Skocz do zawartości
Forum

Grudnióweczki 2015 - czyli ostatnie dwupaczki tego roku :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :-)

Mokka
Moja Milena ma dwie drzemki jedną koło 10 drugą koło 13 i tą ma dłuższą gdzieś do 15 u nas kolacja o 18.30 o 19 kąpiel i czytanie bajek ( starszej) Milena tylko wyrywa książeczki i tak o 20 śpią

Jo
To Ty już do pracy wracasz na stałe?? Bo ja zrozumiałam, że na dwie nocki

Peonia Twój ma ksywkę" kleszcz" a moja ma "rzep"

Dziś u Mileny zauważyłam przeskok umysłowy jakieś klapki jej się otworzyły i jest już fajnie :-))))

Menu urodzinowe spędza mi sen z powiek :-)) i jeszcze mam pomysł zamiast lazanii to kurczak-zapiekany-z-pieczarkami-i-serem,52883,wiolka02

Kaisuis

Moja starsza w samochodzie jeszcze czasami daje koncerty jak jest zmęczona jak nie było Mileny jeździłam z tyłu byłam psychicznie wykończona bo 1,5 ( trasa do teściowej) zabawiania córy

http://fajnamama.pl/suwaczki/6mr4ztx.png]Tekst linka[/url]

Kaisus
Jeszcze parę miesięcy temu byłabym stanowczo przeciwna, takiemu rozwiązaniu problemu. Od kiedy jest z nami dzieć, uważam, że wszystkie chwyty dozwolone (w granicach rozsądku). Nie ma co się niepotrzebnie męczyć i za ambitnie podchodzić do tematu.
Wiem jak strasznie brzmi, to co wyżej napisałam. I nie chodzi mi o to, żeby robić wszystko, by mieć Malucha z głowy - nie. Po prostu, jeżeli można sobie ułatwić życie to czemu nie?
np. nie rozumiem dlaczego miałabym być gorsza, bo włączałam suszarkę dziecku, żeby je uśpić? Jeżeli tablet w aucie rozwiąże problem, to jak najbardziej warto spróbować. Tylko musisz mieć na uwadze 'dawkowanie' takich zdobyczy techno. Moja koleżanka też tak zaczynała i się zapomniała z tematem, to ma teraz więcej problemu z tymi tabletami/smartfonami niż pożytku - ku przestrodze.

A! co do menu urodzinowego to my robimy 12 potraw, hehe.
Ale polecam pieczone owoce! U nas jest to obecnie hit - a zwłaszcza z lodami waniliowymi grycana. Deser mega prosty i nawet zdrowy:
pokrojone jabłka, gruszki, śliwki (trochę pomarańczy dla smaku) i do tego muesli albo kruszonka albo granola i do piekarnika. Podawać ciepłe z lodami. Pyszka no.

Mokka u nas z tym spaniem to różnie bywa. Najczęściej mała zasypia między 20.30 a 23.00. Zauważyłam, że to o której zaśnie wieczorem zależy chyba od drugiej drzemki, im później tym dłużej wojuje wieczorem. Nieraz staram się ją przetrzymać z drugą drzemka ale nie zawsze się da. Wstaje przeważnie zawsze między 8.00 a 9.00. Drzemki w ciągu dnia są przeważnie dwie, jedna dłuższa, druga krótsza. Czasem ma jedną dłuższą albo wcale i wtedy zasypia wieczorem juz nawet o 20.00. Zależy ile wrażeń jest w ciągu dnia :) My niestety od początku nie mamy żadnej reguły. To mała sama sobie wszystko reguluje. Wolałabym żeby plan dnia był stały bo mogłabym sobie coś zaplanować no ale niestety tak dobrze nie ma :)

http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u69k0kjj99a.png

janka
No to u nas jest bardzo podobnie. Chcę jednak spróbować tak ustawić plan dnia żeby mały poszedł spać najpóźniej o 21. Chcemy mieć z mężem chwilę dla siebie, albo żeby chociażby film razem obejrzeć

Na stronie smyka jest wyprzedaż. Przejrzałam na szybko i jak dla mnie to obniżek wielkich nie ma, a napisane - 50%.

http://www.suwaczki.com/tickers/gg64j44jigxjyf5q.png

Oligatorka
Nie wiem jak Ty z tym smykiem to robisz. Mi nic nie wysyłają a właściwe wysłali odpowiedź na maila z października:)))))))))

Peonia
Po tym mailu zadzwoniłam i bon jest jednorazowy. Czyli wychodzi na to, że przepada. W ramach rekompensaty mam dostać bon na 10% rabatu co jest oczywiście śmieszne.
Nie wiem czy przyjąć przeprosiny bo jednak ten system jak dla mnie jest stwarzający możliwość manipulacji i ja chyba bym to zgłosiła do wyższej instancji.
Kurcze podobno jest prosto ja wydaję 333 zl a oni mi zwracają 10 zł. Tyle że nie zwracają.

Kaisuis ja też jestem zdania, że jeśli coś może rodzicowi pomoc to trzeba próbować każdego rozwiązania. Jeśli uważasz, że ten wyświetlacz DVD mógłby wam ułatwić podróżowanie z Zosia, to ja bym to wyprobowala. My co prawda nie mamy problemu z jazda autem, Julka przeważnie spi. Ale też kilka razy karmiłam ja przy bajkach albo muzyce z TV bo dziecko było tak rozbrykane, że nie dało rady w żaden inny sposób :/ Inaczej podchodziłam do różnych rzeczy jeszcze jak byłam w ciąży, a inaczej patrze na niektóre sprawy teraz :) Także się nie przejmuj.

http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u69k0kjj99a.png

Mokka
Co dziecko to inne spanie. U nas młody wczoraj padł o 15 i spał do 18.30 a potem grzecznie o 20.30 już spał. No niestety o 5 miał pobudkę ale pociągnął cycka i poszedł spać do 6.30.
O 5 karmiłam go u nas w łóżku. I tak młody się najadł i poszedł łobuzować. Poklepał małżonka po głowie, zajrzał mu w ucho. Pochichotał. Po czym poszedł sobie w nogi łóżka i tam by zleciał.
Zaniosłam więc gada do jego łóżka gdzie po 2 sekundach grzecznie spał.

A urząd skarbowy mi nie odpuszcza. Teraz sobie wymyślili, że brakuje im 16 zł podatku tylko nie wiedzą od jakiej kwoty liczyć bo to chodzi o sprzedany garaż. I ja wpisałam jakąś wartość rynkową i na pewno była dobrze oszacowana. No ale kasa na 500 + musi być więc mi dorzucili trochę podatku i dwa razy tyle odsetek i już 100 zł mają.
Zapłacę bo z us się nie kłócę ale mogliby zachować jakąś przyzwoitość po tym jak zgubili moje oświadczenie i niepotrzebnie mnie stresowali.

Mokka
Julka śpi na ogół raz dziennie 2 h koło południa, a nocne spanie jest od 20 do około 6.

Kaisius
Ja bym spróbowała, a nóż zadziała. Przecież nie robisz tego żeby mieć dziecko z głowy, tylko szukasz sposobu na bezpieczną i spokojną jazde. Gdzieś kiedyś czytałam, że Ulica Sezamkowa, jest ok, bo nie ma tam nagłych zmian scen, szybkich zmian świateł ani inych efektów które mogły by być szkodliwe. Wiadomo że dzieć się nie skupi na fabule, ale myślę że gadające potworki mogą być interesującee :-)
Ja też dostałam smsa ze smyka:-)

Za chwile zabieram się za tort, trzymajcie kciki:-)

http://fajnamama.pl/suwaczki/wlc5bpf.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/uek4z02.png

Kaisuis zamiast bajek czy piosenek może jakieś statyczne obrazki z podkładem muzycznym. żoo mnie uprzedziła z Teletubisiami.
Krasnal też nie znosi siedzieć w foteliku i drze się w niebogłosy więc niechętnie korzystamy z tego środka transportu, głównie jak jesteśmy w Pl ale unikamy wtedy podróży dłuższych niż 10 minut (nie licząc tych z/na lotnisko, jakieś pół godziny) bo na nią to nawet ulubione piosenki nie działają i zwykłe kończy się tym, że muszę ją wyjąć bo inaczej by się chyba udusiła.
W domu też jej puszczam piosenki na Youtube jak akurat ma bunt i nie chce dać sobie pieluchy zmienić albo chcę iść coś szybko zrobić w kuchni/łazience niekoniecznie z nią na ręku czy przy nodze. Jak tylko widzi, że klikam w ikonkę to już zaczyna się bujać. Tak samo rozróżnia Skype i cieszy się, że z babcią będzie mogła sobie pogadać.

Fajnie, że ktoś o mnie myśli choć szkoda, że w takim kontekście hehehe

Oligatorka na stałe ale na część etatu czyli dwie nocki w tygodniu. Od 3 stycznia zaczynam teoretycznie bo jeszcze wszystko się może zdarzyć i mogę się rozmyślić :)

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkkupjy3uak6uyu.png

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Dzisiaj młody miał póki co jedną drzemke od 12 do 14. Spróbujemy dotrwać do wieczora bez kolejnej i zobaczymy jak będzie. Jeszcze jedno pytanie. Dajecie kolacje przed kąpielą czy po? Wyczytałam dzisiaj, że podobno jak się da tuż przed spaniem to trawienie utrudnia zasypianie. No nie wiem co o tym myśleć...
Byłam dziś z małym na spacerze w okolicach żłobka i tadam przez przypadek dowiedziałam się, że żłobek rusza od poniedziałku. Ta dyrektorka jest tak zakręcona że szok. Wkurzyła mnie po całości.

Kaisus
U nas cyc po kąpieli. Jeszcze do niedawna nie było problemów z zasypianiem. Teraz to zasypianie zależy od dnia i liczby/jakości drzemek.
Czasami koło 18 dajemy Młodej jakieś jabłko, banana czy pieczywo typu wasa do pochrupania. Wszystko zależy od dnia, kiedy był obiad itd.

Kaisuis
moje dzieci, ale jak juz ciut starsze były, dostały takie "telewizorki" - odtwarzacz dvd z dwoma monitorami montowanymi na zagłówkach. Jeździliśmy często, nieraz w trasy około 500 m, więc trzeba było jakoś je zająć.
Uważam, że nic nie zaszkodzi o ile nie jest w nadmiarze. Tablet, czy komputer, konsolę - mamy, ale sa dawkowane starszakom. Bo uzależniają i ogłupiają w nadmiarze.

Dla maluchów polecam Teletubisie, rzeczywiście żłobkowicze je kochają, to jakiś fenomen :) Oboje starszaki je baaaardzo lubiły, wtedy nie było takiej telewizji jak teraz, miałam cała kolekcję dvd.
Potem u nas hitem była seria z tych czerwonym psem Cliffordem. Bajki z MiniMini dzieci lubiły, ale nie wszystkie.

Mój najmłodszy jeszcze nie oglądał Teletubisiów, ale pewnie by polubił:)

Ja bym akurat taki sposób zajęcia Zosi w podróży spróbowała. Jazda z krzyczącym maluchem jest nieznośna, znam to z doświadczenia....
Jednak zwróć uwagę, czy nie ma choroby lokomocyjnej, moja córka musiała mieć przez to dawkowane te obrazki, bo powodowały nieraz złe samopoczucie mimo leków.

Mój też czasami musi być zajęty przy jedzeniu telewizją, żeby nie śpiewał i po prostu jadł. Zazwyczaj po prostu je, ale bywają momenty, że tylko piosenki z BabyTV mi to umożliwiają. Zupełnie sie nie przejmuję.... Bo w sumie telewizji wcale nie ogląda, tylko czasem przy jedzeniu.

żoo
to Smyk mnie wkurza, to już oszustwo, bo to ni spowodowali błąd, a mnie zabrali kupon. Chamstwo i tyle. To sprawa dla UOKiK....

No z US to ja tez wolę się nie kłócić. Zauważyłam jedną zmianę w ZUS, bo przy zaległościach w płatności nie wzywają, a kiedys po tygodniu juz się upominali. Raz zapomniałam o jednaj na miesiąc i zero reakcji.

No właśnie nie wiem z którego roku i na ile osób mam ten dochód liczyć. Sprzed trzeciego dziecka, czy z nim... Musze to sprawdzić. Bo niedługo termin mi minie :))

Mokka
u nas spanie w dzień to dwie, czy trzy drzemki. Bywa bardzo róznie jak u Janki, najbardziej stała jest ta około 10 - 10.30, potem to już róznie....
Spanie zazwyczaj 20.30 - 21.00, chyba, że drzemka wieczorem skończy sie za późno - tj. około 19, to spać pójdzie około 22.00.

No cóz, z tym jedzeniem, to różnie. Akurat ja sama musze cokolwiek tuz przed snem przekąsić, zostało mi to z cukrzycy, bo nie mogłam mieć zbyt długiej przerwy nocnej.
Moje dziecko zazwyczaj je kolację przed kapiela, a potem przed spaniem cyc.
Jednak, jak przeciągnie się czas od kapieli do senności, to jest głodny i dojada przed snem kolejną, juz nieco mniejsza kolację, dobitą cycem...
Nie zauwazyłam, zeby to utrudniało mu zasypianie.

A to numer z tym żłobkiem :) Grunt, że będzie :))))

Wrz
ja dotąd próbowałam tylko jabłek krojonych w kostkę z kruszonką takich zapiekanych. Musze tam coś dołożyć, nie przyszło mi to do głowy. dzięki za podpowiedź :)

Oligatorka
mój kleszcz, bo gryzie i sie przysysa...
Od wczoraj ma dwie nowe zabawy, które go bardzo ciesza, smieje sie w głos :) staje przy sofie i puszcza sie i głośno się śmieje, jak stoi "bez trzymanki", albo cwaniak na sofie siada, po czym rzuca sie w tył i śmieje w głos. Trzeba uważac, bo on nie sprawdza, czy z tyłu cos jest.....

ja na roczek planuję głównie zimny bufet, bo jak sie ludzie rozlezą między stołem a sofami, to coś na talerzykach skonsumują. Ciepłe dania typowe -serwowane to raczej stół, a tyle miejsc nie mam.

Jak zdecyduje sie zrobić sama, to myslę, że będą dwie sałatki. Do tego z mięsa na zimno roladki z kurczak z szpinakiem i indyk z pieczarkami (ciete na małe porcje, bo wtedy ładnie "zawijki" widać), klopsiki z szynki wieprzowej z pieczarkami.
Na ciepło to może dania "talerzykowe" do łapy - tarta z łososiem i serem pleśniowym, porem i cukinią, może też pomidory zapiekane z fetą, czosnkiem i natką.

Może córkę wciagnę w pieczenie ciastek, dumna będzie z tego :)) Resztę ciast zakupię z ulga, nie dam rady piec. Chyba, ze mnie coś najdzie....
Dzis moja panna dostała 4+ ze sprawdzianu z matematyki, z której jest bardzo gułowata, normalnie jestem z niej dumna :))

dziś byłam na kilkugodzinnym spotkaniu w pracy. z jednej strony miło z drugiej masakra - zewsząd jedno pytanie gigant - KIEDY WRACASZ?

no dobrze, ze za mna tęsknią, ale mnie niepokoi, co się takiego dzieje, że to pytanie zawsze okraszone dodatkowym tekstem, że po prostu nie da rady funkcjonować z moją zmienniczką bo nie sposób z nią racjonalnie gadać.
kurcze, fakt, ona ma trudny interfejs, ale az tak??? dzis mi jej az szkoda było, miała tez trafne uwagi, a nie bardzo ktokolwiek chciał ja słuchać, w desperacji ona mówi do mnie - "powiedz im to" ...
a podległe jej obecnie dziewczyny to są albo wściekłe, albo w rozpaczy i niefajnie to wygląda. aż mi ich szkoda :(

o148j44jsuj4r1nc.png

żoo
W kwestii urzędu to mogę Ci napisać, że jeśli zgubili złożone przez Ciebie dokumenty i wzywali potem do uzupełnienia to winni są przeprosiny. W urzędach obowiązuje obieg dokumentów i jeśli składałaś dokumenty na biurze podawczym czy sali obsługi to one niekoniecznie musiały trafić do osoby zajmującej się twoją sprawą. Od czasu do czasu zdarza się, że dokument trafi nie tam gdzie trzeba i potem jest szukanie. Przyzwoitości nakazywałaby jednak przeprosić. Tak szczerze to jak mi czegoś brakuje do załatwienia sprawy to najpierw dzwonię, chyba że nie mam w bazie telefonu to niestety muszę wysłać wezwanie.
Co do wymiaru podatku to urzędnik nie może w ramach przeprosin umorzyć podatku czy odstąpić od wymierzenia. W księgowości kasa musi się zgadzać, a za takie dobre uczynki to grozi strata pracy.

Mokka
Ja wolę dawać kolację przed kąpielą przynajmniej u mnie tak jest po kąpieli mycie ząbków ja sama mam tak, że jak się wykąpie i umyje zęby to już nic nie jem

Peonia
To najmłodszy atrakcje Wam dostarcza :-))

Żoo
No ten us to coś jest upierdliwy w stosunku do ciebie

Jeśli chodzi o menu to myślałam - dwa torty, sałatka " gyros" sałatka z brokuła, myślałam, że zrobię takie malutkie pizzerki ( od szklanki) i do tego 3 sosy, z ciasta sernik i myślałam o " pyszotce" choć nigdy jeszcze nie robiłam i o tym cieście francuskim z czekoladą, wiadomo wędliny itp i to ciepłe danie filet z kurczaka z pieczarkami i z serem lub coś innego ehh

U mnie od początku były " stałe" pory drzemek no łatwiej mi jest funkcjonować dziś usnęła o 13.15 i spała do 15, ale o 18 widziałam, że najchętniej poszłaby spać i obie spały już o 19.30

Jeśli chodzi o smyka to ja pierwsze co to wypełniłam ankietę w stacjonarnym smyku i przysyłali mi co jakiś czas smsy z kodami i teraz długo nie miałam i tak się zastanawiałam czy może dlatego, że zapisałam się na internetowego smyka, a tu nagle przysxło tylko brak czasu żeby jechać do stacjonarnego. Z tego co orientuję się to smyk stacjonarny i smyk internetowy to dwie różne firmy one nie podlegają sobie nawzajem

http://fajnamama.pl/suwaczki/6mr4ztx.png]Tekst linka[/url]

Oligatorka
Dwa smaki! ale to już będzie mega ambitnie, bo widzę, że menu to na bogatości.

A! u nas ostatnio wszelkie kasze na warsztacie - kasze nie dla bobasów, tylko takie dla dorosłych. I na przykład, drugi tydzień z rzędu mamy taką oto sałatkę:
kasza jęczmienna pęczak,
suszone pomidory w oleju,
rukola,
i dalej wg uznania feta i/lub pierś kura/indyk.

I ja mam pytanie. Jakie zabawki do kąpieli polecicie? Warunek - żeby nie dało się z tego pić wody. Jakiś czas temu zaczęło się picie wody, więc trochę zabawek nam poleciało i nuda w kąpieli. Macie jakieś pomysły?

Mam dość tego tygodnia, dopadły mnie jeszcze pociążowe hemoroidy.

Puściłam dziecku na próbę teletubisie. Młody zachwycony.
To nie tak, że znam się na filmach dla maluchów. Tylko teletubisie oglądaliśmy w norwegii dokąd na studiach jeździłam na truskawki. I tam leciały w porze śniadania. 10 osób w wieku 15-60 i cztery "kondomy":)))))