednak coś co zjadłam nie zaszkodziło - albo miska chocapiców albo zupa ogórkowa, ale obstawiam chocapici, bo ostatnio jak zjadłam pół opakowania pryncypałków to mała nie mogła zrobić kupki kilka godzin, więc to chyba kakao...zjadłam ogórkową dziś znowu i zobaczymy. Choć kakao to raczej reakcję alergiczną powinno wywołać a nie problemy z brzuszkiem? Zresztą czy krzyczenie na kupę oznacza problem? Bo kupki robi jak zwykle...

Na początku jak się Młoda urodziła, objadłam się czekolady i później bidula w nocy nie mogła kupy zrobić. Także to chyba jednak dziala tak, że za dużo kakao i zatwardzenie u dzieciątka. Po ogórkowej mojej nic nie bylo :)

U nas dzisiaj nocka w miarę ok, chociaż jak się o 2:30 obudzila na jedzenie to spać jej się później nie chciało i wzięliśmy ją do siebie do łóżka (wtedy moment i zasnęła :P). Kurcze to jest niesamowite, jak się dzieciątko przy nas uspokaja. Czuje obecność i to wystarcza :)

U nas dziś ładna pogoda się zapowiada (wczoraj lało cały dzień..), wpada kolezanka do mnie, to może jakiś spacer się uda zrobić :)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgeli2cuo5h.png