Skocz do zawartości
Forum

Ciąża i poród po konizacji szyjki macicy...

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też mam apetyt na słodkie, szczególnie na lody i czekoladę z orzechami:) ale staram się opanować:D I jeszcze teksty mojego męża: " no przecież jak masz apetyt to jedz, nie wiem o co Ci chodzi.."..:) na zaparcia zaczęłam pić na czczo ciepłą wodę z cytryną, ale od kilku dni nie pomaga już:/ prawie codziennie piję maślankę, każdego dnia jabłko, staram się odżywiać dobrze no ale.. a jaki błonnik kupiłaś? w aptece? bo ja często dosypuję otręby jako źródło błonnika

Gość alexandra12000

Tak w aptece jest to blonnik plus żywe kultury bakterii tak sie nazywa i sa tam blonnik jabłkowy, mielone nasiona lnu, mielone luski babki jajowatej i te bakterie pani w aptece mowila ze ten blonnik jest bezpieczny a wód z cytryna tez pije:) ja to juz mam wszystko przetestowane, siemie lniane tez mi pomagało.

Byłam u położnej, serduszko bije:) uspokoiłam się! Jutro rano mam lekarza i dowiem się co z tą szyjką. Oczywiście dam Wam znać:) Aleksandra, ja po tej wizycie u położnej to też mam postanowienie nie jeść słodyczy, no może tylko sporadycznie;) musiałam wypełnić taką ankietę a propos żywienia ciężarnych itp teorie znam doskonale ale zdałam sobie sprawę że z tej teorii do praktyki mało przenoszę. Idę rozkroić ananasa:D mniam mniam:)

Gość alexandra12000

Kasia teraz juz dasz rade znając życie maluchy posiedzą dluzej i nie będą chciały wyjść:) ja mam w środę za tydzień jeszcze miesiac i 30 najlepiej jak bym wytrzymała do 35 bo wtedy mogę rodzic w mojej miejscowości a tak musze do Gdańska.

Jestem już po wizycie i szyjka ok, trzyma:) wczoraj jak położyłam się spać maluszek intensywnie dał o sobie znać:) a czy Wy dziewczyny płaciłyście za USG połówkowe? Ja już nic nie rozumiem z tego.. za I usg nie płaciłam, teraz niby mam płacić.. Czy NFZ refunduje te badania, jak było u Was?

Gość alexandra12000

Ja na połówkowe poszłam prywatnie a na nfz u swojego miałam za darmo. A jak chodzisz prywatnie czy na nfz? Bo jak na nfz to moze tez dać skierowanie na nie. To dobrze ze szyjka trzyma:) no to super teraz na pewno będzie się odzywał każdy dzień, ja tez na poczatku nie miałam regularnych ruchow.

Dara, super, że wszystko ok:)
Aleksandra, aż tak to bym nie chciała, żeby nie chciały wychodzić bo już jestem king kongiem ;) a przynajmniej tak się zaczynam czuć.
Ja do swojej lekarki chodzę prywatnie, ale chodzę też do medicovera bo mam abonament z pracy i tam też robię wszystkie badania bo mam za darmo. Ale na NFZ należą się chyba 3 usg? Tylko nie wiem czy to takie genetyczne u specjalisty od takich badań, a to dość ważne żeby robił lek od takich badań.

Ja chodzę na NFZ i też byłam przekonana, że należą się 3 badania USG bezpłatne.. mój lekarz w ogóle nie pokazuje mi dzidziusia:( dla niego to rutyna a ja chciałabym go/ją zobaczyć. I jeszcze będę musiała zapłacić za połówkowe.. a skierowanie mi dał jak mu powiedziałam, że chyba już połówkowe powinnam mieć, ale pomimo tego skierowania ponoć płatne:/

Gość alexandra12000

A to nie wiem , mój mi pokazuje . A moze zmień lekarza? Czasem jak dają skierowanie to jest bezpłatne ja jeszcze jedno mam na nfz. Kasia ale ci sie zleciało, pamiętam jak bylas w 20 Tc i balas sie tego 22tc

Dara, wiem, że te ważne usg są na pewno są darmowe po 35 roku życia, ale sądząc po nicku chyba się nie łapiesz;)
Aleksandra, no już jestem spokojniejsza, ale bardzo mi zależy jesxcze na tych 2 tygodniach, wczoraj maluchy miali 1917 i 1827g, chciałabym, żeby miały ponad 2kg. Moja kolezanka urodziła blizniaki w 33tc i nie mają tak do końca kolorowo, więc niby już mam fajnie, ale jeszcze troszkę musimy wytrzymać:)

Kasia, ale maluchy już "duże":) masz rację, opieka nad wcześniakiem wcale nie jest taka kolorowa, kuzynka urodziła syna jakoś właśnie 32/33tc. więc coś tam słyszałam. Co do wieku to faktycznie mi nie przysługuje, ale dziwne jest to że 5 lat temu rodziłam syna i wtedy miałam darmowe:D a ciąża była bez zarzutu.. poplątane z pomieszanym.. Swoją drogą to jest skandal! wszędzie trąbią jakie ważne są te badania a okazuje się że jednak nie dostępne dla wszystkich. Mało tego część i to znaczna, mojej wypłaty "idzie" na składki a potem trzeba płacić za USG;/ Ja oczywiście zrobię to USG, bo bym spać nie mogła:) no i chce malucha podejrzeć..A lekarza już chyba nie zmienię, chociaż nie jestem do końca zadowolona, za to położna dość sympatyczna, w razie pytań mam do niej dzwonić:)

Gość alexandra12000

Ooo a myślałam ze 33 to juz tak w miare bezpiecznie dla maluszka to jednak wole ten 35 tydzień. No dara mi sie wydaje ze nie powinnaś płacić dziwne ja mam 25 lat i nic nie płaciłam na nfz. Kasia to fajna waga właśnie dużo sie słyszy ze bliźniaki rodzą sie tak w 33 34 . No najgorsze masz juz za sobą teraz jeszcze my:)

Też myślałam, że te badania są darmowe a jednak będę musiała zapłacić 250zł;/ dzwoniłam się zarejestrować i okazuje się, że jeżeli nie ma podstaw do wykonania tego badania (np. skończone 35 lat, aberracja chromosomalna w poprzedniej ciąży lub w rodzinie, nieprawidłowe wcześniejsze badania biochemiczne lub USG itp.) to trzeba za nie zapłacić. Moim zdaniem jest to też dobra wola lekarza prowadzącego, ponieważ wiele znajomych miało to badanie bezpłatnie, ja zresztą też miałam to pierwsze badanie bezpłatnie bez powyższych wskazań. Aczkolwiek jest tam taki punkt"inne" i jak sobie teraz przypomnę to faktycznie na poprzednim skierowaniu lekarz zaznaczył "inne" a teraz nie zaznaczył nic.

Hej dziewczyny melduję się po długiej przerwie ale przez te święta i inne rzeczy nie miałam czasu ani siły otworzyć komp. Z tego co mi się wydaje to usg połówkowe i usg genetyczne czyli badania prenatalne to troche inne rzeczy. Za badania prenatalne jak jest się za młodym lub nie ma się innych wskazań się płaci a usg połówkowe pomimo że podobne jest już w ,,pakiecie'' nfz.
Ja byłam we wtorek na drugim usg prenatalnym i wszystko super mała ma już 26 cm i 360 gram:D Duża jest :D A 11 kwietnia mam wizytę u swej lekarki o wtedy będę mieć połówkowe

http://www.suwaczki.com/tickers/oar8yx8dflep1rqv.png

Kasia a duże masz rozwarcie? Jak kolejne ktg wyszło? Chyba rozwarcie może być szybciej i nie zawsze oznacza coś złego?
Dam Wam znać czym się różniło na pewno ale to dopiero 11 kwietnia. A połówkowe na pewno zalicza się do tych 3 darmowych usg w czasie ciąży chociaż ja chodze prywatnie to na każdej wizycie jest chociaż może nie zawsze takie idealnie dokładne. A za pranatalne płaciłam każde 240 zł i jeszcze w 30 tyg mam zgłosić się na ostatnie plus w 12 tyg robiłam test Pappa za 170 zł ale na dzidzi się nie oszczędza :D

http://www.suwaczki.com/tickers/oar8yx8dflep1rqv.png

Z rozwarciem można jeszcze pochodzić, więc trzymamy kciuki, każdy dzień dłużej w brzusiu to sukces:)
Natalia, jak miałam pierwsze prenatalne plus ten test Pappa z krwi to dostałam skierowanie i zrobili na nfz i właściwie nie wiem dlaczego:) W czwartek jadę do Poznania na to drugie.
U nas taka ładna pogoda:) Muszę się zaopatrzyć w jakieś ubranka wiosenne bo w mojej ramoneski nie mogę już zapiąć:( A ja nie cierpię zakupów, dzisiaj kupiłam dwie pary butów ale z jednej nie jestem zadowolona:D